Guvernul Slovaciei a încetat să furnizeze Ucrainei ajutor militar din depozitele sale, despre care a informat oficial conducerea NATO.
Pe parcursul ultimelor patru săptămâni, forțele ruse au câștigat aproximativ 88 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a reușit recuperarea a aproximativ 57 de kilometri pătrați, potrivit informațiilor coroborate din surse oficiale și neguvernamentale.
Pe 1 septembrie, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Washington, a declarat că există un motiv pentru a fi plini de speranță în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. „Am observat că în ultimele 72 de ore forțele ucrainene au înregistrat progrese notabile pe linia de înaintare sudică, ce iese din zona Zaporojie, și au obținut un oarecare succes împotriva celei de-a doua linii de apărare a Rusiei”.
Pe 2 septembrie, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că a distrus trei drone maritime care vizau podul peste Strâmtoarea Kerci, o linie vitală de aprovizionare pentru forțele Moscovei care leagă Crimeea ocupată de Rusia.
Pe 3 septembrie, Forțele Navale Ucrainene a anunțat că, pe litoralul regiunii Herson, au distrus o navă de patrulare rusă din care debarcau militari și tehnică de luptă, atacul fiind soldat cu uciderea a șase militari ruși.
Pe 4 septembrie, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că forțele ucrainene din sud-estul regiunii Zaporojie au depășit obstacole defensive grele rusești. Black Bird Group, o organizație de voluntari care analizează imaginile din satelit și conținutul rețelelor sociale de pe câmpul de luptă, a confirmat la aceeași dată că militarii ucraineni au depășit obstacolele pentru a ajunge la pozițiile de luptă ale infanteriei ruse de la periferia localității Verbove. Dar analiștii au atras atenția că acest lucru nu înseamnă neapărat că au și asigurat teritoriul pentru a se putea trece la controlul acestuia.
Pe 4 septembrie a fost postat pe rețelele de socializare un videoclip în care, pentru prima dată de la începerea contraofensivei ucrainene, un tanc de luptă principal Challenger 2 de fabricație britanică a fost distrus de focul inamic. Potrivit documentelor scurse în aprilie de la Pentagon, tancurile Challenger 2 au fost distribuie Brigăzii 82 Asalt Aerian din Ucraina.
Pe 4 septembrie, Rusia a anunțat că a distrus patru ambarcațiuni militare ucrainene care transportau trupe în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a declarat că ambarcațiunile „se deplasau pe direcția Cap Tarkhankut, de pe coasta Crimeei”, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Tot pe 4 septembrie, autoritățile ruse au declarat că agenții de frontieră ruși au zădărnicit a treia încercare în ultima lună a unui grup de sabotaj ucrainean de a se infiltra în regiunea Bryansk din vestul Rusiei.
Pe 6 septembrie, Pentagonul a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit, pentru tancuri, ca parte a unui pachet de ajutor de 175 de milioane de dolari. Proiectilele de 120 de milimetri sunt pentru M1 Abrams american, a precizat Pentagonul, referindu-se la tancurile pe care Washingtonul le-a promis Kievului. Densitatea uraniului -- de aproximativ 1,7 ori mai mare decât a plumbului -- ajută astfel de muniție să treacă prin armura puternică.
Kremlinul a denunțat pe 7 septembrie planurile SUA de a furniza Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit. Munițiile cu uraniu sărăcit sunt controversate din cauza asocierii lor cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și malformațiile congenitale în zonele în care au fost folosite în conflicte trecute, deși nu s-a dovedit definitiv această legătură.
Pe 7 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Kievul „câștigă treptat teren”, în timp ce trupele sale luptă pentru a revendica teritoriu de la forțele rusești înrădăcinate în estul și sudul țării. „Sunt lupte grele, lupte dificile, dar au reușit să ajungă la liniile defensive ale forțelor ruse și merg înainte”, a declarat acesta în Parlamentul European.
Pe 7 septembrie, sistemele rusești de apărare antiaeriană din sudul regiunii Volgograd au doborât o dronă, după au declarat autoritățile locale ruse și mass-media, fiind primul astfel de incident raportat în regiune de la începutul războiului din Ucraina.
