Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia a dat undă verde avionului de antrenament L-39NG construit la standarde NATO și UE
19 sep 2020 / 14:31
Ministerul ceh al Apărării a certificat noua aeronavă-școală L-39NG, produsă de compania “Aero Vodochody”, pentru utilizarea în spațiul aerian internațional, dând astfel undă verde producătorului din Praga să onoreze livrările către clienți, informează site-ul irozhlas.cz citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui companiei, Tobias Tvrdík.

Aeronava - o versiune modernizată a avionului de antrenament monomotor L-39 Albatros - este una dintre primele certificate în conformitate cu noile standarde militare recunoscute de toate autoritățile militare ale UE și NATO, potrivit producătorului.

L-39NG a zburat pentru prima dată în decembrie 2018, efectuând aproximativ 300 de zboruri de testare pe două prototipuri de zbor, precum și teste la sol.

Anul trecut, “Aero Vodochody” și-a schimbat programul de certificare pentru L-39NG cu motor Williams International FJ44-4M. Deși putea obține aprobarea încă de la sfârșitul anului 2019 pentru standardul de bază al avionului, compania a ales validarea configurației complete de aeronavă-școală în al treilea trimestru al anului 2020, argumentând amânarea cu „cerințele clienților” pentru o aeronavă mai performantă.

“Aero Vodochody” are deja comenzi pentru 26 de avioane. Companiile americane “RSW Aviation” și “SkyTech” vor achiziționa 12, respectiv 10 avioane, în timp ce Forțele Aeriene din Senegal au contractat patru aeronave.

G Ad:

Surse de specialitate de peste ocean, precum Flightglobal, au remarcat faptul că evenimentul vine în momentul în care compania cehă de investiții “Penta”, proprietarul “Aero Vodochody”, a vândut compania omului de afaceri maghiar, Andras Tombor, care va deține 51% din acțiuni și companiei cehe “Omnipol”, care a fost deja acționar în programul L-39NG susținut de guvernul ceh și care va deține 49% din acțiuni.

Potrivit flightglobal.com, în iunie 2020, guvernul ceh a oferit Slovaciei participarea „pe termen lung” la programul L-39NG, împreună cu un pachet de formare a piloților în țară, dacă Slovacia se angaja să achiziționeze opt avioane L-39NG. Însă autoritățile slovace au ales să trimită piloții în SUA pentru instruire pe avioanele F-16 Block 70.

Comentariul autorului: Foarte probabil, Slovacia ar fi acceptat fără probleme oferta mult mai ieftină făcută de vecinii și “frații” cehi, dacă nu avea semnat deja un contract cu SUA pentru achiziționarea avioanelor F-16. În 2018, guvernul slovac a aprobat cumpărarea direct din SUA a 14 avioane de luptă americane F-16 Block 70/72, contra sumei de 1,6 miliarde de euro. În 2022 urmează să sosească primele avioane în Slovacia, iar Forțele Aeriene slovace au stabilit deja cei 22 de piloți de  F-16 care vor fi instruiți în SUA conform contractului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro