Mass-media ucraineană reia subiectul furnizării unor aeronave de tip sovietic către Ucraina. Diplomat american: Statele Unite nu restricționează pe nimeni să furnizeze avioane
Statele Unite oferă Ucrainei armele de care are nevoie, în funcție de situația de pe front. Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ucraina, Christina Quinn, a vorbit despre sprijinul acordat Ucrainei și despre negocierile privind furnizarea de arme către Forțelor Armate ale Ucrainei, dar şi despre controversele care s-au creat în jurul discuţiilor privind furnizarea către Ucraina a unor avioane de provenienţă sovietică.
Într-un interviu acordat cotidianului ucrainean European Truth, însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Christina Quinn, a precizat că Washingtonul oferă Ucrainei în acest moment armele de care are nevoie.
„Când Ucraina ne întreabă despre anumite arme, trebuie să analizăm ce se află în stocul nostru [n.r stocurile de arme al armatei SUA] și ce este disponibil pentru furnizare. Este important ca armata ucraineană să primească pregătirea de care are nevoie pentru a folosi anumite echipamente și, de asemenea, este nevoie de timp. Dar când putem satisface cererea Ucrainei, o facem”, a spus Christina Quinn.
Quinn a amintit că Ucraina avea nevoie de arme antitanc la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, așa că guvernul SUA s-a concentrat asupra acestor livrări. Ulterior, Ucraina a cerut artilerie grea - Statele Unite au livrat 90 de obuziere M777 şi câteva mii de proiectile pentru acestea.
În ceea ce privește furnizarea de avioane către Ucraina, Christina Quinn a remarcat că Statele Unite nu au avioane sovietice.
Ea a adăugat că au existat discuții în cadrul NATO cu privire la furnizarea unor astfel de aeronave din alte țări, dar „din mai multe motive, acest mecanism nu a funcționat”.
„Dacă statele aliate care au anumite arme (inclusiv avioane) vor să le furnizeze Ucrainei, în urma unor înţelegeri bilaterale, pot face acest lucru! Statele Unite nu îi oprește pe aliații săi să facă asta, nu există restricții. Pot face asta doar zburând cu avioane peste graniță. Acuzațiile conform cărora Statele Unite nu furnizează avioane sunt nefondate”, a spus Quinn, argumentând că anumitor statele le este mai uşor să arunce vine pe SUA.
În interviul acordat cotidianului ucrainean European Truth, Quinn a spus că nu va comenta mai mult acest subiect, deoarece nu a considerat necesar să „arată cu degetul” către aliații SUA. Este lesne de înţeles că diplomatul american a făcut referire, discret, la discuţiile contradictorii pe care SUA le-a purtat cu Polonia în privinţa transferului unor avioane Mig-29 către Ucraina.
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat recent, într-un interviu pentru cotidianul german Welt, că Ucraina are nevoie de avioane de vânătoare moderne, fără a face referire la un model anume. Kuleba a subliniat, de asemenea, că statele occidentale care vor să ajute Ucraina nu ar trebui să se concentreze pe furnizarea de arme de provenienţa sovietică.
Saga discuţiilor privind un posibil transfer de avioane către Ucraina a început la doar câteva zile după ce Rusia a început o nouă agresiune militară
Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.
De la solicitarea Kievului cu privire la transferul de avioane de provenienţa sovietică, din statele europene care mai deţin astfel de aparate de zbor, au apărut multe speculaţii şi au fost vehiculate multe aşa zis ''oferte de nerefuzat''.
Totul a început cu un du-te-vino în privinţa disponibilităţii Poloniei de a oferii avioanele sale Mig-29 către Ucraina. În primă fază, polonezii au spus că nu sunt dispuşi să facă acest transfer, apoi că sunt, dar să primească avioane F-16 second-hand la schimb din partea SUA. Washingtonul a dat de înţeles că acceptă această propunere, dar Polonia a făcut iar un pas în spate deoarece nu dorea ca ea să transfere avioanele în Ucraina, ci Statele Unite.
Ulterior, a apărut povestea cu Slovacia care ia în considerare donarea întregii sale flote de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în schimbul garantării protejării spaţiului aerian de către alte națiuni NATO. Cu toate acestea, mig-urile slovacilor nu sunt atât de bune ca ale polonezilor. Aşa că a trecut şi povestea asta!
Bulgăria are și avioane de luptă MIG-29, dar nici vorbă să renunţe la el, pentru că la capitolul avioane de luptă este tot ce are până primeşte din Statele Unite primul F-16 Block 70, din cele opt pe care le-a achiziţionat.
Ultimul scandal pe tema transferului de avioane Mig-29 către Ucraina a băgat la mijloc şi Republica Moldova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News