Pe 8 septembrie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești asupra mai multor orașe și sate din estul și sudul țării, inclusiv localitățile Donețk Lyman, Bahmut și Shakhtarsk. Armata a susținut „succesul parțial” al forțelor ucrainene în sudul orașului Bahmut, unde trupele „au împins inamicul afară și și-au întărit propriile poziții”.
Pe 8 septembrie, canalul rusesc de Telegram „Rybar” a informat că forțele ucrainene au reușit să împingă trupele rusești din Andriivka în regiunea Donețk. Canalul a mai susținut că trupele ruse încercau, începând cu 8 septembrie, să recupereze părți din așezarea Klișchiivka din apropiere, în timp ce localitatea Robotyne din Zaporojie a rămas contestată de forțele combatante.
Oficialii ucraineni spun că Moscova încearcă să câștige teren la Kupyansk. Forțele ruse au ocupat orașul timp de șase luni anul trecut, înainte ca Ucraina să-l recupereze cu aproximativ un an în urmă. Acum, rușii par determinați să-l cucerească din nou. În ultimele săptămâni, au obținut câștiguri sângeroase, dar modeste, determinând o reacție pentru întărirea frontului din est din partea comandantului-șef al Armatei Ucrainei.
Înainte de a-l înlocui pe Oleksii Reznikov în funcția de ministru al Apărării, Rustem Umerov a fost lăudat pentru gestionarea exemplară a Agenției ucrainene pentru activele statului. În calitate de viitor ministru al Apărării în Ucraina, politicianul, activistul și fostul om de afaceri musulman are o provocare și mai mare: menținerea încrederii populației într-o instituție de apărare cu frecvente acuzații de fraudă. Vitaliy Shabunin, președintele AntAC de la Kiev, a declarat că numirea lui Umerov „va fi probabil cea mai bună decizie a președintelui”.
Următoarea tranșă a ajutorului SUA pentru Ucraina se confruntă cu probleme politice. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ia în considerare condiționarea aprobării sale de schimbarea politicilor controversate privind imigrația și acordarea azilului, puternic susținute de democrați. Solicitarea președintelui Joe Biden de 24 de miliarde de dolari în fonduri de urgență pentru a susține războiul din Ucraina nu pare să fi fost prinsă în proiectul de lege obligatoriu necesar pentru finanțarea guvernului după 1 octombrie, potrivit unei persoane familiarizate cu aceste probleme.
SpaceX a întrerupt serviciul de internet prin satelit Starlink pentru dronele submarine ucrainene în septembrie anul trecut, în momentul în care acestea lansau un atac asupra Flotei Ruse de la Marea Neagră, potrivit viitoarei cărți biografice a lui Walter Isaacson, „Elon Musk”. Dronele erau în misiune, pregătite să atace portul Sevastopol, potrivit unui material CNN care citează un fragment din viitoarea biografie a lui Musk. În schimb, conform cărții, dronele „și-au pierdut conectivitatea și au fost aduse de apă la țărm, inofensiv”. Oficialii ucraineni și americani au cerut restabilirea serviciului, potrivit informării, făcând apel direct la Musk, iar acesta a fost în cele din urmă de acord.
Elon Musk a venit cu precizări pe platforma sa de socializare subliniind că nu a dezactivat serviciul, ci doar a refuzat să se conformeze unei cereri de urgență din partea oficialilor ucraineni de a permite conexiunile Starlink din Sevastopol.
BAE Systems ar putea ajuta partenerii locali din Ucraina să producă piese de schimb pentru artileria sa ușoară în câteva „luni”, a declarat directorul executiv al companiei, în timp ce contractorii de apărare occidentali iau în considerare înființarea de unități de producție în țară.
Producția de muniție de artilerie a Europei s-ar putea dubla în acest an sau în următorul, pe măsură ce contractorii de apărare europeni depășesc efortul inițial de a crește producția pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Guvernul Slovaciei a încetat să furnizeze Ucrainei ajutor militar din depozitele sale, despre care a informat oficial conducerea NATO.
Editorialistul Matthew Luxmoor de la cotidianul american Wall Street journal a semnalat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei transferă grupuri mici de pușcași marini peste Nipru, pentru a-și consolida pozițiile de pe malul de est al râului, relatează publicația de propagandă rusă topcor.ru.
Forțele armate germane au antrenat până acum aproximativ opt mii de soldați ucraineni, în cadrul misiunii EUMAM a Uniunii Europene, au anunțat marți oficialii militari germani.
Trupele israeliene efectuează o lovitură „precisă și țintită” împotriva mișcării teroriste palestiniene Hamas în complexul celui mai mare spital din Fâșia Gaza, a anunțat armata într-un comunicat pe rețeaua de socializare X. Potrivit acesteia, operațiunea privește un o anumită parte a Spitalului Shifa. Potrivit martorilor, tancuri sunt la fața locului.
Rusia și-a transferat probabil sistemele de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Kaliningrad la Rostov pe Don, se arata într-o analiză a grupului de investigaţii media Bellingcat. Grupul de experţi ca a realizat raportul se bazează pe analiza imaginilor din satelit pentru perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie.
Momentul în care vom vedea aeronavele de producție americană pe frontul ucrainean este destul de aproape, iar centrul de pregătire al piloților F-16, inaugurat luni în România are, cu siguranță, o contribuție importantă la Alianța F-16 pentru Ucraina.
Experții spun că deficitele în privința forțelor armatei SUA sunt îngrijorătoare, având în vedere situația globală de securitate din ce în ce mai volatilă.Pentagonul are o dilemă. „Finanțăm două războaie, două grupuri de luptă apără Israelul și nu am rezolvat problema cheie - recrutarea”
Statele din Golf sunt printre cei mai mari importatori de arme din lume, cheltuielile lor militare constituie un procent mare din bugetele lor generale, iar acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la repercusiunile războiului din Fâșia Gaza și tendința regiunii către o stare de instabilitate a cheltuielilor sale de apărare.
În schimb, Israelul este gata să elibereze un număr de femei palestiniene și minori, deținuți în închisorile israeliene.
După ce inițial consorțiul germano-danez-olandez a anunțat că va dona Ucrainei 100 de tancuri Leopard 1A5 de fabricație germană, cele trei state donatoare, împreună cu Danemarca, care operează independent – au adăugat alte 95 de tancuri Leopard 1, scrie Forbes.
Preşedintele Joe Biden a cerut luni Israelului să protejeze principalul spital din Gaza, lângă care au loc lupte între armata israeliană şi luptătorii Hamas, transmite AFP.
O echipă de scufundări de elită a marinei israeliene a descoperit zeci de arme de foc și alte echipamente de luptă în timp ce inspecta coasta Fâșiei Gaza. Printre altele, a fost vorba de dispozitive explozive improvizate și muniție, citează The Jerusalem Post armata israeliană.
Războiul din Ucraina a intrat într-o fază în care nu mai e posibilă o lovitură surprinzătoare care ar putea asigura o victorie rapidă. Iar comandantul șef al forțelor armate ucrainene, într-o analiză recentă pentru The Economist, Valeri Zalujnîi, a recunoscut că s-au aflat într-un impas.
Militari ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor folosind o dronă FPV, în apropiere de linia frontului din Kupiansk. Sistemul rusesc de rachete sol-aer TOR are un preț de aproximativ 24 de milioane de dolari. Astfel, până în prezent, acest sistem de rachete este cea mai valoroasă ţintă distrusă de ucraineni cu drone care au un cost de aproximativ câteva sute de dolari.
Mai multe surse ucrainene, care citează reprezentanți ai Statului Major General din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, au informat, pe 12.11.2023, că generalul Zaluzhny a dat ordin pentru pregătirea unei noi linii de apărare între Mîkolaiv și Odesa.
Avioanele de război israeliene au vizat „infrastructura teroristă” din Siria după atacul din Siria asupra Golanului anexat, a anunțat armata israeliană.
