Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciudatul caz al Egiptului cu peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă. Fără acces la F-35, Egiptul are dileme privind achiziția de noi avioane
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Înainte de 1979, când președintele Anwar Sadat a semnat acordul de pace cu Israelul, Forțele Aeriene Egiptene erau echipate în primul rând cu avioane sovietice, dintre care unele au fost furnizate de China după ce relațiile sale cu Rusia s-au deteriorat în 1976. 
Sursă foto: Royal Air Force
Sursă foto: Royal Air Force

Ulterior, Egiptul și-a diversificat din ce în ce mai mult avioanele de luptă, apelând la Statele Unite și Franța. Această politică a permis Forțelor Aeriene Egiptene să mențină dimensiunea forțelor și să devină una dintre cele mai puternice forțe aeriene din regiune, deși interoperabilitatea flotei sale mari și disparate a fost pusă sub semnul întrebării. 

Egiptul operează acum a patra cea mai mare flotă de avioane F-16 din lume, dar operarea lor alături de vechile avioane de luptă rusești și chineze a fost întotdeauna o problemă și a obstrucționat capacitățile egiptene de apărare aeriană.

Abordarea de achiziții pe două direcții a Egiptului a continuat până de curând, Cairo comandând 24 de avioane Dassault Rafale F3-R, în februarie 2015, cu opțiuni de cumpărare a altor 12 avioane. În același timp, a comandat și 46 de avioane de luptă MiG-29M.

Egiptul a comandat 24 de avioane de luptă Sukhoi Su-35S în 2018. Cairo a primit MiG-urile începând cu aprilie 2017, dar aeronavele Su-35S nu au mai fost livrate după ce Statele Unite au amenințat cu sancțiuni în temeiul CAATSA.

 

Avioane Rafale cu rachete Meteor după ce SUA au respins achiziția de F-35

 

2. -imagine fara descriere- (egipt-avioane-rafale_64292100.jpeg)

În 2019, Statele Unite au respins o cerere egipteană de cumpărare a 20 de avioane F-35A, iar Cairo s-a orientat asupra achiziționării aeronavei Rafale și a semnat contractul (anunțat oficial pe 3 mai 2021) cu Dassault Aviation pentru achiziționarea a încă 30 de aeronave.

Noul lot de Rafale egiptene va fi conform standardelor F3-R, va fi echipat cu un radar activ cu scanare electronică (AESA) și va fi probabil echipat cu noua generație de dispozitive de țintire cu laser Talios de la Thales, rachete ghidate cu laser aer-suprafață Safran AASM și racheta de croazieră MBDA SCALP.

Dassault Aviation va integra o nouă legătură de date care va permite aeronavei Rafale să comunice cu avioanele americane și NATO și cu avioanele de luptă non-occidentale din Egipt. Se știe că Egiptul dorește racheta aer-aer Meteor cu rază lungă de acțiune de la MBDA pentru aeronavele Rafale, deși acest lucru poate atrage opoziția SUA, deoarece se poate crede că erodează "avantajul militar calitativ" regional al Israelului, pe care SUA s-au angajat să-l susțină. Acest lucru se datorează faptului că Meteor este superior armelor aer-aer aflate în serviciu în prezent în Israel.

Această considerație a condus anterior la restricții asupra armelor pe care F-16 egiptene aveau voie să le poarte, în special împiedicând furnizarea rachetei avansate aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM. În schimb, F-16 egiptene au fost forțate să se bazeze pe sistemul radar semi-activ AIM-7 Sparrow, iar acest lucru a determinat Egiptul să recurgă la avioane MiG-29M/M2 și Su-35S cu rachete aer-aer R-77 cu rază lungă de acțiune ghidate printr-un radar activ.

 

Peste 20 de escadrile cu 5 tipuri de avioane de luptă

 

3. -imagine fara descriere- (f_16_egipt_44231600.jpg)

Forțele Armate Egiptene vor avea în curând avioane de luptă de primă linie formate din 11 aripi de luptă tactice.

