Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pamânturi rare ca formă de plată pentru sprijinirea financiară a eforturilor de război ale țării împotriva Rusiei.
Folosirea măgarilor pentru a livra muniție și provizii este „normală”, după cum a declarat general-locotenentul rus în retragere Viktor Sobolev, care observă că „este mai bine să fie ucis un măgar în loc de doi soldați care livrează marfă în vehiculul lor”.
Anul trecut, Rusia a început să folosească motociclete, scutere electrice, ATV-uri și mașini civile pentru a susține atacurile frontale asupra pozițiilor ucrainene.
Analiștii militari consideră această practică un efect tot mai clar al faptului că Rusia a pierdut în luptele din Ucraina o mare parte din tancurile și vehiculele sale blindate.
Pagubele create sunt din ce în ce mai greu de completat, chiar dacă Moscova caută în stocurile mamut din epoca sovietică pentru a recondiționa vehiculele dezafectate și disfuncționale.
În timp ce rușii ne plimbă prin față ultimele realizări în materie de tehnică militară, „vehiculele blindate sunt scoase din uz cu o viteză înfiorătoare.
Producția unora noi și repararea celor deteriorate sau defecte este cu mult în urma pierderilor”, iar parcul existent de vehicule blindate ce pot fi utilizate în ofensivă va dura „doar câteva luni”, a declarat Nikolay Mitrokhin, cercetător la Universitatea din Bremen din Germania.
Între timp, există probleme „colosale” cu livrarea proviziilor în prima linie, deoarece dronele ucrainene, omniprezente, distrug vehiculele blindate de aprovizionare și mașinile civile, a mai declarat acesta.
Pentru a împiedica micile drone încărcate cu explozibili să se strecoare în trapele tancurilor sau să lovească blindajul, militarii ruși le acoperă cu bare metalice, plase și capace de cauciuc, creând ceea ce ucrainenii numesc în mod ironic „grătare regale”.
Rusia nu poate produce mai mult de 60 de tancuri pe an, potrivit lui Pavel Luzin, un analist din domeniul securității și apărării la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, un think tank din Washington, DC. „Nu vorbim despre sute”, a precizat acesta.
Cea mai mare problemă este legată de fabricarea de turele și tunuri, în timp ce componentele electronice complicate, cum ar fi sistemele de termoviziune în infraroșu și sistemele de ochire, cândva făcute din componente europene, sunt înlocuite cu altele chinezești, mai puțin fiabile.
Cu toate acestea, general-locotenentul ucrainean Igor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, consideră că Moscova mai are „până la doi ani” până când rămâne complet fără vehicule blindate.
Fabricile rusești de apărare lucrează în schimburi, recondiționând tancuri vechi și dezafectate pentru a face unul funcțional din mai multe, a mai precizat acesta, subliniind că se așteaptă ca ponderea vehiculelor blindate moderne, a tancurilor și a altor arme blindate să scadă semnificativ pe frontul din Ucraina.
Numărul de tancuri și vehicule blindate pe care Rusia le are la îndemână este acum de cel mult 7.000 - o reducere de 20 de ori în comparație cu cele 140.000 de vehicule deținute de Uniunea Sovietică în 1990, potrivit The Insider.
Este foarte posibil ca această situație să fie cauza principală pentru care se înregistrează o încetinire vizibilă a ritmului de avansare al trupelor ruse în Donbas. La începutul lunii februarie, numărul atacurilor rusești de-a lungul liniei frontului a scăzut cu o treime, iar din ianuarie suprafața de teren ocupat a scăzut de patru ori față de ritmul anterior, la doar 21 de kilometri pătrați, potrivit Oko Gora, un canal de analiză ucrainean Telegram.
De asemenea, pentru prima dată în ultimele luni, forțele ucrainene au reușit să contraatace și să reia controlul unor zone mici din jurul orașului strategic Pokrovsk.
Cu toate acestea, în pofida deficitului tot mai mare de artilerie, Rusia a triplat producția de obuze la aproximativ 3 milioane pe an, în timp ce Coreea de Nord i-a furnizat alte milioane. De altfel, Phenianul și Teheranul au furnizat sute de rachete, adăugându-se la sutele de rachete de fabricație rusă care lovesc continuu orașele ucrainene.
Eficacitatea lor este, totuși, pusă sub semnul întrebării, având în vedere că o rachetă Iskander este evaluată la aproximativ 3 milioane de dolari.
