Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
CEREMONII București
Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Detașamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
Tot în Bucureşti va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.
CEREMONII Alba Iulia
În Alba-Iulia – Cetatea Marii Uniri, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2018, va fi organizată o serie de manifestări comemorative cu implicarea de anvergură a resurselor umane și tehnice ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Astfel, un număr de aproximativ 1.800 militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și Serviciului Român de Informații, cu 185 de mijloace tehnice, vor participa la activitățile aniversative dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, după următorul program:
30 noiembrie 2018, ceremonii militare la următoarele ansambluri monumentale:
- începând cu ora 10.30, la monumentul „I.C. Brătianu" (76 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
- începând cu ora 11.00, la monumentul „Iuliu Maniu" (76 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
- începând cu ora 11.30, la monumentul „Mihai Viteazul" (76 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
- începând cu ora 12.00, la monumentul „Regele Ferdinand și Regina Maria" (76 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
- începând cu ora 12.15, arborarea Drapelului Național în Piața Tricolorului (97 de militari și elevi din Divizia 4 Infanterie „Gemina" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
- începând cu ora 12.30, în Cimitirul Maieri, ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza și Ion Arion (100 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul");
1 decembrie 2018, ceremonii militare la următoarele ansambluri monumentale:
- începând cu ora 15.00, ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la monumentul „Regelui Ferdinand Întregitorul" (aproximativ 120 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Batalionul 811 Infanterie „Dej", Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa" și Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul" și 15 instrumentiști militari din cadrul formațiunii de Muzică Militară a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu");
- începând cu ora 15.10, ceremonie de inaugurare a monumentului „Marii Uniri" (aproximativ 100 de militari și elevi din Batalionul 136 Geniu „Apulum", Batalionul 811 Infanterie „Dej", Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa", Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul" și Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, și 19 instrumentiști militari din cadrul formațiunii Muzicii Militare a Academiei Forțelor Terestre);
- începând cu ora 15.30, ceremonie militară în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu trupe – 23 de detașamente de defilare pe jos cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații – și tehnică și echipamente de luptă – 18 detașamente de defilare pe roți cu aproximativ 150 mijloace tehnice (transportoare amfibii blindate, instalații aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri și aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicații și informatică, tehnică de luptă ale forțelor pentru operații speciale, radare mobile, autospeciale ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională) și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Șoim, F-16 Fighting Falcon). În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.
Pe timpul ceremoniilor din București și Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de artilerie.
Conform informațiilor primite de la MApN, activități similare vor avea loc în marile garnizoane din țară, cu participarea reprezentanților Armatei României, precum și în teatrele de operații în care se află în misiune militari români. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Pentru buna desfăşurare a Paradei Militare Naţionale, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra restricţiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie.
Totodată, oficialii MApN atrag atenţia că folosirea dronelor în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă. Organizatorii evenimentelor de Ziua Naţională a României recomandă publicului spectator să vină la ceremonii, pe cât posibil, fără bagaje voluminoase.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Etiopia a anunțat vineri, a doua zi după ce a trimis o delegație oficială la Mogadiscio, că dorește să sprijine noua forță a Uniunii Africane, care va fi desfășurată luna aceasta în Somalia pentru a combate rebelii Al-Shabaab, ceea ce reflectă o îmbunătățire a relațiilor între cele două țări după tensiunile severe și o ruptură a relațiilor bilaterale de luni de zile.
Într-o demonstrație puternică a angajamentului său față de NATO, Regatul Unit trimite cel mai mare număr de militari la exercițiul ”Steadfast Dart 25”, un exercițiu la scară largă care va avea loc în România și Bulgaria în ianuarie și februarie 2025.
Poliția daneză a declarat sâmbătă că investighează un raport privind aproximativ 20 de drone peste portul Koege, la sud-vest de Copenhaga.
Președintele Joe Biden urmează să interzică noi dezvoltări de petrol și gaze offshore pe 625 de milioane de acri (250 de milioane de hectare) din teritoriul de coastă al SUA.
Cancelarul austriac în exerciţiu, conservatorul Karl Nehammer, a anunţat sâmbătă că va demisiona în zilele următoare atât din acest post cât şi din cel de preşedinte al Partidului Popular austriac (OeVP), după ce această formaţiune a abandonat negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPOe) pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor legislative câştigate în septembrie de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
De câteva zile, populația Transnistriei a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza opririi furnizării gazelor rusești, dar autoritățile de la Tiraspol spun nu au nevoie de ajutorul Occidentului.
Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
Polonia a decis să nu-l invite pe ambasadorul Ungariei la ceremonia de deschidere de vineri a președinției poloneze a Uniunii Europene la Varșovia. Motivul este o dispută diplomatică între țări.
