Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump vrea accesul la 50% din rezervele minerale ale Ucrainei. Zelenski a refuzat: ”Nu văd încă în document legătura între minerale şi protecţie”. Ce resurse deține Ucraina și unde se află
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea unei delegații a Congresului SUA de a semna un memorandum prin care Statele Unite ar primi 50% din toate rezervele minerale din Ucraina.
Harta Ucraina / Sursa: mapchart
Harta Ucraina / Sursa: mapchart

Potrivit Washington Post, ”Zelensky a refuzat politicos să semneze”, lucru confirmat chiar de către președintele ucrainean, care a anunțat că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta "nu ar proteja" în acest stadiu ţara sa.

WashingtonPost relatează cum a decurs întâlnirea din 12 februarie, cu două zile înainte de Conerința de la Munchen.  Zelenski, notează sursele publicației, a avut doar câteva minute pentru a se familiariza cu propunerea SUA, înainte de a se întâlni cu secretarul de Trezorerie al SUA, Scott Bessant.

"Nu i-am autorizat pe miniştri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează", a declarat Zelenski în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte "garanţii de securitate" pentru Ucraina.

Însă "eu nu văd încă în document această legătură" între minerale şi protecţie, a adăugat el.

 

Cât solicită administrația Trump


Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanţa apărarea ei în războiul cu Rusia.

Drept compensație pentru efortul militar depus de SUA, se vehiculează o sumă uriașă, reprezentând resurse în valoare de 500 de miliarde de dolari.

Cererea administrației Trump de săptămâna aceasta prevedea ca Kievul să predea SUA 50% din resursele sale minerale – o cerere extraordinară care ar putea umbri în mod semnificativ valoarea ajutorului care a fost trimis Ucrainei.

Amintim că, de la începutul războiului, Kievul a primit aproximativ 50 de miliarde de dolari în ajutor nemilitar, potrivit unei estimări a Institutului pentru Economie Mondială de la Universitatea Kiel

De asemenea, asistența de securitate a SUA a totalizat 65,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de Pentagon. În această sumă sunt incluse echipamente noi. O mare parte din acest ajutor este la ”prețul de inventar”, întrucât provine din stocurile existente ale Armatei SUA. Costul raportat de Pentagon se bazează pe prețul necesar pentru a înlocui echipamentele donate. De asemenea, sprijinul include și contracte directe pentru producerea de armament și instruirea forțelor ucrainene.

Mass-media a raportat că întâlnirea dintre Zelenski și Vance ca parte a Conferinței de securitate de la München a fost amânată pentru o dată ulterioară. Motivul acestei decizii a fost că SUA au avut nevoie de timp pentru a lucra la proiectul de memorandum de parteneriat, pe care Ucraina l-a finalizat și l-a predat americanilor.

 

Ce solicită administrația Trump

 

SUA au o listă de 50 de minerale critice , dintre care aproximativ 20 sunt situate în Ucraina, arată Volodymyr Vlasyuk, directorul Întreprinderii de Stat Ukrpromzovneshexpertiza.

Oficialul a clarificat pentru DW că mineralele numit de Trump „pământuri rare”, aparțin de fapt grupului de minerale critice”.

Deci, dacă vorbim despre acest grup de minerale critice, atunci Ucraina are într-adevăr rezervele și zăcămintele importante, folosite în două domenii chieie: baterii, precum și semiconductori.

”În Ucraina există elemente ale acestor două grupuri critice. Avem litiu, grafit și mangan. Acestea sunt cele trei componente cheie ale grupului „baterie”. Avem, de asemenea, minerale critice din grupa „semiconductorilor”: galiu și germaniu... Acestea sunt folosite pentru a produce microcipuri moderne”

 

Unde se află resursele

 

Statele Unite sunt 100% dependente de importurile de resurse precum arsen, azbest, cesiu, spat fluor, galiu, grafit, indiu, mangan, mica, niobiu, rubidiu, scandiu, stronțiu, tantal și ytriu. În șase articole din această listă, americanii sunt dependenți critic de China.

Elementele pământurilor rare includ ytriu, iterbiu și lantanide chiar există în Ucraina, iar cele mai interesante zăcăminte sunt concentrate în principal în zona ocupată a țării.

„Părțile centrale și de nord ale Ucrainei au rezerve și resurse bogate. Vorbim despre titan, litiu, uraniu, nichel, cobalt, cupru, niobiu, tantal. Sunt situate pe un teritoriu neocupat. Majoritatea acestor proprietăți nu sunt suficient de unice pentru a atrage o coadă de investitori. „Proiectele necesită pregătire pentru operațiuni ulterioare”, declară un expert pentru publicația NV.

