Comandamentul rus întărește din nou trupele de pe front cu mici detașamente de parașutiști pentru a ridica moralul trupelor și a le crește capacitățile în atacuri.
Comandamentul rus întărește din nou trupele de pe front cu mici detașamente de parașutiști pentru a ridica moralul trupelor și a le crește capacitățile în atacuri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.07.2024, că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a aplicat o serie de lovituri grupate asupra unui aerodrom al Forțelor Aeriane ale Ucrainei, unde au fost distruse cinci și avariate alte două avioane de vânătoare de tip Su-27. De asemenea, rușii susțin că sistemele de apărare antiaeriană au doborât alte două avioane de vânătoare (Su-27 și MiG-29), precum și șase rachete de croazieră de tip Storm Shadow.
Cu doar câteva zile înainte de venirea F-16, s-a aflat că rușii modernizează sistemele electronice ale aeronavelor Su-30, concepute pentru a distruge ținte aeriene.
În cadrul unei ședințe a guvernului local, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a anunțat, pe 01.07.2024, că, în termen de două săptămâni, în oraș vor apărea primele structuri din beton, care vor servi drept adăposturi modulare în timpul bombardării localității.
Comunitatea israeliană de informații este tot mai îngrijorată de un nou front în Mediterana, pe fondul extinderii influenței rebelilor Houthi din Yemen în Africa de Nord și al cooperării acestora cu grupuri armate pro-iraniene, ceea ce ar putea amenința Israelul și Strâmtoarea Gibraltar.
Amenințarea dronelor rusești este combătută cu ajutorul grupurilor aeriene mobile. Un rol în distrugerea acestor drone îl are și aviația sportivă ucraineană.
În ultimele luni ucrainenii au reușit să lovească tot mai multe facilități militare și rafinării în adâncimea teritoriului rus, la distanțe mari, chiar și de peste 1.000 de kilometri.
O ipoteză care a făcut valuri a fost propunerea Ucrainei ca sisteme Patriot românești și poloneze, care operează din România și Polonia, să doboare rachete rusești în vestul și sudul Ucrainei. Dar e oare posibil un asemenea scenariu sau e totuși prea mult?
Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o zi după un atac rusesc care a făcut şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Forțele aeriene israeliene au anunțat că au atacat din nou poziții ale miliției pro-iraniene șiite Hezbollah în sudul Libanului în cursul unui raid desfășurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care au fost implicate avioane de vânătoare, informează Agerpres, DPA și postul de televiziune israelian i24News.
Adjunctul Centrului rus pentru reconcilierea părților aflate în conflict din Siria, general maior Yuri Popov, a declarat că, pe 29.06.2024, deasupra provinciei Homs, a avut loc un nou incident aerian, în timpul căruia o dronă americană de cercetare strategică MQ-9 Reaper s-ar fi apropiat în mod periculos de un avion de vânătoare rusesc. E vorba de un Su-35 al cărui pilot a trebuit să efectueze o manevră de evitare a coliziunii.
Cinci persoane, printre care doi copii, au murit în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra locuinţei lor în regiunea rusă Kursk, de la frontiera cu Ucraina, a indicat sâmbătă guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov, potrivit Agerpres, care citează agențiile EFE şi Reuters și TASS.
Segmentul cel mai de extremă dreapta din guvernul israelian a făcut joi presiuni asupra premierul Benjamin Netanyahu, în timpul şedinţei Cabinetului de Securitate, să opteze pentru o ofensivă de amploare împotriva Hezbollah, în Liban, unde tensiunea continuă să crească, informează Agerpres, care citează EFE.
Ucraina pregătește un plan „clar și detaliat” pentru a pune capăt războiului, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski. Potrivit lui, planul ar trebui să fie gata anul acesta. Ucraina a luat inițiativa și a ales calea diplomatică pentru că este o victimă a războiului.
