Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
“În această noapte, în partea de vest a acvatoriului Mării Negre, la nord-est de Insula Șerpilor, avioane din cadrul Aviației navale a FRMN au distrus trei vedete rapide de producție americană de tip Willard Sea Force, cu grupe de desant ale Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, care se îndreptau către Peninsula Crimeea”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.
Nu este prentru prima dată când vedete ucrainene de desant sunt distruse în Marea Neagră de avioanele rusești. Chiar în ultima săptămână, aeronave de tip Su-30SM și Su-24M ale FRMN au distrus patru vedete rapide, care aveau la bord aproximativ 50 de militari. Acestea se deplasau către litoralul Peninsulei Crimeea.
Oficialii de la Kiev nu au recunoscut pierderea vedetelor și a personalui. Aceștia au afirmat că toate vedetele se află la locul lor, iar militarii sunt în punctele de dislocare permanentă.
Sursele rusești remarcă faptul că actualele autorități ucrainene nu admit deloc existența pierderilor, dar încearcă să umfle orice succes, chiar și unul mic, și să-l transforme într-o mare victorie.
Comentariul autorului: Este vorba despre a patra încercare a militarilor ucraineni de a debarca pe litoralul Peninsulei Crimeea. Prima încercare și singura reușită a avut loc pe 24 august, în zona Cap Tarhankut din vestul Crimeii. Următoarele două tentative, soldate cu distrugerea grupurilor de desant de către avioanele rusești ale Flotei din Marea Neagră, au fost organizate pe 30 august și 04 septembrie.
În ultima perioadă, au apărut mai multe informații potrivit cărora Ucraina ar pregăti desfășurarea unei operații de desant în Crimeea, pentru a deschide o nouă direcție strategică în confruntarea cu trupele ruse. Însă, ținând cont de situația actuală, este puțin probabil ca Forțele Armate ale Ucrainei să dispună de forțele și mijloacele necesare pentru un astfel de demers. De asemenea, trebuie semnalat faptul că trupele ruse dețin și o anumită superioritate aeriană în zona Mării Negre.
În aceste condiții, incursiunile cu grupuri mici de desant reprezintă o soluție pentru obținerea unor succese limitate și pentru menținerea prezenței în zonă. Se pare însă că rușii au intensificat cercetarea în Marea Neagră, în special pe timp de noapte, și au reușit să descopere și să anihileze deplasările vedetelor rapide ucrainene în regiune.
Citește și: Care sunt șansele unui desant în Crimeea și unde este cheia
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus trei vedete rapide de producție americană cu grupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, în apropierea Insulei Șerpilor.
Conform datelor generale, cel puțin 13 astfel de sisteme de rachete termobarice TOS-1A Solntsepyok au fost deja distruse în Ucraina.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Agenția de știri Fars administrată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a relatat, pe 5 septembrie, că Industria militară iraniană continuă să-și dezvolte sistemele antitanc.
Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.
Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de sisteme de apărare antiaeriene moderne care să poată doborî zecile de drone kamikaze Shahed pe care ocupantul rus le lansează zilnic asupra teritoriului ucrainean, inclusiv în imediata apropiere a României, la Gurile Dunării.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă. În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Potrivit canalului de Telegram “Informatorul militar” din Rusia, Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze cinci noi brigăzi de artilerie de mare capacitate.
Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.
Până la sfârșitul lunii august 2023, Comandamentul Forțelor Logistice din cadrul Forțelor Armate Ucrainene a precizat că au fost înregistrate 837 trofee de război - unități de echipamente și arme - dintre care 95% sunt în stare de funcționare, iar celelalte 5% sunt defecte, dar reparabile.
Ucrainenii au încheiat etapa finală a pregătirii din Germania pe tancuri americane de luptă Abrams. Astfel, în cursul acestei luni vor ajunge în Ucraina primele 10 tancuri americane Abrams din cele 31 promise de SUA.
Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut ţărilor UE sisteme de apărare antiaeriană pentru a asigura securitatea navelor care călătoresc pe aşa-numita rută alternativă a cerealelor promovată de Kiev, arată Rador, care citează Tass.
Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes.
Armata României se pregătește de instrucție intensă alături de aliați în cadrul mai multor exerciții militare. Iar anul acesta, în cadrul în exerciţiului SARMIS-OLT, compania Transport HIPO, aflată în subordinea Brigăzii 61 "Vânători de munte", va transporta armament și resurse alimentare pe crestele alpine, unde tehnica nu poate ajunge.
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) a raportat că forțele speciale ucrainene au atacat, pe 25 august, o unitate Brigăzii 155-a de infanterie navală de gardă a Flotei ruse a Mării Negre, precizează postul de știri ucrainean LIGA.net, care îl citează pe Andrii Iusov, reprezentant al GUR.
