Un punct de cotitură în dezvoltarea rachetei de ultimă generație AKERON - generația a 5-a -, dezvoltată de gigantul european MBDA, a fost atins cu succes recent.
Caracteristicile vehiculului și contextul anunțului la un forum dedicat forțelor speciale sugerează că aceste platforme vor fi integrate în unitățile de elită ale României. „Vehiculele noastre reprezintă o componentă importantă a sistemelor mobile de apărare anti-tanc. Considerăm că acest concept de vehicul este foarte potrivit și pentru Bundeswehr-ul german. În Ucraina se poate observa clar că această strategie este extrem de eficientă”, a declarat Stefan Koppold, șeful departamentului de inginerie al companie ACS, potrivit publicaţiei germane Defence-Network. Potrivit ACS, livrarea completă a vehiculelor Enok AB comandate este programată pentru 2026.
Vehiculele românești Enok AB, la fel ca și cele comandate de Cehia săptămâna trecută, sunt bazate pe actuala serie Mercedes-Benz G-Class 464. Aceeași platformă va fi utilizată și pentru platforma de desant aerian Caracal, destinată forțelor germane și olandeze, având Rheinmetall ca lider de proiect.
Noul Enok AB este echipat cu un motor diesel cu șase cilindri, de 183 kW (249 CP), standard Euro 3, capabil să dezvolte un cuplu de 600 Nm și să atingă o viteză de până la 140 km/h. Cu o lungime de 4,35 m, o lățime de 1,81 m și o înălțime de 1,85 m, vehiculul se numără printre cele mai compacte platforme din clasa sa.
Datorită tracțiunii integrale 4x4, sistemul oferă o mobilitate excelentă în teren accidentat, fiind capabil să urce pante de până la 60%. Capacitatea de urcare a obstacolelor este de 33 de centimetri, iar cea de traversare a șanțurilor de 50 de centimetri.
Imaginea oficială distribuită de ACS prezintă vehiculul într-o variantă deschisă cu 4 locuri, dotată cu un inel pivotant pentru montarea unui sistem de rachete ghidate anti-tanc Spike LR/LR2. România este deja un utilizator al sistemului Spike LR și, la sfârșitul anului 2023, a încheiat un acord-cadru cu EuroSpike GmbH – un joint-venture format din Diehl Defence, Rheinmetall Defence și Rafael Advanced Defence Systems – pentru achiziția sistemului de rachete anti-tanc Spike LR2.
Un element distinctiv al Enok AB este structura modulară, dezvoltată de ACS, realizată din cadre de bare de aluminiu, denumită MSF (Modular Space Frame). Conform ACS, acest design permite utilizatorilor să adapteze rapid echipamentul vehiculului pe teren, cu doar câteva șuruburi. De asemenea, inelele de ancorare, esențiale pentru transportul aerian (atât ca sarcină externă, cât și internă), sunt vizibile în mod clar în imagine.
Anunțul de la SEESOF face ca România sa fie a patra națiune care utilizează Enok AB, alăturându-se Cehiei, Ciprului și Ucrainei. De asemenea, pe baza Enok AB, Rheinmetall va dezvolta vehiculul CARACAL, care va intra în dotarea Bundeswehr-ului german și a forțelor armate olandeze ca platformă de desant aerian.
Conceptul de montare a sistemelor anti-tanc pe vehicule ușoare nu este nou, însă integrarea lor pe platforme ultralight precum Enok AB, asemănătoare unui „buggy”, ridică întrebări privind relevanța în contextul conflictelor moderne.
Experiența recentă, în special din Ucraina, a evidențiat riscurile generate de mine, ambuscade și, mai nou, de dronele FPV, care pot lovi și în spatele liniilor. Vehiculele neblindate lasă echipajele cu șanse minime de supraviețuire în cazul unui atac.
Cu toate acestea, chiar și Statele Unite dezvoltă vehicule ''ultralight'', cum ar fi Infantry Squad Vehicle (ISV), deși o astfel de abordare a stârnit critici, fiind considerată de unii ca o diminuare a puterii de foc și a protecției blindate. În timp ce strategia SUA se poate adapta la operațiuni pe insule în Pacific, contextul european al României și amenințarea reprezentată de Rusia impun o analiză atentă a vulnerabilităților.