Linia frontului ruso-ucrainean se întinde pe aproape 1.300 km, în timp ce dronele și așa-zisele rachete drone ucrainene ajung tot mai adânc în interiorul Rusiei, lovind fabrici militare, baze, piste de aterizare și rafinării de petrol din zona arctică până pe coasta Mării Negre.
Moscova nu a reușit să construiască linii de apărare antiaeriană paralele cu linia frontului și nu a putut acoperi multe zone importante. Chiar dacă are un număr semnificativ de avioane de luptă și sisteme avansate de apărare antirachetă și antiaeriană, Rusia nu poate controla o zonă atât de vastă. În plus, nici nu își va putea mări rapid și cu prea mult capabilitățile necesare.
Între timp, cu sprijinul aliaților, se observă cu ușurință că potențialul și capabilitățile militare ale Ucrainei sunt în creștere.
În afară de de măgari, Rusia a fost acuzată că folosește așa-numitele „cămile umane” – militari cărora li se ordonă să alerge spre pozițiile avansate cu o încărcătură grea de muniție necesară echipei de asalt care urmează să vină. Șansele de supraviețuire ale acestor soldați sunt minime.
Reporterii de război pro-Kremlin au condamnat moartea sau retragerea militarilor cu experiență, pe măsură ce noi recruți ajung în prima linie după un antrenament insuficient.
„O împlinire exemplară a obligației de militar, propagată de mass-media, este aproape întotdeauna asociată cu moartea militarului în luptă”, a scris analistul pro-Kremlin Viktor Murakhovsky pe Telegram, pe 16 ianuarie. „Intenționat sau nu, se generează asocierea că pentru a deveni erou trebuie să mori eroic”.
Kremlinul susține că recrutarea în rândul bărbaților nu este o problemă, în timp ce aproximativ 600.000 de soldați luptă în Ucraina. Dar „prețul” fiecărui nou înrolat a crescut de peste 10 ori din 2022.
Acum, plata de înrolare se apropie de 30.000 de dolari, salariul lunar începe de la 2.000 de dolari, în timp ce compensația pentru un membru pierdut sau o rană gravă este de aproximativ 40.000 de dolari.
Fără să declare o nouă rundă de mobilizare, Kremlinul este acuzat că a forțat imigranții veniți să muncească în Rusia să se “ofere voluntari”. Citând zeci de soldați, revista Verstka, o publicație de știri online independentă înființată de jurnaliști ruși, a relatat săptămâna aceasta că trupele care urmează să fie demobilizate sunt obligate să-și extindă serviciul. Majoritatea sunt amenințați că, în cazul în care nu semnează contractul de prelungire pe loc, vor fi trimiși a doua zi să participe la asalt.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pamânturi rare ca formă de plată pentru sprijinirea financiară a eforturilor de război ale țării împotriva Rusiei.
Ucraina folosește acum bombe JDAM-ER de 500 de kilograme împotriva forțelor rusești și, în sfârșit, exista dovezi reale. Imagini apărute recent arată un Su-27 Flanker ucrainean lansând una dintre aceste bombe puternice. În timp ce livrările JDAM-ER către Kiev erau cunoscute, aceasta este prima dovadă confirmată că varianta de 500 de kg a acestei bombe este utilizata in lupta.
Armen Sarkisian, un important paramilitar prorus din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a fost rănit grav luni într-o explozie - un atentat cu bombă produsă la o clădire rezidenţială de lux din nord-vestul Moscovei, relatează Reuters.
Experții militari au analizat ce arme laser occidentale ar trebui să solicite Ucraina aliaților săi și ce probleme pot apărea la utilizarea unor astfel de arme.
"Nu se poate merge decât într-o singură direcție și trebuie să ne asigurăm că punem capăt conflictului" care durează de aproape trei ani, a precizat emisarul numit de președintele Donald Trump pentru războiul din Ucraina, generalul (r.) Keith Kellogg. El a vorbit de concesii de ambele părți.
Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a atacat o clădire a fostului internat din orașul Sudja din regiunea Kursk din Rusia, care găzduia la acel moment aproximativ 90 de persoane.
Publicația rusă Izvestia citează ”surse occidentale” care au semnalat faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în zona Războiului din Ucraina un nou tip de rachetă pentru complexul (sistemul) operativ-tactic Iskander-M cu focos penetrant. Aceasta permite distrugerea buncărelor subterane, a clădirilor masive din beton și a posturilor de comandă inamice.
