Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 01 - 08 septembrie
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.

Pe parcursul ultimelor patru săptămâni, forțele ruse au câștigat aproximativ 88 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a reușit recuperarea a aproximativ 57 de kilometri pătrați, potrivit informațiilor coroborate din surse oficiale și neguvernamentale.

Pe 1 septembrie, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Washington, a declarat că există un motiv pentru a fi plini de speranță în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. „Am observat că în ultimele 72 de ore forțele ucrainene au înregistrat progrese notabile pe linia de înaintare sudică, ce iese din zona Zaporojie, și au obținut un oarecare succes împotriva celei de-a doua linii de apărare a Rusiei”.

Pe 2 septembrie, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că a distrus trei drone maritime care vizau podul peste Strâmtoarea Kerci, o linie vitală de aprovizionare pentru forțele Moscovei care leagă Crimeea ocupată de Rusia.

Pe 3 septembrie, Forțele Navale Ucrainene a anunțat că, pe litoralul regiunii Herson, au distrus o navă de patrulare rusă din care debarcau militari și tehnică de luptă, atacul fiind soldat cu uciderea a șase militari ruși.

Pe 4 septembrie, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că forțele ucrainene din sud-estul regiunii Zaporojie au depășit obstacole defensive grele rusești. Black Bird Group, o organizație de voluntari care analizează imaginile din satelit și conținutul rețelelor sociale de pe câmpul de luptă, a confirmat la aceeași dată că militarii ucraineni au depășit obstacolele pentru a ajunge la pozițiile de luptă ale infanteriei ruse de la periferia localității Verbove. Dar analiștii au atras atenția că acest lucru  nu înseamnă neapărat că au și asigurat teritoriul pentru a se putea trece la controlul acestuia.

Pe 4 septembrie a fost postat pe rețelele de socializare un videoclip în care, pentru prima dată de la începerea contraofensivei ucrainene, un tanc de luptă principal Challenger 2 de fabricație britanică a fost distrus de focul inamic. Potrivit documentelor scurse în aprilie de la Pentagon, tancurile Challenger 2 au fost distribuie Brigăzii 82 Asalt Aerian din Ucraina.

Pe 4 septembrie, Rusia a anunțat că a distrus patru ambarcațiuni militare ucrainene care transportau trupe în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a declarat că ambarcațiunile „se deplasau pe direcția Cap Tarkhankut, de pe coasta Crimeei”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Tot pe 4 septembrie, autoritățile ruse au declarat că agenții de frontieră ruși au zădărnicit a treia încercare în ultima lună a unui grup de sabotaj ucrainean de a se infiltra în regiunea Bryansk din vestul Rusiei.

Pe 6 septembrie, Pentagonul a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit, pentru tancuri, ca parte a unui pachet de ajutor de 175 de milioane de dolari. Proiectilele de 120 de milimetri sunt pentru M1 Abrams american, a precizat Pentagonul, referindu-se la tancurile pe care Washingtonul le-a promis Kievului. Densitatea uraniului -- de aproximativ 1,7 ori mai mare decât a plumbului -- ajută astfel de muniție să treacă prin armura puternică.

Kremlinul a denunțat pe 7 septembrie planurile SUA de a furniza Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit. Munițiile cu uraniu sărăcit sunt controversate din cauza asocierii lor cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și malformațiile congenitale în zonele în care au fost folosite în conflicte trecute, deși nu s-a dovedit definitiv această legătură.

Pe 7 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Kievul „câștigă treptat teren”, în timp ce trupele sale luptă pentru a revendica teritoriu de la forțele rusești înrădăcinate în estul și sudul țării. „Sunt lupte grele, lupte dificile, dar au reușit să ajungă la liniile defensive ale forțelor ruse și merg înainte”, a declarat acesta în Parlamentul European.

Pe 7 septembrie, sistemele rusești de apărare antiaeriană din sudul regiunii Volgograd au doborât o dronă, după au declarat autoritățile locale ruse și mass-media, fiind primul astfel de incident raportat în regiune de la începutul războiului din Ucraina.

Pe 8 septembrie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești asupra mai multor orașe și sate din estul și sudul țării, inclusiv localitățile Donețk Lyman, Bahmut și Shakhtarsk. Armata a susținut „succesul parțial” al forțelor ucrainene în sudul orașului Bahmut, unde trupele „au împins inamicul afară și și-au întărit propriile poziții”.

Pe 8 septembrie, canalul rusesc de Telegram „Rybar” a informat că forțele ucrainene au reușit să împingă trupele rusești din Andriivka în regiunea Donețk. Canalul a mai susținut că trupele ruse încercau, începând cu 8 septembrie, să recupereze părți din așezarea Klișchiivka din apropiere, în timp ce localitatea Robotyne din Zaporojie a rămas contestată de forțele combatante.

Oficialii ucraineni spun că Moscova încearcă să câștige teren la Kupyansk. Forțele ruse au ocupat orașul timp de șase luni anul trecut, înainte ca Ucraina să-l recupereze cu aproximativ un an în urmă. Acum, rușii par determinați să-l cucerească din nou. În ultimele săptămâni, au obținut câștiguri sângeroase, dar modeste, determinând o reacție pentru întărirea frontului din est din partea comandantului-șef al Armatei Ucrainei.

Înainte de a-l înlocui pe Oleksii Reznikov în funcția de ministru al Apărării, Rustem Umerov a fost lăudat pentru gestionarea exemplară a Agenției ucrainene pentru activele statului. În calitate de viitor ministru al Apărării în Ucraina, politicianul, activistul și fostul om de afaceri musulman are o provocare și mai mare: menținerea încrederii populației într-o instituție de apărare cu frecvente acuzații de fraudă. Vitaliy Shabunin, președintele AntAC de la Kiev, a declarat că numirea lui Umerov „va fi probabil cea mai bună decizie a președintelui”.

Următoarea tranșă a ajutorului SUA pentru Ucraina se confruntă cu probleme politice. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ia în considerare condiționarea aprobării sale de schimbarea politicilor controversate privind imigrația și acordarea azilului, puternic susținute de democrați. Solicitarea președintelui Joe Biden de 24 de miliarde de dolari în fonduri de urgență pentru a susține războiul din Ucraina nu pare să fi fost prinsă în proiectul de lege obligatoriu necesar pentru finanțarea guvernului după 1 octombrie, potrivit unei persoane familiarizate cu aceste probleme.

SpaceX a întrerupt serviciul de internet prin satelit Starlink pentru dronele submarine ucrainene în septembrie anul trecut, în momentul în care acestea lansau un atac asupra Flotei Ruse de la Marea Neagră, potrivit viitoarei cărți biografice a lui Walter Isaacson, „Elon Musk”. Dronele erau în misiune,  pregătite să atace portul Sevastopol, potrivit unui material CNN care citează un fragment din viitoarea biografie a lui Musk. În schimb, conform cărții, dronele „și-au pierdut conectivitatea și au fost aduse de apă la țărm, inofensiv”. Oficialii ucraineni și americani au cerut restabilirea serviciului, potrivit informării, făcând apel direct la Musk, iar acesta a fost în cele din urmă de acord.

Elon Musk a venit cu precizări pe platforma sa de socializare subliniind că nu a dezactivat serviciul, ci doar a refuzat să se conformeze unei cereri de urgență din partea oficialilor ucraineni de a permite conexiunile Starlink din Sevastopol.

BAE Systems ar putea ajuta partenerii locali din Ucraina să producă piese de schimb pentru artileria sa ușoară în câteva „luni”, a declarat directorul executiv al companiei, în timp ce contractorii de apărare occidentali iau în considerare înființarea de unități de producție în țară.

Producția de muniție de artilerie a Europei s-ar putea dubla în acest an sau în următorul, pe măsură ce contractorii de apărare europeni depășesc efortul inițial de a crește producția pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
După ce a spart gheața anul trecut - cu livrarea sistemelor S-300 - Slovacia face un pas în spate și notifică NATO că oprește ajutorul militar pentru Ucraina, acordat din stocurile Armatei
Forțele Armate ale Ucrainei transferă grupuri mici de pușcași marini peste Nipru. Au creat un cap de pod pe malul stâng
Germania: Până la sfârșitul anului, transferăm încă două sisteme IRIS-T în Ucraina. Berlinul anunță că a antrenat și opt mii de militari ucraineni
IDF: Spitalul Al-Shifa ar putea fi inima Hamas. SUA confirmă. Trupele israeliene efectuează o lovitură „precisă și țintită” la cel mai mare spital din Gaza
Rusia a transferat sisteme de rachete S-400 din Kaliningrad la Rostov pe Don
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Avioanele F-16 vor fi arma miracol pentru Kiev? ”Sunt importante, dar ei au nevoie de TAURUS sau ATACMS. Dacă distrugi logistica, nu mai contează câți soldați au rușii”
Pentagonul are o dilemă. „Finanțăm două războaie, două grupuri de luptă apără Israelul și nu am rezolvat problema cheie - recrutarea”
Războiul din Fâșia Gaza ar putea crește apetitul statelor din Golf pentru creșterea achizițiilor militare
IDF: Centrul operațional Hamas se află sub spital / Sunt semne că ostaticii au fost ținuți în spitalul din Gaza
Ucraina va avea 200 de tancuri Leopard 1A5, dar nu-și permite luxul să renunțe la vechile tancuri sovietice T-72
Casa Albă cere Israelului să protejeze spitalul Al-Shifa din Gaza, lângă care au loc lupte între IDF și Hamas
Israelienii luptă și sub apă împotriva Hamas
Armata Kievului nu-și permite pierderile Rusiei. Media occidentală estimează că 70 de mii de militari ucraineni au murit pentru țară
Dronele FPV ucrainene au distrus cea mai valoroasă țintă rusească, sistemul rusesc de rachete TOR (Video)
Rusia nu renunță la Odesa. Surse ruse: Șeful Armatei ucrainene anticipează o extindere a frontului; Zalujnîi pregătește o linie de apărare între Mîkolaiv și Odesa
Avioane ale SUA și IDF au vizat ”infrastructura teroristă” Siria / Hamas susține că a distrus 25 de vehicule militare israeliene
După un an de investigații, a fost identificat posibilul coordonator al exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică
Fostul șef al NATO propune acceptarea Ucrainei în Alianță, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Armata ucraineană ar putea să-și mute resurse suplimentare în prima linie
Rusia este forțată să încerce preluarea Avdiivka cu atacuri de infanterie. Macron: Luna decembrie va fi critică pentru războiul din Ucraina
Lansatoarele NASAMS comandate de Lituania au ajuns în Ucraina. Sistemul ar putea fi folosit și pentru sarcini mai puțin convenționale, aproape de linia frontului
Rușii încearcă să paralizeze antiaeriana Ucrainei: Atac cu rachete balistice asupra aeroportului Boryspil din Kiev, unde sunt amplasate sistemele antiaeriene livrate din Occident
Militarii ucraineni au securizat capete de pod peste Nipru
Cu ”operația specială” din Ucraina întinsă peste cele câteva zile preconizate, Rusia caută să-și răscumpere echipamentele militare vândute Egiptului sau Braziliei
”Ambele s-au scufundat”. Două nave rusești de desant au fost distruse de drone maritime ucrainene
Informațiile estoniene: Rușii au preluat inițiativa pe fronturile din regiunile Donețk și Luhansk
Europenii ar putea să nu-și îndeplinească angajamentul luat în primăvară privind livrarea unui milion de obuze pentru Ucraina
Vladimir Putin „a luat pulsul” războiului din Ucraina și a efectuat o vizită fulger la conducerea militară din Rostov pe Don
Netanyahu: Israelul nu urmărește să ocupe Gaza, dar va fi nevoie de o forță credibilă care să poată intra în Fâșie pentru a preveni un nou atac viitor
Jihadul Islamic palestinian a difuzat un video cu doi ostatici aflați în Fâșia Gaza. Israelul acuză „terorism psihologic”

