Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cel mai mare atac aerian rus asupra unei singure ținte a vizat avioane Su-24 ucrainene dotate cu rachete Storm Shadow, dar s-a soldat cu un eșec
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În primele ore ale zilei de ieri, 6 august 2023  (dată la care Ucraina sărbătorea de regulă Ziua Aviației Militare), Rusia a lovit Baza aeriană Starokonstantinov din regiunea ucraineană Hmelnițki, situată departe de linia frontului, în zona central-vestică a Ucrainei.

Baza aeriană deservește Brigada 7 Aviație Tactică a Forțelor Aeriene Ucrainene, mare unitate care operează în principal avioane de vânătoare-bombardament Suhoi Su-24M și Suhoi Su-24MR. Versdiunea Su-24MR este platforma de lansare pentru rachetele anglo-franceze de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow (fr. SCALP EG) folosite periodic pentru lovituri de mare efect asupra capabilităților ruse implicate în război.

 

Atac în valuri multiple. Cel mai mare atac aerian rus asupra unei singure ținte

 

Atacul rus asupra Bazei aeriene Starokonstantinov a fost executat în mai multe valuri. Primul val a cuprins rachete de croazieră lansate de bombardierele Tu-95MS și rachete balistice lansate din Crimeea. Al doilea val a inclus rachete de croazieră și drone Geran-2, iar salva finală s-a bazat pe rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-101.

Majoritatea rachetelor de croazieră lansate au încercat ocolirea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene, urmând un traseu sinuos și ocolitor către ținta lor.

Atunci când atacă o țintă importantă cu mai multe rachete, Rusia folosește adesea lansări înșelătoare pentru a determina sistemele ucrainene de apărare antiaeriană să reacționeze și să își descopere astfel pozițiile, după care, la foarte scurt timp urmează atacarea acestora cu rachete balistice. Abia după această fază urmează de regulă atacul aerian propriu-zis asupra țintei vizate.

Atacul aerian asupra bazei aeriene Starokonstantinov a fost cel mai mare executat cu rachete rusești asupra unei ținte unice. Loviturile în zona bazei aeriene au fost înregistrate de sateliții americani la ora 2.31 (ora României), iar la ora 3.22, a fost semnalat un incendiu.

Analizând concentrarea loviturilor, se pare că Rusia a vizat în special instalațiile de sprijin pentru întreținerea aeronavelor Su-24MR și stocurile de rachete Storm Shadow.

 

Răsfirarea și subțierea apărării ruse

 

Există un motiv bun de strategie de luptă pentru care Ucraina urmărește să-și lărgească orizontul de aplicare a loviturilor cu rachete Storm Shadow, și anume subțierea prin răsfirare a sistemului defensiv rus consolidat pe principalele direcții de acțiune.

Frontul de luptă este de aproximativ 1000 km lățime, iar spațiul aerian este puternic controlat de sistemele rusești de apărarea antiaeriană eșalonate corespunzător pentru a asigura o cât mai bună continuitate în acoperirea spațiului aerian. În plus, sunt indicii că Rusia a adus unele modificări sistemelor de apărare antiaeriană implementate în zonă, pentru a exploata vulnerabilitățile Storm Shadow.

Însă atunci când atacă Crimeea, rachetele Storm Shadow pot ocoli apărarea rusă zburând la înălțimi foarte mici deasupra mării pentru a evita detectarea. Folosind date din mijloacele ISR aeropurtate ale SUA/NATO, rachetele pot ocoli inclusiv sistemele antiaeriene de la bordul navelor sau aeronavelor ruse.

Spre deosebire de situația de pe front, sistemele de apărare antiaeriană rusești desfășurate în Crimeea nu au fost adaptate pentru a face față rachetelor Storm Shadow, iar prin atacurile asupra Crimeei, Ucraina face frontul de luptă mult mai larg și extrem de greu de apărat de către ruși.

 

Rusia nu a reușit eliminarea Storm Shadow

 

2. Avion de l... (su-24-ucraina-munitie_84443300.jpg)

Avion de luptă ucrainean de tip Su-24 și muniție aferentă. Photo credit: 7th Brigade press service via Defence Express

Există câteva motive bune pentru care Rusia nu a reușit să elimine amenințarea Storm Shadow. În primul rând, Baza aeriană Starokonstantinov este dispusă la aproximativ 600 km distanță de linia frontului. Ucraina are timp suficient de avertizare cu privire la un atac iminent, permițând Su-24MR să se mute într-o altă bază sau pur și simplu să decoleze și să iasă din calea pericolului.

