Italia va trimite un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T în Ucraina, a declarat luni pentru Reuters o sursă apropiată subiectului.
Ulterior, ministrul de Externe Antonio Tajani a confirmat informația, scrie La Repubblica.
Italia va trimite un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T în Ucraina, a declarat luni pentru Reuters o sursă apropiată subiectului.
Ulterior, ministrul de Externe Antonio Tajani a confirmat informația, scrie La Repubblica.
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, l-a acuzat luni pe ayatollahul Ali Khamenei că pledează pentru "sacrificarea de sânge palestinian", ca reacție la declarațiile liderului suprem al Iranului care respinge pacea în Fâșia Gaza și susține continuarea luptei împotriva Israelului, relatează Agerpres, care citează EFE.
Cel mai clar semn că oficialii ruși se tem de armele occidentale: Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat luni că SUA s-ar putea confrunta cu „consecințe fatale” dacă ignoră avertismentul Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei.
Crimeea e un punct central în războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a început de fapt în martie 2014, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și care a escaladat la o scară fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, după invadarea la scară largă a Ucrainei de către forțele ruse de ocupație pe 24 februarie 2022.
Subiectul livrării unui sistem Patriot românesc către Ucraina ține capul de afiș în continuare, declanșând câteva controverse, dar și unele întrebări care trebuie să își găsească răspunsul.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în noaptea de 31 mai 2024, forțele ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra unui depozit de petrol aflat în regiunea Krasnodar al Federației Ruse și asupra trecerii cu feribotul din portul Kavkaz, situat vizavi de oraşul Kerci din Crimeea.
Pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat în al treilea an calendaristic, niciuna dintre părțile implicate nu este aproape de a obține superioritatea aeriană. Majoritatea analiștilor militari se așteptau ca Rusia, cu puterea sa aeriană superioară, să preia rapid controlul spațiului aerian contestat la începutul conflictului. Dar, în mod surprinzător, apărarea Ucrainei, întărită ulterior de sistemele occidentale, a reușit să respingă și să descurajeze avioanele rusești de a efectua lovituri în apropierea graniței
Germania a relaxat interdicția impusă Ucrainei de a efectua atacuri cu armele oferite de Berlin împotriva Federației Ruse. Această decizie a fost luată pe măsură ce țara s-a adaptat la noile condiții de război, afirmă ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
În cursul nopții de 01.06.2024, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Au fost vizate obiective militare și de infrastructură de la Harkiv/Harkov, până la Lviv.
O stare de nemulțumire domnește în rândul mercenarilor din facțiunile siriene loiale Turciei, care au fost trimiși în Niger sub pretextul apărării intereselor acesteia, dar au fost lăsați la dispoziția forțelor ruse de acolo.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Avichai Adraee a confirmat vineri, 31 mai, retragerea forțelor armatei din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, după "încheierea misiunii lor".
Ucraina va putea folosi arme germane împotriva țintelor din Rusia. Aceasta reiese dintr-o declarație a purtătorului de cuvânt al cancelarului german, care s-a referit la dreptul internațional.
Președintele american Joe Biden a autorizat ca Ucraina să folosească armele SUA peste granițele Rusiei. Cu toate acestea, permisiunea este doar parțială, astfel încât Ucraina să poată apăra regiunea Harkiv.
Anunț important al al Danemarcei: Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 transferate din Danemarca pentru a lovi ținte militare în Rusia. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul danez de externe Lars Lücke Rasmussen. „Face parte din predare”, a notat oficialul.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat joi, în cadrul unei vizite la Odessa, că Germania va furniza Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 500 de milioane de euro, conform agenției Agerpres, care citează agenția germană DPA.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi că statele aliate Ucrainei ar trebui să permită acesteia să atace teritoriul rus cu armele furnizate de aliați.
China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, conform agenției RIA, informează Agerpres, care citează Reuters.
În cursul nopții de 30.05.2024, trupele ruse au efectuat o nouă serie de atacuri combinate asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În special, dronele rusești au vizat instalațiile militare ale Ucrainei din Regiunea Hmelnițki.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 30.05.2024, au fost distruse opt rachete balistice de tip ATACMS deasupra Mării Azov, opt drone aeriene deasupra Mării Negre, în apropierea litoralului Crimeei, precum și două drone maritime, care se îndreptau în direcția peninsulei. Rușii spun oficial că au respins atacul, dar nu există încă informații din partea Ucrainei sau din surse independente cu privire la câte rachete au reușit să treacă de apărarea antiaeriană rusă.
Premierul ceh, Petr Fiala, a informat marți că primele muniții din inițiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziționarea a aproximativ 800.000 de obuze din afara Uniunii Europene, destinate Ucrainei, vor ajunge în această țară în zilele următoare, relatează Agerpres, care citează Reuters și EFE.
Protejarea etnicilor ruși a fost principalul argument invocat de Rusia pentru invadarea statelor foste sovietice, fie că vorbim de R. Moldova, Georgia sau Ucraina.
Tancurile israeliene au pătruns în centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, relatează Reuters, care citează martori de la fața locului. Armata israeliană nu a comentat încă.
Ucraina a semnat luni un acord bilateral de securitate cu Spania în timpul primei vizite oficiale a președintelui Volodimir Zelenski la Madrid.
Occidentul anesteziat parcă că așteaptă ca Rusia să pătrundă zeci de km în teritoriul Ucrainei, pentru ca Armata Kievului să poată utiliza armele occidentale împotriva țintelor militare rusești.
La fel ca în cazul deciziei privind furnizarea Patriot, apoi a tancurilor Leopard și Abrams, apoi a aeronavelor F-16, Vestul mai amână o decizie iminentă.
Rachetele și proiectilele ghidate de fabricație occidentală furnizate Ucrainei au avut în general succes atunci când au fost introduse, dar au devenit mai puțin eficiente pe măsură ce forțele ruse și-au adaptat capacitatea de combatere. Acum, unele arme considerate cândva instrumente puternice de luptă nu mai oferă aproape niciun avantaj.
Duminică, o dronă a Serviciului de Informațiilor Militare ucrainene (GUR) a lovit o altă stație radar de avertizare timpurie rusă Voronezh M – de data aceasta la o distanță de 1.800 de kilometri în interiorul Rusiei, lângă orașul Orsk din regiunea Orenburg.
Rusia a reușit într-o mare măsură să își adapteze capacitatea de bruiaj radioelectronic la specificul mediului electromagnetic de luptă din Ucraina și pare acum capabilă să interfereze inclusiv cu serviciul Starlink.
Potrivit unei analize a firmei de consultanță în management Bain & Company, prezentată de Sky News, Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei și pentru aproximativ un sfert din cost.
Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează Agerpres, care citează AFP.