Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ATV-uri ca în ”Mad Max”, Rusia trece la ”Familia Flintstone”: Măgarii și “cămilele umane”, inovațiile aruncate în lupta din Ucraina
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Măgarii sunt cel mai nou mod de transport pe care trupele ruse au început să-l folosească pe linia frontului din estul Ucrainei, potrivit informațiilor provenite chiar de la militarii ruși.
Colaj cu echipamentele Rusiei
Colaj cu echipamentele Rusiei

Folosirea măgarilor pentru a livra muniție și provizii este „normală”, după cum a declarat general-locotenentul rus în retragere Viktor Sobolev, care observă că „este mai bine să fie ucis un măgar în loc de doi soldați care livrează marfă în vehiculul lor”.

Anul trecut, Rusia a început să folosească motociclete, scutere electrice, ATV-uri și mașini civile pentru a susține atacurile frontale asupra pozițiilor ucrainene.

Analiștii militari consideră această practică un efect tot mai clar al faptului că Rusia a pierdut în luptele din Ucraina o mare parte din tancurile și vehiculele sale blindate.

Pagubele create sunt din ce în ce mai greu de completat, chiar dacă Moscova caută în stocurile mamut din epoca sovietică pentru a recondiționa vehiculele dezafectate și disfuncționale.

 

”Satele lui Potemkin”, fluturate de Putin prin ochii Occidentului

 

În timp ce rușii ne plimbă prin față ultimele realizări în materie de tehnică militară, „vehiculele blindate sunt scoase din uz cu o viteză înfiorătoare.

Producția unora noi și repararea celor deteriorate sau defecte este cu mult în urma pierderilor”, iar parcul existent de vehicule blindate ce pot fi utilizate în ofensivă va dura „doar câteva luni”, a declarat Nikolay Mitrokhin, cercetător la Universitatea din Bremen din Germania.

Între timp, există probleme „colosale” cu livrarea proviziilor în prima linie, deoarece dronele ucrainene, omniprezente, distrug vehiculele blindate de aprovizionare și mașinile civile, a mai declarat acesta.

Pentru a împiedica micile drone încărcate cu explozibili să se strecoare în trapele tancurilor sau să lovească blindajul, militarii ruși le acoperă cu bare metalice, plase și capace de cauciuc, creând ceea ce ucrainenii numesc în mod ironic „grătare regale”.

Rusia nu poate produce mai mult de 60 de tancuri pe an, potrivit lui Pavel Luzin, un analist din domeniul securității și apărării la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, un think tank din Washington, DC. „Nu vorbim despre sute”, a precizat acesta.

Cea mai mare problemă este legată de fabricarea de turele și tunuri, în timp ce componentele electronice complicate, cum ar fi sistemele de termoviziune în infraroșu și sistemele de ochire, cândva făcute din componente europene, sunt înlocuite cu altele chinezești, mai puțin fiabile.

 

Moscova mai are blindate pentru încă doi ani de război

 

Cu toate acestea, general-locotenentul ucrainean Igor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, consideră că Moscova mai are „până la doi ani” până când rămâne complet fără vehicule blindate.

Fabricile rusești de apărare lucrează în schimburi, recondiționând tancuri vechi și dezafectate pentru a face unul funcțional din mai multe, a mai precizat acesta, subliniind că se așteaptă ca ponderea vehiculelor blindate moderne, a tancurilor și a altor arme blindate să scadă semnificativ pe frontul din Ucraina.

Numărul de tancuri și vehicule blindate pe care Rusia le are la îndemână este acum de cel mult 7.000 - o reducere de 20 de ori în comparație cu cele 140.000 de vehicule deținute de Uniunea Sovietică în 1990, potrivit The Insider.

Este foarte posibil ca această situație să fie cauza principală pentru care se înregistrează o încetinire vizibilă a ritmului de avansare al trupelor ruse în Donbas. La începutul lunii februarie, numărul atacurilor rusești de-a lungul liniei frontului a scăzut cu o treime, iar din ianuarie suprafața de teren ocupat a scăzut de patru ori față de ritmul anterior, la doar 21 de kilometri pătrați, potrivit Oko Gora, un canal de analiză ucrainean Telegram.

De asemenea, pentru prima dată în ultimele luni, forțele ucrainene au reușit să contraatace și să reia controlul unor zone mici din jurul orașului strategic Pokrovsk.

Cu toate acestea, în pofida deficitului tot mai mare de artilerie, Rusia a triplat producția de obuze la aproximativ 3 milioane pe an, în timp ce Coreea de Nord i-a furnizat alte milioane. De altfel, Phenianul și Teheranul au furnizat sute de rachete, adăugându-se la sutele de rachete de fabricație rusă care lovesc continuu orașele ucrainene.

