Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cel mai mare atac aerian rus asupra unei singure ținte a vizat avioane Su-24 ucrainene dotate cu rachete Storm Shadow, dar s-a soldat cu un eșec
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În primele ore ale zilei de ieri, 6 august 2023  (dată la care Ucraina sărbătorea de regulă Ziua Aviației Militare), Rusia a lovit Baza aeriană Starokonstantinov din regiunea ucraineană Hmelnițki, situată departe de linia frontului, în zona central-vestică a Ucrainei.

Baza aeriană deservește Brigada 7 Aviație Tactică a Forțelor Aeriene Ucrainene, mare unitate care operează în principal avioane de vânătoare-bombardament Suhoi Su-24M și Suhoi Su-24MR. Versdiunea Su-24MR este platforma de lansare pentru rachetele anglo-franceze de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow (fr. SCALP EG) folosite periodic pentru lovituri de mare efect asupra capabilităților ruse implicate în război.

 

Atac în valuri multiple. Cel mai mare atac aerian rus asupra unei singure ținte

 

Atacul rus asupra Bazei aeriene Starokonstantinov a fost executat în mai multe valuri. Primul val a cuprins rachete de croazieră lansate de bombardierele Tu-95MS și rachete balistice lansate din Crimeea. Al doilea val a inclus rachete de croazieră și drone Geran-2, iar salva finală s-a bazat pe rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-101.

Majoritatea rachetelor de croazieră lansate au încercat ocolirea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene, urmând un traseu sinuos și ocolitor către ținta lor.

Atunci când atacă o țintă importantă cu mai multe rachete, Rusia folosește adesea lansări înșelătoare pentru a determina sistemele ucrainene de apărare antiaeriană să reacționeze și să își descopere astfel pozițiile, după care, la foarte scurt timp urmează atacarea acestora cu rachete balistice. Abia după această fază urmează de regulă atacul aerian propriu-zis asupra țintei vizate.

Atacul aerian asupra bazei aeriene Starokonstantinov a fost cel mai mare executat cu rachete rusești asupra unei ținte unice. Loviturile în zona bazei aeriene au fost înregistrate de sateliții americani la ora 2.31 (ora României), iar la ora 3.22, a fost semnalat un incendiu.

Analizând concentrarea loviturilor, se pare că Rusia a vizat în special instalațiile de sprijin pentru întreținerea aeronavelor Su-24MR și stocurile de rachete Storm Shadow.

 

Răsfirarea și subțierea apărării ruse

 

Există un motiv bun de strategie de luptă pentru care Ucraina urmărește să-și lărgească orizontul de aplicare a loviturilor cu rachete Storm Shadow, și anume subțierea prin răsfirare a sistemului defensiv rus consolidat pe principalele direcții de acțiune.

Frontul de luptă este de aproximativ 1000 km lățime, iar spațiul aerian este puternic controlat de sistemele rusești de apărarea antiaeriană eșalonate corespunzător pentru a asigura o cât mai bună continuitate în acoperirea spațiului aerian. În plus, sunt indicii că Rusia a adus unele modificări sistemelor de apărare antiaeriană implementate în zonă, pentru a exploata vulnerabilitățile Storm Shadow.

Însă atunci când atacă Crimeea, rachetele Storm Shadow pot ocoli apărarea rusă zburând la înălțimi foarte mici deasupra mării pentru a evita detectarea. Folosind date din mijloacele ISR aeropurtate ale SUA/NATO, rachetele pot ocoli inclusiv sistemele antiaeriene de la bordul navelor sau aeronavelor ruse.

Spre deosebire de situația de pe front, sistemele de apărare antiaeriană rusești desfășurate în Crimeea nu au fost adaptate pentru a face față rachetelor Storm Shadow, iar prin atacurile asupra Crimeei, Ucraina face frontul de luptă mult mai larg și extrem de greu de apărat de către ruși.