Ştiri Recomandate

Onor României! Aviația militară a statelor NATO survolează Arcul de Triumf, la 105 ani de la Marea Unire
Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere
Israelul știa că Hamas pregătește ceva major de mai bine de un an, dar a considerat planul nerealist
România a boicotat discursul ministrului rus Serghei Lavrov la OSCE. Luminița Odobescu a părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul
Reprezentanţii companiilor de apărare din Europa: Pentru a nu mai depinde de importuri avem nevoie de comenzi reale, nu de obiective asumate pe hârtie
Distrugătorul USS Carney a doborât o dronă iraniană care acționa riscant. Atacurile cu drone asupra navelor SUA devin tot mai dese
Airbus confirmă dezvoltarea lui Eurofighter EK: Germania va îmbunătăți avioanele sale cu capabilități de război electronic
Bătălie aprigă pentru viitoarele submarine ale Poloniei. Coreenii propun KSS-III de ultimă generație și plusează în cooperarea industrială
Dronele maritime ucrainene le dau mari bătăi de cap rușilor: Contracararea acestora va fi inclusă în noile programe de instruire a echipajelor navelor de suprafață
Generalul Vlad, învestit ca șef al Armatei României. Iohannis cere o analiză pentru a determina dacă structura de forță mai corespunde actualelor amenințări
De ce SUA nu mai sunt dispuse să reia producția de F-22 Raptor, considerat cel mai bun avion din lume: O aeronavă ar costa azi 200 de milioane de euro
Superioritatea aeriană este cheia succesului pentru Ucraina: Cum vor ajuta avioanele F-16 în contraofensivă?
Polonia se alătură statelor care boicotează summitul OSCE din cauza prezenței Rusiei. Poziția României încă nu se cunoaște, deși reuniunea începe astăzi 
Prezență interesantă în România: În premieră, avioane F-16 ale Turciei vor proteja spațiului aerian al României
Așa arată „armistițiul”: Atentat la Iersualim revendicat de Hamas. Brigăzile al-Qassam îndeamnă la „escaladarea rezistenței” împotriva Israelului
România deține unul din cele mai complexe centre de comandă din lume, dezvoltat și construit în România de Elbit Systems (Foto)
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece
5 dintre cele mai impresionante nave militare din istorie
Primele trei aeronave F-16 achiziționate de România din Norvegia au aterizat la Baza 86 Aeriană de la Borcea (Foto)
F-16 nu este un ''glonț de argint'': Secretarul general al NATO a îndemnat Ucraina să se pregătească pentru un razboi lung și dificil
ATMOS ,,made in Romania". Centru de Artilerie pentru producția obuzierelor de 155 mm în țara noastră
Rușii se pregătesc de o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. Fiecare armată și corp de armată vor dispune de câte o brigadă grea de artilerie, dotată cu obuziere Pion, Malka și Tiulpan
În încercarea de a face trecerea de la interesul pentru F-16 la cel pentru Eurofighter, Turcia s-a lovit deja de primul refuz
5 simulatoare de zbor pentru PC-uri, console și smartphone-uri
Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)
Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Cine e generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei României. Decretul privind numirea generalului Vlad în funcția de șef al Statului Major - semnat de președinte
UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară
Rusia acuză NATO de escaladare: Știm că Finlanda a semnat acorduri pentru desfășurarea trupelor NATO de-a lungul graniței
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței