La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că preşedintele Vladimir Putin ar fi slăbit, potrivit serviciului secret al Germaniei, informează Agerpres, care citează DPA.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite Agerpres, care citează EFE.
Partizanii care fac parte din ''Corpul de Voluntari Ruși'' (RDK), care luptă de partea Ucrainei, au declarat că desfășoară în acest moment misiuni de luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse, în timp ce Legiunea "Libertate pentru Rusia" a cerut locuitorilor din regiunile de frontieră rusești să rămână în case și să "nu opună rezistență".
Departamentul de Apărare al SUA a anunțat pe 21 mai un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 375 de milioane de dolari, menit să ajute forțele ucrainene „să reziste în război și să respingă agresiunea neprovocată a Rusiei”.
În cadrul unui comunicat de presă emis la miezul nopții de 20.05.2023, Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial capturarea localității Artemovsk (Bahmut potrivit denumirii ucrainene) din Republica Populară Donețk.
În timp ce armata rusă concentrează o bună parte din trupele sale pentru a străpunge apărarea ucraineană în câteva locații din regiunea Donețk, pe flancuri încep să se simtă problemele.
Potrivit agenției ruse de presă Interfax, controlată de Moscova, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut, din așa-numita Republică Populară Donețk.
În urma succeselor ucrainene de pe flancurile din Bakhmut și a preocupărilor tot mai mari cu privire la determinarea în luptă a grupului de mercenari Wagner, în ultimele patru zile armata rusă a redistribuit mai multe unități de nivel batalion în acest sector. Printr-o astfel de măsură, Rusia încearcă probabil “să pretindă cel puțin un anumit nivel de succes în luptă”, potrivit serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării.
Rusia a desfășurat unități de forțe pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GRU) a Forțelor Armate Ruse în zonele de frontieră din regiunea Kursk. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în acest fel, Federația Rusă încearcă să blocheze o parte din trupele ucrainene din zonele de frontieră și să le reducă prezenţa în zonele critice ale liniei de contact.
Este deja cunoscut faptul că orice sabotaj în această zonă sensibilă va spori și mai mult îngrijorarea Kremlinului cu privire la capacitatea sa de a proteja alte infrastructuri cheie din Crimeea. La 18 mai 2023, un tren a deraiat în apropiere de Simferopol, blocând singură linie de cale ferată către portul Sevastopol, baza Flotei ruse a Mării Negre (BSF).
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a anunțat, pe 19.05.2023, că, în perioada 01 ianuarie - 19 mai, peste 117.000 de persoane au fost acceptate în rândurile Forțelor Armate Ruse pe bază de contract și ca parte a formațiunilor de voluntari.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.
Încă un mit a fost spulberat, Ucraina urmând să primească avioane de luptă F-16, după ce piloții săi vor finaliza programul de pregătire.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe, anunţând personal sosirea în regatul saudit într-un mesaj postat pe reţele de social media, relatează Agerpres, care citează DPA şi AFP.
Atacul cu rachete rusești din dimineața zilei de 16 mai împotriva Kievului deschide un alt subiect de discuție. Potrivit mai multor raporte preliminare apărute pe reţele de socializare, sistemul ucrainean MIM-104 Patriot a tras 30 de rachete interceptoare în mai puţin de două minute. Conform calculelor, utilizarea a 30 de rachete interceptoare Patriot au costat Ucraina 120 de milioane de dolari. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, dar au rezultat în urma analizării înregistrărilor video din momentul atacului cu rachete ruseşti asupra Kievului.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a susţinut că norul radioactiv a apărut după distrugerea muniţiei cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident.
Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului SUA au declarat pentru CNN că, în ultimele săptămâni, trupele ucrainene au folosit sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc. Avioanele rusești au rămas în mare parte în spatele liniilor de apărare rusești, ceea ce face dificil pentru Ucraina să le țintească cu ajutorul sistemelor cu rază de acțiune mai scurtă, cum ar fi NASAMS.
O brigadă mecanizată ucraineană pregătită în Suedia s-a întors deja în țară.
Agenția de presă cehă ČTK a informat, pe 17.05.2023, că purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ihnat, a declarat la televiziunea ucraineană că este imposibil să distrugi un sistem de apărare antiaeriană Patriot cu o rachetă hipersonică Kinzhal. Acesta a reacționat astfel la afirmațiile Moscovei potrivit cărora militarii ruși au lovit un sistem Patriot furnizat de Occident cu rachetă hipersonică în timpul atacului aerian de marți din Ucraina.
În atacul aviației rusești cu rachete asupra Ucrainei, din noaptea de 15/16 mai, un complex de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot ar fi fost distrus de o rachetă hipersonică Kh-47 Khinzhal, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group continuă să atace pozițiilor ucrainene din centrul orașului Bakhmut, relatează serviciul britanic de informații al apărării. Cu toate acestea, în ultimele patru zile, forțele arme ucrainene au făcut progrese tactice stabilizând flancurile din Bakhmut în avantajul lor.
Rusia a lansat în această noapte unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, un atac „excepțional prin densitatea sa”, așa cum l-a caracterizat șeful administrației militare de la Kiev. Atacul a inclus și lansarea a 6 rachete hipersonice Kinzhal de pe avioane MiG-31K.
Ucraina a raportat marţi multiple explozii, în timp ce apărarea antiaeriană a respins atacurile asupra capitalei Kiev, informează Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care se afla în regiunea Donețk. Un material video cu momentul atacului a fost publicat pe rețelele de socializare. O unitate ucraineană de recunoaștere aeriană care a folosit un UAV Leleka-100 a reușit să detecteze poziţia unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care era camuflat în apropierea unei clădiri din satul Kodema, regiunea Donețk, la sud de orașul Bakhmut.
Luni, Londra a anunțat livrarea iminentă a „sute” de rachete și drone antiaeriene în Ucraina, într-o comunicare făcută chiar înaintea vizitei lui Zelenski, ca parte a turneului său european.
Ziua de 13 mai a fost cu ghinion pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse, care au primit o lovitură neașteptată: au pierdut 2 elicoptere militare și două avioane de luptă Su-34 și Su-35, cele mai moderne avioane militare aflate în dotarea armatei ruse (exceptând, bineînțeles, cele câteva unități de Su-57, prezentat de Rusia ca avion de generația a cincea, dar care nu a fost utilizat până acum în apropiere de linia frontului din Ucraina).
La sfârșitul lunii ianuarie, cu forțele sale de mercenari măcinate într-o luptă surdă pentru orașul Bahmut, proprietarul grupului Wagner, Yevgeni Prigojin, ar fi făcut Ucrainei o ofertă neașteptată.
Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.
Potrivit The Washington Post, angajamentele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind evitarea folosirii armelor primite de la aliații occidentali, pentru atacuri în interiorul Rusiei, nu reflectă întocmai realitatea intențiilor acestuia. De asemenea, deși este lesne de înțeles având în vedere momentele grele prin care trece țara sa, nici calmul și echilibrul acestui nu ar fi mereu cele afișate public, potrivit unor documente clasificate scurse și recent mediatizate.