Eficacitatea lor este, totuși, pusă sub semnul întrebării, având în vedere că o rachetă Iskander este evaluată la aproximativ 3 milioane de dolari.

 

O apărare antiaeriană greu de realizat

 

Linia frontului ruso-ucrainean se întinde pe aproape 1.300 km, în timp ce dronele și așa-zisele rachete drone ucrainene ajung tot mai adânc în interiorul Rusiei, lovind fabrici militare, baze, piste de aterizare și rafinării de petrol din zona arctică până pe coasta Mării Negre.

Moscova nu a reușit să construiască linii de apărare antiaeriană paralele cu linia frontului și nu a putut acoperi multe zone importante. Chiar dacă are un număr semnificativ de avioane de luptă și sisteme avansate de apărare antirachetă și antiaeriană, Rusia nu poate controla o zonă atât de vastă. În plus, nici nu își va putea mări rapid și cu prea mult capabilitățile necesare.

Între timp, cu sprijinul aliaților, se observă cu ușurință că potențialul și capabilitățile militare ale Ucrainei sunt în creștere.

 

”Cămile umane”. Eroi sunt doar cei morți

 

În afară de de măgari, Rusia a fost acuzată că folosește așa-numitele „cămile umane” – militari cărora li se ordonă să alerge spre pozițiile avansate cu o încărcătură grea de muniție necesară echipei de asalt care urmează să vină. Șansele de supraviețuire ale acestor soldați sunt minime.

Reporterii de război pro-Kremlin au condamnat moartea sau retragerea militarilor cu experiență, pe măsură ce noi recruți ajung în prima linie după un antrenament insuficient.

„O împlinire exemplară a obligației de militar, propagată de mass-media, este aproape întotdeauna asociată cu moartea militarului în luptă”, a scris analistul pro-Kremlin Viktor Murakhovsky pe Telegram, pe 16 ianuarie. „Intenționat sau nu, se generează asocierea că pentru a deveni erou trebuie să mori eroic”.

Kremlinul susține că recrutarea în rândul bărbaților nu este o problemă, în timp ce aproximativ 600.000 de soldați luptă în Ucraina. Dar „prețul” fiecărui nou înrolat a crescut de peste 10 ori din 2022.

Acum, plata de înrolare se apropie de 30.000 de dolari, salariul lunar începe de la 2.000 de dolari, în timp ce compensația pentru un membru pierdut sau o rană gravă este de aproximativ 40.000 de dolari.

Fără să declare o nouă rundă de mobilizare, Kremlinul este acuzat că a forțat imigranții veniți să muncească în Rusia să se “ofere voluntari”. Citând zeci de soldați, revista Verstka, o publicație de știri online independentă înființată de jurnaliști ruși, a relatat săptămâna aceasta că trupele care urmează să fie demobilizate sunt obligate să-și extindă serviciul. Majoritatea sunt amenințați că, în cazul în care nu semnează contractul de prelungire pe loc, vor fi trimiși a doua zi să participe la asalt.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Obuzierele britanice AS90, aduse de ucraineni la Pokrovsk. Militar din Brigada 117: Diferența e colosală, ca între Lada și Mercedes E-class
Avansul rușilor încetinește la nivelul din august, iar experții explică ce se întâmplă: ”Ucrainenii au înțeles în sfârșit”
Coloane de mercenari români ies din Congo pe la frontiera cu Ruanda / UPDATE: MAE confirmă că cetățenii români au părăsit zona de conflict
Forțele ucrainene au atacat unul dintre cele mai importante complexe industriale ruseşti (Video): Mai multe drone au lovit rafinăria Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez, a patra ca mărime din Rusia
Zelenski: Vrem ca Trump să fie de partea dreptății, a Ucrainei. Rusia nu se teme de Europa
Soarta bazelor rusești din Siria, incertă. Noul guvern de la Damasc are cereri dure pentru Moscova
Un tanc ucrainean Leopard 2A4 elimină o întreagă coloană blindată rusă în regiunea Donețk (Video)
Ipocrizia maximă a Rusiei: Putin e deschis la negocieri, dar refuză să stea la masă cu Zelenski
Așa arată orașul Marinka din Ucraina, „eliberat” de ruși după ce a fost literalmente ras de pe fața pământului. Multe altele sunt în aceeași situație. Photo: Presidential Office of Ukraine
EXCLUSIV
Așa arată „eliberarea rusă”: Cucerirea a moloz și dărâmături. Hossu: Umanitatea nu a fost pregătită pentru raderea de pe fața pământului a unor orașe întregi
Ce rol joacă vehiculele franceze AMX-10 în apărarea Ucrainei? Blindatul are un mare minus tehnic, dar ucrainenii i-au găsit o utilitate (Video)
Ucraina trebuie să învețe din greșeli. Forbes: Aruncată în luptă prea repede, a doua brigadă ucraineană s-a dezintegrat la contactul cu lupta în malaxorul din Pokrovsk
„Aventura scurtă” a Ucrainei în teritoriile ruse a ajuns la aproape 6 luni. Zelenski explică de ce ucrainenii și-au consolidat poziții în Kursk
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Semne de normalizare în Siria. Noua administrație siriană împiedică un transport de arme pentru Hezbollah
Ocupantul rus a anunțat preluarea controlului asupra localității Velyka Novosilka, care ar fi ultimul bastion al Armatei ucrainene din vestul regiunii Donețk

