Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China a efectuat zboruri militare de intimidare în timpul vizitei unui înalt oficial american în Taiwan
18 sep 2020 / 16:52
China a anunţat vineri că a început exerciţii militare în apropiere de Taiwan, ca răspuns la sosirea în ajun a unui ministru american în insulă, considerată de Beijing drept teritoriu chinez, relatează AFP.
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Tensiunile sino-americane s-au amplificat în ultimele săptămâni în mai multe dosare, de la Hong Kong şi comerţ până la COVID-19, uiguri şi aplicaţia video TikTok.

China continentală (condusă de Partidul Comunist) şi insula Taiwan (refugiul armatei naţionaliste chineze după războiul civil din 1949) sunt administrate de două regimuri diferite de mai bine de 70 de ani.

Dar Beijingul consideră în continuare teritoriul insular ca făcând parte din China, opunându-se oricărei vizite a unor lideri străini la Taipei, întrucât astfel de vizite sunt de natură să confere legitimitate autorităţilor taiwaneze.

Subsecretarul de stat american pentru creştere economică, energie şi mediu Keith Krach a sosit joi în Taiwan, urmând să participe sâmbătă la o ceremonie de omagiere a defunctului preşedinte taiwanez Lee Teng-hui.

'Armata a început astăzi exerciţii militare de luptă aproape de strâmtoarea Taiwan', care separă insula de continent, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă Ren Guoqiang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

'Aceasta este o operaţiune legitimă şi necesară cu scopul de a garanta suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, fiind organizată ca răspuns la actuala situaţie în strâmtoarea Taiwan', a afirmat acesta.

Armata chineză efectuează deseori manevre militare, dar ea subliniază în general că acestea nu vizează nicio altă ţară sau teritoriu. Desemnarea de această dată a unei ţinte constituie un mesaj de fermitate, notează AFP.

'Cei care se joacă cu focul nu fac decât să-şi dea foc singuri', a avertizat Ren Guoqiang, denunţând voinţa americană 'de a juca cartea Taiwanului pentru a descuraja China' şi pe cea a autorităţilor taiwaneze de a 'conta pe ajutorul extern'.

'Nu vom tolera nicio ingerinţă externă', a avertizat acelaşi purtător de cuvânt.

 

Taiwanul a reacționat ridicând avioane de vânătoare și activând sisteme de apărareMinisterul taiwanez al Apărării a declarat vineri că 18 avioane chineze, între care bombardiere şi avioane de vânătoare, au traversat linia mediană care divizează teoretic strâmtoarea Taiwan.

Potrivit Taipeiului, e vorba despre două bombardiere chineze H-6, opt avioane J-16, patru J-10 şi încă patru J-11.

Ca reacţie, armata insulei a 'ridicat de urgenţă de la sol avioane de vânătoare şi şi-a desfăşurat sistemul de rachete pentru apărarea aeriană', menţionează ministerul într-un comunicat.

'Sperăm ca cealaltă parte să manifeste reţinere şi să nu agraveze dezacordurile între cele două părţi. Aceste intimidări de ordin militar provoacă resentimente în rândul populaţiei taiwaneze', se mai spune în text.

În august, SUA l-au trimis la Taipei pe ministrul sănătăţii, Alex Azar, în fruntea celei mai proeminente delegaţii după 1979, când Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula pentru a recunoaşte Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing, amintește Agerpres.

Keith Krach avea programat pentru vineri un dineu cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, foarte criticată de Beijing, întrucât ea aparţine unui partid politic care militează tradiţional pentru independenţă.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Jandarmeria Română își cere scuze public și demarează o anchetă după defilarea controversată de la Cluj-Napoca (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro