Celebrul „Forte 10” american este adus în coasta Rusiei. Drona RQ-4B culege informații la 200 km sud de Novorosiisk
Celebrul ”Forte 10” revine în spațiul aerian al Mării Negre. Și nu oriunde, la 200 km sud de Novorosiisk.
O aeronavă fără pilot de tipul RQ-4B, cu indicativul radio FORTE 10, a Forțelor Aeriene americane a desfășurat pe 6 noiembrie o misiune SIGINT deasupra Mării Negre, în special peste partea de est, o zonă în care UAV-urile NATO ajung rar, a informat publicația Itamilradar, care monitorizează zborurile militare din Italia și Marea Mediterană, iar mai nou, în contextul războiului, și din Marea Neagră.
Ultima dată când când ”Forte 10” s-a aflat atât de aproape de spațiul aerian rusesc, a fost în după-amiaza de 18 octombrie, când a survolat zona de centru și foarte puțin din cea estică a Mării Negre.
Coincidență sau nu, UAV-ul american a zburat, atunci, la o zi după ce o rachetă americană sol-sol ATACMS, lansată de forțele ucrainene, a lovit aerodromul Berdiansk pe care erau staționate elicoptere rusești. Iar acum, ”Forte 10” s-a aflat în misiune, la două zile după ce o rachetă ucraineană Storm Shadow/Scalp a lovit, la Kerci, nava de luptă rusească ”Ascold” purtătoare de rachete Kalibr.
RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO
În dimineața de 6 noiembrie, pe lângă ”Forte 10”, un avion Boeing P-8A de patrulare al Marinei Statelor Unite a orbitat deasupra Deltei Dunării, în estul României. Ambele aeronave au decolat de la baza Sigonella din Sicilia (Italia), potrivit Itamilradar.
Ultimul atac ucrainean din lunga serie de atacuri ucrainene a avut loc la începutul acestei luni, iar DefenseRomania a scris la momentul respectiv despre faptul că nava rusă Askold a fost lovită de ucraineni. O înregistrare video realizată de localnici arată rachete care zboară deasupra orașului Kerci. După ce a zburat deasupra orașului, cel puțin o rachetă a lovit un obiect militar. Locuitorii din Crimeea au precizat pe rețelele de socializare că, după aceea, au văzut un nor de fum ridicându-se în apropierea șantierului naval (Șantierul Naval "Zaliv").
Amintim că în noaptea de 13 septembrie Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. E vorba de submarinul Rostov pe Don și nava de asalt amfibiu Minsk.
Atacul a fost cea mai mare lovitură încasată de Flota Rusă, depașind ca pagube scufundarea crucișătorului Moskva.
În ciuda a tot mai multe atacuri reușite cu rachete Storm Shadow, SCALP sau ATACMS, situația pe front e însă foarte dificilă pentru ucraineni.
În prezent frontul e blocat, ucrainenii nereușind să spargă liniile de fortificații ale Federației Ruse. După mai bine de 6 luni de contraofensivă, șeful Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a admis într-un interviu pentru presa internațională că avansul Ucrainei nu e cel dorit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News