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Polonia susține că statele vecine Rusiei nu ar trebui să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina: Ar putea duce cu ușurință la declanşarea de provocări
Europa reacționează la declarațiile lui Trump potrivit cărora Zelenski „nu ar fi trebuit să înceapă” războiul: Nimeni în afară de Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei
Legea care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian național, adoptată de Camera Deputaților
Flota de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române devine mai puternică: Acord cu Statele Unite pentru achiziţia a 400 de bombe ghidate GBU-39B
Trupele ucrainene din regiunea Kursk sunt în pericol: Putin susţine că militarii ruși au pătruns în regiunea Sumy, încercând probabil să taie aprovizionarea forțelor din direcția Sudzha
România, cap de pod al Europei către Asia Centrală. Coridorul Asia Centrală-Caucaz-Europa poate spori securitatea economică și energetică a regiunii
Cum putem preveni o nouă agresiune militară rusă? Ministrul de externe lituanian: „Sute de mii” de trupe străine ar trebui să fie desfășurate în Ucraina
MAE afirmă că nu au existat intervenții din partea SUA pentru a permite candidatura lui Georgescu
UE pregătește o demonstrație de forță: Un ajutor militar de 6-10 miliarde de euro pentru Ucraina
Franța întinde o mână Bucureștiului: Ilie Bolojan discută cu Emanuel Macron, înainte de reuniunea informală de miercuri
SUA, Rusia și China participă la un exercițiu naval internațional: “Komodo-2025” adună peste 30 de state
Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India
Britanicii ar putea trimite zeci de avioane Eurofighter pentru menținerea păcii în Ucraina, drept compensație pentru o prezență terestră mai redusă
Trump dă o lovitură grea Kievului reluând teza Kremlinului: Ucraina a început acest război / Trebuie să organizeze alegeri prezidențiale
Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România
Conferință de impact la București: "Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei: Războiul văzut prin ochii martorilor"
Imprimatur: Cui îi este frică de JD Vance?
Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar se opune integrării acesteia în NATO
Candidatul german la funcția de cancelar, Friedrich Merz, dorește să schimbe ,,politica Taurus'' pentru Ucraina
Garanții de securitate pentru Ucraina | Rutte: Europa este pregătită și dispusă să-și asume un rol de lider
Ucraina distruge primul lansator de rachete termobarice rusesc TOS-2 Tosochka (Foto)
Discuțiile SUA-Rusia, un moment ”Yalta”? Expert ucrainean: Trump dă la schimb Flancul Estic. Baerbock spune că Europa ar putea lansa ”un ajutor fără precedent”
Premieră pentru U.S. Army: Primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF, a fost trimis în regiunea Arctică pentru teste
Nu există plan B în relația cu SUA. Naumescu: La Paris, Europa și-a arătat din nou limitele. Divergențe inclusiv privind trupe de menținere a păcii în Ucraina
Resursele Ucrainei încă sunt pe masa negocierilor. Unde a greșit Kievul, cât valorează resursele Ucrainei și ce dorea administrația SUA să controleze
Ucrainenii spun că au distrus noul sistem rusesc de apărare aeriană S-350 Vityaz, ”mai bun decât Patriot”
Uitați de T-14 Armata. Rusia a prezentat noul tanc T-90MS, cea mai modernă versiune. Și speră deja că două țări vor semna contracte
Cu două escadrile complete de F-16, România începe construcția celei de-a treia. Unde va fi sediul ultimelor F-16 care vor ajunge anul acesta
Administrația Trump și europenii pică primul lor examen privind reacția la escaladarea nucleară? Atacul dronei ruse de la Cernobîl, testare pentru aliați
Zelenski: Europa e azi slabă din punct de vedere militar iar SUA îi fac Rusiei pe plac pentru o soluție rapidă. Un armistițiu nu e însă un succes
Armata israeliană își retrage trupele din Liban. Vor rămâne doar cinci poziții strategice
pixel