Ocupantul rus a încercat să efectueze o operațiune pe Insula Potemkin pe Nipru. Anunțul a fost făcut de către Comadamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
Ocupantul rus a încercat să efectueze o operațiune pe Insula Potemkin pe Nipru. Anunțul a fost făcut de către Comadamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
Serviciul rus de informații externe (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident în centrale nucleare din țară.
Potrivit portalului rusesc topwar.ru, dronele kamikaze de tip Lancet, folosite de Armata Rusă pentru a distruge artileria Forțelor Armate ale Ucrainei, începuseră să cauzeze multe probleme.
Noul ministru al Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, a promis că va prezenta în curând decizia finală a Germaniei cu privire la trimiterea în Ucraina a tancurilor Leopard 2 de fabricație germană.
Apărarea eroică de către armata ucraineană a orașului Bahmut este o operație foarte importantă, prin care se provoacă pierderi constante forțelor rusești și le epuizează potențialul ofensiv.
Reuniunea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina a marcat cel mai mare pachet de asistență militară de până acum. Sute de vehicule blindate, sisteme de apărare antiaeriană, noi tranșe de proiectile de artilerie și totuși subiectul cel mai important al întâlnirii a rămas în suspensie - Germania nu a putut fi (încă) convinsă să trimită sau măcar să aprobe trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.
Întreruperea legăturilor terestre dintre Rusia și Crimeea ar însemna pentru Vladimir Putin pierderea singurului obiectiv major îndeplinit de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.
Finlanda a anunțat al 12-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care este semnificativ mai mare decât toate cele anterioare.
Subiectul controversat al transferului de rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS (cu rază de 300 km) în Ucraina a fost abordat de către oficialii americani.
Forțele ucrainene se vor antrena pe tancurile de luptă Leopard-2 în Polonia, a declarat vineri ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.
Între timp, ambasadorul Ucrainei la Londra, fostul ministru de externe Vadim Pristaiko, a vorbit despre începerea antrenamentelor pe tancurile Challenger 2.
Germania pregătește pentru această primăvară un pachet de ajutor pentru apărarea Ucrainei în valoare de un miliard de euro. Tot azi, ministrul Apărării al Germaniei a anunțat că Berlinul va face un audit al tancurilor Leopard 2. Amintim că la Ramstein nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe a trimite noi arme Kievului, ci şi pe furnizarea muniţiei pentru sistemele mai vechi şi pe sprijin în mentenanţa acestora, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Olanda contribuie la furnizarea de arme și vehicule grele către Ucraina, dar acum ministrul olandez de externe spune că Țările de Jos ar putea „lua în considerare” o posibilă cerere ucraineană pentru avioane de vânătoare F-16. Cert e că F-16 nu e un subiect tabu în Olanda.
Politico a dezvăluit că în următorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina va primi rachete GLSDB cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 150 km.
Grupul de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, se reunește vineri 20 ianuarie, sub coordonarea Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
La Moscova, capitala Rusiei, armata rusă a început să instaleze sisteme de rachete sol-aer pe cele mai importante clădiri din centrul orașului. Pe 19 ianuarie, locuitorii din zonă au surprins momentul în care un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir-S1 a fost montat pe clădirea Ministerului rus al Apărării, aflată la adresa Frunzenskaia Naberezhnaia nr. 22, Moscova.
Statele transferă în Ucraina muniție din depozitele din Israel și Coreea de Sud, ceea ce ajută la furnizarea rapidă a apărătorilor ucraineni cu tot ce au nevoie și nu afectează pregătirea pentru luptă a armatei americane.
Rusia va rămâne o ameninţare pentru NATO chiar dacă forţele sale sunt înfrânte în Ucraina, a declarat joi un oficial militar de rang înalt din alianţa occidentală. "Indiferent de rezultatul războiului, ruşii vor avea cel mai probabil ambiţii similare, prin urmare, ameninţarea nu va dispărea", a declarat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, citat de Reuters.
Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams, notează Agerpres, care citează AFP. Vorbim însă de vehicule de luptă Bradley, dar și blindate Stryker.
Înainte de reuniunea crucială de la Ramstein, care va avea loc vineri 20 ianuarie, ministrul Apărării de la Berlin a făcut câteva declarații interesnate cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2.
Producătorul german de arme Rheinmetall este gata să transfere peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, Leopard 2 și British Challenger 1 în Ucraina, dacă va primi aprobarea german.
Generalul polonez Waldemar Skzypchak a cerut o creștere multiplă a ajutorului acordat Ucrainei cu arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri și avioane.
La reuniunea de la Ramstein va lua parte şi ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul s-a arătat optimist că Occidentul va continua să ajute Ucraina, scrie Rador.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a 'trezi la realitate' Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Agerpres, care citează Reuters. Lavrov a făcut declarațiile în aceeași zi în care fostul președinte Dmitri Medvedev a atenționat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice Mircea Geoană a deschis ședința Comitetului militar al NATO, structura care reunește toți şefii militari ai apărării din statele NATO, care se desfășoară pe 18 și 19 ianuarie, la Bruxelles. Geoană a subliniat că prezența sa la reuniunea Comitetului militar asigură coordonarea între palierul politic și cel militar al Alianței. ”Întâlnirea şefilor apărării, a şefilor marilor State Majore din ţările NATO este, evident, foarte importantă. Un prim subiect este continuarea sprijinului pentru Ucraina”.
Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană, transmite Agerpres, care citează AFP.
Militarii ucraineni, care lupta pentru apărarea oraşului Bahmut, au învins mai multe detașamente de asalt ale forţelor ruse de ocupaţie. Treizeci și cinci de mercenari ruși, aflaţi în apropiere de Soledar, au încercat să atace pozițiile forţelor armate ucrainene, dar au fost atacaţi de Brigadă 45 de artilerie a armatei ucrainene.
Cancelarul german Olaf Scholz este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei în anumite condiţii, potrivit informaţiilor apărute miercuri în presa germană, informează dpa.
Letonia va oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară, care va include sistemele portabile de apărare antiaeriană (MANPADS) Stinger, elicoptere, arme de calibru mic și drone, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Apărării din Letonia.