Televiziunea siriană de stat a informat că, mai multe rachete, lansate de pe Înălțimile Golan controlate de Israel, au lovit periferia localității Zakiya, înainte de miezul nopții de miercuri.
Televiziunea siriană de stat a informat că, mai multe rachete, lansate de pe Înălțimile Golan controlate de Israel, au lovit periferia localității Zakiya, înainte de miezul nopții de miercuri.
Separatiştii din estul Ucrainei, care beneficieaza de sprijinul şi suportul Federaţiei Ruse, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore. Aceste acuzaţii au fost respinse cu fermintate de autorităţile de la Kiev.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat miercuri că nu a constatat până în acest moment nicio retragere a trupelor ruse de pe poziţiile din apropierea frontierei ucrainene, În acelaşi timp, ambasadorul Federaţiei Ruse în Irlanda, Iuri Filatov, a declarat că Forţele Armate Ruse vor reveni pe poziţiile lor obişnuite în 3-4 săptămâni.
Rusia a anunțat retragerea unor trupe militare de la granița cu Ucraina, un pas important spre dezescaladarea crizei din regiune. Totuși, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a atenționat că nu putem vorbi încă de o dezescaladare în cazul în care rușii nu retrag inclusiv tehnica militară. Un semnal asemănător a fost transmis ieri și de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Liderul minorităţii din Senatul SUA, republicanul Mitch McConnell, a asociat controversata retragere din Afganistan decisă de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden cu actuala desfăşurare de forţe ruse în jurul Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană Vladimir Cijov a respins miercuri avertismentele SUA cu privire la un posibil atac rusesc asupra Ucrainei, transmite Agerpres, care citează DPA.
Cancelarul german Olaf Scholz a contrazis o afirmaţie a preşedintelui rus Vladimir Putin, care declarase anterior că ceea ce se întâmplă în Donbas (estul Ucrainei) este 'genocid', relatează Agerpres, care citează DPA şi Reuters.
Militari lituanieni au plecat marţi în Ucraina cu scopul de a instrui forţe ucrainene în utilizarea rachetelor antiaeriene Stinger de fabricaţie americană, echipamente pe care ţara lor le-a furnizat Kievului, în contextul temerilor privind o posibilă invazie rusă, după ce Moscova a comasat în apropiere de frontiera cu Ucraina zeci de mii de soldaţi şi un număr important de echipamente, potrivit France Presse.
Duma de Stat din Rusia a votat în urmă cu foarte puțin timp propunerea comuniștilor, anume de a vota recunoașterea cât mai rapidă a republicilor separatiste din Estul Ucraina, auto-proclamatele republici Doneţk şi Lugansk din Donbas.
Polonia se pregătește pentru primirea refugiatilor ucraineni în cazul unei invazii ruse asupra Ucrainei, deși guvernul polonez speră că cel mai rău scenariu poate fi evitat.
Mercenari ruşi cu legături cu spionii Moscovei şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, alimentând temeri în rândul anumitor state membre că Rusia ar putea încerca să fabrice un pretext pentru o invazie, au declarat trei surse occidentale din domeniul securităţii, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Guvernul polonez nu are planuri de evacuare a diplomaților din Ucraina, astfel de decizii urmând a fi luate doar atunci când este absolut necesar, a declarat de purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, citat de publicația Polsat News, în dimineața de luni.
Consiliul Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a pregătit luni două proiecte de rezoluţie asupra recunoaşterii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, pe care deputaţii ruşi le vor analiza în sesiunea de plen mai târziu în aceeaşi zi sau marţi, relatează agenţia Interfax, citată de EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe informează, sâmbătă, că nivelul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat, în contextul ultimelor evoluţii de securitate, şi "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în această ţară.
Şeful serviciului norvegian de informaţii militare, vice-amiralul Nils Andreas Stensones, a declarat vineri că Rusia are totul pregătit pentru un spectru larg de operaţiuni militare în Ucraina şi mai rămâne doar ca preşedintele Vladimir Putin să decidă ce va face.
