Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Urmează criza acumulatorilor? Companiile occidentale spun că nu, dar China va limita drastic exporturile de grafit. Măsura va forța Occidentul să caute soluții alternative. Analiză Reuters
News
Data publicării:
Mișcarea Chinei de vineri de a reduce exporturile de grafit, un material cheie pentru bateriile vehiculelor electrice, nu va face decât să accelereze eforturile de dezvoltare a surselor și materialelor alternative. Acest lucru va dura ceva timp, au afirmat directori și analiști din industrie.
Drona / Armata Ucrainei, facebook
Drona / Armata Ucrainei, facebook

China, cel mai mare producător și exportator de grafit din lume, va solicita autorizații de export începând cu 1 decembrie pentru unele produse din grafit, inclusiv grafitul sferic folosit de producătorii de automobile.

China rafinează mai mult de 90% din grafitul mondial în materialul folosit în aproape toți anodii bateriei EV, care reprezintă porțiunea încărcată negativ a bateriei.

Decizia Chinei ar putea escalada disputele comerciale la nivel global, dar ar putea stimula alte țări să acorde prioritate cercetării în surse și materiale alternative, au declarat directorii din industrie.

"Vedem mișcarea Chinei ca un potențial catalizator pentru a evidenția urgența îmbunătățirii aprovizionării cu grafit (în SUA)", a declarat John DeMaio, președintele diviziei de grafen a Grupului Graphex.

Graphex intenționează să deschidă o unitate de procesare a grafitului în Warren, Michigan, până la sfârșitul anului 2024, pentru a furniza producătorilor auto americani cel puțin 10.000 de tone pe an de acest metal.

Noile investiții în SUA și Europa urmăresc să reducă dependența de China în ceea ce privește grafitul, cu accent pe dezvoltarea grafitului sintetic, dar experții din industrie au declarat că acest efort va fi dificil.

Benchmark Mineral Intelligence estimează că grafitul sintetic ar putea reprezenta aproape două treimi din piața bateriilor pentru vehicule electrice până în 2025.

Cu toate acestea, giganții din China din domeniul materialelor pentru baterii, cum ar fi BTR și Shanshan, investesc sute de milioane de dolari pentru a produce mai mult grafit sintetic.

Vianode, o întreprindere de grafit sintetic cu sediul în Oslo, începe producția la scară mică în Norvegia anul viitor și se extinde în Europa și SUA până în 2030, furnizând material suficient pentru a alimenta aproximativ 2 milioane de vehicule electrice.

Directorul de operațiuni Hans Erik Vatne a declarat recent pentru Reuters că dezvoltarea producției de grafit sintetic este costisitoare, dar acesta este prețul de plătit pentru a reduce dependența de China.

 

Siliciul, o soluție?

 

Un alt ingredient pentru anodul bateriei este siliciul, care permite unui vehicul electric să parcurgă distanțe mai lungi înainte de reîncărcare.

Cantitatea maximă de siliciu adăugată la baterii este de aproximativ 10%, deoarece materialul se extinde în timpul utilizării și poate degrada bateria. Cu toate acestea, companiile lucrează pentru a crește acest procent.

De exemplu, startup-ul american GDI dezvoltă anoduri compuse în întregime din siliciu pentru baterii.

"China este cu zeci de ani înainte în ceea ce privește grafitul și este prea târziu pentru a încerca să-i ajungem din urmă", a declarat CEO-ul GDI, Rob Anstey, pentru Reuters. "Trebuie să trecem la următorul nivel de performanță pe litiu-ion și vehicule electrice."

"Este momentul să ne trezim și să spunem, bine, trebuie să începem să lucrăm la următoarea generație de baterii și materiale", a adăugat el.

 

Prețul bateriilor ar putea crește

 

Limitările Chinei ar putea, de asemenea, să scadă exporturile și să crească prețurile, așa cum s-a întâmplat după o mișcare similară în august pentru două metale care sunt folosite producerea semiconductorilor: galiu și germaniu.

"Se așteaptă ca această reglementare să crească deficitul de grafit, ceea ce, la rândul său, va crește costul bateriilor, conducând la costuri mai mari de producție pentru vehiculele electrice", a spus analistul Canalys, Alvin Liu.

