Trump vrea accesul la 50% din rezervele minerale ale Ucrainei. Zelenski a refuzat: ”Nu văd încă în document legătura între minerale şi protecţie”. Ce resurse deține Ucraina și unde se află
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea unei delegații a Congresului SUA de a semna un memorandum prin care Statele Unite ar primi 50% din toate rezervele minerale din Ucraina.
Potrivit Washington Post, ”Zelensky a refuzat politicos să semneze”, lucru confirmat chiar de către președintele ucrainean, care a anunțat că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta "nu ar proteja" în acest stadiu ţara sa.
WashingtonPost relatează cum a decurs întâlnirea din 12 februarie, cu două zile înainte de Conerința de la Munchen. Zelenski, notează sursele publicației, a avut doar câteva minute pentru a se familiariza cu propunerea SUA, înainte de a se întâlni cu secretarul de Trezorerie al SUA, Scott Bessant.
"Nu i-am autorizat pe miniştri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează", a declarat Zelenski în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte "garanţii de securitate" pentru Ucraina.
Însă "eu nu văd încă în document această legătură" între minerale şi protecţie, a adăugat el.
Cât solicită administrația Trump
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanţa apărarea ei în războiul cu Rusia.
Drept compensație pentru efortul militar depus de SUA, se vehiculează o sumă uriașă, reprezentând resurse în valoare de 500 de miliarde de dolari.
Cererea administrației Trump de săptămâna aceasta prevedea ca Kievul să predea SUA 50% din resursele sale minerale – o cerere extraordinară care ar putea umbri în mod semnificativ valoarea ajutorului care a fost trimis Ucrainei.
Amintim că, de la începutul războiului, Kievul a primit aproximativ 50 de miliarde de dolari în ajutor nemilitar, potrivit unei estimări a Institutului pentru Economie Mondială de la Universitatea Kiel
De asemenea, asistența de securitate a SUA a totalizat 65,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de Pentagon. În această sumă sunt incluse echipamente noi. O mare parte din acest ajutor este la ”prețul de inventar”, întrucât provine din stocurile existente ale Armatei SUA. Costul raportat de Pentagon se bazează pe prețul necesar pentru a înlocui echipamentele donate. De asemenea, sprijinul include și contracte directe pentru producerea de armament și instruirea forțelor ucrainene.
Mass-media a raportat că întâlnirea dintre Zelenski și Vance ca parte a Conferinței de securitate de la München a fost amânată pentru o dată ulterioară. Motivul acestei decizii a fost că SUA au avut nevoie de timp pentru a lucra la proiectul de memorandum de parteneriat, pe care Ucraina l-a finalizat și l-a predat americanilor.
Ce solicită administrația Trump
SUA au o listă de 50 de minerale critice , dintre care aproximativ 20 sunt situate în Ucraina, arată Volodymyr Vlasyuk, directorul Întreprinderii de Stat Ukrpromzovneshexpertiza.
Oficialul a clarificat pentru DW că mineralele numit de Trump „pământuri rare”, aparțin de fapt grupului de minerale critice”.
Deci, dacă vorbim despre acest grup de minerale critice, atunci Ucraina are într-adevăr rezervele și zăcămintele importante, folosite în două domenii chieie: baterii, precum și semiconductori.
”În Ucraina există elemente ale acestor două grupuri critice. Avem litiu, grafit și mangan. Acestea sunt cele trei componente cheie ale grupului „baterie”. Avem, de asemenea, minerale critice din grupa „semiconductorilor”: galiu și germaniu... Acestea sunt folosite pentru a produce microcipuri moderne”
Unde se află resursele
Statele Unite sunt 100% dependente de importurile de resurse precum arsen, azbest, cesiu, spat fluor, galiu, grafit, indiu, mangan, mica, niobiu, rubidiu, scandiu, stronțiu, tantal și ytriu. În șase articole din această listă, americanii sunt dependenți critic de China.
Elementele pământurilor rare includ ytriu, iterbiu și lantanide chiar există în Ucraina, iar cele mai interesante zăcăminte sunt concentrate în principal în zona ocupată a țării.
„Părțile centrale și de nord ale Ucrainei au rezerve și resurse bogate. Vorbim despre titan, litiu, uraniu, nichel, cobalt, cupru, niobiu, tantal. Sunt situate pe un teritoriu neocupat. Majoritatea acestor proprietăți nu sunt suficient de unice pentru a atrage o coadă de investitori. „Proiectele necesită pregătire pentru operațiuni ulterioare”, declară un expert pentru publicația NV.
Totuși, 33% din toate zăcămintele de pământuri rare ale Ucrainei sunt situate în teritoriile ocupate.
Grafit (230 de mil tone, 4% din rezervele mondiale) : Zavallivske, Petrivske, Burtynske. Au mai multe secțiuni. Rezervele sunt de aproximativ 19 milioane de tone cu un conținut de minereu de 4-10%.
Uraniu: zăcăminte Novokonstyantynivske ( în dezvoltare de către Complexul de minerit și cariere din Est), Dokuchaevske, Severynivske ( anulat). Toate sunt în regiunea Kirovohrad. Novokonstyantynivske este cel mai atractiv.
Titan (564 mii tone, 1% din rezervele mondiale) : În Ucraina, există mai mult de 30 de zăcăminte de minereuri care conțin titan de tipuri aluvionare și native. Cele mai promițătoare sunt zăcămintele Stremyhorodske, Tarasivske și Malyshevske cu rezerve de producție de 20 până la 50 de ani.
Beriliu și: În Ucraina a rămas un singur depozit de beriliu liber ( Perjanske, regiunea Jytomyr) cu rezerve de 15,3 mii tone. tone de oxid de beriliu, precum și care conține tantal, niobiu, zirconiu, staniu, molibden, litiu și zinc.
Zăcăminte de mangan : Velikotokmatske ( rezerve de 1,57 miliarde de tone cu un conținut mediu de mangan de 25,8%, este sub ocupație, iar rușii au organizat deja exploatarea minereurilor).
Molibden : Un număr semnificativ de apariții de minereu de molibden au fost descoperite. ea mai promițătoare este zona Ustinov a zăcământului de minereu Perzhansky ( regiunea Zhytomyr). Molibdenul este utilizat în conducte de petrol, piese de avioane și rachete.
Litiu (locul 5 în Europa, 2% din rezervele mondiale): în Ucraina există 4 zăcăminte cu zăcăminte de litiu. Totuși, Andriy Brodsky, CEO al VKF Velta, nu crede în perspectivele litiului ucrainean pentru Statele Unite . „După părerea mea, litiul ucrainean atractiv este un mare mit pentru investitori. ” Un subiect prea mare. „Acei investitori care înțeleg geologia își pierd foarte repede interesul pentru depozitele noastre”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News