Apoi, Ucraina deține un număr mare  de adăposturi întărite la această bază aeriană. Mai mult decât suficient pentru a găzdui flota operațională de Su-24MR. Este foarte probabil ca Forțele Aeriene Ucrainene să utilizeze inclusiv ținte false sau chiar Su-24M ieșite din serviciu pentru a complica selecția țintelor în cadrul loviturilor ruse.

Nu în ultimul rând, Marea Britanie și Franța au stocuri mari de astfel de rachete și pot compensa operativ scăderea bruscă a rezervelor ucrainene.

 

Despre avertizare

 

Foarte probabil, la scurt timp după ce decolează, bombardierele rusești Tu-95MS sau Tu-22M3, înarmate cu rachete de croazieră, încep să fie urmărite de sateliții americani de avertizare timpurie din constelația SBIRS, care le identifică după amprenta termică.

În paralel, misiunile ELINT/SIGINT aeropurtate, desfășurate constant de SUA/NATO cu și fără pilot, cum ar fi RC-135V/W, respectiv dronele MQ-9 Reaper, confirmă prezența bombardierelor prin detectarea și analiza semnalelor electronice emise de bombardiere.

Când bombardierele rusești își lansează încărcătura, rachetele de croazieră încep să fie urmărite. Pe măsură ce rachetele se îndreaptă spre vest, spre ținta lor din Ucraina, sistemul AWACS SUA/NATO, în patrulare 24x7 pe flancul de est al NATO, începe să urmărească rachetele, transmițând datele de urmărire către sistemul de apărare antiaeriană din Ucraina.

La Baza aeriană Starokonstantinov, timpul de avertizare asupra unei posibile lovituri cu rachete de croazieră depășește cu ușurință o oră. Cu toate acestea, nu este practic ca baza aeriană să oprească operațiunile și să intre în modul defensiv imediat după lansarea bombardierelor rusești sau lansarea rachetelor de croazieră.

Foarte probabil măsurile defensive se declanșează pe măsura apropierii și a traiectoriei de zbor a rachetelor de croazieră rusești.

 

Tactici rusești pentru a reduce timpul de avertizare

 

3. MiG-31K, c... (kinjal-avion-mig31-1_98749700.jpg)

MiG-31K, care poate transporta racheta Kinzhal / ministerul rus al apărării, facebook

Pentru a-i deruta pe ucraineni, rachetele de croazieră rusești își schimbă dramatic traseul. Mai mult, în paralele cu rachetele de croazieră, rușii atacă și cu rachete balistice (Iskander-M, Kinjal).

Viteza mare a rachetei Iskander-M, care, spre deosebire de o rachetă de croazieră cu motor cu reacție, este propulsată direct de jet, reduce timpul de avertizare. Iskander-M zboară cu viteză supersonică, iar aceasta devine chiar hipersonică în faza finală. De asemenea, racheta are o traiectorie cvasi-balistică imprevizibilă, reducând astfel posibilitatea detectării.

MiG-31K care lansează racheta hipersonică  Kh-47M2 Kinjal reduce, de asemenea, timpul de avertizare. Racheta este mai rapidă și mai distructivă decât Iskander-M și se considera că nu poate fi interceptată de sistemele Patriot americane desfășurate în Ucraina. (În condiții favorabile, s-a dovedit însă că este posibil ca un sistem Patriot să intercepteze o rachetă Kinjal.)

Problema pentru ruși cu racheta Kinjal este că lansarea acesteia poate fi anticipată odată cu decolarea și luarea în altitudine a unui MiG-31K înarmat cu rachetă.

 

Adăposturile întărite de la Starokonstantinov

 

Baza aeriană Starokonstantinov din Ucraina este bine echipată și apărată. Imaginile din satelit ale bazei dezvăluie o zonă vastă de dispersie, cu aproximativ 40 de adăposturi întărite.

În septembrie 2021, aerodromul bazei a fost certificat conform standardelor NATO. Asistența în modernizare și reconstrucție a fost oferită de SUA. În cadrul lucrărilor, aerodromul a fost reechipat, au fost instalate echipamente de navigație, iar pista a fost reparată.

Distrugerea unei aeronave într-un adăpost întărit se poate face doar cu o lovitură precisă a unei rachete de mare viteză cu un focos penetrant greu. Rusia are mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune lansate aerian care ar putea face treaba, dar nu are superioritatea aeriană esențială pentru a aduce în siguranță platformele de lansare în raza de lansare.

Pentru a ataca aeronavele în adăposturi întărite, Rusia trebuie să se bazeze pe rachetele sale balistice tactice.