Polonia reacționează la atacurile rusești cu drone și rachete, care vizează ținte din vestul Ucrainei (în apropierea frontierei comune), la fel ca și România în cazul loviturilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
După ce anterior președintele american Donald Trump a anunțat că războiul provocat de Rusia poate fi oprit în 24 de ore, iar apoi a vehiculat perioada “mai rezonabilă” de 100 de zile, ieri reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a ieșit cu declarații potrivit cărora încheierea războiului din Ucraina este „o chestiune de luni, nu de ani”.
Forțele de apărare ale Ucrainei folosesc de mult timp drone, inclusiv cele care pot transporta bombe grele FAB-250 pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.
Trupele ruse au preluat controlul unei localități aflate la 11 kilometri sud-vest de oraș și se pregătesc de asaltul localității.
Armele de precizie nu se pot lipsi de cipuri. Producția lor necesită galiu, germaniu și antimoniu, al căror export în Rusia este sub embargo (nu că Europa și Statele Unite ar avea din belșug rezerve din aceste materiale critice).
Coreea de Nord și-a trimis cele mai bune trupe pentru a-i ajuta pe ocupanții ruși în războiul împotriva Ucrainei. Dar, după câteva luni de pierderi grele, aceștia au fost retrași din primele linii.
Moscova consolidează apărarea la baza aeriană cheie Millerovo, lângă Ucraina. Armata a desfășurat acolo noi sisteme de apărare antiaeriană S-300/400 și modifică hangarele în care sunt ținute aeronavele. Schimbări similare au avut loc sau au loc, de exemplu, la baza aeriană rusă Belbek din Crimeea ocupată sau la baza Primorsko-Achtarsk din regiunea Krasnodar.
Ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonson, a anunțat acordarea unui pachet record de ajutor militar către Ucraina.
Linia frontului a ajuns lângă Pokrovsk, regiunea Donețk. Aproape toată infrastructura critică din oraș a fost distrusă, dar ucrainenii nu vor să renunțe atât de ușor la pozițiile fortificate din zonă.
Ritmul progreselor rusești în Ucraina a scăzut la un nivel minim din șase luni, scăzând la niveluri nemaivăzute de înainte de incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk a Rusiei, la începutul lunii august a anului trecut.
Rebelii din miliția M23, susținuți de Rwanda, și-au consolidat controlul asupra celui mai mare oraș din estul Congo-ului, Goma, miercuri, în timp ce coloane de mercenari români angajați să lupte pentru Congo au intrat în Rwanda sub supravegherea strictă a forțelor de securitate ruandeze, scrie Reuters.
Ucraina susține că militarii săi au atacat cu succes o rafinărie de petrol din orașul rusesc Kstovo, la aproximativ 800 de kilometri (500 de mile) de liniile de luptă din estul Ucrainei. Potrivit surselor mass-media ucrainene, patru drone au lovit un depozit al companiei Lukoil, provocând pagube substanțiale. Mai multe materiale video publicate pe rețelele de socializare au arătat un incendiu puternic deasupra unei clădiri industriale.
Ucraina are nevoie de garanții de securitate mai ample, iar președintele rus Vladimir Putin nu se teme de Europa, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Fox News în care l-a îndemnat pe președintele american Donald Trump să fie de partea Ucrainei, informează Agerpres și Reuters.
Prima delegație guvernamentală rusă de la căderea președintelui sirian Bashar Assad a sosit marți la Damasc pentru a discuta situația bazelor rusești din Siria.
Echipajul unui tanc ucrainean Leopard 2A4 a distrus cu succes o coloană blindată rusă formată din cinci vehicule blindate aflate în apropiere de Pokrovsk, regiunea Donețk, potrivit unei declarații a grupului operativ-strategic de trupe ucrainene (OSUV) Khortytsia.
Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă unor negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar a subliniat că nu va purta discuții directe cu Volodimir Zelenski.
După eșecul „înfrângerii Ucrainei în 3 zile” Armata rusă a trecut la doctrina de a distruge, la propriu, înainte de a „cuceri”. Radu Hossu, corespondent de război, a văzut cu ochii lui cum arată în Ucraina „ruskii mir” (n.r. - lumea rusă), cu orașe întregi rase la propriu de pe fața pământului. E ceea ce am văzut cu toții în Siria, doar că la o scară colosală. Ceva pentru care umanitatea nu a fost pregătită.
Una dintre caracteristicile luptelor din Ucraina este utilizarea frecventă a dronelor FPV (First Person View). Întrucât imaginile difuzate de combatanți arată, în general, doar lovituri, este dificil de știut câte dintre aceste dispozitive sunt necesare pentru a „neutraliza” un vehicul blindat. Brigada a 37-a de Infanterie Marină a armatei ucrainene, care utilizează multe dintre „tancurile ușoare” AMX-10RC promise Kievului de Franța, se confruntă în mod evident cu amenințarea dronelor FPV rusești.
Pentru a doua oară într-o lună, o brigadă a armatei ucrainene nou formată se dezintegrează în timp ce se desfășoară pe linia frontului într-unul dintre cele mai urgente sectoare ale războiului de 35 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei, în zona Pokrovsk. Brigăzile au fost formate recent, rapid.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit că operațiunea ucraineană pe teritoriul Federației Ruse continuă deja de aproape jumătate de an.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Forțele de securitate siriene afiliate noii administrații au reușit să sechestreze în zona rurală din Damasc un transport de arme destinat Hezbollah-ului libanez, reprezentând al doilea incident de acest gen după cum a anunțat duminică Ministerul de Interne. Această operațiune indică faptul că grupul șiit libanez susținut de Iran, care a suferit pierderi grele în vieți și echipamente în timpul recentului război cu Israelul, își continuă eforturile de a-și reconstrui rândurile și capacitățile militare.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.01.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au preluat controlul integral asupra localității Velyka Novosilka din Republica Populară Donețk.
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, consideră că țările învecinate Rusiei nu ar trebui să se alăture unei eventuale misiuni de menținere a păcii în Ucraina, potrivit Polsat News. „Nicio țară care se învecinează cu Rusia nu ar trebui să fie implicată într-o astfel de misiune de stabilizare, deoarece ar putea duce cu ușurință la provocări.”
Germania și Franța au criticat declarațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi condus la invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit ministrului german de externe Annalena Baerbock, președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a început războiul din Ucraina.
În contextul conflictului din Ucraina, spațiul aerian al României a fost încălcat de mai multe ori de drone rusești, unele dintre acestea prăbușindu-se pe teritoriul țării noastre. Camera Deputaților a adoptat legea care permite Armatei să doboare dronele care pătrund neautorizat în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare. Legile vor fi supuse votului final săptămâna viitoare, la Senat.
Statele Unite au aprobat o potențială vânzare militară către România, incluzând bombe ghidate GBU-39B și echipamente conexe în valoare de 84 de milioane de dolari. Departamentul de Stat a dat undă verde tranzacției, în timp ce Agenția pentru Cooperare pentru Securitate și Apărare a notificat oficial Congresul SUA.
În timpul unei vizite de lucru la o fabrică de drone din Sankt Petersburg, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 19.02.2025, că luptătorii Brigăzii 810 Infanterie Marină aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse au trecut granița cu Ucraina în regiunea Kursk și “au pătruns pe teritoriul inamicului”.
Una dintre rutele cu cel mai mare potențial, insuficient exploatate de Europa și Statele Unite, este coridorul care leagă statele din Asia Centrală, Caucazul și Europa, remarcă de George Scutaru, Director General al New Strategy Center și fost consilier pentru securitate națională al Președintelui României - într-un studiu realizat împreună cu Mamuka Tsereteli și Kaush Arha.
Pentru a descuraja Rusia și a menține pacea în Ucraina după război, „sute de mii” de soldați din alte țări vor trebui să fie desfășurați în Ucraina, a declarat ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, la postul de televiziune lituanian LNK, relatează Delfi. „Știm ce volum (n.a. de trupe) sunt necesare pentru a descuraja Rusia. Vorbim despre sute de mii de soldați”, a argumentat Budrys.
Potrivit unui comunicat, MAE confirmă că a auzit mesajele publice ale unor membri din Administrația Trump, dar nu au existat intervenții din partea SUA în discuțiile bilaterale.
Uniunea Europeană se pregătește să trimită cel puțin șase miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei, a informat Politico , citând trei diplomați UE.
Înainte de participarea la reuniunea informală de astăzi, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan va discuta cu președintele francez.
SUA, Rusia și China participă împreună la un exercițiu naval internațional: “Komodo-2025” a fost deschis oficial pe Insula Bali din Indonezia, cu reprezentanți din peste 30 de state.
India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash.
Pentru că nu dispune de trupe terestre suficiente pentru a le trimite în Ucraina, Marea Britanie propune organizarea de patrule aeriene deasupra teritoriului ucrainean.
Președintele american Donald Trump a declarat, marți seară, la o conferință de presă la stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida, că dacă Ucraina dorește să stea la masa negocierilor, ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale.
Potrivit Reuters, Franța a invitat națiunile europene și Canada, care au fost absente de la summitul de luni de la Paris, la o a doua conferință privind Ucraina și securitatea europeană, care va avea loc miercuri. Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Republica Cehă, Finlanda, Grecia, România, Suedia și Belgia se numără printre națiunile invitate, potrivit a două surse diplomatice.
