Germania pregătește expulzarea sirienilor problematici și încurajează repatrierea voluntară
Cetăţenii sirieni care au comis ilegalități în Germania sau sunt recunoscuţi drept islamiști extremiști vor fi deportaţi în ţara lor de origine „de îndată ce situaţia o va permite”, după cum a afirmat ministrului german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat duminică, 5 ianuarie.
Potrivit ministrului, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF) se pregătește acum să revizuiască deciziile de azil pe baza evaluării situației de securitate din Siria.
„Așa cum prevede legea noastră, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați va revizui și va revoca deciziile de azil dacă oamenii nu mai au nevoie de azil în Germania, deoarece situația din Siria s-a stabilizat”, a declarat Feser, care a mai promis că Berlinul își va extinde programul de sprijin pentru repatrierea voluntară a sirienilor.
Cetățenii sirieni care au învățat limba germană, au un loc de muncă sau efectuează studii în Germania nu vor fi trimiși înapoi în țara lor de origine.
„Acest lucru se va aplica celor care nu au permis de ședere din alte motive, cum ar fi munca sau studiile, și nu se întorc voluntar în Siria”, a explicat Feser. „Oricine se integrează bine, lucrează, a învățat limba germană și și-a găsit o casă nouă aici ar trebui să aibă voie să rămână în Germania”.
Însă infractorii și islamiștii extremiști vor fi deportați cât mai repede posibil. „Am extins semnificativ posibilitățile legale în acest sens și le vom folosi de îndată ce situația din Siria o va permite”, a spus ministrul.
Potrivit acesteia, Ministerul german de Interne lucrează în prezent îndeaproape cu Ministerul de Externe și cu partenerii străini pentru a clarifica situația din Siria după răsturnarea lui Bashar al-Assad.
„Ne concentrăm în primul rând pe problemele de securitate”, a menționat Feser, apreciind că, pentru prima dată după un deceniu de teroare și violență în Siria, există speranță pentru pace. „Dacă această speranță de pace devine realitate, mulți refugiați se vor putea întoarce”.
Potrivit Ministerului german de Interne, în prezent în Germania trăiesc 974.136 de cetățeni sirieni. Majoritatea au ajuns după 2015. Mai mult de două treimi dintre ei sunt solicitanți de azil. Peste 300.000 dintre ei au primit azil colectiv, ca refugiați din războiul civil.
În decembrie, BAMF a anunțat că datorită evoluțiilor pozitive din țara arabă nu va mai analiza noi cereri de azil venite din partea cetățenilor sirieni. Același lucru s-a întâmplat, de altfel, și în Marea Britanie și rândul altor 13 țări membre ale UE.
Berlinul a clarificat însă că, în prezent, nu se vorbește despre deportarea în masă a sirienilor, în timp ce autoritățile austriece, dimpotrivă, au anunțat pregătirea unui program de repatriere și deportare masivă a sirienilor, iar Turcia a redeschis un punct de trecere a frontierei (închis din 2013) pentru a permite refugiaţilor sirieni să se întoarcă acasă.
În pofida tendințelor europene tot mai clare Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a făcut apel la „răbdare şi vigilenţă” pe tema întoarcerii refugiaţilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News