China vrea mai multe activități cu Rusia. După invadarea Ucrainei, Rusia a devenit tot mai mult „partenerul junior” al relației chino-rusă
Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a afirmat că dorește legături mai strânse cu armata Rusiei, demonstrând astfel că Moscova continuă să se bucure de sprijinul Beijingului după revolta nereușită a grupului Wagner.
În cadrul întâlnirii de ieri cu comandantul șef al Forțelor Navale ruse, amiralul Nikolai Yevmenov, Li Shangfu a declarat că, „prin eforturile comune ale ambelor părți, relațiile dintre cele două armate vor continua să se aprofundeze și să se consolideze, să facă în mod constant noi progrese și să atingă un nou nivel.”
Li a precizat că speră ca cele două forțe navale să își îmbunătățească nivelul de comunicare, să organizeze în mod regulat exerciții comune și să „extindă cooperarea practică”, după cum rezultă dintr-un comunicat al Ministerului Apărării de la Beijing.
Noile aprecieri privind relațiile militare ruso-chineze confirmă semnalele anterioare potrivit cărora Beijingul susține legăturile cu Moscova în urma revoltei grupului de mercenari Wagner de luna trecută, cea mai mare amenințare la adresa guvernării lui Vladimir Putin.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat la scurt timp după evenimentul din Rusia că sprijină acțiunile ruse de menținere a stabilității naționale, în timp ce ministrul de externe Qin Gang s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrey Rudenko.
După invadarea Ucrainei, Rusia a devenit tot mai mult „partenerul junior” al Chinei
De când Putin a ordonat atacarea Ucrainei și invadarea acesteia, China a menținut un nivel ridicat, dar prudent, al relațiilor cu Rusia și a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale impuse entităților ruse sub coordonarea SUA, considerându-se parte neutră în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Evoluțiile recente și cursul relațiilor arată însă că, sub imperiul sancțiunilor și sub presiunea războiului, Rusia devine tot mai mult “partenerul junior” în relația cu China.
Potrivit analiștilor occidentali, Beijingul și Moscova au un interes comun în a contesta dominația SUA în ordinea mondială, deoarece se confruntă cu legături din ce în ce mai strânse cu democrațiile bogate. Acestea își aliniază politicile și pozițiile externe în cadrul ONU, unde Beijingul a asigurat în mod constant acoperire diplomatică Moscovei.
China operează cea mai mare flotă din lume după numărul de nave și depășește cu mult marina Rusiei atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și capacitatea tehnică. Are însă nevoie de experiența în luptă a armatei ruse și, foarte important, vrea să își asigure pe termen lung un aliat recunoscut ca o mare putere militară.
În acest context, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valery Gerasimov, a declarat luna trecută că parteneriatul militar puternic al țării sale cu China “oferă stabilitate în întreaga lume”.
Reamintim că ministrul chinez Li Shangfu a fost sancționat de Washington în 2018 din cauza unor achiziții de arme rusești, iar China a refuzat să reia dialogul militar la nivel înalt cu SUA până când aceste restricții nu vor fi ridicate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News