China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula
China privește cu maximă atenție ceea ce se întâmplă în Ucraina și, spre deosebire de Rusia, China dispune de un PIB colosal și mai ales de răbdare strategică.
Portavionul chinez Liaoning. Foto: Ministerul Apărării din China
În pofida faptului că Beijingul se înarmează într-un mod fără precedent, nu puțini analiști consideră că regimul comunist din China nu va face nicio mișcare nesăbuită împotriva Taiwanului fără să aibă siguranța că va reuși să anexeze rapid insula democrată.
La ultimul Congres al Partidului Comunist Chinez președintele Xi Jinping a vorbit inclusiv de „problema Taiwanului”, precizând că aceasta trebuie rezolvată în timpul „generației noastre”. Generalul american Ben Hodges atrăgea și el recent atenția că Beijingul se înarmează la un nivel fără precedent, comparând situația cu înarmarea SUA în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Însă China nu e Rusia și e înzestrată cu răbdare strategică. Beijingul se confruntă azi cu o situație economică dificilă iar regimul comunist e conștient că orice agresiune împotriva Taiwanului înseamnă implicit și intervenția militară americană. În plus, din punct de vedere economic, China e interconectată cu Europa și mai ales cu SUA, un alt aspect important în descurajarea Chinei în a acționa militar împotriva Taiwanului.
De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca cu succes Taiwanul înaintea unei invazii terestre
Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Comandant al Componentei Operaţionale Navale şi fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, într-o ediție precedentă la finalul anului trecut a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania, remarca câteva modificări importante în ceea ce privește strategia Chinei de a bloca Taiwanul.
Acesta a comparat manevrele militare din anii 1990 și masivele manevre din 2022, ajungând la concluzia că Marina Armatei de Eliberare a Poporului ar avea nevoie de patru portavioane operaționale pentru a reuși să blocheze insula.
„Aș merge puțin înapoi în 1995-1996, când China în cadrul unui exercițiu vis-a-vis de Taiwan arăta că principalele raioane de acțiune ale forțelor chineze erau între insula Taiwan și litoralul chinez și exercițiul din 2022 când au apărut deja încă două raioane la nord și sud de Taiwan și alte două în larg.
Dacă gândim modul în care China a exersat din punct de vedere operativ acest joc în 2022, realizăm că Marina Chinei ar avea nevoie de patru portavioane operative pentru a asigura sau realiza blocada în prima fază a insulei, în așa fel încât Taiwanul să nu primească ajutor din exterior iar mai apoi de pe continent să ocupe insula”, a explicat contraamiralul (r.) Constnatin Ciorobea care e convins că „China nu poate acționa singură direct împotriva Taiwanului.
„Cred că abia după 2028, după ce își mai operaționalizează două portavioane, poate prinde mai mult curaj”, a mai precizat contraamiralul (r.) Ciorobea, care a amintit totodată că Beijingul „a acceptat negocierea privind realizarea conexiunilor la nivel militar cu SUA, pe ideea că nu are rost să ne lovim între noi” și poziția președintelui Joe Biden cu privire la faptul că „globul e suficient de mare pentru ca SUA și China să se dezvolte”.
China are trei portavioane și două operaționale
Portavionul chinez Shandon cu avioane J-15 la bord. Foto: Ministerul Apărării din China
În prezent China dispune de trei portavioane, din care două sunt operaționale. Astfel, operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong.
Totodată, Beijingul a lansat pe 17 iunie 2023 un portavion de nouă generație, prima astfel de navă proiectată și construită integral în China. Portavionul Type 003, botezat Fujian.
Type 003 folosește însă lansarea cu catapultă, care pare a fi un sistem de tip electromagnetic, asemănător celui dezvoltat inițial de Marina SUA.
Noul portavion Fujian are un deplasament maxim de 80.000 de tone. Analiștii estimează că el ar putea deveni operațional și intra în serviciul Marinei chineze în 2025.
SUA dețin în prezent 11 portavioane care dau măsura forței uriașe navale impresionante a Marinei americane.
CITEȘTE ȘI: China are capacitatea de a dispune de cinci portavioane până în 2030. În ciuda ascensiunii chineze, SUA rămân „regina oceanelor”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News