Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi că statele aliate Ucrainei ar trebui să permită acesteia să atace teritoriul rus cu armele furnizate de aliați.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi că statele aliate Ucrainei ar trebui să permită acesteia să atace teritoriul rus cu armele furnizate de aliați.
China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, conform agenției RIA, informează Agerpres, care citează Reuters.
În cursul nopții de 30.05.2024, trupele ruse au efectuat o nouă serie de atacuri combinate asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În special, dronele rusești au vizat instalațiile militare ale Ucrainei din Regiunea Hmelnițki.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 30.05.2024, au fost distruse opt rachete balistice de tip ATACMS deasupra Mării Azov, opt drone aeriene deasupra Mării Negre, în apropierea litoralului Crimeei, precum și două drone maritime, care se îndreptau în direcția peninsulei. Rușii spun oficial că au respins atacul, dar nu există încă informații din partea Ucrainei sau din surse independente cu privire la câte rachete au reușit să treacă de apărarea antiaeriană rusă.
Premierul ceh, Petr Fiala, a informat marți că primele muniții din inițiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziționarea a aproximativ 800.000 de obuze din afara Uniunii Europene, destinate Ucrainei, vor ajunge în această țară în zilele următoare, relatează Agerpres, care citează Reuters și EFE.
Protejarea etnicilor ruși a fost principalul argument invocat de Rusia pentru invadarea statelor foste sovietice, fie că vorbim de R. Moldova, Georgia sau Ucraina.
Tancurile israeliene au pătruns în centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, relatează Reuters, care citează martori de la fața locului. Armata israeliană nu a comentat încă.
Ucraina a semnat luni un acord bilateral de securitate cu Spania în timpul primei vizite oficiale a președintelui Volodimir Zelenski la Madrid.
Occidentul anesteziat parcă că așteaptă ca Rusia să pătrundă zeci de km în teritoriul Ucrainei, pentru ca Armata Kievului să poată utiliza armele occidentale împotriva țintelor militare rusești.
La fel ca în cazul deciziei privind furnizarea Patriot, apoi a tancurilor Leopard și Abrams, apoi a aeronavelor F-16, Vestul mai amână o decizie iminentă.
Rachetele și proiectilele ghidate de fabricație occidentală furnizate Ucrainei au avut în general succes atunci când au fost introduse, dar au devenit mai puțin eficiente pe măsură ce forțele ruse și-au adaptat capacitatea de combatere. Acum, unele arme considerate cândva instrumente puternice de luptă nu mai oferă aproape niciun avantaj.
Duminică, o dronă a Serviciului de Informațiilor Militare ucrainene (GUR) a lovit o altă stație radar de avertizare timpurie rusă Voronezh M – de data aceasta la o distanță de 1.800 de kilometri în interiorul Rusiei, lângă orașul Orsk din regiunea Orenburg.
Rusia a reușit într-o mare măsură să își adapteze capacitatea de bruiaj radioelectronic la specificul mediului electromagnetic de luptă din Ucraina și pare acum capabilă să interfereze inclusiv cu serviciul Starlink.
Potrivit unei analize a firmei de consultanță în management Bain & Company, prezentată de Sky News, Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei și pentru aproximativ un sfert din cost.
Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează Agerpres, care citează AFP.
Germania a furnizat Forțelor Armate ucrainene un alt sistem de apărare antiaeriană IRIS-T care a ajuns pe teritoriul Ucrainei vineri, 24 mai, după cum a relatat Ministerul German al Apărării pe rețeaua de socializare X.
Canalul rusesc de Telegram “Astra” a informat că, în ultimele trei luni, avioanele de luptă rusești au scăpat deasupra teritoriului rusesc și a teritoriilor ocupate din estul Ucrainei cel puțin 38 de bombe de aviație.
Săptămâna aceasta Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 22.05.2024, că Gruparea de trupe Sud a ocupantului a cucerit localitatea Klișciivka, aflată în regiunea Donețk
În noaptea de 26 mai 2024, ocupantul rus a lansat un atac aerian cu rachete împotriva Ucrainei folosind zeci de rachete lansate aerian, dar și drone.
Aripa armată a Hamas a afirmat că a capturat soldați israelieni în timpul unei ambuscade sâmbătă, în tabăra Jabalia din Fâșia Gaza, însă această afirmație a fost negată de armata israeliană, relatează Agerpres, care citează AFP.
Mai multe persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.
În ultimele ore, pe rețelele de socializare, au fost pubicate imagini cu daunele provocate de un atac al dronelor ucrainene asupra radarului rusesc de tip Voronezh-DM dislocat în localitatea Armavir din Ținutul Krasnodar și inclus în Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete.
Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, relatează sâmbătă dpa.
Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, a expus trei motive principale pentru care Ucraina trebuie să învingă. O victorie rusă deschide scenariile teribil de sumbre pentru Europa și întreaga lume liberă, care ar putea avea un efect de domino, care să înceapă din Republica Moldova.
Liderul rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina prin negocierea unui încetare a focului care „recunoaște liniile de luptă actuale”.
Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase imagini video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani. Un reportaj special e dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm.
Canalul rusesc de Telegram “Doi maiori” a informat, pe 21.05.2024, că, în cadrul armatei ruse, a apărut un nou caz de corupție la nivel înalt. Este vorba despre fostul comandant al Armatei 58 arme întrunite din cadrul Regiunii Militare Sud, general maior Ivan Popov, care a fost reținut pentru o perioadă de două luni. Informațiile despre arestarea înaltului oficial militar au fost confirmate și de agenții de presă ruse și internaționale.
Kremlinul a afirmat marţi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului să se implice mai mult în conflictul cu Rusia deoarece forţele armate ale Ucrainei sunt într-o situaţie extrem de grea pe front, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Statele Unite ale Americii ar putea anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina până la sfârșitul acestei săptămâni, scrie Politico.
„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a explicat Zelenski.
În noaptea de 18 spre 19 mai, Forțele ucrainene au atacat ținte militare rusești din Crimeea ocupată de ruși. Exploziile puternice au răsunat în Sevastopol, dar rușii susțin că nu au fost pagube importante sau victime.