Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

CIA și agenții din apărare, acționate în instanță pentru ”cenzuri ilegale”
02 apr 2019 / 21:57
Mai multe agenţii americane de informaţii şi din domeniul apărării, între care CIA, sunt urmărite în justiţie de foşti angajaţi dornici să împărtăşească publicului din experienţa lor şi care se declară supuşi unei "cenzuri" ilegale.
US Army

Cinci foşti agenţi, între care un expert în securitatea informatică şi o fostă angajată în marină care a denunţat violenţe sexuale în armată, au depus plângere marţi într-un tribunal federal din Maryland în numele libertăţii de expresie. 

"Milioane de foşti angajaţi ai agenţiilor de informaţii şi ai armatei sunt expuşi sancţiunilor dacă vorbesc sau scriu despre anii lor de serviciu fără să obţină în prealabil acordul guvernul", menţionează ei în documentul respectiv, potrivit AFP.

Recunoscând totuşi că autorităţile au "un interes legitim să protejeze secretele securităţii naţionale", ei apreciază că regimul actual este "vag, prea larg" şi că se ajunge adeseori la decizii "arbitrare şi neexplicate".

Mark Fallon, unul dintre reclamanţi care a lucrat până în 2010 pentru biroul investigaţii penale US Navy (NCIS), a spus că a trebuit să aştepte zece luni aprobarea pentru publicarea unei cărţi despre utilizarea torturii sub preşedinţia lui George W.Bush, cu condiţia să şteargă 113 pasaje.

Potrivit lui, "aceste tăieturi erau arbitrare şi incoerente", pentru că ele nu se refereau la informaţii confidenţiale şi "păreau uneori justificate de o dorinţă de a proteja CIA de orice ar fi stânjenit-o", se menţionează în documentul judiciar.

Conform reclamanţilor, sistemul de autorizare prealabilă nu a încetat să se extindă în cursul anilor, astfel încât CIA examina o mie de pagini la începutul anilor 1980 şi 150.000 în 2014.

Reclamanţii, susţinuţi de puternica asociaţie de apărare a drepturilor civice ACLU şi de Institutul Knight pentru libertatea de exprimare, cer tribunalului să declare acest sistem contrar Constituţiei.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Federația Rusă va testa noi armamente cu bazare navală, în mările nordice
Embargou asupra vânzărilor de arme către Iran. ONU a respins o rezoluţiei propusă de SUA
Orban, mesaj către marinari: Vă asigur de sprijinul Guvernului pentru a continua restructurarea pe baze moderne a marinei
Primele două aeronave F-16 din lotul de cinci au sosit în România. MApN a anunțat calendarul următoarelor livrări
Sângele apă nu se face. Mercenarii ruși din Wagner Group, arestați în Belarus, s-au întors în Rusia
10 aeronave IAR-99 Standard vor fi modernizate la Avioane Craiova
Armata franceză se află în Beirut. Sute de militari participă la operațiunile de după exploziile din port
România consideră că normalizarea relațiilor dintre Israel și EAU va contribui la stabilitatea Orientului Mijlociu
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro