Ungaria a finalizat programul H225M și se laudă că are cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa. Dar oare e chiar așa?
Ungaria a finalizat programul de înzestrare cu elicoptere de tip H225M, produse de francezii de la Airbus. Sunt într-adevăr elicoptere moderne, dar are oare acum Ungaria cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa, așa cum se laudă Budapesta?
E vorba de o flotă de elicoptere H225M formată din 16 aparate. H225M sunt într-adevăr elicoptere moderne, dar numărul achiziționat e departe de statutul de „cea mai modernă flotă de elicoptere a Europei”. Lucru pe care l-a afirmat un oficial de la Budapesta.
Elicopterele H225M vor fi completate de o achiziție a modelului H145M, produs tot de francezii de la Airbus. În ceea ce privește H145M vor fi achiziționate 20 de aparate de zbor.
Elicopter H225M al Ungariei. Photo source: Guvernul ungar
Misiunea principală pentru care vor fi configurate H225M e de transport de trupe, dar ele pot fi folosite și pentru misiuni de căutare și salvare. Și pentru atac în contextul în care o parte din flota H225M va fi operată de Forțele pentru Operații Speciale ale Ungariei (FOS).
Astfel, Armata Ungariei a comandat două versiuni ale elicopterelor H225M asupra cărora ne vom opri în cele ce urmează. E vorba de o versiune de transport neînarmată iar cealaltă este o versiune specială pentru FOS maghiar, adică forțele speciale maghiare. Acest din urmă H225M este echipat printre altele cu rachete neghidate Hydra de 70 mm și rachete aer-sol ghidate Spike) proiectate în funcție de nevoile forțelor speciale ale Ungariei.
Zece dintre elicopterele H225M din Ungaria sunt în versiune de transport. Iar acest lucru este util, având în vedere capacitatea de a transporta până la 5.25 tone de sarcină utilă intern și extern, cu o masă maximă la decolare de 11 tone. Este o îmbunătățire semnificativă față de vechile Mi-8 sovietice, care puteau transporta doar până la 4 tone, cu o masă maximă la decolare de 14 tone.
Celelalte șase elicoptere sunt în versiunea pentru „operațiuni speciale”. Includ așadar un tun automat de 20 mm și lansatoare de rachete de 70 mm. Exact la momentul actual ele nu dispun încă de armament antitanc.
Cu cele 16 elicoptere H225M Ungaria se laudă că are cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa. Dar oare e chiar așa?
Elicopter H225M al Ungariei. Photo source: Guvernul ungar
După finalizarea programului presa din Ungaria scrie că statul nostru vecin deține acum cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa. Jurnaliștii maghiari îl citează pe Dennis Bernitz, șeful departamentului de vânzări pentru Europa de Vest al companiei Airbus Helicopters. Analiștii militari ucraineni de la Defense Express s-au oprit asupra subiectului. Concluzia lor e că deși „aceasta este într-adevăr o afirmație interesantă, seamănă mai mult cu un slogan de marketing”.
H225M e într-adevăr un elicopter modern.
Dar alte state europene achiziționează și ele elicoptere moderne și chiar le păstrează în serviciu pe cele vechi, având așadar flote de zeci sau chiar peste 100 de elicoptere. Mult peste Ungaria.
„Dacă ai o flotă mică nu e greu să o faci complet modernă”, mai scriu experții citați.
Dacă a meritat așteptarea de șapte ani pentru Ungaria ca să finalizeze programul celor 16 elicoptere H225M produse de Airbus? Cel mai probabil da, arată sursa citată. Elicopterele de producție sovietică și rusească, fără modernizări, sunt semnificativ inferioare celor europene. Astfel, H225M și H145M reprezintă totuși o consolidare importantă a capacităților Ungariei.
Câteva detalii despre elicopterele H225M
Elicopter H225M al Ungariei. Photo source: Guvernul ungar
H225 este cea mai recentă versiune din familia Super Puma a Airbus cu capabilități deja dovedite, care a acumulat peste 5,8 milioane de ore de zbor în timpul operațiunilor din întreaga lume, în cele mai dure condiții, inclusiv condiții severe de gheață și medii maritime extrem de provocatoare, abordând o gamă largă de misiuni precum transportul aerian comercial, SAR, aplicarea legii, stingerea incendiilor, evacuare medicală (MEDEVAC), umanitar, ajutor în caz de dezastre și lucrări aeriene.
Ca element de referință în domeniul său, pilotul automat al elicopterului H225 oferă precizie, stabilitate, protecție a anvelopei de zbor și asistență pentru pilot - inclusiv moduri superioare dedicate de căutare și salvare (SAR). H225 și versiunea sa militară – H225M – au fost selectate și operate de 20 de țări pentru misiuni SAR în întreaga lume, potrivit producătorului.
CITEȘTE ȘI: Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Francezii ne propun elicoptere H215M cu producție în România, la Brașov
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News