Ministerul rus al Apărării a avertizat, pe 28.06.2024, că dronele de cercetare americane îndeplinesc misiuni deasupra Mării Negre, în interesul Ucrainei. Potrivit oficialilor militari ruși, intensificarea zborurilor acestora crește riscul apariției unor incidente aeriene și, implicit, al unei confruntări directe între NATO și Rusia.
Lipsită de suficiente mijloace antiaeriene pentru a se proteja de atacurile rusești, Ucraina își presează aliații să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său, folosind sisteme antiaeriene desfășurate în Polonia și România. Aceasta ar crea un scut aerian care să protejeze industria, infrastructura energetică și populația civilă, relatează Agerpres, care citează o analiză a AFP.
Ministrul de Externe iordanian, Ayman Safadi, a subliniat că țara sa "nu va curăța" după premierul israelian Benjamin Netanyahu în Gaza și nu va trimite nicio forță pentru a înlocui forțele israeliene în Fâșia palestiniană devastată.
Că F-16-urile ajung în Ucraina deja din această vară, este aproape o certitudine. Totuși ce nu e deloc sigur - iar experții încearcă să găsească soluții în acest sens - este impactul pe care aeronavele îl vor avea asupra situației de pe front și, mai ales, cum vor fi protejate F-urile 16 de surprizele pregătite de ruși.
Forțele de ocupație ruse continuă să distrugă Chasiv Yar în regiunea Donețk.
Rusia recrutează între 25.000 și 30.000 de soldați în armata sa pentru a compensa pierderile ocupanților pe front , relatează The New York Times.
SUA ar putea furniza Ucrainei încă opt baterii de apărare aeriană Patriot, care se află în prezent în Israel.
Autoritățile ruse au identificat peste 30 de mii de imigranți care au primit recent cetățenia rusă, dar au evitat să se prezinte pentru a fi luați în evidența Ministerului rus al Apărării.
Fostul şef al agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, numit în prezent senator al regiunii Zaporojie, a declarat la 27 iunie că este "timpul să ardem tot ce este ucrainean până la rădăcină", astfel încât "să nu rămână nicio urmă". Comentariile lui Rogozin au fost cele mai recente dintr-o lungă serie de comentarii genocidare la adresa Ucrainei făcute de oficialii și propagandiștii ruși, o tendință care nu a făcut decât să crească de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Rușii vor să copieze succesul bombelor cu planare care au ajutat decisiv la cucerirea localității Avdiivka. Cu toate acestea, prea puține din ”inovațiile” specialiștilor ruși își dovedesc eficiența, așa cum se întâmplă și în cazul ”tancului țestoasă”, intens mediatizat de către propaganda rusă.
Coreea de Nord va trimite forțe militare de construcții și inginerie să participe la „lucrările de restaurare” din regiunea ocupată Donețk deja în iulie anul acesta.
Potrivit presei și a surselor rusești de pe rețelele de socializare, în cursul nopții de 27.06.2024, trupele rusești au continuat loviturile asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, folosind drone aeriene, rachete de croazieră de diverse tipuri și bombe de aviație.
Trupele ruse nu au încredere în colegii lor din regiunile ucrainene ocupate. Potrivit investigației New-Europe, doar în 2023 instanțele au judecat 190 de cazuri de crime violente comise de militarii ruși pe teritoriul „republicilor populare” Lugansk și Donețk sau în zonele controlate din regiunile Herson și Zaporojie. Peste 70% dintre cazuri sunt crime. În realitate, însă, pot exista mult mai multe astfel de cazuri.
Planurile NATO trebuie accelerate, inclusiv în privința procesului de recrutare și a planurilor de mobilizare.
Pe 14 septembrie 2023, la scurt timp după ce corveta rusă Samum a plecat din golful Sevastopol, o explozie masivă i-a provocat daune majore. Remorcherul a tractat-o apoi la port. În spatele atacului se afla o dronă navală ucraineană Sea Baby, dar nu a fost vorba de o lovitură directă, ci nava rusă a lovit una dintre minele pe care le lansase drona Sea Baby.
Resursa umană e una din problemele Ucrainei pe măsură ce războiul de agresiune declanșat de Rusia se prelungește.