Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

China a efectuat zboruri militare de intimidare în timpul vizitei unui înalt oficial american în Taiwan
18 sep, 16:52
China a anunţat vineri că a început exerciţii militare în apropiere de Taiwan, ca răspuns la sosirea în ajun a unui ministru american în insulă, considerată de Beijing drept teritoriu chinez, relatează AFP.
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Tensiunile sino-americane s-au amplificat în ultimele săptămâni în mai multe dosare, de la Hong Kong şi comerţ până la COVID-19, uiguri şi aplicaţia video TikTok.

China continentală (condusă de Partidul Comunist) şi insula Taiwan (refugiul armatei naţionaliste chineze după războiul civil din 1949) sunt administrate de două regimuri diferite de mai bine de 70 de ani.

Dar Beijingul consideră în continuare teritoriul insular ca făcând parte din China, opunându-se oricărei vizite a unor lideri străini la Taipei, întrucât astfel de vizite sunt de natură să confere legitimitate autorităţilor taiwaneze.

Subsecretarul de stat american pentru creştere economică, energie şi mediu Keith Krach a sosit joi în Taiwan, urmând să participe sâmbătă la o ceremonie de omagiere a defunctului preşedinte taiwanez Lee Teng-hui.

'Armata a început astăzi exerciţii militare de luptă aproape de strâmtoarea Taiwan', care separă insula de continent, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă Ren Guoqiang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

'Aceasta este o operaţiune legitimă şi necesară cu scopul de a garanta suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, fiind organizată ca răspuns la actuala situaţie în strâmtoarea Taiwan', a afirmat acesta.

Armata chineză efectuează deseori manevre militare, dar ea subliniază în general că acestea nu vizează nicio altă ţară sau teritoriu. Desemnarea de această dată a unei ţinte constituie un mesaj de fermitate, notează AFP.

'Cei care se joacă cu focul nu fac decât să-şi dea foc singuri', a avertizat Ren Guoqiang, denunţând voinţa americană 'de a juca cartea Taiwanului pentru a descuraja China' şi pe cea a autorităţilor taiwaneze de a 'conta pe ajutorul extern'.

'Nu vom tolera nicio ingerinţă externă', a avertizat acelaşi purtător de cuvânt.

 

Taiwanul a reacționat ridicând avioane de vânătoare și activând sisteme de apărareMinisterul taiwanez al Apărării a declarat vineri că 18 avioane chineze, între care bombardiere şi avioane de vânătoare, au traversat linia mediană care divizează teoretic strâmtoarea Taiwan.

Potrivit Taipeiului, e vorba despre două bombardiere chineze H-6, opt avioane J-16, patru J-10 şi încă patru J-11.

Ca reacţie, armata insulei a 'ridicat de urgenţă de la sol avioane de vânătoare şi şi-a desfăşurat sistemul de rachete pentru apărarea aeriană', menţionează ministerul într-un comunicat.

'Sperăm ca cealaltă parte să manifeste reţinere şi să nu agraveze dezacordurile între cele două părţi. Aceste intimidări de ordin militar provoacă resentimente în rândul populaţiei taiwaneze', se mai spune în text.

În august, SUA l-au trimis la Taipei pe ministrul sănătăţii, Alex Azar, în fruntea celei mai proeminente delegaţii după 1979, când Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula pentru a recunoaşte Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing, amintește Agerpres.

Keith Krach avea programat pentru vineri un dineu cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, foarte criticată de Beijing, întrucât ea aparţine unui partid politic care militează tradiţional pentru independenţă.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro