Israelul - atacat cu mitraliere DȘK pe pick-up-uri și AK-47 modificate. Un singur tip de armament a surprins însă pe toată lumea
Pe 7 octombrie gruparea teroristă Hamas a lansat un atac fără precedent în teritoriile israeliene, masacrând sute de civili și luând prizonieri alți aproape 200 de oameni. Imaginile cu soldați IDF (forțele de apărare israeliene) au făcut înconjurul lumii.
Hamas a atacat pe 7 octombrie lansând peste 4.000 de rachete asupra Israelului și, concomitent, comandouri teroriste au invadat teritoriile israeliene comițând atrocități de nedescris.
Pe hârtie superioritatea Armatei Israelului, nu doar cea numerică, dar mai ales tehnologică, e covârșitoare în comparație cu capacitatea militară a Hamas. Cu toate acestea, războaiele nu se desfășoară „pe hârtie” iar o iminentă intrare a IDF în Fâșia Gaza va arunca Armata israeliană în scenariul horror al confruntărilor de gherilă urbană. Hamas mizează nu doar pe propagandă și emoția din rândul comunității internaționale în ceea ce privește victimele colaterale, radicalizarea lumii arabe și posibilitatea deschiderii unor noi fronturi împotriva Israelului, dar și pe avantajul terenului și rețelei inimaginabile de tuneluri subterane pe care le-au dezvoltat în ultimii 16 ani.
Într-o analiză publicată de CNN în urmă cu patru zile, a fost trecut în revistă armamentul utilizat de Hamas în atacurile fără precedent împotriva Israelului, experții militari americani intervievați de sursa citată arătându-se surprinși doar de folosirea unui singur tip de armament la capacitate maximă.
De la rachete și tehnologie iraniană, la mitraliere DȘK instalate pe pick-up-uri, AK-47 modificate și până la ... drone, marea surpriză
În ceea ce privește rachetele, multe dintre ele sunt rudimentare, dezvoltate chiar în Gaza. Au fost cazuri, chiar și în atacul recent, în care unele rachete nici măcar nu au explodat în momentul impactului. Majoritatea au fost interceptate de Iron Dome, dar lansarea unui număr imens de rachete face aproape imposibilă interceptarea tuturor.
Hamas se laudă cu rachete cu rază de acțiune de la 10 kilometri la 250 de kilometri dezvoltate în Fâșia Gaza.
„Teroriștii Hamas nu au construit sistemul de ghidare și rachetele respective în Gaza”, preciza recent generalul (r.) american Frank McKenzie, care și-a arătat convingerea că asistența tehnologică a venit din Iran. „De unde altundeva ar fi putut veni?”, se întreabă retoric fostul înalt oficial militar al SUA.
Imaginile analizate de CNN arată că Hamas folosește intens și mitraliere sovietice DȘK de calibrul 50 instalate pe mașini pick-up.
Totodată, numeroasele imagini video și foto analizate arată arme de asalt AK-47, unele modificate rudimentar.
Stephen Biddle, profesor la Universitatea Columbia și expert militar consideră că AK-47 sunt foarte ușor de procurat. Unele au ajuns în Gaza după retragerea URSS-ului din Afganistan în anii 1980. altele pot fi arme chineze și, nu în ultimul rând, arme aduse din Irak. De precizat că Saddam Hussein a cumpărat sute de mii de AK-47, dar și alt armament sovietic. După primăvara arabă din 2010 multe arme de calibru mic au pătruns pe piața neagră dinspre Libia.
Marea surpriză a armamentului utilizat de Hamas în atacurile asupra Israelului sunt dronele.
Imaginile video postate de Hamas arată cum puncte militare israeliene și avanposturi sunt lovite cu explozibil lansat din drone.
Dronele au lovit și infrastructura militară și senzorii care monitorizează gardul ce delimita Israelul de Fâșia Gaza.
Expertul militar Stephen Biddle spune că Hamas l-a surprins cu adevărat în ceea ce privește armamentul doar prin folosirea dronelor. El subliniază că nu e surprins de faptul că Hamas deține drone, ci de capacitatea pe care jihadiștii o au în a le utiliza.
„Dronele sunt singurul lucru care m-au surprins. Nu era o surpriză să intuiesc că le dețineau, dar să aibă nivelul necesar de coordonare și sofisticare pentru organizarea atacului pentru mine întărește ideea că în spatele Hamas e un alt stat”, a conchis acesta.
CITEȘTE ȘI: Lovirea Iranului e ultima opțiune? Naumescu: Ar fi scenariul final. Israelul va ataca doar în cazul în care existența sa e pusă în pericol
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News