Achiziția Enok AB de către Forțele pentru Operaţii Speciale din România semnalează o adaptare la necesitatea mobilității și a unei capacități anti-tanc rapide, esențiale pentru operațiuni speciale și scenarii de război asimetric.
Rămâne de văzut cum aceste vehicule ușoare vor fi integrate strategic pentru a maximiza eficiența și a minimiza riscurile într-un mediu de luptă în continuă schimbare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un punct de cotitură în dezvoltarea rachetei de ultimă generație AKERON - generația a 5-a -, dezvoltată de gigantul european MBDA, a fost atins cu succes recent.
O anchetă jurnalistică de amploare în SUA a scos la iveală câteva potențiale probleme pe care blindatele JLTV le-ar putea avea în legătură cu plăcile de blindaj. Ancheta vizează falsificarea unor teste a blindajului, în perioada 2017 - 2019. Blindatele americane se află și în dotarea Armatei noastre, Forțele pentru Operații Speciale fiind înzestrate cu JLTV.
Până la finalul lui 2025, Ucraina își va putea îndeplini pe deplin nevoile de artilerie prin propria producție.
Turela românească Anubis, care va echipa blindatele 4x4 Cobra II ce vor fi produse de turcii de la Otokar, e caz pe rol al unei instanțe de judecată. Cum s-a ajuns aici?
Presa slovacă a informat că, în dimineața zilei de 25.02.2025, un tun autopropulsat de tip Zuzana 2, produs în Slovacia pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a explodat în timpul testelor efectuate la Institutul Militar Tehnic din Zagorie. Doi angajați ai companiei Konstrukta-Defense au fost răniți în timpul incidentului.
E cât se poate de clar azi că celebrul blindat amfibiu românesc Saur 2 are nevoie de o modernizare pentru a se actualiza cu cerințele forțelor armate moderne. Însă de ce a eșuat Saur 2 și nu a fost achiziționat de Armată acum câțiva ani când a fost produs?
India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash.
La expoziția militară Idex 2025 din Abu Dhabi, T-90MS, un tanc principal de luptă modernizat al companiei rusești Uralvagonzavod și-a făcut apariția la standul companiei Rosoboronexport.
Compania turcă Otokar a câștigat anul trecut un program major de înzestrare pentru Armată. E vorba de „Autovehicul tactic blindat de tip ușor (ATBTU)”, sau, popular, blindate 4x4 în diferite configurații și derivate. Contractul a fost câștigat de turci în baza unei licitații.
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
Rusia intenționează să cheltuiască aproximativ 1,1 trilioane de dolari pentru reînarmare până în 2036, ceea ce va reprezenta cel mai mare program militar al țării de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru a fost declarat astăzi (22.07.2025) de șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a subliniat că Moscova se pregătește pentru un potențial conflict la scară largă.
Apărarea de coastă a Bulgariei este pe punctul de a fi transformată radical, ca urmare a aprobării de către Departamentul de Stat al SUA a unei potențiale vânzări a sistemului de rachete NSM (Naval Strike Missile). Acest acord, evaluat la $620 de milioane, nu doar că oferă Bulgariei acces la o transformare fără precedent din punct de vedere militar, dar schimbă și dinamica de securitate în zona tensionată a Mării Negre, consolidând în același timp flancul estic al NATO.
Ministerul ceh al Apărării și compania suedeză SAAB Dynamics AB au semnat astăzi (22.07.2025) un contract pentru achiziționarea a 24 de vehicule blindate pe roți MARS cu sistemul integrat de apărare antiaeriană RBS 70 NG. Din informațiile postate pe site-ul ministerului rezultă că valoarea contractului este de 4,2 miliarde de coroane fără TVA (1,86 miliarde de coroane suedeze, 170 de milioane de euro).
În pofida atacurilor americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, Teheranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi într-un interviu acordat pe 21 iulie. Potrivit acestuia, deși în prezent procesul de îmbogățire a fost oprit deoarece daunele sunt “serioase și severe”, acesta nu va fi abandonat întrucât reprezintă o realizare a oamenilor de știință iranieni, iar acum a devenit deja „o chestiune de mândrie națională”. Orice viitor acord nuclear trebuie să ofere Iranului dreptul la acest proces, a subliniat acesta.
Turcia își accelerează planurile pentru un nou portavion, un proiect de navă care ar putea fi echipat aproape complet cu aeronave autonome, indicând o schimbare în doctrina să navală. O machetă a navei, prezentată la expoziția de apărare IDEF 2025, a dezvăluit o viziune futuristă a Turciei, însă realitatea tehnologică și dependența de parteneriate internaționale complexe vor dicta dacă această viziune poate deveni realitate.
MISTRAL 3 are, de acum înainte, capacitatea de a lovi ținte navale. Racheta poate opri ambarcațiuni FIAC (Fast Inshore Attack Craft) și alte nave de mici dimensiuni, inclusiv nave de suprafață fără pilot (USV) datorită îmbunătățirilor aduse sistemelor de control al zborului, ghidare și procesare a imaginilor.
SpaceX riscă să piardă contractul pentru Golden Dome după ruptura cu Trump. Administrația Trump a început să caute noi parteneri pentru dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă Golden Dome, pe fondul deteriorării relației cu Elon Musk, a cărui companie SpaceX a fost până de curând esențială pentru componenta spațială a apărării SUA.
Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce PDM a pierdut puterea în fața unei coaliții formate din blocul ACUM (Platforma DA și PAS) și PSRM.
Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, întreprinde marți o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Agenda vizitei include întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popşoi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.
Compania canadiană Central European Petroleum (CEP) a anunțat descoperirea unui zăcământ gigantic de petrol și gaze în Marea Baltică, în Polonia, lângă granița cu Germania.
Operatorii Batalionului 424 Svarog, din cadrul Forțelor Ucrainene de Sisteme Fără Pilot, au distrus un complex experimental rusesc de război electronic KOP-2 pe una dintre liniile frontului.
Ungaria a finalizat programul de înzestrare cu elicoptere de tip H225M, produse de francezii de la Airbus. Sunt într-adevăr elicoptere moderne, dar are oare acum Ungaria cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa, așa cum se laudă Budapesta?
Președintele azer Ilham Aliyev i-a îndemnat pe ucrainenii care se opun invaziei Rusiei în weekend să „nu accepte niciodată ocupația” teritoriului lor, un semn în plus al relațiilor tensionate dintre Baku și Moscova.
Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor consolida cu sisteme Patriot apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar echipamentele vor fi finanțate de ”statele NATO”. După ce Germania a confirmat că va ajuta la transferul a încă 5 sisteme Patriot către Ucraina, alte două state europene confirmă că se vor implica în acest proces.
Următoarea rundă de discuții între reprezentanții Ucrainei și Rusiei va avea loc miercuri la Istanbul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Pentru a rămâne relevantă și eficientă pe câmpul de luptă modern, Alianța Nord-Atlantică trebuie să renunțe la ciclurile lungi de achiziții și să adopte modelul de inovare rapidă, testat în condiții de luptă, al Ucrainei. Acesta este mesajul tranșant transmis de generalul Alexus G. Grynkewich, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR).
Șefa serviciului de contrainformații militare al Germaniei (MAD), Martina Rosenberg, a tras un semnal de alarmă cu privire la o intensificare a operațiunilor de spionaj și sabotaj rusești pe teritoriul german, descriind o abordare care a devenit tot „mai agresivă”. Într-un interviu acordat presei germane, Rosenberg a dezvăluit că numărul incidentelor suspecte de implicare rusă s-a dublat în ultimul an, semnalând o revenire la tactici specifice Războiului Rece, dar adaptate la un nou arsenal de măsuri hibride.
Flotila rusă din Marea Caspică și Marina iraniană au început, pe 21.07.2025, desfășurarea de manevre militare comune în acvatoriul Mării Caspice. Este vorba despre exercițiul de căutare-salvare cu numele de cod “CASAREX-2025”.
Statele Unite au readus arme nucleare tactice în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, o desfăşurare neconfirmată oficial, dar care marchează o întărire a posturii de descurajare a NATO. Pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia, această desfășurare, raportată de multiple surse, reprezintă cea mai semnificativă recalibrare a capabilităților nucleare aliate în Europa de la finalul Războiului Rece.
