Dispare ajutorul militar al SUA? Pentagonul e gata să trimită ATACMS în Ucraina. Biden poate semna chiar dacă bugetul SUA e blocat
Statele Unite sunt pe avarii, din punct de vedere bugetar, dar asta nu înseamnă că asistența militară de securitate pentru Ucraina se va opri și iată de ce.
Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă o măsură de finanţare de urgenţă, un buget temporar, care va evita paralizia administraţiei federale de aşa-numitul "shutdown".
Asta înseamnă că se vor finanța de la bugetul federal doar cheltuieli indispensabile, precum funcționarea autorităților federale sau asistența pentru dezastre naturale, dar nu conține finanțare suplimentară pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse.
Deși media rusă preconizeză un dezastru iminent pentru Ucraina din cauza deciziei SUA, lucrurile nu stau chiar așa.
Astfel, Armata SUA este pregătită să trimită unele dintre rachetele sale cu muniție cu rază lungă ATACMS în Ucraina, de îndată ce președintele Joe Biden aprobă transferul, scrie Bloomberg. ”Suntem gata să acționăm rapid", a spus secretarul adjunct pentru Achizițiile Armatei SUA, Doug Bush.
Bush a spus că rachetele pe care le vor trimite SUA au fost deja identificate.
Dacă vor fi trimise, rachetele ATACMS ar putea fi lansate cu aceleași lansatoare HIMARS pe care Ucraina le folosește deja pentru a lansa câte 6 rachete ghidate prin GPS, de tip GMLRS. Singura diferență este că lansatorul va putea lansa o singură rachetă ATACMS.
De unde vin banii pentru Ucraina
Guvernul american intenționează să anunțe în curând un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unui briefing de presă.
În spatele Ucrainei există o coaliție internațională puternică, foarte puternică. Și dacă Putin crede că poate rezista mai mult decât noi, se înșeală”, a spus Jean-Pierre.
Oficialul american a explicat că președintele Joe Biden are la dispoziție un instrument important pentru a continua sprijinul pentru Ucraina. Este vorba de PDA - Presidential Drawdown Authority, un mecanism care permite administrației de la Casa Albă să ofere asistență militară către țări străine și organizații internaționale.
Iar mecanismul despre care vorbim nu e unul simbolic, mai bine de jumătate din ajutorul pentru Ucraina fiind finanțat prin PDA.
Mai exact, de la începutul invaziei ruse, până pe 21 septembrie, Statele Unite au furnizat Kievului asistență în valoare de 43,9 miliarde de dolari, din care aproape 24,7 miliarde au fost utilizate prin mecanismul Presidential Drawdown Authority.
”Avem fonduri suficiente prin PDA pentru a satisface nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă, (sume) care nu se epuizează atât de repede, dar asta nu este soluția pe termen lung”, a ținut să precizeze Karine Jean-Pierre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News