Acestea vor include 13 escadrile de F-16, două de MiG-29M, patru de Rafale, două de Alpha Jet și două de Mirage 2000. Cu toate acestea, Alpha Jets, Mirage 2000 și unele F-16 mai vechi vor trebui înlocuite în curând, iar modernizarea MiG-29M/M2 probabil va deveni din ce în ce mai dificilă pe fondul sancțiunilor SUA împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, Egiptul a început deja să caute noi avioane de luptă. Dar, având constrângeri bugetare, Egiptul va încerca aproape sigur un amestec de avioane noi și folosite, care ar putea include modernizarea unora sau a tuturor F-16-urilor la standardul F-16V, eventual cu o achiziție suplimentară de aeronave F-16 Block 70/72 (construcție nouă echivalentă cu standardul F-16V). Au existat rapoarte conform cărora administrația americană a aprobat o "actualizare majoră" a avioanelor egiptene F-16, dar detaliile nu au fost dezvăluite.

Mai probabilă este recapitalizarea flotei Dassault Mirage 2000 prin achiziționarea a 12 aeronave scoase din serviciu de Qatar (Indonezia a anulat recent o achiziție de 790 de milioane de dolari a acestor aeronave) și unele dintre avioanele Mirage 2000-9 din Emiratele Arabe Unite, când acestea vor fi înlocuite cu aparate Rafale, deși 34 din cele 56 au fost repartizate Marocului. Acest lucru ar putea lăsa Egiptul cu trei standarde foarte diferite de aeronave Mirage 2000 - Mirage 2000EM original, Mirage 2000-5EDA și 5DDA din Qatar și Mirage 2000-9 din Emiratele Arabe Unite.

 

Achiziția de F-15, condiționată de mai mulți factori, inclusiv de către Israel


 
Pe lângă modernizări și avioane folosite, Egiptul speră să achiziționeze platforme aeriene de luptă din noua generație, cu un accent deosebit pe F-15 și Eurofighter Typhoon.

Se pare că guvernul SUA a aprobat deja planurile de a exporta F-15EX Eagle II în Egipt, deși nu a existat nicio notificare DSCA (Defense Security Cooperation Agency) către Congres. Cu toate acestea, la 15 martie 2022, generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA (USCENTCOM), i-a spus unui parlamentar în timpul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului la Washington că: "În cazul Egiptului, cred că avem vești bune – le vom furniza F-15", a spus el, înainte de a adăuga că a fost "o muncă lungă și dificilă" pentru a finaliza vânzarea.

În 2002, Israelul a făcut presiuni asupra Statelor Unite să nu vândă Egiptului avioane vechi de luptă F-15C, ca parte a unei "serii de înțelegeri" legate de vânzările de arme ale SUA către Egipt. Dar se spune că Israelul și-a exprimat sprijinul pentru noua înțelegere, deoarece are deja în serviciu aeronava mai avansată F-35I Adir din a cincea generație și a comandat și 25 de avioane F-15EX în ianuarie 2023, dintr-un necesar total de până la 50 de aeronave noi.

Unele informații sugerează că ar putea exista o "legătură" între furnizarea de aeronave F-15EX și eliminarea aeronavelor MIG-29M/M2 rămase în Egipt – unele au fost distruse în Sudan anul trecut. Se crede că există o propunere de a transfera MIG-uri (și rachetele lor R-77) în Ucraina, deși Egiptul ar putea rezista unui astfel de curs de acțiune pentru a nu își deteriora semnificativ relațiile cu Rusia.

Se spune că președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi este hotărât să prevină orice eforturi ale SUA de a slăbi capacitățile egiptene pentru a menține avantajul militar calitativ al Israelului și pentru a evita dependența nejustificată de Statele Unite ca furnizor, ceea ce poate duce la o potențială vulnerabilitate în viitor la sancțiunile americane.

Prin urmare, orice achiziție a F-15EX ar fi probabil echilibrată și de achiziționarea unui avion de luptă european. Au existat deja rapoarte conform cărora Egiptul ar putea cumpăra în cele din urmă noul Rafale F4, crescând flota totală Rafale, dintre care 54 au fost livrate sau comandate, la 72 sau chiar 100 de aeronave "în funcție de capacitatea financiară a Egiptului".

4. Prima aer... (1_55580500.jpg)

Deși achiziția altor aeronave Rafale are aspecte comune cu flota egipteană actuală, există unele îndoieli cu privire la capacitatea Dassault de a livra aeronavele în termenul necesar. Având în vedere lista de comenzi foarte completă, este, de asemenea, de înțeles că Egiptul are nevoie de anumite capacități dincolo de cele oferite de Rafale (în special în ceea ce privește atacul electronic și dincolo de raza vizuală a luptei aer-aer), arucându-și astfel privirea și asupra Eurofighter Typhoon.

