Statele Unite vor trimite temporar întăriri în Afganistan pentru a proteja retragerea anunţată a forţelor coaliţiei internaţionale, a indicat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.
Statele Unite vor trimite temporar întăriri în Afganistan pentru a proteja retragerea anunţată a forţelor coaliţiei internaţionale, a indicat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.
Departamentul de Stat a anunţat joi că Statele Unite aşteaptă fapte şi nu vorbe din partea Rusiei, după anunţul Moscovei referitor la începerea retragerii trupelor pe care le-a masat în apropierea graniţei cu Ucraina şi în peninsula Crimeea anexată, informează AFP şi Reuters.
Cristian Hrițuc, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu între 2012 și 2014, analizează decizia Federației Ruse de a începe retragerea unor efective de la granița cu Ucraina.
Trei rachete au căzut în noaptea de joi spre vineri pe aeroportul din Bagdad, unde staţionează soldaţi americani, cel mai recent episod al tensiunilor dintre Iran şi SUA în Irak, ţară prinsă în corzi între cei doi aliaţi ai săi, transmite AFP.
Anunţul Rusiei privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente începând de vineri este important, a afirmat un reprezentant al NATO, care a precizat însă că Alianţa Nord-Atlantică va rămâne vigilentă, relatează Reuters şi AFP.
Cu două zile în urmă, pe 20 aprilie, think tank-ul International Crisis Group (ICG) a precizat într-un amplu raport că numărul de trupe ruse, concentrate în prezent în apropierea granițelor Ucrainei, nu este suficient pentru o ofensivă militară la scară largă.
Începând cu 23 aprilie, trupele şi tehnica militară din districtele militare sudice și occidentale, inclusiv din Crimeea, vor începe să revină la bazele de unde au fost dislocate. Aceste informaţii au fost relatate cu puţin timp în urmă de agenţia de presă rusă RBC.ru care citează o declaraţie a ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, aflat într-o vizită în Crimeea.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre.
Comitetul pentru Relații Externe din cadrul Senatului american a aprobat un ajutor pentru refacerea capacității de luptă a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. Totodată Casa Albă analizează posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot în Ucraina pentru descurajarea acțiunilor ostile de la granița cu Rusia.
Armata americană va deschide negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a repoziţiona forţe în regiune după retragerea din această ţară, pentru a împiedica o resurgenţă a Al-Qaida, a afirmat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.
Statele membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au votat miercuri în favoarea suspendării drepturilor Siriei, pentru o presupusă utilizare de arme chimice, relatează AFP şi Reuters.
Rusia a desfăşurat avioane de război în Crimeea și în bazele aeriene din apropierea frontierei cu Ucraina, într-un număr mult mai mare decât a fost prezentat anterior, așa cum se poate observa pe baza imaginilor din satelit şi publicate în această săptămână de către Maxar Technologies.
Rusia a concentrat forțe militare semnificative la frontiera ucraineană, pregătindu-se în mod clar pentru invadarea teritoriului unui stat vecin. Însă, potrivit publicației germane Der Tagesspiegel, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, Kremlinul tot va avea de câștigat.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, analizând criza din Ucraina și dislocarea forțelor armate ale Federației Ruse la granița cu Ucraina, e de părere că războiul va fi totuși evitat. Problemele după trecerea acestei crize vor rămâne însă, inclusiv pentru România.
Rusia a acuzat marţi SUA şi NATO de implicare în ''activităţi provocatoare'' în apele şi spaţiul aerian ale Mării Negre, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu, citat de Interfax, transmite Reuters.
Ucraina nu are intenţia de a-şi încălca angajamentele asumate în 1994, când a renunţat la arsenalul său nuclear, dar aşteaptă eforturi de la toate ţările pentru a determina Rusia să-şi respecte şi ea angajamentele, a declarat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, într-o conferinţă de presă online.
Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă online pentru jurnaliştii străini, lansând un apel la adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei.
Statele Unite au revenit asupra îngrijorărilor cu privire la manevrele militare rusești de-a lungul frontierei cu Ucraina, acuzând Rusia că a desfăşurat acum mai multe trupe în zonă decât atunci când a invadat și anexat Peninsula Crimeea, în urmă cu șapte ani.
Rusia nu mai poate repeta cu succes scenariul din 2014, când „omuleții verzi” au invadat Crimeea, anexată apoi de Moscova și au declanșat conflictul din Donbas, e de părere ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.
Armata rusă a anunţat luni că a ucis "circa 200 de luptători" în Siria în cursul unui bombardament aerian asupra unei baze adăpostind "terorişti" la nord-est de oraşul Palmira, notează AFP.
Statele Unite au denunţat luni "escaladarea neprovocată" pe care o reprezintă decizia rusă de a limita navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Peninsulei Crimeea, a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, transmite AFP.
Uniunea Europeană (UE) a afirmat luni că se teme de "un incident" în urma "celei mai masive desfăşurări" de trupe ruseşti înregistrate vreodată la frontiera cu Ucraina, notează AFP.
Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), informează Reuters şi AFP.
Mulți analiști tind să creadă că decizia președintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura noi forţe militare la graniţa cu Ucraina este un fel de șantaj conceput să oblige Kievul și Washingtonul să facă concesii, spune analistul rus Andrei Piontkovski. Dar, ceea ce vrea Putin de la Ucraina și Statele Unite sunt lucruri pe care cele două nu vor fi dispuse să le ofere, astfel încât liderul de la Kremlin ar putea fi determinat să intre în război.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 19.04.2021, în cadrul verificării de control asupra perioadei de inspecție de iarnă, subunități de infanterie marină ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), dislocate pe teritoriile Republicii Crimeea și Ținutului Krasnodar, au fost ambarcate în nave mari de desant.
Mikhail Podoliak, consilier pe probleme de comunicare al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că, comasând tot mai multe trupe la graniţa cu Ucraina, Moscova încearcă să constrângă Kievul să recunoască ocuparea ilegală a regiunilor separatiste Donetsk și Luhansk ca soluţie pentru încheierea conflictului.
Un soldat ucrainean a fost ucis şi altul rănit în confruntări cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde ciocnirile s-au intensificat pe fondul reînnoirii tensiunilor cu Moscova, a anunţat luni armata ucraineană, citată de France Presse.
Potrivit topcor.ru, autoritățile americane sunt îngrijorate pentru siguranța cetățenilor săi, care zboară peste anumite regiuni din Rusia și Ucraina. Astfel, acestea au avertizat companiile aeriene că o serie de zone din cele două țări reprezintă “o amenințare” pentru zborurile aviației civile americane, “din cauza tensiunilor geopolitice”.
Alegerile prezidenţiale din Siria vor avea loc la 26 mai, a anunţat duminică preşedintele parlamentului, fiind vorba de al doilea astfel de scrutin de când, în urmă cu zece ani, a început războiul care a răvăşit această ţară condusă de Bashar al-Assad, relatează Agerpres, care citează AFP.
Pentru a proteja populația din Kiev în situații de urgență de natură umană, naturală și militară, a fost constituit un fond de facilități subterane de apărare civilă, destinate protecției populației, a informat în după-amiaza de ieri administrația orașului Kiev.