Importanţa atacului efectuat de ucraineni asupra navei ruse Novocherkassk: Pentru Ucraina a fost un imbold de care avea mare nevoie
Novocherkassk a fost o navă rusă de desant care a ajuns să fie cunoscută după ce a fost distrusă de forțele ucrainene pe 26 decembrie 2023, în timp ce se afla ancorată într-un port din Peninsula Crimeea. Novocherkassk a fost una dintre cele 12 nave de desant rusești, iar distrugerea sa a însemnat o lovitură semnificativă dată capabilităţilor navale ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat la 27 decembrie 2023 că avariile provocate navei Novocherkassk, în timpul unui atac aerian efectuat la 26 decembrie asupra portului Feodosia din Crimeea, vor afecta în mod semnificativ capacitățile logistice ale Rusiei.
Pentru Kiev, faptul că nava rusă de desant Novocherkassk a fost distrusă în urma unui atac cu rachete a fost un imbold de care avea mare nevoie.
În condițiile în care, în ultimele săptămâni, Rusia a înregistrat unele câştiguri pe front, iar sprijinul acordat de către statele occidentale este tot mai puţin, Ucraina a efectuat un alt atac impresionat cu rachete asupra Peninsulei Crimeea, aflat sub ocupaţie rusă din 2014.
Spectaculos? Fără îndoială. Dar a fost semnificativ acest atac?
,,Deoarece nu a fost o navă de luptă, s-ar putea crede că nu a fost ceva important", explică Alina Frolova, fost ministru adjunct al apărării al Ucrainei între 2019-2020 și care acum lucrează la Centrul pentru Strategii de Apărare de la Kiev.
"Dar trebuie să ne uităm la întregul context, este un proces pas cu pas", a precizat aceasta.
Atât Ucraina, cât și Marea Britanie spun acum că 20% din flota navală rusă din Marea Neagră a fost distrusă de la începutul invaziei sale la scară largă - ceea ce nu este puțin lucru pentru Ucraina, o țară a cărei marină abia dacă are nave, potrivt BBC.
În cea mai mare parte, navele rusești au fost distruse cu rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident.
Acest lucru a diminuat capacitatea Rusiei de a lansa atacuri cu rachete de pe mare, iar orice posibilitate de a organiza un atac amfibiu de pe mare este și mai puțin probabil. De asemenea, atacurile repetate efectuate de ucraineni asupra navelor ruse a dus la deblocarea mai multor porturi precum Odesa, ceea ce a permis navelor de marfă ucrainene și internaționale să navigheze o nou ruta comercială.
Ucraina a restrâns rutele de aprovizionare rusești către Crimeea
Frolova consideră că această ultimă lovitură efectuată asupra portului Feodosia este o continuare a faptului că Ucraina a restrâns rutele de aprovizionare rusești către Crimeea și, prin urmare, a slăbit controlul Moscovei asupra peninsulei, pe care o controlează de când a ocupat-o în 2014.
,,Acest lucru demonstrează că Forțele Aeriene ale Ucrainei pot opera în ciuda apărării aeriene rusești" din Crimeea, spune ea.
,,Nave ca aceasta sunt folosite pentru a livra muniție și drone. Având în vedere deflagrația, la bord se afla o cantitate importantă de explozibili''. De asemenea, Marina ucraineană a susţinut că până la 80 de persoane se aflau și la bord.
Potrivit lui Serhi Kuzan, co-fondator al think-tank-ului Ukrainian Security and Co-operation Centre, există patru moduri în care Rusia poate aproviziona Crimeea: pe podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea; prin coridorul terestru pe care Rusia îl ocupă acum în Ucraina continentală; prin utilizarea avioanelor de marfă; pe apă, prin Marea Neagră sau Marea Azov.
Kuzan este convins că Rusia va resimţi serios acest recent atac efectuat asupra unui port din Crimeea. Acesta spune că, deoarece podul Kerci a fost avariat în urma atacurilor efectuate anterior de ucraineni, Rusia a fost forţată să caute alte modalități de aprovizionare a peninsulei Crimeea.
,,Navele le permit să mute încărcături mari relativ repede. Aceste nave mari sunt destinate transportului a până la 500 de tone echipamente'', spune el.
Novocherkassk a fost una dintre cele 12 nave de debarcare rusești, potrivit lui Kuzan, dintre care, spune el, Ucraina a distrus acum jumătate. În prezent, Moscova este în măsură să controleze liniile de front din Ucraina. Dar Kuzan sugerează că acestea nu sunt deconectate de Crimeea.
,,Nu putem separa peninsula de sudul Ucrainei, și anume de părțile ocupate din regiunile Zaporojie și Kherson", argumentează Serhi Kuzan
Ca și în cazul eliberării orașului Herson anul trecut, Kuzan este optimist că bătăliile de pe front ar putea evolua în favoarea Ucrainei dacă ar putea în cele din urmă să diminueze superioritatea aeriană a Rusiei și să blocheze liniile de aprovizionare a trupelor sale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News