Potrivit informațiilor, Egiptul ar fi interesat de aeronavele italiene Eurofighter Typhoon Tranch 1 uzate, deși se crede că interesul egiptean pentru acest tip este acum concentrat pe noua versiune EF-2000, cu radar AESA și rachete Meteor.

Se crede că cererea egipteană ar include între 24 și 48 de avioane și va face parte dintr-un pachet mai mare de arme de 10 până la 12 miliarde de dolari din Italia. Pachetul ar include, de asemenea, 24 de aeronave de antrenament M346 Master, 20-24 de elicoptere de dimensiuni medii AW-149, precum și patru fregate grele din clasa FREMM (în plus față de cele două deja discutate), 20 de nave de patrulare din clasa Falaj-2 care ar urma să fie fabricate în comun la Șantierul Naval din Alexandria și satelitul militar de supraveghere și recunoaștere Telespazio.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Ucraina dezvăluie cum se comportă în luptă sistemele HAWK, aflate și în dotarea României: Ni s-a spus că nu poate intercepta drone, dar am doborât peste 20 de Shahed
Rușii au crescut raza de acțiune a bombelor de aviație FAB-500, ceea ce ar putea fi o problemă pentru Ucraina. Noua rază ar fi de cel puțin 80 km
Ambuscadă deasupra Mării Negre. Avioane britanice Eurofighter, foarte posibil dislocate în România, au efectuat împotriva avioanelor rusești o manevră tactică inteligentă
Italia a confiscat două drone mari chineze, trecute drept turbine eoliene
Rusia lovește constant bazele aeriene ucrainene așteptând sosirea F-16. Cum își poate proteja Ucraina avioanele
SUA au dezvăluit costul incredibil al viitorului avion NGAD. Pentru ca programul de generația a 6-a să nu „moară” se schimbă designul și motoarele
Rusia „îmbunătăţeşte” trupele de asalt cu paraşutişti, dar asta are efect de bumerang: Distruge forțele aeropurtate
Rușii spun că, în ultimele 24 de ore, au distrus sau avariat mai multe avioane Su-27 și MiG-29 ucrainene
Țările de Jos au obținut licența de export pentru 24 de avioane F-16: Avioanele vor ajunge în Ucraina în curând
Rusia pregătește avioane Su-30 pentru a contracara F-16 în Ucraina? Rușii vor să surprindă prin modernizarea rapidă a flotei de Su-30SM2
”Au doborât deja zeci de drone”. Aviația sportivă ucraineană ajută la distrugerea UAV-lor de recunoaștere ale Rusiei
TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras
Deși nu există termen de comparație cu F-16, se vorbește rar despre avioanele Su-27 ale Ucrainei. De cât timp e nevoie pentru a pregăti un Su-27 de o misiune
Informația exclusivă a #DefenseRomania s-a confirmat oficial: Trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în România. A doua escadrilă de F-16 prinde contur
Cum ar putea duce o decizie luată azi la pierderea de către SUA a următorului război. Avioanele de generația a 6-a NGAD divizează SUA
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone Shahed într-o singură misiune de luptă
Rușii doboară tehnică americană, dar din nou doar pe hârtie: O dronă RQ-4B doborâtă deasupra Mării Negre, scenariu demontat imediat de SUA
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider, chiar dacă este nevoie de un număr mult mai mare
Întrebarea e dacă F-16 vor putea acționa pe teritoriul rus? De ce chiar și cu patru escadrile de F-16, Ucraina e obligată să lovească Rusia
Danemarca va înceta pregătirea piloților ucraineni de F-16 în 2025
Rusia folosește pe scară largă bombele de aviație de trei tone de tip FAB-3000. De ce experții ruși au mari îndoieli privind FAB-3000
Cât costă pregătirea unui pilot de F-16 sau F-35. Sume amețitoare, dar piloții de F-35 sunt abia pe locul secund în topul costurilor
BBC: Baza aeriană Mihai Kogălniceanu din România, pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania
Ucraina are nevoie de F-16 pentru a contracara utilizarea de către Rusia a noilor bombe ghidate FAB-3000
Încă un incident de tip “friendly fire” s-a produs în zona Mării Negre. Un elicopter rusesc de tip Ka-29 a fost doborât de apărarea antiaeriană proprie
Noi detalii despre cum va arăta Baza 57 Kogălniceanu după investiția colosală. Când va fi gata noua pistă care va fi de fapt conectată cu cea veche
Un balon rusesc a zburat deasupra Poloniei timp de aproape 5 ore: Deplasarea acestuia a fost urmărită de Forțele Armate Poloneze
Ucraina va primi primele avioane F-16 în această vară. Cu ce oportunități și provocări se vor confrunta Forțele Aeriene Ucrainene?
Rușii trec la nivelul următor: O bombă de aviație de trei tone FAB-3000 a fost lansată în premieră. Cel mai probabil de un Su-24 (Video)

