Forţele aeriene siriene au utilizat clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după finalizarea unei anchete, relatează AFP.
Forţele aeriene siriene au utilizat clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după finalizarea unei anchete, relatează AFP.
Postul olandez de televiziune NOS a publicat mai multe înregistrări audio ale unor conversaţii dintre principalii lideri militari ai forţelor separatiste din Donețk care au doborât Boeing-ul malaezian МН17, la 17 iulie 2014. Este prima convorbire telefonică interceptată şi analizată din care reiese că separatiştii pro-ruşi au cerut un sistem de rachete Buk din Rusia pentru a dobora avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene Ucrainene. La momentul respectiv, în vara lui 2014, la aflare veştii că au doborât un avion de pasagerii, separatiştii au încercat să facă sistemul Buk dispărut, trecându-l pe teritoriul Rusiei printr-un punct de frontieră care nu mai era controlat de statul ucrainean.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, potrivit Reuters.
Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii "se opun ferm" campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei şi au cerut Moscovei să detensioneze situaţia, a declarat duminică ministrul de externe britanic Dominic Raab, informează agenţia de presă Agerpres, care citează Reuters.
Pe 31 august 1939 a avut loc incidentul de la Gliwice, atacul asupra stației germane Sender Gleiwitz chiar de către un grup de comandă al SS. Soldații naziști erau îmbrăcați în uniforme poloneze. A fost casus belli, motivul pentru care Hitler a invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, luând astfel naștere cel de-al Doilea Război Mondial. Azi, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Ucraina și Federația Rusă, contraspionajul ucrainean a prezentat o discuție între un soldat rus și un comandant separatist în care rușii cereau separatiștilor să își atace propriile poziții și să dea vina pe Armata Ucrainei.
Ucraina a exclus vineri orice posibilitate de a lansa o ofensivă militară împotriva separatiştilor pro-ruşi în estul ţării, unde violenţele au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul tensiunilor cu Rusia, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de ''acţiuni provocatoare periculoase'' în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
În contextul masivelor deplasări de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, la sud de Voronej au fost amplasate sisteme de comunicații cu rază lungă de acțiune P-260T și Redut-2US, cât și un spital de campanie.
Adjunctul șefului Administrației prezidențiale ruse, Dmitry Kozak, a declarat, pe 08.04.2021, că Rusia va fi nevoită să-și apere cetățenii în Donbas, în cazul în care situația de acolo se va dezvolta după scenariul de la Srebrenitsa din fosta Iugoslavie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în vizită în estul Ucrainei, în contextul desfășurării de trupe ruse la graniță și a accentuării tensiunilor dintre Rusia pe de-o parte și Ucraina și NATO pe de alta. Zelenski a spus că armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistițiul în estul țării, însă este obligată să apere țara, dacă se va pune această problemă.
Analistul politic israelian Yakov Kedmi a declarat, pe 08.04.2021, că SUA au făcut doar un anunț general de susținere a Ucrainei, însă autoritățile de la Kiev l-au prezentat ca pe un succes, “ca și când mâine americanii ar ateriza în Donbas”.
În perioada 6-7 aprilie, președintele Comitetului Militar al NATO, Stuart Peach, care este și consilier militar principal al secretarului general al alianței, a efectuat o vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, general colonel Ruslan Khomchak.
Preşedintele rus şi cancelarul federal german şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul joi într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, în timp ce guvernul german a anunţat că Angela Merkel i-a cerut Rusiei să-şi reducă prezenţa militară în regiunea de frontieră cu Ucraina, informează AFP şi Reuters.
Agenția siriană de știri "SANA" a relatat că Israelul a atacat ținte în apropierea capitalei Damasc și că apărarea antiaeriană siriană a lansat o serie de rachete peste cartierele sudice.
Un general ucrainean atrage atenția că fără sprijinul NATO țara sa nu poate câștiga un conflict militar cu Federația Rusă, iar în opinia sa Alianța nu va interveni. Și dacă ar face-o nu s-ar merge până la capăt, deznodământul pentru Kiev fiind pierderea mai multor teritorii.
