Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Comuniștii lui Voronin și socialiștii lui Dodon, bloc comun împotriva partidelor pro-europene. Coagularea stângii în R. Moldova
08 mai, 10:34
Igor Dodon și Vladimir Voronin ar putea îngropa securea războiului în tentativa de a coagula forțele stângii pentru a bloca o victorie a pro-europenilor la alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în 11 iunie. Igor Dodon a propus celorlalte partide de stânga să se alăture socialiştilor şi să formeze un bloc comun, iar Voronin s-a declarat deschis la dialog.
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Coagularea forțelor de stânga reduce șansele partidelor pro-europene de a deține majoritatea în viitorul Parlament. Potrivit experților, stânga politică din Republica Moldova dă dovadă de unitate, pe când forțele de dreapta rămân divizate, iar din acest motiv rezultatul scrutinului din 11 iulie este greu de anticipat.

Potrivit comentatorilor politici, fragmentarea segmentului de centru-dreapta, oferă șanse în plus partidelor de stânga în urma exercițiului de redistribuire a voturilor, notează IPN.

Anunțul reprezentanților PSRM (partid condus de Igor Dodon) și a celor din PCRM (partidul comunist condus de Vladimir Voronin) privind eventualitatea creării  unui bloc electoral la alegerilor din 11 iulie, ar trebui să îngrijoreze dreapta politică, spun experții. Potrivit lor, incapacitatea partidelor de dreapta de a-și uni forțele pune în pericol crearea unei majorități proeuropene în viitorul Parlament.

„Partidele de stânga dau dovadă de o coeziune mult mai mare decât partidele de dreapta. Și asta îngrijorează, fiindcă toată concentrarea forțelor politice de pe stânga înseamnă că în scrutin va participa un număr limitat de concurenți electorali și asta va micșora numărul partidelor care nu au trecut pragul și ulterior la redistribuire voturile lor ar fi urmat să meargă în coșul partidelor de dreapta. Pe dreapta, cu excepția PAS, nu sunt actori politici care dau o siguranță că ar putea trece pragul”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de portalul Deschide.md.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu și-a exprimat speranța că tendința pro-europeană de la prezidențialele de anul trecut va fi confirmată la scrutinul din iulie, deși în campanie au fost lansate formațiuni care au menirea de a fragmenta electoratul de dreapta și de a reduce din șansele forțelor proeuropene.

„Sunt partide lansate în această campanie pentru a încurca socotelile celor cu șanse reale. În plus, și stânga politică se schimbă câte puțin, nu mai este eminamente pro-rusească, avem discursul lui Renato Usatîi care nu mai este pro-rus. Nu exclud că pe măsură ce balanța va înclina spre Occident și partidele de stânga vor înțelege că trebuie să se curețe de acest balast sovietic”, a spus Vlad Țurcanu.

Recent, printr-un comunicat de presă, PCRM a anunțat că reprezentații formațiunii poartă negocieri cu PSRM în vederea creării unui bloc electoral pentru a participa la scrutinul din 11 iulie. Potrivit legislației, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide politice este de 7%.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța
Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)
F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16
Rusia își exprimă indignarea după testarea portavionului american USS Gerald Ford în largul coastei Florida
Lăsați în urmă de frică. Cel puțin 21 de luptători afgani ai forțelor speciale au fost măcelăriți după ce sprijinul terestru și aerian a eșuat
Rusia consideră că Washingtonul va continua politica de îngrădire, chiar şi după summitul Biden-Putin
Vizită istorică: Ministrul de Externe al Israelului va vizita Emiratele Arabe Unite
Pentru producția propriului avion de luptă de generaţia a V-a, Turcia construiește al doilea cel mai mare tunel aerodinamic din Europa
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro