SUA au condamnat sâmbătă atacul cu dronă care a vizat reşedinţa din Bagdad a premierului irakian Moustafa ak-Kazimi, denunţând un ''act aparent de terorism'', relatează Agerpres, care citează AFP.
SUA au condamnat sâmbătă atacul cu dronă care a vizat reşedinţa din Bagdad a premierului irakian Moustafa ak-Kazimi, denunţând un ''act aparent de terorism'', relatează Agerpres, care citează AFP.
În cadrul unei emisiuni a televiziunii ucrainene, adjunctul ministrului apărării din Ucraina, Anna Malyar, a declarat, pe 04.11.2021, că situația de securitate din țară se află sub control, dar, potrivit unor reprezentanți oficiali ai autorităților ucrainene, în lunile următoare, Rusia își va consolida prezența militară de-a lungul granițelor celor două țări.
Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a aprobat joi numirea lui Oleksii Reznikov, candidatul propus de preşedintele Volodimir Zelenski, în postul de ministru al apărării, transmite Reuters.
Coaliţia condusă de Arabia Saudită care intervine militar în Yemen a anunţat marţi că a ucis mai mult de 115 rebeli houthi în ultimele 24 de ore, în noi raiduri lângă Marib, ultimul lor bastion în nordul ţării aflate în război, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit luni recentele relatări ale publicaţiei americane Washington Post conform cărora armata rusă comasează din nou trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, acest minister menţionând că nu a observat în ultima vreme o sporire a trupelor sau a echipamentelor militare ruseşti, transmite Reuters.
Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili americani şi europeni care urmăresc ceea ce ei consideră a fi drept "mişcări neobişnuite" de echipamente şi personal militar pe flancul vestic al Rusiei, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute The Washington Post, confirmând astfel informaţii apărute săptămâna trecută în unele media ruse pro-Kremlin, notează Agerpres.
În cadrul unui articol scris pentru publicația americană The National Interest, jurnalistul Mark Episkopos atrage atenția asupra faptului că întrebuințarea de către armata ucraineană în Donbas a dronelor de atac Bayraktar achiziționate din Turcia ar putea determina un răspuns din partea Rusiei.
Utilizarea dronelor turceşti de către Ucraina în conflictul din Donbas (estul ţării) este defensivă şi nu încalcă niciun acord, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o reacţie la criticile ruse şi occidentale privind utilizarea unei drone de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2, săptămâna aceasta în Donbas, potrivit Agerpres, care citează mai multe agenții precum Reuters, EFE, RBC-Ukraina şi Ukrainska Pravda.
Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) a organizat pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care a fost dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”.
Cel puțin un avion de vânătoare Su-35S Flanker a făcut o primă vizită pe Aeroportul Qamishli, din nord-estul Siriei, o locație importantă din punct de vedere strategic, aproape de zona unde forțele americane sunt staţionate. Aeroportul Qamishli se află chiar la granița cu Turcia.
Rusia a avertizat miercuri împotriva vânzărilor de armament modern Ucrainei, după ce armata ucraineană a utilizat marți, pentru prima oară, o dronă de atac de fabricaţie turcească în zona de conflict din estul Ucrainei.
Rusia le-a solicitat miercuri ţărilor vecine cu Afganistanul să nu găzduiască pe teritoriile lor forţe armate ale SUA sau NATO, după ce acestea s-au retras anterior în acest an, informează Reuters.
Forțele Armate Ucrainene au folosit, pentru prima dată în luptă, o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi poziţiile forţelor separatiste pro-ruşi, a informat marți publicaţia militară Mil.in.ua.
În prima zi a acestei săptămâni un oficial ucrainean a provocat reacția Moscovei după ce a vorbit de rachete capabile să lovească Moscova, și pe care le dezvoltă Kievul.
Pe 26 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în mod public mulțumirea față de decizia instanței olandeze potrivit căreia o colecție de piese din aur scitic, aflată în evidența a patru muzee din Crimeea, trebuie să revină Ucrainei.
Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) organizează pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care va fi dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”, format a cărui summit a avut loc pentru prima dată pe 23 august anul curent și la care România a fost reprezentată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu și de premierul de la acea vreme Florin Cîțu.
Liderul fracțiunii parlamentare „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, a afirmat, pe 22 octombrie, că președintele Zelenski a ales deja candidatul pentru funcția de ministru al apărării în cazul demiterii lui Andrei Taran.
Armata americană a anunţat vineri uciderea unui important lider Al-Qaida, Abdul Hamid al-Matar, într-un atac cu dronă în Siria, la două zile după atacul împotriva unei baze din sudul ţării utilizate de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite, informează AFP şi Reuters.
Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile de aderare la NATO ale acestei ţări, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Aderarea Ucrainei la NATO ar constitui un pas extrem de periculos, care va forţa Moscova să reacţioneze, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti și citat de Agerpres.
Mai multe explozii au fost auzite de pe baza Al-Tanf folosită de coaliţia condusă de SUA în apropierea frontierelor Siriei cu Iordania şi Irakul, a raportat miercuri un ONG, citat de AFP, notează Agerpres. Atacul nu a fost până în prezent revendicat iar în spatele său e posibil să fie milițiile pro-iraniene.
Pe 20 octombrie, Președinția turcă a anunțat că a depus o cerere Parlamentului privind autorizarea președintelui țării pentru a dispune continuarea operațiilor militare în Siria și Irak.
Forțele Armate Ruse continuă să ofere sprijin şi suport militar unităților militare separatiste situate pe teritoriile ocupate temporar din estul Ucrainei. Această susţinere continuă pe care Rusia o oferă forţelor separatiste din estul Ucrainei, reprezintă o încălcare gravă a acordurilor de la Minsk.
În cadrul vizitei efectuate pe 19 octombrie la Kiev, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina este liberă să își decidă propria politică externă și va continua să beneficieze de sprijinul SUA împotriva agresiunii ruse.
Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra aspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecţiile Rusiei faţă de integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Reuters şi Interfax-Ukraina.
La câteva ore după anunțarea rezultatelor preliminare finale ale alegerilor parlamentare irakiene, grupuri armate pro-iraniene, membri ai așa-numitului "Cadru de coordonare a forțelor șiite" au respins rezultatul, denunțând ceea ce a fost numit "manipulare de mâini străine".
Un grup de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează respectarea armistiţiului fragil în estul Ucrainei, au fost împiedicaţi să părăsească hotelul în care erau cazaţi de către separatişti proruşi, care cer eliberarea unui ofiţer al lor arestat zilele trecute de către forţe ale Kievului, declară OSCE într-un comunicat, citat de Reuters şi Unian.
Comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, Valerii Zalujnii a redeschis recent subiectul eliberării prin forță a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.
Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani ucişi 'din eroare' într-un atac american cu dronă la sfârşitul lunii august la Kabul, a anunţat Pentagonul, potrivit unui comunicat citat sâmbătă de AFP, potrivit Agerpres.
Rusia a solicitat joi Uniunii Europene să renunţe la ideea de a trimite o misiune de instruire militară în Ucraina, întrucât consideră că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas, unde forţele ucrainene şi separatiştii proruşi se confruntă din 2014, relatează EFE şi Lenta.ru.