Totuși, 33% din toate zăcămintele de pământuri rare ale Ucrainei sunt situate în teritoriile ocupate.

Grafit (230 de mil tone, 4% din rezervele mondiale) : Zavallivske, Petrivske, Burtynske. Au mai multe secțiuni. Rezervele sunt de aproximativ 19 milioane de tone cu un conținut de minereu de 4-10%.

Uraniu: zăcăminte Novokonstyantynivske ( în dezvoltare de către Complexul de minerit și cariere din Est), Dokuchaevske, Severynivske ( anulat). Toate sunt în regiunea Kirovohrad. Novokonstyantynivske este cel mai atractiv.

Titan (564 mii tone, 1% din rezervele mondiale) : În Ucraina, există mai mult de 30 de zăcăminte de minereuri care conțin titan de tipuri aluvionare și native. Cele mai promițătoare sunt zăcămintele Stremyhorodske, Tarasivske și Malyshevske cu rezerve de producție de 20 până la 50 de ani.

Beriliu și: În Ucraina a rămas un singur depozit de beriliu liber ( Perjanske, regiunea Jytomyr) cu rezerve de 15,3 mii tone. tone de oxid de beriliu, precum și care conține tantal, niobiu, zirconiu, staniu, molibden, litiu și zinc.

Zăcăminte de mangan : Velikotokmatske ( rezerve de 1,57 miliarde de tone cu un conținut mediu de mangan de 25,8%, este sub ocupație, iar rușii au organizat deja exploatarea minereurilor).

Molibden : Un număr semnificativ de apariții de minereu de molibden au fost descoperite. ea mai promițătoare este zona Ustinov a zăcământului de minereu Perzhansky ( regiunea Zhytomyr). Molibdenul este utilizat în conducte de petrol, piese de avioane și rachete.

Litiu (locul 5 în Europa, 2% din rezervele mondiale): în Ucraina există 4 zăcăminte cu zăcăminte de litiu. Totuși, Andriy Brodsky, CEO al VKF Velta,  nu crede în perspectivele litiului ucrainean pentru Statele Unite . „După părerea mea, litiul ucrainean atractiv este un mare mit pentru investitori. ” Un subiect prea mare. „Acei investitori care înțeleg geologia își pierd foarte repede interesul pentru depozitele noastre”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Obuzierele britanice AS90, aduse de ucraineni la Pokrovsk. Militar din Brigada 117: Diferența e colosală, ca între Lada și Mercedes E-class
Avansul rușilor încetinește la nivelul din august, iar experții explică ce se întâmplă: ”Ucrainenii au înțeles în sfârșit”
Coloane de mercenari români ies din Congo pe la frontiera cu Ruanda / UPDATE: MAE confirmă că cetățenii români au părăsit zona de conflict
Forțele ucrainene au atacat unul dintre cele mai importante complexe industriale ruseşti (Video): Mai multe drone au lovit rafinăria Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez, a patra ca mărime din Rusia
Zelenski: Vrem ca Trump să fie de partea dreptății, a Ucrainei. Rusia nu se teme de Europa
Soarta bazelor rusești din Siria, incertă. Noul guvern de la Damasc are cereri dure pentru Moscova
Un tanc ucrainean Leopard 2A4 elimină o întreagă coloană blindată rusă în regiunea Donețk (Video)
Ipocrizia maximă a Rusiei: Putin e deschis la negocieri, dar refuză să stea la masă cu Zelenski
Așa arată orașul Marinka din Ucraina, „eliberat” de ruși după ce a fost literalmente ras de pe fața pământului. Multe altele sunt în aceeași situație. Photo: Presidential Office of Ukraine
EXCLUSIV
Așa arată „eliberarea rusă”: Cucerirea a moloz și dărâmături. Hossu: Umanitatea nu a fost pregătită pentru raderea de pe fața pământului a unor orașe întregi
Ce rol joacă vehiculele franceze AMX-10 în apărarea Ucrainei? Blindatul are un mare minus tehnic, dar ucrainenii i-au găsit o utilitate (Video)
Ucraina trebuie să învețe din greșeli. Forbes: Aruncată în luptă prea repede, a doua brigadă ucraineană s-a dezintegrat la contactul cu lupta în malaxorul din Pokrovsk
„Aventura scurtă” a Ucrainei în teritoriile ruse a ajuns la aproape 6 luni. Zelenski explică de ce ucrainenii și-au consolidat poziții în Kursk
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Semne de normalizare în Siria. Noua administrație siriană împiedică un transport de arme pentru Hezbollah
Ocupantul rus a anunțat preluarea controlului asupra localității Velyka Novosilka, care ar fi ultimul bastion al Armatei ucrainene din vestul regiunii Donețk
Israelul și Hamas se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