În adâncul Rusiei, într-o unitate descrisă de oficialii săi drept cea mai mare fabrică de drone din lume, un efort industrial masiv, susținut parțial cu forţa de muncă tânără, alimentează o nouă fază a războiului purtat împotriva Ucrainei. Fabrica din Yelabuga, regiunea Tatarstan, produce mii de drone kamikaze „Geran-2” în fiecare lună, o variantă rusească a dronei iraniene Shahed-136, cu scopul de a copleși apărarea antiaeriană a Ucrainei prin atacuri de saturație.
Şansele noastre ca la următoarea rundă de alegeri să scăpăm la fel de ,,sifonaţi'' scad exponenţial pentru că de acest lucru se ocupă deja reţeaua de presă rusă Pravda. Putem să începem să uităm liniştiti de campaniile de manipulare pe Tik-Tok sau Facebook, pentru care oricum instituţiile statului nu au avut contramăsuri digitale la momentul potrivit pentru a le combate şi probabil că nici pentru ceea ce vine nu vor avea.
Polonezii avansează programul achiziției de submarine. Printre criteriile solicitate în program, Agenția Poloneză pentru Armament a indicat că viitoarele submarinele trebuie să fie capabile de imersiune la peste 200 de metri adâncime (caracteristică adaptată Mării Baltice), să angajeze ținte aeriene (elicoptere și avioane de patrulare maritimă), să poată găzdui comando-uri navale, să utilizeze vehicule subacvatice teleghidate și/sau autonome și, în cele din urmă, să lanseze rachete de croazieră. În acest sens amintim că și România are semnată o scrisoare de intenție pentru achiziția de submarine franceze Scorpene, dar acest lucru nu mai pare o prioritate.
De ce ne era frică, se pare că nu vom scăpa. Rusia și China par a-și coordona mișcările în direcția destructurării ordinii mondiale din ultimii 80 de ani.
În noaptea de duminică spre luni, 20 spre 21 iulie, în jurul orei 03.00, sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat ținte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în apropiere de zona Maramureș - Suceava. Patru avioane ucrainene au intrat neintenționat și în spațiul aerian al țării noastre, fiind ridicate două avioane F-16 ale României și două Eurofighter Typhoon ale Italiei, stat partener care efectuează aici misiuni de Poliție Aeriană.
În cursul nopții de 21.07.2025, trupele ruse au executat un atac masiv asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând rachete balistice și de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă, precum și drone de diferite tipuri.
O invitație oficială din partea președintelui american Donald Trump a fost transmisă președintelui român Nicușor Dan, a anunțat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pe probleme de securitate și șeful cancelariei.
Pilotul unui avion de pasageri a fost nevoit să execute o "manevră agresivă" pentru a evita o coliziune în aer cu un bombardier B-52 la apropierea de Minot, Dakota de Nord, relatează agenția Agerpres, care citează postul de televiziune american ABC News.
Iranul consideră ţările europene responsabile pentru eşecul acordului nuclear din 2015 şi le acuză că nu şi-au respectat angajamentele, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, înaintea discuţiilor de vineri, la Istanbul, cu Franţa, Regatul Unit şi Germania, relatează Agerpres și AFP.
Oficialii americani au informat guvernul elvețian că sistemele de apărare antiaeriană Patriot aflate în curs de producție pentru Elveția vor fi redirecționate pentru a ajuta la apărarea Ucrainei, potrivit unui anunț al autorităților elvețiene. Desigur, acest transfer către Ucraina se face cu acordul Elveției.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, susține că există o legătură între blocul politic Alternativa, condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și Călin Georgescu. Blocul politic face parte dintr-o strategie sofisticată de infiltrare politică a Rusiei în Uniunea Europeană și România iar interdicția pe care Ceban a primit-o de a intra în Spațiul Schengen și implicit UE, are legătură cu dosarele lui Călin Georgescu, unde e foarte probabil să fi apărut noi informații.
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să impună noi restricții privind platformele online și aplicațiile utilizate în media socială rusă, în principal împotriva celor care provin din țările „neprietenoase”, întrucât acestea “limitează dezvoltarea sectorului IT intern al Rusiei”.
DefenseRomania a participat la ziua Aviației, sărbătorită duminică, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.