Centrul de mentenanță de la Satu Mare pentru armele din Ucraina funcționează deja. Rheinmetall va repara aici și blindate folosite de ”forțele NATO din regiune”
Gigantul german Rheinmetall nu face niciun secret că ajută masiv Ucraina.
Așa cum o recunosc chiar reprezentanții companiei, Rheinmetall este ”cel mai important partener al industriei de apărare al Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse”.
Și, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, întreprinderea din Düsseldorf detaliază contribuția sa. Evident, construcția fabricii din Ucraina, tancurile ”Leopard” sau MLI-urile ”Marder” sunt cele mai importante proiecte.
Însă, atrage atenția și funcționarea în România, la Satu Mare, a Centrului pentru sprijin logistic, un proiect despre care fostul ministru al economiei, Florin Spătaru, vorbea în această primăvară.
Deși ulterior nu au mai fost făcute publice alte informații, aflăm din comunicatul Rheinmetall că centrul este operațional de câteva luni.
Centrul de reparații de la Satu Mare
Foto ilustrativ. Recondiționarea vehiculelor Marder pentru Ucraina / Rheinmetall
Pe lângă echipamentele furnizate Ucrainei, germanii de la Rheinmetall asigură și suportul logistic, iar România, prin Centrul de service de la Satu Mare, este unul din punctele în care se desfășoară asistența de service și întreținere a echipamentele utilizate.
Compania a reamintit că Centrul de la Satu Mare, operează deja de câteva luni, iar pe viitor hub-ul va fi disponibil și pentru deservirea vehiculelor blindate și a camioanelor logistice aparținând forțelor armate NATO din regiune.
În plus, hub-uri suplimentare de întreținere, care funcționează în cooperare cu parteneri locali, sunt acum disponibile în Ucraina și Lituania.
Principalele echipamente și proiecte Rheinmetall pentru Ucraina
Sprijin direct pentru industria ucraineană de apărare: Fabrică de blindate
Rheinmetall
Anul acesta a fost creat un joint venture între compania de stat ucraineană Ukrainian Defense Industry JSC (fostă Ukroboronprom) și Rheinmetall Ukrainian Defence Industry LLC. Ca un prim pas, este planificată repararea și întreținerea vehiculelor de luptă, urmată de producția în Ucraina a vehiculelor blindate precum vehiculul de transport blindat Fuchs/Fox. Ulterior, vor fi produse vehiculul de luptă al infanteriei ”Lynx”, dar și viitorul tanc de luptă ”Panther”.
Muniție.
Muniție Rheinmetall Gepard de 35 mm
Compania furnizează armatei ucrainene cantități mari de muniție folosite de blindate (20 mm pentru IFV-ul Marder; muniție de 40 mm, precum și 105 mm pentru tancul Leopard 1 și de 120 mm, pentru Leopard 2). Zeci de mii de proiectile pentru obuzierele de 155 mm au fost deja livrate; urmează alte câteva zeci de mii de obuze.
IFV Marder
Până la sfârșitul anului 2023, Rheinmetall va livra Ucrainei un total de peste 100 de vehicule de luptă de infanterie Marder. Livrările de Marder 1A3 recondiționate vor continua până în mai 2024. Potrivit Bundeswehr, Ucraina va primi 120 de Marder (40 fiind răscumpărate de la armata Greciei).
Leopard 1 și 2
Rheinmetall a fost contractat să furnizeze Ucrainei: 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5, 5 blindate de recuperare și 2 tancuri de școală Leopard 1. Livrarea este programată pentru 2024.
În 2024, compania va livra Kievului 14 tancuri de luptă principale Leopard 2A4, în numele guvernelor olandeze și daneze, blindatele fiind aduse din Slovacia și Cehia, ca parte a unui acord de compensare pentru cele două țări central-europene (așa-numitele ”ring exchanges”).
Apărare aeriană
Sistemul de apărare aeriană Oerlikon Skynex de la Rheinmetall
Succesul tancului antiaerian Gepard de 35 mm livrat deja Ucrainei subliniază eficacitatea apărării aeriene bazate pe tun, în special împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor.
În a doua jumătate a anului 2023, Ucraina a preluat două sisteme de ultimă oră de apărare aeriană Skynex, inclusiv muniții moderne de 35 mm de tip ”Ahead Airburst”, care sunt insensibile la contramăsuri electronice. Sistemele Skynex vor fi montate pe noi camioane militare Rheinmetall HX 8×8.
Sisteme anti-drone
Sistemele mobile de recunoaștere SurveilSPIRE care pot recunoaște și combate dronele inamice. Sistemele includ turnuri mobile de supraveghere cu echipament de cameră cu viziune de zi și de noapte, mini drone cu pilot automat și un sistem de comandă și control.
În total, 10 SurveilSPIRE au fost deja livrate Ucrainei. Livrarea altor sisteme de recunoaștere a fost comandată de guvernul german. Rheinmetall cooperează cu o companie parteneră din Estonia pentru aceste sisteme.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News