Pe 19 februarie 2025, la Institutul Cultural Italian din București, are loc conferința „Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei: Războiul prin ochii martorilor”, un eveniment de două ore care reunește oficiali români și ucraineni, jurnaliști, analiști, experți și martori direcți ai războiului din Ucraina.
Experta în securitate Ioana Constantin-Bercean, doctor al Universității din București și expert LARICS, a tras câteva concluzii ca urmare a declarațiilor lui J.D. Vance, vicepreședintele SUA în cadrul Conferinței de la Munchen.
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este dreptul suveran al Kievului, dar Moscova adoptă o poziție diferită în ceea ce privește problemele legate de alianțele militare. Potrivit agenției de stat ruse TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat acest lucru astăzi (18.02.2025). În același timp, el a spus că președintele rus, Vladimir Putin, este gata să poarte discuții cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dacă este necesar, cu toate că Moscova pune la îndoială legitimitatea șefului statului ucrainean.
Candidatul la funcția de cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, și-a anunțat intenția de a schimba, după alegeri, politica Berlinului de a furniza Ucrainei rachete Taurus. Merz a asigurat că nu va abandona poziția pe care a susținut-o înainte de începerea campaniei electorale.
Europa este pregătită și dispusă să își asume un rol de lider în furnizarea de garanții de securitate Ucrainei, a scris secretarul general al NATO, Mark Rutte, pe 17 februarie pe X. Remarcile lui Rutte au fost făcute după ce președintele francez Emmanuel Macron a găzduit la Paris un summit al puterilor europene. Summitul a avut loc înainte de începerea discuțiilor dintre SUA și Rusia privind încetarea războiului din Ucraina.
La 16 februarie 2025, un lansator de rachete termobarice rusesc TOS-2 Tosochka a fost distrus în Ucraina, marcând prima pierdere confirmată vizual a acestui sistem în luptă. Rapoarte din surse multiple, inclusiv imagini din satelit, indică faptul că vehiculul a fost distrus în apropiere de Petrovka, Donețk.
Negocierile dintre delegațiile SUA și cele ruse au început în Arabia Saudită. Potrivit presei ruse de propagandă, în timpul acestora părțile vor discuta despre cooperarea economică și „problema reglementării ucrainene”.
Armata SUA efectuează teste în condiții de frig extrem pe vehiculul de luptă M10 Booker la Fort Greely, Alaska. Aceste teste ar putea fi considerate ca parte a strategiei arctice a Departamentului Apărării al SUA pentru evaluarea gradului de eficacitate operațională în condiții sub zero grade. Rezultatele vor sta la baza deciziilor privind producția și desfășurarea la capacitate maximă, asigurând performanța vehiculului în medii dificile în care temperaturile pot coborî sub -50°C.
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, fost secretat de stat în Ministerul Afacerilor Externe, într-o analiză postată public a tras câteva concluzii după întrevederea liderilor europeni care a avut loc la Paris și la care România nu a participat.
Viceprim-ministrul Ucrainei Olga Stefanișina a relatat că Ucraina „nu a respins” acordul privind mineralele de pământuri rare propus de Statele Unite și rămâne în stadiul de discuție.
Armata ucraineană a anunțat distrugerea noului sistem rusesc de apărare antiaeriană S-350 Vityaz.
La expoziția militară Idex 2025 din Abu Dhabi, T-90MS, un tanc principal de luptă modernizat al companiei rusești Uralvagonzavod și-a făcut apariția la standul companiei Rosoboronexport.
Generalul de flotilă aeriană Nicolae Crețu, Comandantul Bazei 57 Aeriene “Mihail Kogălniceanu” a explicat cum va fi formată noua Escadrilă de Vânătoare.
Statele Unite ale Americii, puterea pacificatoare în care omenirea și-a pus speranța după cel de-al Doilea Război Mondial că o va proteja de o nouă catastrofă, și-a făcut foarte bine treaba și a menținut planeta sigură.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns că SUA, care vor să înceapă discuţii cu Rusia, vor "să-i facă pe plac lui Putin" şi a estimat drept "slabă" capacitatea de apărare europeană, într-un interviu difuzat luni de canalul public german ARD, informează Agerpres și AFP.
Armata israeliană (IDF) va rămâne temporar pe teritoriul libanez, în doar cinci posturi strategice în apropierea graniței. Acest lucru a fost declarat de un purtător de cuvânt al IDF.