Ucraina a încetat să mai trimită petrol și gaze rusești către Uniunea Europeană prin conductele sale la sfârșitul anului 2024, deoarece contractul a expirat și nu a mai fost reînnoit.
Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
În ziua de Crăciun, Finlanda a reușit să scape dintr-o situație limită. Petrolierul ”Eagle S” ar fi putut deteriora cablul electric Estlink 1 și gazoductul Balticconnector.
La încheierea summitului statelor membre ale Uniunii Europene Euroasiatice, care s-a desfășurat în stațiunea Igora din regiunea rusă Leningrad, la finalul anului 2024, Alexander Lukașenko a declarat, pe 26.12.2024, că Republica Belarus este gata să desfășoare pe teritoriul său până la zece rachete balistice rusești cu rază medie de acțiune de tip Oreșnik.
Trecem iarna cu gaz românesc, avem suficient, ba mai mult, avem și mici cantități pentru export, cum e cazul Republicii Moldova, a declarat chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja care a subliniat că există multă dezinformare în sistemul energetic.
La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău, de un miliard de dolari (!), care însă nu a fost confirmată de niciun audit internațional ci „umflată din pix” cu scopul de a ține Moldova sub sfera rusă de influență.
Aproximativ două milioane de hondurieni trăiesc în Statele Unite, majoritatea fără acte, iar banii trimişi de aceştia contribuie cu peste 25 la sută la produsul intern brut al Hondurasului.
Preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, a ameninţat miercuri că va închide bazele militare americane din ţara sa dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va pune în aplicare ameninţarea de a expulza în masă hondurieni după preluarea mandatului, notează Agerpres și AFP.
Potrivit acestuia, China, Rusia, Coreea de Nord și Iran conlucrează pentru a amenința ordinea internațională.
Agenția americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lansează o inițiativă ambițioasă numită „Teoria minții”, menită să îmbunătățească procesul decizional în domeniul securității naționale.
Gazprom a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, iar regiunea transnistreană este cea mai afectată de măsura concernului energetic rus.
Pentru simularea unui război cu Japonia și Coreea de Sud, armata rusă a întocmit o listă detaliată a țintelor din ambele țări pentru pregătirea soldaților săi.
Autoritățile locale din capitala Ucrainei au anunțat, pe 01.01.2025, că patru persoane au fost rănite la Kiev în urma unui atac al dronelor rusești efectuat în primele ore ale noului an.
România este, începând din noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 00,00, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, după 18 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană. Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume iar acesta este un vis împlinit după mulți ani pentru România.
Nimeni nu poate opri "reunificarea" Chinei cu Taiwanul, a declarat preşedintele Xi Jinping marţi în discursul său de Anul Nou, adresând un avertisment clar către ceea ce Beijing percepe drept forţe pro-independenţă în interiorul şi în exteriorul insulei de 23 de milioane de oameni, relatează Agerpres și Reuters.
La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău; în urma efectuării unui audit internațional, datoria pretinsă de Moscova nu a fost confirmată.
Unitatea italiană din Libia participă la o serie de misiuni, precum educație, instruire, consultanță, asistență și îndrumare, inclusiv cu echipe mobile și unități de ajutor și suport medical.
Avionul chinez de antrenament L-15 Flacon (în denumirea chineză JL-10) a reușit să se impună în fața competitorilor europeni într-un stat din Africa de Nord. E vorba de Maroc.
Președintele Klaus Iohannis a transmis românilor un mesaj cu prilejul Anului Nou.
Disputele dintre Budapesta și Bruxelles au împiedicat capacitatea economiei Ungariei de a evita recesiunea și subminează candidatura din 2025 a premierului Viktor Orban pentru un nou mandat de premier, arată o analiză The Financial Times.
În schimbul de felicitări de Anul Nou cu președintele rus Putin, Xi a lăudat încrederea reciprocă și coordonarea strategică.
NANO Nuclear Energy, cu sediul în SUA, a anunțat extinderea portofoliului său de tehnologii de microreactoare. Aceasta a achiziționat un portofoliu semnificativ de proprietate intelectuală legat de tehnologiile sale de microreactoare transportabile și modulare.
Marina ucraineană a publicat imagini cu un sistem VAMPIRE montat pe o navă uşoară care interceptează o rachetă de croazieră rusă cu rază scurtă de acțiune Kh-59. Acesta este primul caz cunoscut în care sistemul VAMPIRE L3Harris utilizează cu succes o rachetă ghidată cu laser APKWS împotriva unei rachete de croazieră rusești.
Trei avioane de transport Boeing 747 ale USTRANSCOM au aterizat pe aeroportul Rzeszów-Jasionka din Polonia în acest weekend. Potrivit unor postări pe X ale analistilor OSINT, care oferă detalii despre cele trei zboruri, avioanele sunt încărcate cu arme americane destinate Ucrainei.