 

Rusia nu a reușit eliminarea Storm Shadow

 

2. Avion de l... (su-24-ucraina-munitie_84443300.jpg)

Avion de luptă ucrainean de tip Su-24 și muniție aferentă. Photo credit: 7th Brigade press service via Defence Express

Există câteva motive bune pentru care Rusia nu a reușit să elimine amenințarea Storm Shadow. În primul rând, Baza aeriană Starokonstantinov este dispusă la aproximativ 600 km distanță de linia frontului. Ucraina are timp suficient de avertizare cu privire la un atac iminent, permițând Su-24MR să se mute într-o altă bază sau pur și simplu să decoleze și să iasă din calea pericolului.

Apoi, Ucraina deține un număr mare  de adăposturi întărite la această bază aeriană. Mai mult decât suficient pentru a găzdui flota operațională de Su-24MR. Este foarte probabil ca Forțele Aeriene Ucrainene să utilizeze inclusiv ținte false sau chiar Su-24M ieșite din serviciu pentru a complica selecția țintelor în cadrul loviturilor ruse.

Nu în ultimul rând, Marea Britanie și Franța au stocuri mari de astfel de rachete și pot compensa operativ scăderea bruscă a rezervelor ucrainene.

 

Despre avertizare

 

Foarte probabil, la scurt timp după ce decolează, bombardierele rusești Tu-95MS sau Tu-22M3, înarmate cu rachete de croazieră, încep să fie urmărite de sateliții americani de avertizare timpurie din constelația SBIRS, care le identifică după amprenta termică.

În paralel, misiunile ELINT/SIGINT aeropurtate, desfășurate constant de SUA/NATO cu și fără pilot, cum ar fi RC-135V/W, respectiv dronele MQ-9 Reaper, confirmă prezența bombardierelor prin detectarea și analiza semnalelor electronice emise de bombardiere.

Când bombardierele rusești își lansează încărcătura, rachetele de croazieră încep să fie urmărite. Pe măsură ce rachetele se îndreaptă spre vest, spre ținta lor din Ucraina, sistemul AWACS SUA/NATO, în patrulare 24x7 pe flancul de est al NATO, începe să urmărească rachetele, transmițând datele de urmărire către sistemul de apărare antiaeriană din Ucraina.

La Baza aeriană Starokonstantinov, timpul de avertizare asupra unei posibile lovituri cu rachete de croazieră depășește cu ușurință o oră. Cu toate acestea, nu este practic ca baza aeriană să oprească operațiunile și să intre în modul defensiv imediat după lansarea bombardierelor rusești sau lansarea rachetelor de croazieră.

Foarte probabil măsurile defensive se declanșează pe măsura apropierii și a traiectoriei de zbor a rachetelor de croazieră rusești.

 

Tactici rusești pentru a reduce timpul de avertizare

 

3. MiG-31K, c... (kinjal-avion-mig31-1_98749700.jpg)

MiG-31K, care poate transporta racheta Kinzhal / ministerul rus al apărării, facebook

Pentru a-i deruta pe ucraineni, rachetele de croazieră rusești își schimbă dramatic traseul. Mai mult, în paralele cu rachetele de croazieră, rușii atacă și cu rachete balistice (Iskander-M, Kinjal).

Viteza mare a rachetei Iskander-M, care, spre deosebire de o rachetă de croazieră cu motor cu reacție, este propulsată direct de jet, reduce timpul de avertizare. Iskander-M zboară cu viteză supersonică, iar aceasta devine chiar hipersonică în faza finală. De asemenea, racheta are o traiectorie cvasi-balistică imprevizibilă, reducând astfel posibilitatea detectării.

MiG-31K care lansează racheta hipersonică  Kh-47M2 Kinjal reduce, de asemenea, timpul de avertizare. Racheta este mai rapidă și mai distructivă decât Iskander-M și se considera că nu poate fi interceptată de sistemele Patriot americane desfășurate în Ucraina. (În condiții favorabile, s-a dovedit însă că este posibil ca un sistem Patriot să intercepteze o rachetă Kinjal.)