Având în vedere că numărul de aeronave Su-24MR, capabile să lanseze rachete Storm Shadow, din inventarul Forțelor Aeriene Ucrainene (estimat la 8) este semnificativ mai mic de 40, lovirea cu Kinjal și Iskander-M a adăposturilor întărite pentru a distruge un Su-24MR pare o adevărată loterie.

În plus, Ucraina are probabil zece aeronave Su-24M/Su-24MR false pentru fiecare Su-24MR operațional. Toate resturile de aeronave și piesele schimbate pot fi ușor făcute să arate ca un Su-24MR operațional.

Ca atare, analiștii ruși de imagini prin satelit trebuie să petreacă mult timp pentru a identifica o aeronavă operațională, care, între timp, își poate schimba poziția.

În ceea ce privește stocurile de rachete Storm Shadow / SCALP, atât Regatul Unit, cât și Franța au rezerve relativ mari. Ca măsură suplimentară de prevedere, este foarte probabil ca stocul de rachete ucrainene de la Starokonstantinov să fie bine dispersat. Ca atare, chiar dacă unele dintre loviturile rusești au succes, ele nu reușesc să producă rezultate apreciabile.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Lukașenko acuză presiuni pentru a întoarce armele Rusiei și a accepta trupe NATO la granițele ruse. Dictatorul însă „le rezistă nebunilor din Vest”
Trupele ruse au lansat un nou val de atacuri asupra Ucrainei. Rachetele rusești au ajuns din nou în vestul teritoriului ucrainean, în regiunile Volyn și Rivne
Armata rusă a amplasat la înălțime sisteme Pantsir, folosind turnuri metalice. Ideea nu este nouă, a mai fost folosită de naziști
Fără să le numească direct, Zelenski cere din nou României și Poloniei să lucreze cu F-16 ucrainene pentru a intercepta valurile de rachete și drone rusești
Cel mai apropiat aliat al Rusiei vine în ajutorul lui Putin? Kievul: „Belarus adună armata și echipamente la granița cu Ucraina”
Hezbollah vorbește despre „prima fază” a răzbunării și explică de ce a amânat atacul până acum
Rusia luptă murdar, iar Kievul cere aliaților să permită lovituri la distanță lungă pe aerodromurile folosite de bombardierele rusești
Dronele rusești nu cad doar în România, ci și în Polonia. Varșovia acuză încălcarea spațiului aerian de către o dronă care a pătruns 25 de kilometri pe teritoriul polonez
În ciuda ofensivei Ucrainei asupra Kurskului, în Donbas continuă luptele ”ca în Primul Război Mondial”, iar Rusia e aproape de o victorie majoră
Un Abrams al armatei ucrainene decimează trupele ruse într-o confruntare directa pe front (Foto/Video)
Rușii lovesc puternic Ucraina. Atacul ar fi un răspuns la incursiunea din regiunea Kursk vizează întreprinderi industriale, infrastructura energetică și aerodromuri
Platformele maritime ucrainene dintre Insula Șerpilor și Crimeea au fost incendiate (Foto)
Momentul în care un elicopter de atac AH-64 Apache distruge o dronă a Hezbollah, în timp ce Israelul se pregătește de război lansând un avertisment alarmant
Rușii au adus trupe de elită în regiunea Kursk. Majoritatea acestora au fost redirecționate de pe frontul din Ucraina
Israelul declară stare de urgență și lovește masiv Hezbollah în Liban dejucând un atac major al grupării teroriste. Peste 100 de avioane au lovit Hezbollah
Bombele ghidate de mare precizie americane GBU-39 lovesc la foc automat ținte în Rusia (Video). Ucrainenii afirmă răspicat că folosesc arme americane pentru a ataca ţinte ruseşti
Ce înseamnă a ataca un inamic care îţi este superior și a câștigat în faţa lui? - Ucraina câștigă teren la Harkov
Nevoia forțează Ucraina să fie inventivă: În loc de rachete de 100.000 de dolari, dronele ruse sunt vânate de avioane de antrenament, elicoptere Mi-8 sau mitraliere pe camioane
Soluția celor două state? Israelul spune că azi un stat palestinian ar însemna baze iraniene militare în coasta Israelului, lucru inacceptabil
Ucrainenii s-au retras la timp în Est evitând încercuirea. Deși sunt probleme mari în Donbas, rachete Neptun lovesc Crimeea
RO-ALERT la 1 noaptea în județul Tulcea după ce drone rusești s-au apropiat de România, țintind obiective din Ucraina
Omul care înfurie Moscova. După ce a vorbit despre inițiativa munițiilor, Ucraina în NATO sau de Kursk, Petr Pavel întoarce cuțitul în rană cu subiectul Nord Stream
SUA a desfășurat în Orientul Mijlociu portavionul USS Lincoln, având la bord prețioasele aeronave F-35C
Israelul a preluat controlul total în Rafah, sudul Gazei. Ultima brigadă din Rafah a grupării teroriste Hamas a fost învinsă de IDF
Germania spune că nu a știu de operațiunea Kursk și totul a fost făcut de Ucraina în „mare secret”
Aviația rusă, hăituită la sol cu drone ucrainene. După ce săptămâna trecută au ajuns până la est de Moscova, ucrainenii au lovit azi și un aerodrom de lângă Stalingrad
Se dau lupte grele la Briansk. Ucrainenii au încercat să intre în Rusia și prin Briansk, rușii spun că au respins atacul și au stabilizat granița
Bombardamentele rusești asupra regiunii Odessa au devenit din ce în ce mai mortale
Moscova avertizează Turcia să nu urmeze politica occidentală de furnizare de arme pentru Ucraina
Putin a trasat temenul până la care Armata rusă trebuie să elibereze Kursk, după care a zburat în Cecenia