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front, a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.
„Mugurii primăverii socialiste” au ofilit odată cu cumplita criză socială din anii 1980, generată de decizia iresponsabilă a lui Nicolae Ceaușescu de a plăti datoria externă a Republicii Socialiste România. Azi, la 107 ani de la nașterea „celui mai iubit fiu al poporului”, „carpatic scut” și „vântul care mișcă pădurea”, reabilitarea unuia dintre tiranii egocentrici ai dictaturilor europene de secol XX e barometrul eșecului tranziției și a clasei politice post-decembriste. Și a gradului scăzut de culturalizare care izvorăște de fapt din acest eșec. În fond România e când citești aceste rânduri încă pe ultimul loc în topul european al cărților citite pe cap de locuitor.
Corespondentul de război Radu Hossu, prezent mult timp în zonele cele mai fierbinți ale frontului ucrainean, a declarat în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat la DefenseRomania de Tudor Curtifan că dacă ritmul actual al războiului se va menține, la finalul anului 2025 Rusia riscă să devină o putere regională în ceea ce privește armata convențională. Rămâne însă o mare putere nucleară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.01.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au preluat controlul integral asupra localității Velyka Novosilka din Republica Populară Donețk.
Hamas a acuzat duminică Israelul că a încălcat acordul de armistiţiu împiedicând întoarcerea locuitorilor în nordul Fâşiei Gaza de unde au fost forţaţi să fugă de bombardamente şi de lupte spre sudul enclavei palestiniene, informează Agerpres și AFP.
Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat, pe 26.01.2025, că așteaptă “de la o zi la alta” sosirea rachetelor rusești de tip Oreshnik.
Comisia de Apărare și Securitate a Parlamentului din Irak a făcut publice alocările bugetare pentru Ministerul Apărării, ca parte a legii aprobate a bugetului de stat pentru 2025.
Preşedintele american Donald Trump a propus mutarea locuitorilor din Fâşia Gaza în Egipt şi Iordania ca parte a unui plan de pace de a face curăţenie în teritoriului palestinian, unde armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat duminică în a doua săptămână, transmit Agerpres și AFP.
Președintele Donald Trump vrea să retragă 20.000 de soldați americani din Europa și să ceară o subvenție de la aliați pentru a plăti prezența militară americană rămasă pe continent, după cum a informat săptămâna aceasta principala agenția națională de presă a Italiei, ANSA, citând diplomați europeni sub protecția anonimatului.
În ultimii ani, Turcia a lansat un program de consolidare a forțelor navale, în vederea întăririi prezenței sale strategice în Marea Mediterană și nu numai.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuţiile de pace cu Rusia nu pot avea "rezultate reale" fără Ucraina şi le-a cerut aliaţilor săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează Agerpres și AFP.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii de sâmbătă, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia "Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului", organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie şi mai multe exponate au fost furate.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două ţări, informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Su-35 e de departe cel mai promovat avion al industriei aeronautice ruse. Prezent intens și pe frontul din Ucraina, avion de generația 4++ este azi probabil cel mai performant avion de luptă rus, exceptând Su-57 despre care rușii spun că e de generația a 5-a, dar care are o istorie cel puțin complicată.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl "manipuleze" pe Donald Trump, după ce omul forte de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la putere la Casa Albă şi s-a declarat pregătit să se întâlnească pentru a negocia asupra Ucrainei, notează Agerpres și AFP.
În cei aproape trei ani care au trecut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cel puțin 90.000 de militari ruși au murit pe câmpul de luptă.
Compania americană de apărare Lockheed Martin a anunțat, pe 22 ianuarie 2025, livrarea a șase sisteme de rachete M142 HIMARS către Estonia, marcând un nou pas în îmbunătățirea capacităților de apărare ale țării, ca răspuns la provocările de securitate regionale.
Decretul prezidențial al lui Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în acordarea de sprijin internațional nu afectează programele de asistență militară pentru Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este gata să discute la telefon cu preşedintele american Donald Trump şi Moscova aşteaptă un semn de la Washington când va fi la rândul său pregătit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Agepres și Reuters.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Aeronave din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Panama și alte patru țări din America Centrală și Caraibe începând de săptămâna viitoare, în prima sa deplasare ca șef al diplomației de la Washington, a anunțat joi Departamentul de Stat, transmit Agerpres, AFP și Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenţie online la forumul economic mondial de la Davos, că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, ţară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, consemnează agenţiile internaţionale de presă.
Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scriu agențiile Agerpres și EFE.
Gigantul american Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 270 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene ale SUA pentru a integra un sistem de senzori cu infraroșu defensivi de ultimă generație pe avionul F-22 Raptor.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi, 23 ianuarie, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trebuie să fie obligat „să implore Ucraina și pe aliații ei să se așeze la masă și să discute”.