Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 6 - 13 octombrie
În ultima săptămână, forțele ruse au câștigat aproximativ 2,5 kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, iar Ucraina a reușit recuperarea a aproximativ 15 kilometri pătrați, în timp ce statisticile pe o lună arată ca rușii au obținut controlul a 18 kilometri pătrați, iar ucrainenii au recuperat puțin peste 38. Se observă astfel o ușoară schimbare a raporturilor de avansare în teren, în favoarea părții ucrainene.
Pe 10 octombrie, cel puțin trei batalioane rusești -- între 2.000 și 3.000 de oameni -- s-au deplasat cu tancuri și vehicule blindate de infanterie – spre pozițiile ucrainene din zona Adviivka. La aceeași dată, canalul Telegram rusesc pro-război „Rybar” a informat că forțele ruse au spart apărarea ucraineană dimprejurul orașului Adviivka, urmărind încercuirea localității.
Pe 11 octombrie, Rusia a anunțat că forțele sale și-au întărit pozițiile pe linia frontului lângă Adviivka, obiectiv este important din punct de vedere simbolic și strategic pentru Kiev.
Începând cu 12 octombrie, Rusia a continuat să desfășoare asupra orașului Adviivka cel mai mare atac din regiunea Donețk de la început invaziei sale în Ucraina, după cum a declarat șeful administrației orașului, Vitaliy Barabash.
Pe 13 octombrie, forțele ruse și ucrainene au fost prinse în lupte intense în jurul orașului. Comandamentul militar superior al Ucrainei a declarat că a respins peste 20 de atacuri în ultima zi în jurul orașului, un punct cheie al apărării regionale, a cărui capturare de către Rusia ar facilita drumul către orașele mai mari din apropiere, Pokrovsk și Kostiantynivka.
Atacul de la Adviivka a coincis cu atacurile trupelor terestre ruse în apropiere de Kupiansk, un alt oraș din prima linie din est, au declarat oficialii locali.
Într-un mesaj de pe Telegram, din 13 octombrie, președintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe apărătorii orașului Avdyivka, unde forțele ucrainene au respins 20 de atacuri în 24 de ore.
Pe 13 octombrie, un reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR) a declarat pentru Reuters că, în cadrul operațiilor comune desfășurate de GUR și Forțele Navale ale Ucrainei, o corvetă rusă purtătoare de rachete clasa Buyan-M a fost atacată în acea zi, în timp ce nava rusă de patrulare Pavel Derjavin a fost lovită pe 11 octombrie.
Canalul Telegram „Rybar” a informat pe 13 octombrie că nava de patrulare Pavel Derjavin a fost într-adevăr atacată de drone maritime ucrainene, dar a susținut că pagubele suferite au fost minore.
Numărul minim al militarilor ruși uciși în Ucraina este de aproape 34.000, potrivit unui număr de nume confirmat pe surse deschise de către BBC și Mediazona. La data de 6 octombrie erau cunoscute numele și locurile de înmormântare a 33.904 militari ruși, potrivit celor două instituții de presă.
În total, 18.000 de bărbați ruși cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani au murit în Rusia în 2022. Dintre aceste decese, mai mult de 13.000 au fost “din cauze externe” (crime, sinucideri, otrăviri, accidente rutiere și așa mai departe, inclusiv operații militare). Dintre acestea, fiecare a doua moarte a survenit în război, conform estimărilor Istories.
Pe lângă lupta directă pe linia frontului, Ucraina desfășoară o altă campanie – potențial mai critică –:pentru distrugerea centrelor de comandă ale inamicului, depozitelor de muniții și liniilor logistice pe care se bazează Moscova pentru a continua să lupte. Rusia ia destul de în serios riscul privind infrastructura sa logistică, și a început să construiască noi linii feroviare pe teritoriul ocupat pentru cazul în care Ucraina reușește să le deterioreze pe cele pe care Moscova le folosește în prezent pentru a livra provizii trupelor.
Cu toate disputele prezente încă în parlamentul american, SUA au anunțat că vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 200 de milioane de dolari.
Prezent la sediul NATO din Belgia pentru a solicita mai mult sprijin pentru țara sa înainte de debutul sezonului rece, președintele Volodimir Zelenski s-a declarat ”mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență în materie de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari”,
Pentagonul are aproximativ 5,2 miliarde de dolari rămase într-un cont pentru Ucraina, care ar trebui să asigure suficientă finanțare pentru pentru cel puțin încă șase luni. Dar oficialii administrației Biden spun că au mai rămas doar două luni de finanțare pentru Ucraina, ca parte a pledoariei lor adresate Congresului de a adopta o nouă lege de finanțare a Ucrainei.
Stocurile de artilerie americane se epuizează, forțând Washingtonul să trimită în schimb muniții cu dispersie controversate în Ucraina. SUA își propun să-și majoreze capacitatea de producție a obuzelor de 155 mm de la 28.000 pe lună, la 60.000 pe lună anul viitor și la 100.000 pe lună până în vara anului 2025.
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa va livra Ucrainei primele avioane de război F-16 fabricate în SUA în primăvara anului viitor.
După întâlnirea cu Zelenski, și premierul belgian Alexander De Croo a anunțat că Belgia va trimite F-16 în Ucraina din 2025 și va asigura întreținerea acestora.
Pe 10 octombrie, Germania a informat că va asigura un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, programul acoperind în principal apărarea antiaeriană, arme și vehicule terestre.
Noul șef al Statului Major Întrunit al Armatei americane, CQ Brown, a declarat pe 11 octombrie că Washingtonul are planificate livrări de echipamente către Ucraina până cel puțin la 1 ianuarie 2024. Acesta a precizat că angajamentele combinate ale SUA și ale aliaților săi vor permite Ucrainei să-și mențină planurile intacte. „Nu văd ca planurile lor să se schimbe”, a subliniat Brown.
După întâlnirea de la București din 10 octombrie cu omologul său român, Klaus Iohannis, Zelenski a declarat că cele două părți au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina și că „vor fi în curând vești foarte bune privind artileria și apărarea antiaeriană”. Acesta a confirmat că în România va funcționa un centru de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA.
Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) din cauza amenințărilor deputaților români pro-ruși, că s-ar întâmpla ceva rău dacă rușii îl văd pe Zelenski în Parlamentul României, planurile oficiale inițiale care prevedeau ca șeful statului ucrainean să țină un discurs în fața parlamentarilor români au fost abandonate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News