Ştiri Recomandate

Britanicii ar putea trimite zeci de avioane Eurofighter pentru menținerea păcii în Ucraina, drept compensație pentru o prezență terestră mai redusă
Trump dă o lovitură grea Kievului reluând teza Kremlinului: Ucraina a început acest război / Trebuie să organizeze alegeri prezidențiale
Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România
Imprimatur: Cui îi este frică de JD Vance?
Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar se opune integrării acesteia în NATO
Candidatul german la funcția de cancelar, Friedrich Merz, dorește să schimbe ,,politica Taurus'' pentru Ucraina
Garanții de securitate pentru Ucraina | Rutte: Europa este pregătită și dispusă să-și asume un rol de lider
Ucraina distruge primul lansator de rachete termobarice rusesc TOS-2 Tosochka (Foto)
Discuțiile SUA-Rusia, un moment ”Yalta”? Expert ucrainean: Trump dă la schimb Flancul Estic. Baerbock spune că Europa ar putea lansa ”un ajutor fără precedent”
Premieră pentru U.S. Army: Primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF, a fost trimis în regiunea Arctică pentru teste
Nu există plan B în relația cu SUA. Naumescu: La Paris, Europa și-a arătat din nou limitele. Divergențe inclusiv privind trupe de menținere a păcii în Ucraina
Resursele Ucrainei încă sunt pe masa negocierilor. Unde a greșit Kievul, cât valorează resursele Ucrainei și ce dorea administrația SUA să controleze
Ucrainenii spun că au distrus noul sistem rusesc de apărare aeriană S-350 Vityaz, ”mai bun decât Patriot”
Uitați de T-14 Armata. Rusia a prezentat noul tanc T-90MS, cea mai modernă versiune. Și speră deja că două țări vor semna contracte
Cu două escadrile complete de F-16, România începe construcția celei de-a treia. Unde va fi sediul ultimelor F-16 care vor ajunge anul acesta
Administrația Trump și europenii pică primul lor examen privind reacția la escaladarea nucleară? Atacul dronei ruse de la Cernobîl, testare pentru aliați
Zelenski: Europa e azi slabă din punct de vedere militar iar SUA îi fac Rusiei pe plac pentru o soluție rapidă. Un armistițiu nu e însă un succes
Armata israeliană își retrage trupele din Liban. Vor rămâne doar cinci poziții strategice
Rusia are, din 2023, o unitate specială care comite asasinate și sabotaj în Occident. SSD e în spatele încercării de asasinat a șefului Rheinmetall și a sabotajelor repetate
Forțe de menținere a păcii în Ucraina. China și Brazilia ar fi luate în calcul
Statele europene vor o pace în Ucraina, dar şovăie în luarea unor decizii concrete: Liderii europeni au atitudini diferite față de trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina
Poziția Beijingului faţă de războiul ruso-ucrainean. Zelenski: „Pentru prima dată vedem interesul Chinei”
Reprezentanții NATO au atras atenția Ucrainei privind utilizarea ineficientă a armamentului primit 
Mașinile de luptă poloneze Borsuk sparg gheața într-un final în Armata Poloniei. Polonezii au confirmat că România e o piață de interes pentru „bursuc”
Nu atât de uşor pe cât părea! Marco Rubio: Este nevoie de mai mult de o întâlnire pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Ungaria îi acuză pe liderii europeni că împiedică pacea în Ucraina. Raptul teritorial rusesc împotriva Ucrainei nu deranjează deloc la Budapesta
Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024
EXCLUSIV
Ce va fi românesc pe blindatele 4x4 Cobra II pe care turcii le vor produce pentru România? De la turelă la echipamente interioare „made in Romania”
Mesajul congresmanului american Crenshaw pentru Europa: Ar trebui să fie mai agresivă și să-și „dubleze sau să-și tripleze eforturile” pentru a ajuta Ucraina
Neortodox, dar promițător. SUA au dezvăluit polonezilor tactica pe care o vor aplica Rusiei în privința războiului din Ucraina
„Pacea” din Ucraina și de ce Rusia va avea nevoie de un nou război în epoca post-Trump. Moldova, un „candidat” pentru Putin
De ce s-a prăbușit România cu aproape 5 poziții în topul celor mai puternice Armate din lume. În ciuda achizițiilor de armament modern
Keith Kellogg se va deplasa în Polonia, la invitația președintelui Duda. Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina va discuta la Varșovia despre răzobiul rus
pixel