Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Reuters.
Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Reuters.
În ultimele ore toate privirile au fost îndreptate către situația din jurul Kievului. Șeful Administrației Regionale de Stat Kiev, Oleksiy Kuleba, a informat în această dimineață că, pe 28 februarie, situația din regiune este volatilă, diferită de cea de ieri, existând mai multe zone în care guvernul ucrainean a pierdut teren nu controlează situația.
"Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al Forţelor Tereste Ucrainene, cu privire la intenţiile ocupantului (n.r. militarilor ruşi) de a lua cu asalt zona din jurul capitalei ucrainene.
Dacă Ucraina va cădea în mâinile Rusiei, vor urma Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest şi republicile baltice, a avertizat duminică premierul sloven, Janez Jansa, fără a exclude un al treilea război mondial, relatează Agerpres, care citează EFE.
Rusia a recunoscut pentru prima dată pierderile umane în invazia din Ucraina, dar ea spune că ele sunt „mai mici” decât pierderile Ucrainei.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat, pe 27.02.2022, trecerea Forțelor de Descurajare ale armatei ruse într-un regim special de executare a serviciului de luptă.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că este sceptic şi nu crede într-o finalitate a negocierilor ruso-ucrainene, cel puţin în viitorul imediat, mai ales că, din informaţiile sale, ar urma în aceste zile un atac 'total' asupra Kievului din partea Armatei ruse.
DefenseRomania vă prezintă cronica celei de-a treia zi de război, sâmbătă, 26 februarie. A fost ziua cea mai grea de până acum, bătăliile nocturne pentru Kiev fiind de o intensitatea extremă.
România a anunțat azi că va trimite ajutor militar în Ucraina, în contextul agresiunii fără precedent a Federației Ruse care a invadat Ucraina și a lansat o operațiune majoră împotriva statului nostru vecin.
Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au confirmat duminica aceasta că se vor întâlni în oraşul belarus Gomel, aproape de frontiera ucraineană, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităţilor, transmite Agerpres, care citează EFE. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică Ucraina că nu "profită de oportunitatea" de a lua parte la tratative în Belarus, într-o convorbire la telefon cu premierul israelian Naftali Bennett.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a pregătit toate cele 11 spitale din subordinea Direcţiei sale medicale pentru asigurarea asistenţei şi tratamentului pentru militarii ucraineni răniţi.
Conflictul din Ucraina ar putea dura 'mai mulţi ani' din cauza 'forţelor semnificative' ale Rusiei, a declarat duminică ministrul britanic de externe, Liz Truss, apreciind că Moscova ar putea încerca să folosească 'arme şi mai rele'', relatează AFP.
Update: Guvernatorul Harkov-ului a anunțat că rușii nu au reușit să cuserească orașul, iar armata Ucrainei menține controlul în regiune.
A patra zi de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina: armata ucraineană afirmă că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaşte că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării, relatează Agerpres, care citează agenția EFE.
Cecenii par să fi uitat de războaiele din anii 1990 împotriva Federației Ruse. Azi, fideli regimului de la Kremlin, cecenii au intrat în Ucraina să lupte alături invadatorul rus. Impactul psihologic al temuților ceceni care au intrat să lupte în Ucraina alături de ruși a fost resimțit în rândul populației ucrianene.
Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina, marcând o inversare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului, a anunțat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.
Ţările occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Administrația Regională de Stat Odesa și Administrația Regională Militară Odesa au solicitat ajutor României, printr-o cerere trimisă Consiliului Județean Tulcea și Prefecturii Tulcea în baza unui acord de înfrățire.
Casa Albă a cerut Congresului să aprobe fonduri suplimentare de 6,4 miliarde de dolari pentru a răspunde la invazia rusă asupra Ucrainei.
Estimările privind dinamica regională de securitate menţin la minim probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse, subliniază şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu.
Locțiitorul comandantului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) pentru asigurare tehnico-materială, Mikhail Yasnikov, a declarat, pe 26.02.2022, că peste 80 de militari ucraineni, care s-au predat și au depus armele pe Insula Șerpilor, au sosit la Sevastopol.
Pe fondul crizei uriașe generate de atacul masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Franța a decis să trimită 500 de militari în România, împreună cu tehnică militară.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că partenerii săi occidentali livrează noi arme şi echipamente Ucrainei, după o conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron, informează Agerpres, care citează AFP.
Ucraina rezistă! Au fost momente teribile în această seară în statul nostru vecin. Luptele s-au intensificat iar trupele Federației Ruse au lansat un atac masiv împotriva Kievului.
Aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceştia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat.
Situația din Ucraina e deosebit de gravă iar Federația Rusă a turat motoarele invaziei. Exact în aceste momente are loc o operațiune amfibie în Marea Azov, dar și lupte intense în marile orașe ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept "neonazişti şi drogaţi", relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
În aceste momente asupra capitalei Ucrainei există o presiune militară uriașă. Forțele armate ale Federației Ruse au intrat în Kiev, orașul fiind atacat de Armata rusă.
Revenirea Republicii Crimeea și a orașului federal Sevastopol în compunerea Federației Ruse a dat naștere la o mulțime de probleme, din care unele nu au putut fi rezolvate definitiv și în mod fiabil în ultimii opt ani. Asta până ieri, când situația a fost preluată de armata rusă, care a închis rapid aproape toate problemele dureroase.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit vineri cu comandantul Comandamentului Forţelor Terestre al NATO (Allied Land Command - LANDCOM), generalul-locotenent Roger L. Cloutier Jr., în contextul vizitelor de documentare pe care comandantul LANDCOM le efectuează în România, până luni.