Europa e pe cont propriu? Hegseth spune că prezența SUA în Europa nu este ”pentru totdeauna” / Orban visează deja la o nouă ordine mondială după München
De când Rusia a invadat Ucraina la începutul lui 2022, Orban a fost un critic vocal al poziției UE privind sancțiunile împotriva Moscovei.
Soldații americani în timpul exercițiului militar Arrow, desfăşurat cu participarea
forţelor armate finlandeze. Sursa foto: Departamentul american al Apărării.
Orban a fost un critic vocal al poziției UE privind sancțiunile împotriva Moscovei și al sprijinului financiar și militar al Uniunii pentru Ucraina ca răspuns la război.
În acest timp, țările europene au făcut eforturi serioase pentru a găsi alternative la energia rusă, Ungaria, o țară fără ieșire la mare, spune că nu există altă variantă decât gazul rusesc. Budapesta primește 80-85% din gaz din Rusia, iar majoritatea livrărilor de țiței provin tot de la Răsărit.
„Vom câștiga foarte mult din acordul de pace”, crede liderul ungar.
Rusia va fi „reintegrată” în economia mondială și în sistemul energetic european după ce se va ajunge la un acord de pace și se va termina războiul din Ucraina, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul de radio de stat.
„Dacă vine președintele american și face pace și se ajunge la un acord, cred că Rusia va fi reintegrată în economia mondială... sistemul de securitate european și chiar sistemul economic și energetic european, asta va da un mare impuls economiei maghiare”, a spus Orban, un aliat al președintelui Donald Trump.
Europa e pe cont propriu?
Între timp, secretarul american al Apărării spune că țările europene trebuie să investească masiv în apărare, întrucât prezența militară a SUA pe continentul european nu este ”pentru totdeauna”.
”Nu este posibil să presupunem că prezența Statelor Unite pe continent va dura pentru totdeauna”, a declarat vineri secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, în timpul unei vizite în Polonia, țară remarcată de oficialul american pentru investițiile masive (4,7% din PIB în 2025) în propria sa securitate, relatează Reuters.
Apropo de vizita de la Varșovia, trebuie remarcat că acolo se și oprește turneul european al secretarului american al Apărării. România nu e pe lista Administrației Trump, când vine vorba despre consolidarea securității Europei.
Negocieri Putin-Trump
Trump a spus că atât președintele rus Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au exprimat miercuri dorința de pace în apeluri telefonice separate cu el și le-a ordonat oficialilor americani de vârf să înceapă discuțiile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Detaliile Planului de pace nu sunt clare, dar SUA au dat deja un semnal prin vocea secretarul american al Apărării, care a declarat că Ucraina trebuie să se împace cu noua realitate de pe teren și să renunțe la teritoriile deja pierdute. În plus, aderarea la NATO iese din discuție.
Liderii europeni se opun planului de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina.
La Berlin, Bruxelles, Paris și Londra, un număr tot mai mare de voci, unele dintre ele furioase, îl avertizează pe președintele SUA că acceptarea cererilor de teritoriu ale liderului rus Vladimir Putin ar fi doar o primă cedare dintr-un lung șir de concesii.
Este clar că orice înțelegere din spatele nostru nu va funcționa. Ai nevoie de europeni, ai nevoie de ucraineni, a spus înaltul diplomat al UE Kaja Kallas, în marja unei întâlniri a miniștrilor NATO.
”De ce le dăm tot ce își doresc chiar înainte să înceapă negocierile? Asta e conciliatorism (o cedare pentru a-l liniști pe Putin - n.r). Nu a funcționat niciodată”, a adăugat ea.
Decizia lui Trump nu a fost primită bine nici în Marea Britanie.
”Istoria a arătat în repetate rânduri că politica appeasement (conciliatorism) nu funcționează niciodată. Acest război trebuie să se încheie în condițiile Ucrainei, orice ar fi mai puțin o trădare și o amenințare directă la adresa securității europene, a declarat deputatul britanic David Reed pentru Politico.
Termenul de ”appeasement”, care este folosit pentru a descrie eforturile diplomatice condamnate înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, care nu l-au putut opri pe Hitler, rezonează puternic prin capitalele Europei.
Chiar și premierul britanic Keir Starmer, care a cultivat relații bune cu Trump, a refuzat să aprobe detaliile planului american. Și a spus că nu pot exista negocieri cu privire la Ucraina dacă Ucraina nu este inclusă. Starmer insistă, de asemenea, că Ucraina ar trebui să fie pe calea aderării la NATO, lucru căruia Putin se opune vehement.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News