Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Autorităţile au lansat urmărirea judiciară a unui ales din oraşul Omsk, în sudul Rusiei, pe care îl acuză că a distribuit "informaţii false" privind acţiunea armatei în Ucraina, au relatat joi media, relatează Agerpre, care citează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind încorporarea a 134.500 de recruţi noi, în cadrul campaniei anuale de recrutare de primăvară, dar Ministerul rus al apărării a asigurat că decretul nu are nicio legătură cu actualul război din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Trupele ruse îşi continuă atacurile în estul Ucrainei şi au luat sub control aşezarea Zolota Niva, la sud-vest de Doneţk, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, potrivit Interfax, citată de DPA.
Rusia a distrus aproape în totalitate industria de apărare a Ucrainei, a estimat joi Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie video în care a salutat termenii acordului de pace propus marţi la Istanbul ca pe o victorie a Kievului, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit informațiilor furnizate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a crea în Ucraina o nouă republică separatistă, Rusia a implicat în regiunea Herson inclusiv angajați din cadrul Grupului 652 Informații și Operații Psihologice al Serviciului Federal de Securitate (FSB) .
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă, să ajute mai mult Ucraina să reziste în faţa agresiunii militare ruse şi să-i ofere rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS.
Înainte de agresiunea militară rusa asupra Ucrainei, mulți experți militari anticipau că Forţele Aeriene Ruse, datorită dimensiunii lor şi capabilităţilor de care dispun, au capacitatea să domine în totalitate Forțele Aeriene Ucrainene, iar superioritatea aeriană asupra întregului teritoriu Ucrainean ar fi obţinută destul de repede. La o lună de la începerea agresiunii militare ruse, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării, notează AFP.
Liderul Osetiei de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins de Georgia, a declarat miercuri că are în vedere un referendum cu privire la ataşarea la Rusia, potrivit Agepres, care citează agenții internaționale, precum AFP, EFE şi Reuters.
Statele Unite ale Americii a decis înaintea invaziei ruse în Ucraina ca navele de război americane să nu se afle în Marea Neagră, pentru a nu risca o confruntare militară cu Federația Rusă.
Așa-zisa operațiune militară specială a Federației Ruse din Ucraina, adică războiul neprovocat declanșat de ruși prin invadarea țării vecine, nu decurge deloc conform planurilor Moscovei, asta în pofida narativului rus.
Trupele ruse au efectuat o retragere parţială din împrejurimile Kievului, dar se regrupează în vederea reluării operaţiunilor ofensive axate pe încercuirea forţelor ucrainene din estul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik, potrivit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE, Rusia confirmând la rândul ei că forţele sale se regrupează pentru a ''elibera'' Donbasul.
Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat miercuri într-o declaraţie Ministerul ucrainean de Externe, relatează agenţia Agerpres, care citează DPA.
Aproximativ 300 de traducători ucraineni voluntari, dintre care unii se află și în străinătate, transmit în chineză evenimentele cheie din agresiunea Rusiei asupra țării lor, aflându-se “în prima linie” a unui război informațional dificil, dus cu tendințele pro-ruse generalizate în China, cu trolii ruși și cu cenzura chineză.
Consilierul șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovich a declarat ieri că săptămâna viitoare vor avea loc bătălii aprige cu ocupanții ruși în zona operaţiunii forțelor întrunite din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk). Potrivit acestuia, cel mai probabil o parte din trupele de ruse de ocupație aflate în prezent în apropiere de Kiev și Cernihiv se vor retrage în Donbass.
Serviciile militare de informaţii britanice au transmis miercuri că unităţile militare ruseşti care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost nevoite să se întoarcă în Rusia sau în Belarus în încercarea de a se reorganiza şi realimenta, relatează Reuters.
Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina "dintr-o viziune foarte imperialistă" asupra lumii şi a insistat că trebuie subliniat foarte clar că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului.
Forțele armate ale Ucrainei au dezgropat mai multe tancuri rusești pe care invadatorii le-au îngropat în pământ, înainte să le abandoneze.
Dezescaladarea în zona Kievului şi Cernigovului nu înseamnă încetarea focului, a declarat marţi după-amiază Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina la Istanbul, potrivit Agerpres, care citează agenţiile de presă ruse Interfax şi TASS, după ce ministrul adjunct al apărării, Aleksandr Fomin, care face parte din delegaţie, a anunţat că Moscova 'îşi va reduce radical activitatea sa militară în direcţia Kiev şi Cernigov', în nordul Ucrainei.
Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanţiale" la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi, în timp ce omologii lor ucraineni au afirmat că au cerut un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării, semnat de mai multe state garante, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, cu omologul său Volodimir Zelenski despre situaţia critică din Ucraina.
În urmă cu două săptămâni, pe 16 martie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că Washingtonul va trimite Ucrainei asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a o ajuta să reziste în fața agresiunii militare a armatei invadatoare a Rusiei.
Marți, 29 martie, în Turcia, la Istanbul, delegațiile Ucrainei și Rusiei au început o nouă rundă de negocieri pentru a pune capăt războiului. Pentru Kiev, prioritar este încetare focului și o retragere completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să emită ultimatumuri privind ,,demilitarizarea” statului vecin pe care, începând cu 24 februarie, îl spune unei agresiuni militare.
Mercenari ruşi ai companiei militare private (PMC) Wagner Group sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei, a anunţat luni ministerul britanic al apărării, care estimează că peste 1.000 de luptători ai grupării paramilitare ar putea fi aduşi să lupte în Ucraina, informează AFP.
Presa rusă a anunţat luni că liderul autoritar cecen Ramzan Kadârov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei, relatează France Presse.
Statele Unite ale Americii iau în calcul accelerarea producției de sisteme antitanc de tip Javelin, ca urmare a transferul acestora către Ucraina, stat care se confruntă cu o agresiune militară fără precedent din partea forțelor armate ale Federației Ruse.
Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de posibilă otrăvire după o întâlnire de la Kiev care a avut loc mai devreme în cursul acestei luni, relatează Agerpres, potrivit Wall Street Journal. Publicația americană citează persoane care sunt la curent cu această situaţie.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunţat luni că este în pregătire un decret prezidenţial vizând restricţionarea accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetăţenii unor state responsabile de acţiuni 'inamicale', în plin val de sancţiuni contra Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
Shane Matthew, lunetist britanic în vârstă de 34 de ani, a servit de două ori în misiuni în Afganistan și în prezent se află în Ucraina, voluntar, unde pregătește civilii care doresc să lupte împotriva invadatorului rus după războiul neprovocat declanșat de Federația Rusă pe data de 24 februarie 2022.