Oficialii ucraineni confirmă prima ipoteză lansată imediat după distrugerea barajului de la Nova Kahovka – mutarea de către ruși a unor unități din direcția Herson.
Oficialii ucraineni confirmă prima ipoteză lansată imediat după distrugerea barajului de la Nova Kahovka – mutarea de către ruși a unor unități din direcția Herson.
Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat că intenţionează să menţină contactul cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să discute cu acesta "curând", informează sâmbătă Agerpres, care citează DPA.
Sâmbătă, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene. „Se desfășoară acțiuni de contraofensivă și defensivă. Și cred că o vom simți”, a spus Zelenski.
Patriot rămâne ținta principală a ultimelor atacuri aeriene rusești asupra Kievului.
Trudeau a mers direct la Zidul Comemorării, aflat în centrul Kievului, și a adus un omagiu militarilor ucraineni care au fost uciși în lupta cu forțele pro-ruse din 2014.
În ultimele 48 de ore Forțele Armate ucrainene desfășoară o serie de acțiuni de luptă în mai multe direcții, simultan. Propaganda rusă susține că Ucraina folosește ”rezervele strategice, (...) iar inamicul va mai rezista cinci sau șase zile de atacuri, după care va rămâne fără abur și va intra în defensivă”.
Șeful pus de Rusia al Republicii Crimeea, Serghei Aksenov, a anunțat, pe 10.06.2023, că forțele de apărare antiaeriană au doborât două rachete balistice lansate cu ajutorul complexelor de rachete operativ-tactice ucrainene Grom-2.
Nervi de oțel sau inconștiență. Așa putem caracteriza atitudinea unui biciclist ucrainean, după ce acesta a trecut la doar câțiva metri de un sistem M142 HIMARS, exact în momentul când erau lansate rachetele.
Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
SUA se pregătește să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate, care va include o creștere semnificativă a apărării aeriene.
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Potrivit generalului american Mark Milley, armata ucraineană este bine pregătită atât pentru operațiuni ofensive, cât și pentru cele defensive.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Odată ce pozițiile de șanțuri sunt localizate folosind drone, armata devine foarte vulnerabilă și mult mai expusă la focul inamicului.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat, miercuri, că ocupanţii ruşi vor fi nevoiţi în curând să ia "decizii serioase", din cauza evenimentelor de pe front.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.
Grupul de partizani ruşi anti-Putin ''Legiunea Libertate pentru Rusia", care luptă de partea Ucrainei, a publicat un nou material video prin intermediul căruia susţine că a intrat cu tancuri în regiunea Belgorod.
Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot integra arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.