Armata israeliană a anunțat, marți, "aprobarea" planurilor operaționale pentru un atac în Liban, în timp ce escaladarea continuă de mai bine de opt luni la granița libanezo-israeliană.
Armata israeliană a anunțat, marți, "aprobarea" planurilor operaționale pentru un atac în Liban, în timp ce escaladarea continuă de mai bine de opt luni la granița libanezo-israeliană.
Rusia a lansat astăzi (18.06.2024) exerciții navale de amploare în Oceanul Pacific și Marea Japoniei, care includ apărarea împotriva atacurilor submarine, aeriene și cu drone, precum și simularea unor lovituri cu rachete împotriva grupărilor de nave inamice. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul rus al Apărării. Manevrele au loc concomitent cu vizita președintelui Vladimir Putin la Phenian, care va semna un parteneriat strategic ce va avea obiectivul de a întări cooperarea militară dintre cele două state.
Din cele patru sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot pe care România le-a achiziționat, două sunt certificate. Decizia privind trimiterea unui sistem în Ucraina urmează să fie luată oficial în 48 de ore, când se va întruni Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, care urmăreşte realegerea în această funcţie, l-a descris pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "cel mai bun agent de vânzări" din rândul politicienilor şi a sugerat că, dacă în noiembrie câştigă alegerile, ar putea sista ajutorul american substanţial pe care preşedintele ucrainean l-a obţinut din partea preşedintelui democrat al SUA, Joe Biden, relatează publicaţia Kiev Independent.
Surse rusești au confirmat, pe 16.06.2024, că prima baterie de rachete antiaeriene S-500 Prometheus a fost desfășurată în Ținutul Krasnodar. Cel mai recent sistem de apărare antiaeriană și antirachetă va acoperi Podul Crimeea construit peste Strâmtoarea Kerci.
Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene, citată de DPA, potrivit Agerpres.
Forțele armate israeliene au anunțat că vor face zilnic o "pauză tactică" în ofensiva din Gaza pentru a permite livrarea de ajutoare, transmite agenția DPA, citată de Agerpers.
Aproape 700 de mii de militari ruși participă la războiul împotriva Ucrainei, după cum a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu participanții la programul „Timpul Eroilor” din ediția de vineri, 14 iunie.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că ultima propunere de pace a Rusiei pentru Ucraina este menită să mențină dominația asupra țării și reprezintă o "viziune complet absurdă", relatează Agerpres, care citează Reuters. Amintim că Putin a cerut retragerea imediată a trupelor ucrainene din cele patru regiuni anexate de ruși, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, precum și garanții că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic, asistenţă umanitară şi securitatea civilă în Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP.
Luptătorii opoziției siriene au fost recrutați pentru a executa misiuni de luptă și securitate în unele țări africane, în ceea ce pare a fi cea mai recentă desfășurare a forțelor de opoziție siriene în străinătate, la cererea Turciei.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Rusia în estul și sudul țării și renunță la planurile de aderare la NATO, relatează Agerpres, care citează EFE și Reuters.
Președintele american Joe Biden a declarat că acordul convenit la summitul G7 de joi, privind utilizarea activelor rusești pentru a sprijini Ucraina, transmite un mesaj clar președintelui rus Vladimir Putin: "Nu dăm înapoi".
În cursul nopții de 14.06.2024, trupele ruse au efectuat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. De asemenea, în estul Ucrainei, au fost întrebuințate și bombe de aviație cu module universale de planare și corecție.
Pentru prima dată, operatorii Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale au folosit drone de atac pentru a lovi o stație de comunicații rusească R-416GM aflată în regiunea Harkov. Biroul de presă al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) a făcut publice imagini din timpul acestei misiuni de lupa.
Summitul G7 începe la Borgo Egnazia cu premierul, Giorgia Meloni, întâmpinându-i pe liderii din G7. Vor participa președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul japonez, Fumio Kishida, președintele francez Emmanuel Macron și cel american Joe Biden. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi invitat să participe la reuniune.
Poziția Slovaciei față de agresiunea rusă din Ucraina s-a schimbat cu 180 de grade, după venirea la guvernare a coaliției condusă de Robert Fico.
Forțele ucrainene ar putea încerca să degradeze în mod activ apărarea antiaeriană a Rusiei înainte ca Ucraina să primească un număr semnificativ de avioane F-16.
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat, pe 12.06.2024, că Rusia a desfășurat elemente ale celui mai modern sistem de apărare antiaeriană S-500 Prometheus în Crimeea ocupată.
De la începutul invaziei neprovocate asupra Ucrainei, peste 20.000 de copii ucraineni au fost îndepărtați cu forța de către Rusia de familii, prieteni și casele lor. Toate cazurile acestei tragedii de proporții covârșitoare sunt documentate.
Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă (RFE/RL), șeful Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, a declarat că nu toate avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va prelua de la aliații săi vor opera pe teritoriul ucrainean.
Înaintarea forțelor ruse continuă. Chiar dacă muniția occidentală a început deja să ajungă pe front, trupele ucrainene se găsesc în defensivă și va mai dura până vor reuși să oprească avansul rusesc.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat că, pe 12.06.2024, avioane poloneze, împreună cu aeronave aliate, au fost ridicate în aer, în legătură cu activarea Aviației cu rază lungă de acțiune din Federația Rusă.
Președintele american Joe Biden a decis să trimită cel de-al doilea sistem de rachete antiaeriene american Patriot în Ucraina, după o serie de întâlniri și discuții.
Armata ucraineană a folosit dronele kamikaze americane Switchblade pentru a distruge un sistem rusesc de rachete Buk. Fundația ucraineana Come Back Alive a precizat că drona de atac a fost folosită de o unitate a Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale.
Pe lângă sistemul Patriot, Germania va trimite în Ucraina încă o instalație IRIS-T, Gepard, rachete și muniție.
Soarta nefericită a Flotei ruse a Mării Negre a determinat conducerea Marinei Ruse să trimită submarine pentru a patrula Marea Neagră și Marea Azov, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmîtro Pletenciuk.
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Dmîtro Pletenchuk, a anunțat, pe 10.06.2024, că nava rusă antisubmarin Amiral Levcenko arde în Marea Barents, după ce un motor a funcționat defectuos și a luat foc.
Pare imposibilă o asemenea concluzie, dar numerele și realitatea de pe front spun un adevăr care nu poate fi contestat. Dacă până acum, fiecare dolar furnizat de Occident ca sprijin militar acordat Ucrainei era folosit extrem de eficient de trupele ucrainene, situația ar putea să se schimbe radical după sosirea avioanelor de luptă F-16. Cu o medie de două milioane de dolari, Rusia poate distruge un bun de 50 de milioane de dolari, atât cât valorează, în medie, un F-16. Nu e vorba de apărarea antiaeriană a Rusiei, ci despre rachetele balistice care au în rază toate aerodromurile din Ucraina.
Sistemele rusești de rachete antiaeriene, în special S-400, se "întâlnesc" din ce în ce mai mult cu armele cu rază lungă de acțiune aflate la dispoziția Forțelor de Apărare Ucrainene, scrie presa ucraineana în mod ironic despre neputința absolută de care dau dovadă ruşii în a se apăra, citând un comunicat al Statul Major General al Ucrainei.