Problema pentru ruși cu racheta Kinjal este că lansarea acesteia poate fi anticipată odată cu decolarea și luarea în altitudine a unui MiG-31K înarmat cu rachetă.

 

Adăposturile întărite de la Starokonstantinov

 

Baza aeriană Starokonstantinov din Ucraina este bine echipată și apărată. Imaginile din satelit ale bazei dezvăluie o zonă vastă de dispersie, cu aproximativ 40 de adăposturi întărite.

În septembrie 2021, aerodromul bazei a fost certificat conform standardelor NATO. Asistența în modernizare și reconstrucție a fost oferită de SUA. În cadrul lucrărilor, aerodromul a fost reechipat, au fost instalate echipamente de navigație, iar pista a fost reparată.

Distrugerea unei aeronave într-un adăpost întărit se poate face doar cu o lovitură precisă a unei rachete de mare viteză cu un focos penetrant greu. Rusia are mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune lansate aerian care ar putea face treaba, dar nu are superioritatea aeriană esențială pentru a aduce în siguranță platformele de lansare în raza de lansare.

Pentru a ataca aeronavele în adăposturi întărite, Rusia trebuie să se bazeze pe rachetele sale balistice tactice.

Având în vedere că numărul de aeronave Su-24MR, capabile să lanseze rachete Storm Shadow, din inventarul Forțelor Aeriene Ucrainene (estimat la 8) este semnificativ mai mic de 40, lovirea cu Kinjal și Iskander-M a adăposturilor întărite pentru a distruge un Su-24MR pare o adevărată loterie.

În plus, Ucraina are probabil zece aeronave Su-24M/Su-24MR false pentru fiecare Su-24MR operațional. Toate resturile de aeronave și piesele schimbate pot fi ușor făcute să arate ca un Su-24MR operațional.

Ca atare, analiștii ruși de imagini prin satelit trebuie să petreacă mult timp pentru a identifica o aeronavă operațională, care, între timp, își poate schimba poziția.

