Pentagonul a anunțat o nouă tranșă de echipamente militare pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei.
Pentagonul a anunțat o nouă tranșă de echipamente militare pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului sunt de părere că este foarte probabil ca Rusia să fi organizat atacul asupra Kremlinului, încercând să aducă războiul mai aproape de publicul intern rus și să creeze condițiile pentru o mobilizare mai largă a societății.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a remarcat, miercuri, că eliminarea fizică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a administrației sale este singura opțiune rămasă în urma presupusului atac cu drone al Kievului asupra Kremlinului.
Un avion de cercetare de tip RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a efectuat, în după-amiaza zilei de 03.05.2023, un zbor specific de culegere de informații deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.
Atacurile cu rachete lansate de armata rusă în adâncimea Ucrainei au avut în ultimele luni fie un caracter sporadic, fie unul reactiv, prin care se urmărea “pedepsirea” anumitor reușite punctuale ale forțelor ucrainene. În contextul apropiatei contraofensive ucrainene, însă, tactica atacurilor cu rachete asupra Ucrainei a vizat preponderent ținte civile, lăsând să se înțeleagă că se urmărește mai degrabă obținerea unor efecte indirecte, decât a rezultatelor concrete în teren.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri seară în Ţările de Jos pentru o vizită neaşteptată, în cursul căreia urmează să viziteze în special Curtea Penală Internaţională (CPI), potrivit agenţiei olandeze de presă, ANP, scrie AFP.
Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Rusia, situată la graniţa cu Ucraina, în regiunea Rostov, oraşul Novoşahtinsk, ca urmare a exploziei unei drone pe teritoriul rafinăriei.
Comentând încercarea de atac cu drone ucrainene asupra Kremlinului, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Viaceslav Volodin, a scris, pe 03.05.2023, pe canalul său de Telegram, că un atac asupra Kremlinului, cu scopul de a-l lovi pe președintele rus, reprezintă un atac la adresa statului rus în ansamblu.
În noaptea de 3 mai, un aerodrom militar din regiunea rusă Bryansk - situată în partea de nord-est a Ucrainei - a fost atacat cu drone, după cum a informat pe contul de Telegram publicația rusă Baza citat de principalele agenții media ucrainene. În atac au fost implicate simultan nu mai puțin de cinci drone: două dintre acestea au explodat în interiorul aerodromului, alte două au fost distruse cu armamentul de calibru mic, iar a cincea nu a fost găsită încă.
Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că aliații occidentali ai Ucrainei vor furniza avioane pentru Forțele Armate Ucrainene. Zelenski a declarat, în timpul unei conferințe de presă cu Sauli Niinistö, președintele Finlandei, la Helsinki, că aliații vor livra anumite arme după acțiunile de succes ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă.
Rusia susține că două drone ucrainene ar fi atacat Kremlinul. În contextul în care Kremlinul e o fortăreață, e posibil ca informația furnizată să fie o diversiune.
Forțele Aeriene Ucrainene au oferit noi detalii despre cum funcţionează sistemul de apărare aeriană Iris-T, care este folosit pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean din octombrie anul trecut. O nou înregistrare video cu sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de armata ucraineană, a fost publicată de comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleshchuk. Generalul a făcut o scurtă prezentare a sistemului Iris-T și a povestit despre cât de util este pentru apărarea spaţiului aerian ucrainean.
Rușii se pregătesc pentru o posibilă înfrângere pe câmpul de luptă. Kremlinul a trimis deja instrucțiuni presei de stat și pro-guvernamentale cu privire la modul de a comunica eventualul succes al așteptatei contraofensive ucrainene.
Generalul Mark Milley a vorbit despre pregătirea forțelor armate ucrainene, dar și despre perspectiva ca războiul să se încheie anul acesta.
Într-o postare pe canalul său de Telegram, guvernatorul Ținutului Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că, pe 03.05.2023, tancurile petroliere din portul Taman au luat foc. Incendiului i s-a atribuit cel mai înalt grad de complexitate, pompierii lucrează la fața locului și nu există victime.
Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 02.05.2023, că, în ultimele 24 de ore, apărarea antiaeriană a Rusiei a doborât trei avioane ucrainene în Republica Populară Donețk și în Regiunea Herson.
După nouă luni de lupte neîntrerupte, confruntarea pentru orașul Bakhmut începe să semene tot mai mult cu bătălia epică pentru Stalingrad din cel de-al doilea război mondial. Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, a vizitat din nou militarii care acționează pe direcția Bakhmut, potrivit agenţiei ucrainene de presă Unian.
Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra teritoriilor din Ucraina, dar rezultatele obținute s-ar putea spune că sunt sub așteptări, care nu fac decât să confirme calitatea scăzută atât a echipamentelor, afectată grav de penuria de semiconductori.
Potrivit mai multor imagini şi materiale video publicate recent prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram și a reţele de socializare Twitter, forţele ruse de ocupaţie au improvizat o dronă terestră, numită AV 04.2, echipată cu o mină explozivă antitanc ТМ-62, care cântărește aproximativ 7 kg. De cealaltă parte a frontului, Forţele Armate Ucrainene au testat, aparent cu succes, minirobotul RATEL, montat tot pe un șasiu pe roți. Dar, spre deosebire de vehiculul teleghidat AV 04.2, acesta poate transporta două mine TM-62, adică 14 kg de explozibil.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse, scrie marţi publicaţia germană Die Zeit, citată de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.
Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat marţi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) din estul Ucrainei, anexată, împreună cu alte trei regiuni ucrainene - Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, din sud -, în septembrie trecut de Rusia, relatează Agerpres, care citează EFE.
Casa Albă a estimat luni că armata Rusiei a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni în luptele din regiunea Bahmut și alte zone ale Ucrainei.
Ajutorul occidental consistent pentru Ucraina pare un lucru normal astăzi, dar e bine să ne aducem aminte de unde am pornit: căștile și vestele antiglonț donate de Germania probabil că s-ar fi transformat în câteva (zeci) de obuziere și tone de muniții dacă nu ar fi existat un format solid de cooperare a statelor care sprijină apărarea Ucrainei împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a explicat că vorbim de un război al resurselor, iar rușii folosesc arme și muniții acumulate de-a lungul deceniilor.
Un ''dispozitiv exploziv'' a provocat luni deraierea unui tren de marfă într-o regiune rusă din apropierea Ucrainei, fără a face victime, a spus un responsabil local, în contextul temerilor privind atacuri şi acţiuni de sabotaj ucrainene în Rusia, potrivit AFP şi Reuters.
Situația la Bahmut rămâne critică pentru Ucraina, dar între timp vin și primele semne bune minore privind situația din iadul de la Bahmut.
Ministerul rus al Apărării a început o campanie de recrutare fără precedent de prizonieri din coloniile penale, așa cum se numesc închisorile din Federația Rusă. Zece mii de prizonieri ar fi fost mobilizați pentru război doar în luna aprilie. Destinație finală: Recrutările din închisorile ruse pentru ”mașina de tocat” din Ucraina au ajuns la un nivel fără precedent, în aprilie.
Părțile implicate în conflictul din Ucraina continuă să-și aplice lovituri menite să slăbească potențialele militare. Astfel, la numai două zile după ce o dronă ucraineană a lovit depozitele armatei ruse din Sevastopol, trupele rusești au executat un nou atac cu rachete de croazieră asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean.
Moscova şi-a stabilit un alt termen limită pentru a ocupa oraşul ucrainean Bahmut - 9 mai - potrivit unor surse de la putere consultate de agenţia RBC.