China răspunde SUA. Două portavioane chineze au părăsit bazele și ar putea înconjura Taiwanul în nord și sud înaintea vizitei lui Pelosi
Marea Chinei e una din cele mai tensionate regiuni în aceste momente în contextul în care Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților și liderul democraților americani, e așteptată în Taiwan. SUA au făcut o adevărată demonstrație de forță pentru a descuraja orice posibilă agreiune a Chinei, în timp ce Beijingul se pare că răspunde cu aceeași monedă.
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă navală, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Nancy Pelosi e așteptată azi în Taiwan. Ajungerea ei pe insula revendicată de China ar însemna prezența politicianului cu cel mai înalt rang constituțional care s-ar deplasa în Taiwan în ultimele decenii.
China a lansat avertismente mult mai dure decât de obicei și a insinuat inclusiv un răspuns militar, în timp ce SUA nu se lasă intimidată iar toate datele indică faptul că Pelosi va ajunge în Taiwan.
În tot acest context SUA dispun în Pacific de o forță impresionantă, care include portavionul USS Ronald Reagan, revenit în Marea Chinei de Sud din Singapore iar la Okinawa, Japonia, la aproximativ 700 km de Taiwan SUA au în alertă nava de atac amfibiu USS Tripoli, în timp ce în regiune în Sasebo, Japonia se află și nava de atac amfibiu USS America.
Tot în Oceanul Pacific se află și portavionul USS Abraham Lincoln și alte 37 de nave de luptă, dar și trei submarine.
Portavionul Ronald Reagan se află la est de Taiwan.
China răspunde și ea. Potrivit presei apropiate guvernului chinez, portavioanele Liaoning și Shandong s-ar putea îndrepta spre nordul și sudul insulei, înconjurând Taiwanul
Publicația Global Times, entitate media controlată de regimul de la Beijing, scrie azi că pe fondul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan ambele portavioane aflate în serviciul Marinei chineze au părăsit porturile lor de origine.
Site-ul chinez citează experți și analiști care cred că în cazul în care Nancy Pelosi ar încerca să aterizeze în Taiwan, avioane de luptă ale Armatei de Eliberare a Poporului ar putea intercepta avionul U.S. Army care o transportă pe Pelosi.
Citând „presa locală din Taiwan”, cei de la Global Times scriu că portavioanele Liaoning și Shandong s-ar putea îndrepta spre nordul și sudul insulei, înconjurând Taiwanul.
Ambele părți motivează prezența masivă în apropierea Taiwanului, prin exerciții militare.
Atât SUA cât și China dispun de o forță militară impresionantă în Marea Chinei iar vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a dus la o intensitate periculos de mare tensiunile dintre cele două mari puteri mondiale.
Problema Taiwanului
Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.
De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.
CITEȘTE ȘI: Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News