Ce rol au dronele de tip FPV pe frontul din Ucraina: Rata lor de succes este între 50%-80%, iar ruşii încearcă să ţină pasul cu ucrainenii la numărul de atacuri efectuate
La aproape doi ani de la inventare Ucrainei de către Rusia, ambele tabere aflate acum pe front utilizează deja mii de drone cu focoase improvizate. Ministerul ucrainean al apărării le numește kamikaze, deoarece focosul/ proiectilul ataşat distruge însăși dronă. Ele mai sunt cunoscute și sub numele de drone First Person View (FPV), deoarece operatorul își pune o pereche de ochelari VR care îi permite să observe cu destul de multă claritate zona în care acestea zboară.
Aceste drone, adesea asamblate cu componente de fabricație chineză, sunt folosite de forțele ucrainene în scopuri, inclusiv misiuni de recunoaștere şi atac.
Ucraina a depus eforturi considerabile pentru a-și forma o aşa-zisă ''armată de drone'' pentru a contracara agresiunea rusă. Rusia, pe de altă parte, și-a dezvoltat propriile de drone de tip FPV cu o rază de acțiune mai mare și capacități îmbunătățite de culegere de informații.
Forțele Armate Ucrainene au utilizat în mod eficient drone FPV în situații de luptă, folosindu-le pentru a pilota de la distanță drone rapide și ușoare pentru a ținti unitățile blindate rusești.
Cât de ușor se poate pilot o dronă FPV?
Dronele de tip FPV nu necesită un nivel prea marea de pregătire, deoarece pot fi operate cu destul de multă uşurinţă. În cazul ucrainenilor, cele mai multe drone de tip FPV sunt asamblate de voluntari sau de soldații înșiși, din componente din componente achiziţionate în urma unor campanii de strângere de fonduri.
Un militar al forțelor armate ucrainene lansează o dronă FPV.
Simplitatea electronicii și utilizarea de componente din comerț le face să fie destul de accesibile din punct de vedere al preţului - o dronă de atac Pegasus, fabricată în Ucraina, costă 462 de dolari. Dronele kamikaze SwitchBlade, pe care SUA le furnizează Ucrainei, costă 52.000 de dolari bucată sau mai mult.
Costul redus al dronelor FPV compensează rata relativ scăzută de succes în distrugerea țintelor. Operatorii estimează că rata lor de succes este între 50%-80%.
Adevărata eficiență și locul acestor drone kamikaze pe frontul din Ucraina
Deși dronele de tip FPV nu au o rază lungă de acțiune, transmisia în direct către ochelarii VR ai operatorului le permite să lovească ținte aflate în spatele copacilor, clădirilor sau în aflate în tranșee. Dronele sunt de unică folosință, dar ochelarii VR și controlerul sunt refolosite.
Astfel, atacul cu drone FPV vine ca o completare a focului de artilerie care nu tot tipul este cel mai precis. Aceste drone sunt greu de bruiat electronic, deoarece folosesc semnale video analogice pentru a zbura la altitudini joase.
Între februarie și septembrie 2023, forțele armate ucrainene au intensificat utilizarea dronelor kamikaze FPV și, în consecință, numărul de atacuri efectuate a crescut şi el de cel puțin câteva ori, potrivit Defense Express.
În același timp, forțele ruse de ocupație utilizează aceleași drone kamikaze de tip FPV, dar nu la fel de mult că militarii ucraineni, cel puţin asta reiese dintr-un raport al grupului de analişti OSINT ai GeoConfirmed.
Mai exact, infograficul de mai sus arată că, în timp ce în februarie 2023 au fost înregistrate aproximativ 10 cazuri de utilizare și lovituri asupra țintelor inamice, în aprilie 2023 erau deja aproximativ 50, în iulie numarul atacurilor a trecut de 100, iar în septembrie anul acesta numărul de cazuri a depășit 250.
În acelaşi timp, rușii au utilizat aceste drone, în iunie 2023, în 50 de cazuri, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023, numărul de utilizări a ajuns la aproximativ 75 de cazuri.
Estimările de mai sus pot părea cel puțin neconvingătoare, deoarece există rapoarte de pe front care arată că rusii încearcă cel puțin fie să "ajungă din urmă" forțele armate ucrainene în ceea ce privește intensitatea utilizării dronelor kamikaze FPV, fie să intensifice utilizarea unor astfel de drone pe câmpul de luptă.
Aceste drone au jucat un rol semnificativ în conflictul în curs de desfășurare, permițând forțelor ucrainene să adune informații și să efectueze lovituri țintite asupra pozițiilor inamice. Accesibilitatea și eficiența lor le fac un atu notabil în acest conflict.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News