Ştiri Recomandate

Aproape imposibil de crezut, dar totuși adevărat: SUA împreună cu aliații dezvoltă următoarea versiune a sistemului S-300 rusesc
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
De ce visul Rusiei de a deține portavioane s-a terminat mereu cu dezastre. Amiral Kuznețov ruginește, dar rușii visau la 15 nave, mult peste SUA
Ucraina respiră în Est și contraatacă limitat. Armata a 2-a rusă e încetinită iar ucrainenii încercă să câștige timp pentru fortificarea Porkrovskului
SUA avertizează asupra riscului crescut de sabotaj al cablurilor submarine critice de către o unitate militară secretă rusă
Kosovo a închis doup din cele patru posturi de frontieră cu Serbia. Manifestații pe partea sârbă
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Din 67 de drone lansate, ucrainenii au doborât 58
Ciolacu a fost comparat cu Winston Churchill, dar premierul României spune că „e un pic cam mult”
”Generozitatea” Moscovei din ultimele atacuri masive aeriene își găsește răspunsul: Iranul a început să transfere rachete balistice către Armata rusă
Întâlnire între Meloni și Zelenski pentru sprijinirea Ucrainei. În Italia situația în coaliție e complicată, pro-rusul Salvini fiind foarte activ după operațiunea Kursk
Cu aproximativ 6 mld. USD încă nealocați, SUA trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar. Țările care au mai anunțat contribuții
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
„Strategia funcționează”. Operațiunea Kursk a înghețat ofensiva Rusiei din Donbas, susțin ucrainenii
Secretarul general al NATO: „Facem apel la China să nu mai susțină războiul ilegal al Rusiei”
Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Polonia revizuiește raportul, afirmând că este posibil să nu fi avut loc nicio încălcare a spațiului aerian de către o dronă rusească
Goana după trofee militare. Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina publică noi imagini cu recuperarea de pe front a unor epave de tancuri Abrams şi Leopard
Drone vs. Drone (Foto/Video): Noua luptă aeriană a ucrainenilor cu forţele ruse pentru impunerea superiorităţii aeriene
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ideea de a transfera rachete JASSM către Ucraina ar putea însemna o schimbare majoră în politica lui Biden cu privire la atacurile îndreptate împotriva Rusiei
Vladimir Putin a anunțat că o sprijină pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA. “Donald Trump a impus atâtea sancțiuni Rusiei, cum nu a făcut-o niciun alt președinte american”
„Bătălia podurilor” din regiunea rusă Kursk continuă (Foto/Video): Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale, o nouă misiune de sabotaj vizează infrstructura militară rusă
Scandal de corupție în jurul proiectelor rusești legate de sisteme de arme secrete
Marcel Ciolacu a fost primit de premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu: România susţine dreptul Israelului la autoapărare
Parlamentul ucrainean l-a numit pe Andrei Sibiga în funcția de ministru Afacerilor Externe
Toți pașii au fost parcurși: Iohannis a promulgat legea, iar un sistem Patriot românesc ajunge în Ucraina
Evidențiind progresul strategiei sale privind utilizarea dronelor, Polonia prezintă robotul kamikaze ARES: Forțele Armate Poloneze trebuie să facă față provocărilor războiului modern
pixel