Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică privind posibile contramăsuri împotriva tarifelor americane în cazul eșecului negocierilor comerciale cu Washingtonul și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Comisia a anunțat măsurile într-un comunicat.
Lista supusă consultării publice se referă la importuri din SUA în valoare de 95 de miliarde de euro și include o gamă largă de produse industriale și agricole.
Comisia poartă, de asemenea, consultări cu privire la posibile restricții privind exporturile de deșeuri de oțel și produse chimice din UE către SUA, în valoare de 4,4 miliarde EUR.
Această consultare este concepută pentru a aborda atât tarifele universale ale SUA, cât și tarifele pentru autoturisme și piese auto.
„De la introducerea unor tarife vamale nejustificate și dăunătoare de către SUA, UE a acordat prioritate găsirii unei soluții reciproc avantajoase și echilibrate prin negocieri, inclusiv în cadrul suspendării parțiale a tarifelor vamale timp de 90 de zile anunțată de SUA. Aceste negocieri au loc atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic. UE continuă să pregătească posibile contramăsuri pentru a-și proteja consumatorii și industria, în paralel cu negocierile și în cazul în care aceste negocieri nu produc un rezultat satisfăcător”, a declarat Comisia Europeană.
În paralel, Uniunea Europeană va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva SUA cu privire la așa-numitele tarife și taxe reciproce asupra autoturismelor și pieselor auto, solicitând oficial consultări.
”UE este de părere fără echivoc că aceste tarife încalcă în mod flagrant normele fundamentale ale OMC. Prin urmare, obiectivul UE este de a reafirma faptul că normele convenite la nivel internațional sunt importante și că acestea nu pot fi ignorate unilateral de niciun membru OMC, inclusiv de SUA”.
Comisia continuă să monitorizeze cu atenție potențiala deturnare a exporturilor globale către piața UE, care ar putea fi cauzată de tarifele americane impuse țărilor terțe, fiind vizate în special produsele din China.
În plus, Comisia va continua negocierile cu alți parteneri comerciali pentru a găsi noi piețe de export și a diversifica sursele noastre de aprovizionare.
De asemenea, vom continua lucrările în curs de reducere a barierelor și de consolidare a pieței unice a UE.
Pașii următori
Comisia va acționa în temeiul Regulamentului UE privind aplicarea legii, considerând măsurile SUA drept măsuri de salvgardare. Ca prim pas în acest proces, oricine este afectat de potențialele măsuri de reechilibrare avute în vedere în prezent de UE este invitat să își prezinte opiniile timp de patru săptămâni, inclusiv cu privire la impactul tarifelor americane. Prin urmare, consultarea va rămâne deschisă până la 10 iunie.
Pe baza informațiilor colectate, Comisia își va finaliza propunerea de adoptare a contramăsurilor și va consulta statele membre.
Ulterior, Comisia își propune ca actul juridic de impunere a contramăsurilor să fie gata de utilizare în cazul în care negocierile cu SUA nu produc un rezultat satisfăcător.
În paralel, odată ce UE își va depune oficial cererea de consultări cu OMC, cele două părți vor avea la dispoziție până la două luni pentru a găsi o soluție convenită de comun acord. Dacă consultările eșuează, UE va putea solicita înființarea unui grup de experți, care va evalua fondul cazului.
***
Pe 2 aprilie, președintele Trump a anunțat introducerea așa-numitelor tarife „reciproce”, care pentru mărfurile UE au fost stabilite la 20%. SUA a impus, de asemenea, un tarif de 25% pentru toate importurile de vehicule și piese auto.
Acestea au fost anunțate pe lângă tarifele de 25% la importurile de oțel, aluminiu și produse derivate, propuse de SUA la 10 februarie 2025.
Pe 9 aprilie, SUA au anunțat o suspendare de 90 de zile a tarifului de 20% specific UE, lăsând în vigoare un tarif de 10%. Ca răspuns, pe 14 aprilie, UE a suspendat timp de 90 de zile o serie de contramăsuri planificate împotriva tarifelor americane la importurile de oțel și aluminiu din UE, pentru a permite negocierilor.
În prezent, 379 de miliarde de euro din exporturile UE către SUA (sau 70% din exporturile UE către SUA) sunt supuse unor noi tarife vamale (inclusiv tarifelor suspendate) de la preluarea mandatului noii administrații americane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News