Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciucă: NATO asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie
News
Data publicării:
Alianţa Nord Atlantică, alături de Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale, a afirmat, duminică, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

,,Aniversăm, astăzi, 17 ani de când România face parte din NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din lume. Alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, această alianţă asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale. Drumul de integrare în Alianţa Nord-Atlantică nu a fost uşor pentru ţara noastră şi, cu siguranţă, militarii Armatei României au avut un rol esenţial în cadrul efortului naţional de aderare la NATO'', a subliniat ministrul Ciucă, într-un mesaj transmis la ceremonia de înălţare pe catarg a drapelului naţional al României şi drapelului Alianţei, desfăşurată la sediul MApN cu prilejul Zilei NATO.

El a menţionat că forţele româneşti se aflau în Afganistan şi în Kosovo atunci când România era invitată să se alăture Alianţei şi, în momentul în care ţara noastră devenea membră a NATO, militarii români se aflau şi în Irak, într-o altă misiune dificilă.

,,Întregul demers de integrare a fost susţinut de Armata României, eforturi care au întărit şi consolidat demersurile politico-diplomatice din acea perioadă. Trupele noastre au dovedit atunci, ca şi acum, prin dedicaţie şi profesionalism, că aduc plus-valoare capacităţilor defensive, operaţionale şi de proiecţie a misiunilor NATO. Mulţi dintre noi am asistat cu bucurie, pe 2 aprilie 2004, la ceremonia arborării oficiale a drapelului României la Cartierul General al NATO. Am simţit atunci mândrie, speranţă şi un suflu că totul va căpăta o noua traiectorie. Şi aşa a fost!", a afirmat ministrul Apărării, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a arătat că România a dat testul unei noi etape în istoria contemporană şi a făcut paşi importanţi ca - "o naţiune liberă, democratică şi puternică, prin şi cu cetăţenii săi, alături de NATO".

,,Dificultăţile nu au fost puţine, de-a lungul timpului, însă am demonstrat unitate, perseverenţă şi mai ales capacitate de adaptare. Aceste atribute s-au consolidat şi, în anul 2020, ne-au susţinut într-un un nou test: pandemia COVID-19. Ministerul Apărării Naţionale s-a alăturat autorităţilor române, oferind sprijin operaţional, logistic şi know-how care au susţinut protejarea cetăţenilor şi îmbunătăţirea într-un timp record a stocurilor naţionale de echipamente medico-sanitare. Pandemia ne-a arătat că mecanismele aliate de protecţie civilă funcţionează, fiind şi un test pentru Armată de a certifica în teren creşterea nivelului operaţional al capabilităţilor pe palierul situaţiilor de urgenţă. În acest efort, NATO ne-a fost alături, prin puterea aliaţilor, prin capacităţile de transport aerian puse la dispoziţia noastră. Cu ajutorul aeronavelor Alianţei, pe timpul stării de urgenţă au fost aduse în România materiale medico-sanitare extrem de importante pentru lupta cu pandemia COVID-19", a menţionat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că "România se bucură în acest moment de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga istorie", adăugând că a fi membru NATO înseamnă, în egală măsură, şi obligaţii asumate în mod voluntar, o dovadă în acest sens fiind misiunile internaţionale asumate de statul român în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest.

,,În momentul de faţă, aproape 850 de militari români participă la operaţii NATO, în cadrul cărora îşi îndeplinesc cu succes misiunile. Acest efort nu a fost, din păcate, fără pierderi, memoria celor 30 de militari români căzuţi la datorie în Irak şi Afganistan şi cei peste 180 de militari răniţi ne obligă să nu uităm sacrificiul lor, să le păstrăm vie amintirea şi să fim alături de familiile lor", a mai spus Ciucă.

El a arătat şi că în 2021, Armata României continuă înzestrarea cu echipamente performante, menţionând că alocarea a 2% din PIB oferă posibilitatea de a dezvolta programele esenţiale de înzestrare deja demarate.

"Acceptarea ţării noastre ca membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în aprilie 2004, reprezintă borna istorică ce a consfinţit, fără echivoc, integrarea României în rândul democraţiilor occidentale", a conchis Ciucă.

La rândul său, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a afirmat, în cadrul ceremoniei de la sediul MApN, că NATO este "una dintre cele mai importante structuri din contemporaneitate şi una dintre cele mai importante alianţe din istorie".

,,Longevitatea şi succesul NATO îşi au rădăcinile în abilitatea Alianţei de a se adapta schimbărilor din mediul de securitate. Înfiinţarea însăşi în perioada Războiului Rece a reprezentat semnul unei adaptări strategice la scară largă (...) Procesul aderării şi parcursul de 17 ani al ţării noastre în NATO s-au fundamentat pe încredere - încredere în valorile împărtăşite, încredere în soliditatea Articolului 5, încredere în aliaţi, dar şi încrederea aliaţilor în noi. (...) Punctul fundamental al NATO a fost şi rămâne Articolul 5: 'un atac armat împotriva unui aliat în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor' ", a afirmat şeful Statului Major al Apărării.

Ceremonia înălţării pe catarg a drapelul naţional al României şi drapelul Alianţei Nord-Atlantice s-a desfăşurat, duminică dimineaţa, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, într-un format restrâns, cu respectarea normelor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. De asemenea, activităţi similare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord se desfăşoară în această zi şi în unităţi din municipii reşedinţă de judeţ şi în garnizoane locale.

România a aderat la în mod oficial la NATO, în 29 martie 2004, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

În baza Legii nr.390/ 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Doi lideri ai opoziției pro-europene au fost arestați în Georgia fiind acuzați de legături cu protestele pentru Europa
Iranul e și mai aproape de arma nucleară. Teheranul a crescut drastic la 60% cantitatea de uraniu îmbogățit, apropiindu-se de pragul necesar de 90%
Comisia Europeană somează TikTok să trimită, în 24 de ore, clarificari despre sprijinul acordat lui Călin Georgescu
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO

Ştiri Recomandate

Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
Primul tip de avion occidental care ajunge sub comanda Ucrainei după F-16. Dar există aceeași problemă ca la F-urile americane
Ucraina a capturat primul militar nord-coreean care luptă alături de Rusia (Foto). Informația e confirmată de serviciile sud-coreene de intelligence
Moment istoric pentru industria din Turcia: Anka-3, primul avion turc de luptă stealth fără pilot și simbolul „independenței industriale”, livrat în curând
Marina rusă a primit în dotare încă un submarin nuclear multifuncțional. Submarinul “Arkhanghelsk” din clasa Yasen-M a fost livrat Flotei de Nord
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Statele NATO riscă să devină ţinte pentru rachete balistice hipersonice Oreshnik. Amiralul Pierre Vandier: Trebuie să avem în arsenal arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde
Germania consolidează forțele de blindate ale Ucrainei prin livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
O dronă rusă a intrat în spațiul României prin Tulcea. MApN confirmă „ținta” iar radarele Armatei au pierdut contactul cu ea după 5 minute
Ucraina a atacat Rusia cu aproape o escadrilă de avioane de luptă. Rușii se laudă că ar fi doborât un F-16 care a participat la atac, dar nu e confirmată informația
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
China a testat un prototip al unei aeronave necunoscute (Foto/Video): Noul avion de luptă va dispune de o serie de tehnologii de ultimă generație
Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Misterioasa prăbușire a avionului azer ERJ-190 stârnește o teorie referitoare la utilizarea unui sistem rusesc de rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
pixel