După distrugerea unui sistem rusesc de rachete S-400, amplasat în Peninsula Crimeea ocupată temporar de ruşi, o unitate a forţelor pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, cu sprijinul Marinei ucrainene, a efectuat o altă operațiune specială în aceeași zonă. Informaţii a fost comunicata chiar de către oficiali din cadrul GUR, dar nu existau imagini din timpul misiunii la momentul anunţului.
SUA nu au livrat până în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la o distanță de până la 300 kilometri. Washingtonul se teme că ucrainenii vor folosi rachetele pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus, dar se confruntă cu mai multe probleme care împiedică inclusiv transferul rachetelor MGM-52 Lance, „predecesorul” ATACMS.
Încă de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei țara noastră a adoptat politica confidențialității în ceea ce privește sprijinul militar pe care îl acordă Ucrainei, în ciuda faptului că armament românesc a fost semnalat pe frontul ucrainean. Exemplul României este însă izolat.
Ucraina a primit în ultimul an arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar produce, în paralel, arme noi sau chiar reutilizează echipamente din perioada comunistă, așa cum este cazul și pentru lansatoare de mini-rachete personalizate care folosesc piese preluate din sistemele din epoca sovietică, relatează Reuters.
Unitatea de informații strategice a Forțelor Armate americane din Europa va desfășura un amplu exercițiu multinațional în Germania, Polonia și România. ''Forța 2 Multi-Domeniu (Multi-Domain Task Force-2 - MDTF 2) și parteneri multinaționali vor desfășura exercițiul ”Arcane Thunder 23”, în Mainz-Kastel, Germania; Ustka, Polonia; și Mihail Kogălniceanu, România”, au informat Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa, pe 21 august.
Gigantul sud-coreean Hyundai Rotem propune României înzestrarea cu tancuri K2 Panther, care ar putea intra în dotarea Armatei române alături de tancurile americane Abrams pentru care s-a decis deja achiziția.
Achizițiile de apărare poloneze sunt de neoprit. După mijloacele grele de luptă - tancuri, sisteme HIMARS și obuziere autopropulsate - Forțele Terestre poloneze se înzestrează cu noi transportoare de trupe.
În Rusia s-a ajuns la concluzia că cea mai modernă versiune a blindatelor de luptă BMP-3 sunt superioare mașinilor de luptă americane Bradley. Potrivit rușilor, Bradley nu pot face față blindatelor sovietice modernizate.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat pe 10 august că nu mai puțin de 10.000 de militari vor fi dislocați la granița Poloniei cu Republica Belarus „pentru a descuraja agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să atace”.
România a lansat oficial achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm, care vor intra în dotarea Armatei române. Până în prezent avem o certitudine cu privire la un viitor competitor: Coreenii de la Hanwha cu obuzierul K9 Thunder. Presa de specialitate franceză remarcă faptul că programul ar fi fost atractiv și pentru obuzierele franceze Caesar.
Pe 8 august, premierul kosovar, Albin Kurti, l-a desemnat pe Ejup Maqedonci în funcția de ministru al Apărării, după demisia lui Armend Mehaj care a invocat probleme familiale. Mehaj a menționat câteva dintre realizările sale la conducerea Ministerului Apărării. El a menționat dublarea bugetului acestui departament, recrutarea a peste 1.800 de noi militari, trimiterea de militari și ofițeri la pregătire și instruire la academiile militare din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Turcia și alte țări.
Forțele Armate ale Republicii Belarus au început luni exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia și Lituania. Deși activitatea nu este una de amploare, fiind implicată o singură brigadă mecanizată (Brigada 6 Mecanizată de Gardă - Grodno), reține totuși atenția faptul că scenariul exercițiului are la bază lecțiile războiului din Ucraina.
Serviciul de presă al companiei Uralvagonzavod din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 07.08.2023, că tancul de tip T-72, care sărbătorește 50 de ani de la punerea în funcțiune, nu și-a epuizat potențialul de modernizare, iar astăzi este în curs de îmbunătățire, ținând cont de experiența “operației militare speciale”.
Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete, informează Agerpres, care citează AFP.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
Președintele României Klaus Iohannis a participat la ceremonia de învestire a general-locotenent Gheorghiță Vlad ca Șef al Statului Major al Apărării.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.
Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres, care citează AFP.
Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.
Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești, Stoltenberg a anunțat că livrarea de avioane F-16 către Ucraina va începe cât mai curând posibil, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Visul de a zbura precum un pilot adevărat nu este la îndemâna oricui. Mai ales pentru antrenamentul specialiștilor, au fost create simulatoare de zbor care oferă experiențe foarte realiste. Dezvoltarea acestora vizează instruirea piloților pentru companii aeriene civile și militare.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul privind numirea generalului Vlad Gheroghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.