O investigație comună derulată de The Washington Post și Der Spiegel, privind controversatul act de sabotaj de anul trecut soldat cu mai multe explozii care au afectat gazoductele ruse Nord Stream din Marea Baltică, a condus la identificarea unui ofițer ucrainean cu legături strânse cu serviciile de informații din Ucraina, care a jucat un rol central în planificarea și desfășurarea operației.
Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.
Rusia continuă să atace Avdiivka , dar fără rezultate importante. Bloggerii ruși susțin că trupele au pătruns la periferia satului Stepove, dar avansul nu a fost confirmat, iar Statul Major ucrainean a anunțat că atacurile au fost respinse, scrie ISW.
Ministerul Apărării Naționale al Lituaniei a anunțat, pe 10 noiembrie, că lansatoare de rachete ale sistemului antiaerian NASAMS, cu rază medie de acțiune, au fost livrate Ucrainei.
Prezentăm cele mai importante evenimentele de război din Fâșia Gaza.
Mai multe canale rusești de pe Telegram au anunțat că, în dimineața zilei de 11.11.2023, militarii ruși au lovit aeroportul Borispil din Kiev cu rachete balistice. Ulterior, autoritățile de la Kiev au confirmat atacul executat de trupele ruse.
Conducerea armatei ruse, preocupată de ofensiva lansată pe direcțiile Avdiivka și Mariinka, a uitat să trimită sprijin pentru trupele sale care luptă în regiunea Herson.
Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată.
În portul Ciornomorske din Crimeea ocupată de ruși, în noaptea de vineri au fost înregistrate mai multe explozii, în timpul cărora s-ar fi spus că două bărci rusești de desant rapid, arată oficialii ucraineni.
Războiul din Ucraina a ajuns într-o fază a așa-numitului război pozițional, o încleștare care seamănă mai mult cu luptele și tacticile din Primul Război Mondial, combinate cu armele secolului 21.
Liderii europeni s-au angajat să furnizeze Ucrainei un milion de piese de artilerie, pe parcursul a 12 luni, dar se pare că nu vor putea să livreze cantitățile promise, scrie Bloomberg. Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană vor discuta această problemă săptămâna viitoare.
La întoarcearea din vizita oficială efectuată în Kazahstan, președintele rus, Vladimir Putin, a inspectat, probabil pe 09.11.2023, Statul major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, unde a audiat o serie de rapoarte privind evoluțiile înregistrate în cadrul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și s-a familiarizat cu noi modele de echipamente militare.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o "forţă credibilă" pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante, informează Agerpres, care citează Reuters.
Jihadul Islamic palestinian a difuzat joi o înregistrare video cu doi ostatici israelieni, o femeie în vârstă de 70 de ani şi un adolescent, despre care susţine că sunt reţinuţi în Fâşia Gaza, spunând că este gata să-i elibereze "dacă sunt îndeplinite condiţiile de securitate", relatează Agerpres, care citează AFP.
Parada Militară Națională de 1 Decembrie, dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României, va avea o secțiune dedicată evoluției Aviației Militare.
Parada militară dedicată zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, va bifa unele premiere. Printre premiere se numără și tehnica FOS (Forțelor pentru Operații Speciale). Astfel, forțele speciale române defilează în premieră pe sub Arcul de Triumf cu noile blindate americane JLTV achiziționate recent.
Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist, a susţinut joi New York Times pe baza unor documente secrete, informează Agerpres, care citează AFP.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
Președintele României Klaus Iohannis a participat la ceremonia de învestire a general-locotenent Gheorghiță Vlad ca Șef al Statului Major al Apărării.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.
Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres, care citează AFP.
Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.
Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești, Stoltenberg a anunțat că livrarea de avioane F-16 către Ucraina va începe cât mai curând posibil, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Visul de a zbura precum un pilot adevărat nu este la îndemâna oricui. Mai ales pentru antrenamentul specialiștilor, au fost create simulatoare de zbor care oferă experiențe foarte realiste. Dezvoltarea acestora vizează instruirea piloților pentru companii aeriene civile și militare.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul privind numirea generalului Vlad Gheroghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.