Războiul în Marea Neagră, tot mai intens. Ucraina a declarat șase porturi rusești „zone de amenințare militară”
Într-un mesaj postat pe site-ul Serviciului hidrografic de stat, Ucraina a emis un avertisment cu privirea la existența unor “amenințări militare” în șase porturi ale Rusiei de la Marea Neagră.
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
“Amenințare militară. Zona de apă a rutelor interne și externe ale porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzik, Tuapse, Soci și Taman”, se arată în mesajul instituției de stat din Ucraina, preluat de agenția de presă rusă Tass.
Potrivit precizărilor făcute în mesaj, avertizarea a fost anunțată din 04 august și va fi valabilă până la anularea ulterioară.
Ministerul rus al Apărării a anunțat anterior că, vineri noaptea, navele militare rusești au distrus două bărci ucrainene fără pilot, care încercau să atace Baza Navală Novorossiysk. De asemenea, în cursul nopții de sâmbătă, în apropierea părții de sud a Strâmtorii Kerci, partea ucraineană a atacat tancul petrolier Sig. Nava a fost avariată, dar, după cum a informat Centrul de cordonare pentru salvare maritimă din Novorossiyk, nu au existat scurgeri de combustibili.
Situația în Marea Neagră s-a deteriorat. Atacuri de ambele părți
Comentariul autorului: Situația de securitate din Marea Neagră s-a deteriorat în mod considerabil după expirarea acordului privind cerealele, pe 18 iulie, ca urmare a refuzului Rusiei de a accepta prelungirea acestuia.
Partea rusă a executat mai multe atacuri cu drone și rachete de croazieră asupra infrastructurii portuare din Odesa și Mikolaev. Ulterior, atacurile rusești au fost extinse și la porturile ucrainene de la gurile Dunării, respectiv Izmail și Reni.
Reprezentanții ruși au motivat aceste lovituri prin faptul că, sub protecția acordului mediat de Turcia și ONU, care a funcționat aproximativ un an de zile, partea ucraineană a acumulat în porturile din zona Mării Negre arme, muniții și combustibili destinate Forțelor Armate. De asemenea, potrivit oficialilor de la Moscova, infrastructura porturilor ucrainene și culoarul de securitate format pentru trecerea navelor cu cereale au fost folosite pentru lansarea de atacuri cu drone maritime asupra unor obiective rusești din Marea Neagră, inclusiv a Podului Crimeea.
La rândul lor, serviciile speciale și Forțele Navale ale Ucrainei și-au intensificat atacurile executate cu drone maritime asupra navelor militare rusești și a infrastructurii din zona Mării Negre. Acest lucru a culminat în perioada 04-05 august, când dronele ucrainene au avariat o navă militară de desant și un petrolier civil în partea de est a Mării Negre, în zona Novorossiysk și Kerci. În același timp, autoritățile ruse au anunțat că, pe 05 august, a fost distrusă o dronă maritimă ucraineană și în apropiere de Sevastopol, fapt ce a determinat întreruperea pentru o perioadă de timp a transportului maritim în zonă.
Foarte probabil, această situație va continua să se înrăutățească, iar părțile vor continua să-și aplice lovituri reciproce motivate de reacția la acțiunile adversarului.
Nu este exclus chiar ca Rusia să încerce să închidă complet accesul Ucrainei la Marea Neagră prin extinderea ostilităților din Regiunile Herson și Zaporojie în Nikolaev și Odesa. Un eventual eșec al contraofensivei ucrainene chiar va favoriza ducerea lucrurilor în această direcție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News