Un înalt oficial al Pentagonului a anunţat vineri că Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari suplimentari în Polonia pentru a linişti aliaţii NATO, în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
Pentagonul a informat că şefii de stat major ai Statelor Unite şi Rusiei au vorbit vineri la telefon, în contextul în care Washingtonul se teme că Rusia va invada Ucraina în zilele următoare, transmite Agerpres, care citează AFP.
Separatiștii pro-ruși acuză că Armata Ucrainei se pregătește de ofensivă în Donbas și a dislocat sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300 din Harkov în regiune. De subliniat că informația trebuie privită cu suspiciune în contextul în care forțele separatiste din Donabs, susținute de Federația Rusă, au mai avansat dezinformări cu privire la o ofensivă pe care Ucraina se pregătește să o facă.
Statele Unite au afirmat miercuri că Rusia continuă să-şi întărească dispozitivul militar la frontierele Ucrainei, într-un moment în care Franţa afirmă că are angajamentul Kremlinului astfel încât să nu existe o "escaladare" suplimentară, notează Agerpres, care citează AFP.
Guvernul rus a dezvăluit, ieri, elaborarea unui proiect de acord care reglementează trimiterea forțelor belaruse în Siria. Premierul rus Mihail Mișustin a desemnat ministerele Apărării și Afacerilor Externe să negocieze și să semneze acordul cu partea belarusă, fără știrea guvernului sirian.
Belarusul intenționează să trimită aproximativ 200 de militari în Siria pentru a se alătura trupelor ruse, după cum relatează Associated Press citând un document al guvernului rus dat publicității luni.
Confruntată cu agresiunea rusă și escaladarea tensiunilor de la granițele sale, Ucraina a primit armament din partea mai multor state occidentale, îngrijorate că Vladimir Putin ar putea angrena Federația Rusă într-o nouă aventură militară pe teritoriul Ucrainei.
Ucraina va efectua exerciţii militare în perioada 10-20 februarie. Acțiunea e un răspuns direct la manevrele militare pe care Federația Rusă și Belarusul le efectuează în aceeași perioadă. În cadrul acestor exerciții ucrainenii vor folosi dronele turcești Bayraktar TB2, dar și sitemele Javelin sau NLAW.
Forțe de elită britanice din SAS (Special Air Service), SBS (Special Boat Service), Regimentul Special de Recunoaștere (Special Reconnaissance Regiment) și Grupul de Sprijin al Forțelor Speciale (Special Forces Support Group) au fost desfășurate în Ucraina, în calitate de consilieri militari, potrivit unui articol de sâmbătă al cotidianului britanic Mirror.
În cadrul unui interviu acordat pe 6 februarie pentru agenția ABC News, consilierul prezidențial al SUA, Jake Sullivan, a făcut o sinteză asupra modului în care oficialii americani văd posibilitatea invaziei ruse asupra Ucrainei.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat luni că va ridica problema refuzului Germaniei de a furniza material militar cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, aşteptată în cursul zilei într-o nouă vizită la Kiev, a doua în mai puţin de o lună, pe fondul eforturilor diplomatice pentru dezamorsarea crizei legată de Ucraina, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat din nou la telefon duminică seară cu omologul său american, Joe Biden, în cadrul consultărilor sale înainte de a se întâlni azi cu Vladimir Putin privind criza ruso-ucraineană, a anunţat preşedinţia Franţei, notează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federaţia Rusă în acest moment.
Canalul de Telegram Linia Operativă a informat, pe 06.02.2022, citând surse locale turcești de la Istanbul, că, în zilele următoare, este planificată trecerea prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor a șase nave de desant și a unui submarin rusesc din direcția Mării Mediterane către Marea Neagră.
Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune, potrivit unor responsabili americani, scrie Agerpres, care citează AFP. Oficialii americani, care au făcut declarații sub protecția anonimatului, precizează că în cea mai radicală decizie Vladimir Putin ar putea încercui Kievul și să-l răstoarne pe președintele Zelenski în 48 de ore.