În prima lor discuție, purtată după numirea lui Netanyahu ca premier, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar fi adus în discuție schimbarea poziției Ucrainei la ONU cu privire la rezoluția asupra teritoriilor palestiniene, scrie Axios.
În prima lor discuție, purtată după numirea lui Netanyahu ca premier, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar fi adus în discuție schimbarea poziției Ucrainei la ONU cu privire la rezoluția asupra teritoriilor palestiniene, scrie Axios.
Operație (militară specială) reușită, pacientul mort. Cam așa stau lucrurile și în cazul invaziei declanșate de Putin în Ucraina, război care va schimba radical secolul 21.
Ultima zi din anul 2022 a fost dedicată aproape în întregime de conducerea politico-militară a statului rus războiului din Ucraina. Președintele a vizitat Statul major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, de unde s-a adresat națiunii cu mesajul de Anul Nou, l-a decorat pe generalul Surovikin și a acordat drapele de luptă Corpurilor 1 și 2 Armată din Republicile Populare Donețk și Lugansk. În acest timp, un nou atac masiv cu rachete de croazieră a fost lansat asupra Ucrainei. Cerul din Regiunea Astrakhan s-a umplut de rachete Kalibr lansate de nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică.
Generalul-locotenent Oleksandr Sîrski a reușit să-l convingă pe Volodimir Zelenski de succesul al operațiunii de la Harkiv.
În schimb, campania din Sud a avut nevoie de un ”restart”, comandantul operațiunii, Andrii Kovalciuk, fiind schimbat în secret, pentru a nu da Moscovei ocazia de a clama o victorie în scop propagandistic.
Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații (GUR) al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că la nivelul conducerii Rusiei s-a decis începerea unui nou val de mobilizare în prima jumătate a lunii ianuarie 2023.
Ministerul Apărării al Rusiei a raportat că aproape 2.000 de militari din sistemul de apărare antirachetă al Moscovei vor fi de serviciu la posturile de luptă în noaptea de Revelion.
Elicopterele de atac Ka-52 sunt printre cele mai moderne sisteme de armament pe care rușii le-au aruncat în luptă imediat după invadarea neprovocată a Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022.
Guvernul SUA ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei vehicule de luptă Bradley, ca parte a unui pachet suplimentar de sprijin militar.
”Sprijinul militar pentru Ucraina este calea cea mai rapidă către pace”, a declarat Stoltenberg.
Turcia, Siria şi Rusia au discutat miercuri, la Moscova, despre posibilitatea de a preda guvernului sirian zonele aflate în prezent sub control turcesc şi de a pune capăt prezenţei forţelor kurde în nord-estul ţării, a declarat joi pentru EFE o sursă siriană, potrivit Agerpres.
Trioul de condiții, pe care ucrainenii le repetă ca bază pentru negocierile de pace, probabil nu va fi niciodată acceptat de ruși.
Armele pe care SUA le-au oferit treptat Ucrainei nu doar că au reușit să oprească în primă fază invazia rusă, dar au oferit forțelor ucrainene un avantaj major pe linia frontului pentru lovirea punctelor strategice ruse și mai apoi în etapa contraofensivei în care Ucraina a reușit să elibereze o mare parte a teritoriului ocupat.
Belarusul l-a convocat joi pe ambasadorul ucrainean la Minsk pentru "a protesta împotriva unui tir cu rachetă" S-300 "de pe teritoriul Ucrainei în direcţia celui al Belarus", pe care Ministerul Apărării belarus a anunţat mai devreme că l-a interceptat în regiunea Brest, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Joi, 29 decembrie, au apărut informații despre noi explozii în apropierea aerodromului militar rus Engels-2 din regiunea Saratov, utilizată de Forțele Aerospațiale Ruse.
O alertă aeriană a fost declarată în dimineața zilei de joi, 29 decembrie, în toate regiunile cu excepția celor vestice. Ulterior, sirenele de alarmă au răsunat în toată Ucraina.
Ostilitățile din Ucraina sunt în prezent în impas, deoarece nici Ucraina și nici Rusia nu pot face progrese semnificative.
Ucraina intenționează să dezvolte versiuni de drone aeriene care să poată ataca dronele kamikaze utilizate intensiv de Rusia în atacurile asupra infrastructurii ucrainene, după cum declară șeful Ministerului ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov.
În interviul difuzat în Rusia în ziua de Crăciun, Putin a vorbit despre „cetățenii din Rusia care acționează exclusiv în interes propriu”, atunci când a fost întrebat care este percepția sa privind angajamentul rușilor față de războiul (“operația militară specială”) din Ucraina.
Ministrul italian al Apărării, Guido Crozetto, consideră că, dacă Rusia este amenințată cu înfrângerea în război, ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice, scrie publicația Il Fatto Quotidiano.
Fostul comandant șef al forțelor NATO din Europa, generalul James Jones, a discutat despre poziția incomodă în care se află Vladimir Putin astăzi.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru Associated Press că guvernul său dorește un summit „de pace” în termen de două luni, la Națiunile Unite, cu secretarul general António Guterres ca mediator.
Nikiforov este deja al patrulea comandant al Districtului Militar de Vest de la începutul invaziei.
Statele Unite, Australia și Canada au donat deja Ucrainei peste 120 de astfel de obuziere și peste 226.000 de piese de muniție.
Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative la Kreminna, dar încă aduc cantități uriașe de rezerve și echipamente.
Noul atac asupra aerodromului rusesc Engels, din regiunea Saratov, i-a făcut pe liderii militari ruși să decidă mutarea unor bombardiere.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
După declarațiile lui Putin de acum două zile, în care susținea că Rusia este pregătită pentru discuții, Lavrov a declarat că "Ideea este simplă: îndepliniţi (propunerile Rusiei n.r.) pentru binele vostru. Altfel, problema va fi decisă de armata rusă".
Guvernul Statelor Unite a elaborat un plan special, pentru desfășurarea accelerată în Ucraina a complexului de rachete antiaeriene Patriot, pe care Washingtonul l-a promis Kievului.
Situația de la granița de nord a Ucrainei rămâne încă foarte complicată, iar oficialii de la Minsk susțin că sistemele rusești de apărare aeriană Iskander, pe care Rusia le-a desfășurat în Belarus, sunt pe deplin pregătite pentru a-și îndeplini sarcinile propuse.
În ajunul Crăciunului, Ucraina a lovit decisiv un centru de comandă rusesc din Regiunea Herson, provocând pierderi grele armatei ruse.
Loviturile împotriva bazelor aeriene rusești au început să se înmulțească, fără ca Moscova să găsească un răspuns eficient.