Ştiri Recomandate

Cehia caută soluții și spune că Rusia încearcă să submineze inițiativa pentru Ucraina. În varianta optimistă Ucraina va primi anul acesta 800.000 de obuze
Un pilot rus a fost luat de val. Și de o rachetă, la propriu (Video). Imagini rare cu un Su-25, lovit în plin de un MANPAD ucrainean
Directoarea Secret Service a cedat presiunii. Kimberly Cheatle a demisionat după eșecul Secret Service din timpul atentatului împotriva lui Trump
Câte F-16 Block 70 Viper țintește industria americană să construiască pe an. Un pilot slovac e impresionat: Viper se aseamănă cu F-35, radarul e aproape identic
Ungaria devine o problemă serioasă. Budapesta blochează un nou ajutor militar pentru Ucraina până când nu se deblochează livrarea de petrol rusesc
Activități neobișnuite în zona arctică: ”Sute de facilități militare din epoca sovietică sunt repuse în funcțiune” (Strategia SUA pentru Arctica)
Rusia a închis temporar Podul Crimeea și acuză Ucraina că a atacat un feribot aflat în portul Kavkaz din strâmtoarea Kerci
Cehia primește sistemul antiaerian israelian Spyder, intrat și în competiția pentru programul României SHORAD/VSHORAD
Au ajuns în Europa primele F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american. Slovacia se mândrește ca fiind prima țară europeană care operează Viper
Rușii continuă manevrele nucleare. Sistemele de rachete strategice Yars au fost scoase pe rutele de patrulare din Republica Mari El
Erdogan amenință că va construi o bază militară în Cipru
Situația în Est unde rușii nu țin cont de pierderi. Generalul Sîrski crede că Ucraina are nevoie de o tactică inteligentă pentru a opri ofensiva ocupantului superior numeric
Reparația singurului portavion rus Amiral Kuznețov durează atât de mult încât piloții s-au pensionat. Și totuși rușii formează o nouă aripă de aviație a portavionului
Veste foarte bună pentru F-35: Încep livrările avioanelor F-35 în configurație de ultimă generație TR-3 dezvoltată cu succes de Lockheed Martin
Alegerea Kamalei Harris ar asigura Americii politica externă tradițională dorită de aliați
Luminița Odobescu a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și cere o presiune mai mare pe Rusia prin implementarea sancțiunilor în contextul atacurilor hibride împotriva Moldovei
Rușii recunosc că le ard avioanele pe aerodromuri din cauza rachetelor occidentale. Soluția? Un amplu proiect pentru construirea de hangare speciale
Borrell: Miniștrii UE vor lua în considerare un răspuns la jocul „inacceptabil” al Ungariei
Toți ochii pe Kamala. Prima declarație a Kamalei Harris după retragerea lui Joe Biden, un președinte „fără precedent în istoria modernă a SUA”
Când ar putea primi Ucraina MiG-29 poloneze. Guvernul e gata să le predea, dar totul depinde de programul F-35 al Poloniei
Rusia și Iranul au început exerciţii navale comune în Marea Caspică
Polonia și Germania strâng rândurile în fața pericolului rusesc și vor avea un Plan de Acțiune Comun în materie de securitate
Kamala Harris, potrivită pentru Casa Albă? Cum poate actualul vicepreședinte al SUA să-l bată pe Trump, inclusiv servindu-i din propriul medicament
Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere
75 de drone ucrainene au zburat în Rusia. O rafinărie din Krasnodar a luat foc
Demonstrație majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA
Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”
În lume există 9 puteri nuclare și peste 9.000 de focoase. SUA desecretizează că dețin cu 80% mai puține arme nucleare strategice față de acum 30 de ani
Game over? Gavin Newsom, cu șansele cele mai mari după Kamala Harris să-l înlocuiască pe Biden nu intră în cursă și o sprijină pe Kamala
Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu pentru România și de ce întreaga Europă va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea permanentă a războiului rusesc
Avioane ruse în flăcări după ce Ucraina a lovit Baza Milerovo la 150 km de linia frontului (Video). NASA a surprins incendiul de mare amploare de după atac
pixel