În ceea ce privește stocurile de rachete Storm Shadow / SCALP, atât Regatul Unit, cât și Franța au rezerve relativ mari. Ca măsură suplimentară de prevedere, este foarte probabil ca stocul de rachete ucrainene de la Starokonstantinov să fie bine dispersat. Ca atare, chiar dacă unele dintre loviturile rusești au succes, ele nu reușesc să producă rezultate apreciabile.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Continuă seria neagră pentru ruși: Patru Su-34 au fost lovite de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune
Moscova ajunge la fundul sacului cu vechituri. Blindatele sovietice din depozite sunt trimise obligatoriu în uzine pentru recondiționare
Rusia, dezlănțuită în rele: După carnagiul de acum trei zile, rachetele balistice lovesc din nou Dnipro, ucigând patru persoane
Coreea de Nord a desfășurat 11.000 de militari din forțele speciale pentru a lupta alături de Rusia împotriva Ucrainei
Sistemul Patriot donat Ucrainei de România interceptează rachete rusești pe bandă rulantă. Patriot, singurul sistem care face cu adevărat față rachetelor balistice ruse
Iranul admite că Războiul de 12 Zile a produs pagube mari instalațiilor nucleare, dar spune că nu are nicio intenție de a relua negocierile cu SUA pentru un Acord
”Nu construiești centrifuge într-un munte, în scopuri pașnice”. Pentagonul a publicat imagini cu bombele GBU-57 MOP folosite în atacul asupra sitului nuclear Fordow
Rusia nu dorește negocieri de pace; speră la progrese pe câmpul de luptă, a declarat Rubio
Un nou lot de Mirage 2000 se pregătește să intre în luptă. Câte avioane au livrat francezii Ucrainei și câte Mirage 2000 mai sunt disponibile
Giorgia Meloni i-a transmis lui Trump că SUA trebuie să manifeste aceeași hotărâre față de războiul rus împotriva Ucrainei, precum în cazul Iranului
Rusiei nu o să-i placă: SUA nu mai sunt atât de sigure că nu vor mai trimite Ucrainei sisteme Patriot. Pentru prima dată Trump admite că Putin ar avea „ambiții mai mari decât Ucraina”
Ucraina și Consiliul Europei au înființat un tribunal special pentru judecarea crimelor de război ruse împotriva Ucrainei
“Președintele Putin ar trebui să facă mai mult pentru Iran”. Teheranul așteaptă mai mult ajutor de la Moscova
Lovitura americană din Iran dă fiori Moscovei: Putin știe că sistemele sale S-300/S-400 ar fi îngenuncheate dacă Ucraina ar primi echipamentele potrivite
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
Israelul și Iranul au continuat atacurile chiar și după armistițiu. Trump dă vina pe ambele părți pentru încălcarea acordului
Reza Pahlavi, fiul fostului șah spune că sfârșitul regimului ayatolahilor în Iran e „aproape” și compară evenimentele cu căderea Zidului Berlinului
Trump anunță că „Războiul de 12 Zile” dintre Israel și Iran s-a încheiat. Armistițiu total și pace în 24 de ore
Tactica inteligentă a Serbiei prin care vinde muniție Ucrainei a fost dezvăluită chiar de ruși. Serviciile ruse au acuzat aliatul sârb de „joc dublu”
Iranul a anunțat SUA înainte să lanseze rachete către baza americană din Qatar
Iranul a atacat cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu. Baza Al-Udeid din Qatar, atacată cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune
Fiul ultimului șah al Iranului se autopropune ca lider interimar al Iranului / Khamenei are o listă secretă de succesori
Tot ce trebuie să știi despre Operația Midnight Hammer: Cum au atacat bombardierele americane B-2 fără să fie detectate de Iran
Aviația militară israeliană tocmai ce a lovit și ea situl nuclear iranian Fordow. Au fost distruse și avioane F-14 Tomcat și F-5 iraniene: IDF domină spațiul aerian iranian
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
Parteneriatul Teheran-Moscova, fără limite? Rusia reacționează la dezmembrarea celui mai important aliat al său: Există țări pregătite să transfere arme nucleare Iranului
Ucrainenii încă mai au un picior în regiunea Kursk. Care e situația pe linia frontului din Ucraina
Se sinucide regimul ayatollahilor? Iranul spune că va răspunde atacului SUA: „Voi ați început, noi vă vom termina”
După ce a fost lovit de SUA, Iranul a lansat 30 ce rachete balistice către Israel
SUA au folosit prima dată în istorie 14 bombe GBU-57 MOP care ”forează” în stâncă, în cea mai amplă desfășurare de bombardierele B-2 din istorie

Ştiri Recomandate

Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
Cruce pe bătrânul Amiral Kuznețov? După decizia Rusiei de azi e aproape sigur că singurul ei portavion nu o să mai vadă marea
Reînvie lagărul sovietic. În timp ce anunță că închide consulatul polonez din Kaliningrad, Ministrul rus de Externe începe o vizită de trei zile în Coreea de Nord
O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum
Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Undă verde în Senatul SUA pentru un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Suma a fost crescută de la 300 de milioane de dolari
Ivan și francezii: Rusia a desemnat Franța principalul său adversar în Europa. Franța joacă un rol cheie în protejarea României și implicit a Alianței
Bombele SUA ”bunker buster” nu au distrus tot stocul iranian de uraniu, confirmă Israelul. Dar există și o parte pozitivă
UPDATE: Berlinul neagă că va cumpăra încă 15 avioane F-35. Proiectul european FCAS rămâne în picioare
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
pixel