Mulți producători de automobile vând vehicule electrice în pierdere, așa că costurile mai mari nu ar fi binevenite. Odată cu creșterea vânzărilor de vehicule electrice, producătorii de mașini se întrec pentru a-și securiza aprovizionarea din afara Chinei, dar lipsurile se profilează.

Principala utilizare a grafitului a fost în industria siderurgică dar vânzările de vehicule electrice se vor tripla până în 2030, până la 35 de milioane din 2022, potrivit prognozelor.

Fiecare EV are nevoie, în medie, de 50 kg până la 100 kg (110 lire până la 220 de lire sterline) de grafit în acumulatorul său pentru anozi, aproximativ de două ori cantitatea de litiu.

Producătorii de automobile sunt destul de liniștiți în legătură cu decizia Chinei.

„Nu ne așteptăm la efecte pe termen scurt asupra situației noastre de aprovizionare, dar vom urmări problema cu atenție”, a spus BMW într-un comunicat. „Am putea reacționa rapid și flexibil în gestionarea riscurilor, dacă este necesar.”

Volvo Cars și Renault au spus că este prea devreme pentru a comenta, dar urmăresc situația îndeaproape.

Mercedes a refuzat să comenteze, dar a declarat în iunie că își diversifică aprovizionarea cu materii prime, inclusiv grafitul. Stellantis și Rivian au refuzat să comenteze.

Oficialii Volkswagen, General Motors, Ford, Lucid și Fisker nu au putut fi contactați imediat pentru a comenta, arată analiza Reuters.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
Separatiștii transnistreni au fost de acord să primească gaze, respectând legislația R. Moldova
O ultimă șansă de reconciliere acordată Rusiei? Serviciile occidentale: Avarierea cablurilor subacvatice din Baltica ar putea fi accidente, nu sabotajul rusesc
Ucraina vrea să cumpere cu 600 de milioane de euro două reactoare nucleare de la Centrala Belene din Bulgaria. Unitățile vor fi folosite la Centrala Hmelnițkîi din vestul țării
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Ucrainenii au arestat un colaborator al serviciilor ruse, deghizat în femeie, care își făcea selfie-uri în fața facilităților militare ucrainene
SRI a dejucat un sabotaj pe teritoriul României. Operațiunea, organizată de serviciile speciale rusești
Începând de anul viitor, Lituania va cheltui 6% din PIB pentru apărare. ”Trăim vremuri dificile care necesită decizii îndrăznețe și leadership”
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Cum să aprinzi butoiul cu pulbere al Europei: ”Dacă SUA pot revendica Groenlanda, ne putem uni și noi cu Serbia”
Germania își adaptează legislația privind dronele. Proiect privind autorizarea doborârii UAV-urilor care zboară deasupra facilităților militare
Trump nu dă înapoi în privința Groenlandei. Premierul Mette Frederiksen a convocat consultări cu reprezentanții partidelor și ai mediului de afaceri
Steagul militar rusesc, ridicat în România la protestele pro-Georgescu
Investițiile ungare în statele UE, cal troian al Rusiei? Ministerul Energiei sesizează Comisia pentru Investițiile Străine în cazul preluării E.ON de către compania ungară MVM Group
Gazul, folosit ca armă. Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar pentru ”frații” din Transnistria
Spre furia Moscovei, Armenia și SUA au semnat un parteneriat strategic. Erevanul va primi asistență pentru consolidarea frontierelor
Germania nu vrea să învețe rusa. Infrastructura critică va fi supravegheată de Apărarea Teritorială, o structură nou-formată în Bundeswehr
NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
”Suveraniștii” germani din AfD pregătesc deja „biletele de deportare”. În vizor ar putea fi luați inclusiv românii din Germania
România își crește participarea în Flancul estic și va face parte din trei grupuri de luptă ale NATO
„Flota din umbră” a Rusiei, pe radarele americanilor. Noi sancțiuni americane stârnesc nemulțumirea Rusiei

Ştiri Recomandate

Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Sistemele autonome vor juca un rol tot mai important în războaiele asimetrice: Armata SUA își consolidează capacitățile de atac prin achiziția de muniții Switchblade
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
O veterană din armata SUA, invitată specială la Super Bowl 2025
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
pixel