Cu câteva ore înainte de a treia rundă a dialogului strategic dintre Bagdad și Washington, care se va concentra pe discutarea cooperării militare în "combaterea terorismului", facțiunile irakiene amenință că vor lovi forțele SUA dacă nu este stabilită o dată de retragere.
Rusia va menţine forţe militare în apropiere de frontiera cu Ucraina atâta timp cât va considera necesar, a declarat miercuri Kremlinul, reafirmând că acestea nu reprezintă vreo ameninţare pentru nimeni, relatează Reuters.
Forţele armate ruse au început marţi o serie de exerciţii pentru verificarea pregătirii de luptă în toate cele patru districte militare ale Federaţiei Ruse, pentru a face bilanţul antrenamentelor din cursul iernii, a comunicat marţi seara agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus. Mișcările de trupe, atât din cadrul Armatei Ucrainei, cât și din cadrul Armatei Federației Ruse au fost analizate de experți militari din cadrul celor două state.
Pentagonul a solicitat Federației Ruse să își clarifice intențiile cu privire la comasarea unei forțe militare de-a lungul frontierei de sud-est a Ucrainei și în Crimeea, pe fondul escaladării conflictului din Donbas.
Alţi doi militari ucraineni au fost ucis astăzi de forţele separatiste pro-ruse din Donbas. Incidentul vine la mai puţin de 48 de ore după un incident similar, soldat cu uciderea a doi militari ucraineni.
În ultima săptămână Rusia a suplimentat numărul de trupe şi tehnică militară la graniţa cu Ucraina, şi-a intensificat activitatea militară în Crimeea și în cele două republici separatiste unde a trimis mai multe arme pentru forţele separatiştii pro-ruse din Lugansk și Donetsk. În plus, după cum şi publicaţia Defence-Blog precizează, unităţile de lunetişti din cele două provincii separatiste şi-au intensificat atacurile asupra pozițiilor forţelor armate ucrainene.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat marţi un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite 'un adevărat semnal' Rusiei, care a protestat imediat pe fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP.
Despre o pregătire reală a trupelor ruseşti pentru o invazie în Ucraina se va putea vorbi doar dacă ruşii vor instala spitale militare în apropierea graniţei ucrainene. Acesta va fi indiciul că Rusia se pregăteşte de acţiuni majore, spune generalul american (r.) Ben Hodges, fost şef al armatei americane în Europa, într-un interviu acordat luni canalului ucrainean de televiziune TSN și citat de Agerpres.
Încă doi soldați ai Armatei Ucrainei și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore ca urmare a confruntărilor care au avut loc cu separatiștii pro-ruși susținuți de Federația Rusă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte susţinută de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, transmite Agerpres, citând Reuters.
În așteptarea unei posibile agravări a situației de pe linia de contact din Donbas, Rusia trimite din ce în ce mai multe trupe în Crimeea. Pe rețelele de socializare rusești au apărut informații privind deplasarea către această regiune a Diviziei 76 Desant-Asalt din Pskov.
Rusia a îndemnat luni SUA să acorde atenţie nu deplasărilor de trupe ruse în apropierea frontierei ucrainene, ci acţiunilor ''inadmisibile'' desfăşurate de Ucraina în Donbas, estul separatist pro-rus al acestei ţări, care în ultimele săptămâni este scena unei escaladări a tensiunilor între armata ucraineană şi miliţiile separatiste, relatează agenţia EFE.
Fostul comandant al Trupelor de Desant-Asalt din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Mikhail Zabrodski, a declarat, pe 03.04.2021, că, “în cazul unui război cu Rusia, trupele NATO nu vor veni să salveze Ucraina”.
Tensiunea în Donbas - scena unui conflict armat încă din 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti susţinuţi de Rusia - s-a amplificat odată cu acuzaţiile reciproce între Kiev şi Moscova de mobilizare a trupelor şi de pregătiri pentru o posibilă ofensivă, provocând îngrijorarea SUA şi a NATO, comentează sâmbătă agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.
Publicaţia Military Leak precizează că Turcia a desfășurat în Libia un număr necunoscut cu exactitate de tancuri principale de luptă M60 fabricate de SUA în sprijinul Forțelor Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA).