Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reuters: Rusia joacă tare în negocierile cu Trump și nu renunță la cererile prezentate de Putin ce țin mai degrabă de o capitulare a Ucrainei
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Toate condiţiile preşedintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relaţiile cu SUA şi controlul asupra armamentelor, sugerând că Moscova joacă tare cu preşedintele american Donald Trump, comentează Reuters.
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale, în spate pe ecran cu harta Rusiei care include teritoriile ocupate sau anexate ilegal de la Ucraina, precum și un steag semnat de soldații ruși care luptă la Kursk „pentru patrie”. Photo source: Screenshot: Th
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale, în spate pe ecran cu harta Rusiei care include teritoriile ocupate sau anexate ilegal de la Ucraina, precum și un steag semnat de soldații ruși care luptă la Kursk „pentru patrie”. Photo source: Screenshot: The Times and The Sunday Times @YouTubeOfficial

În discursul său de la 14 iunie de la Ministerul de Externe, Putin a expus condiţiile pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să-şi retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate şi controlate în prezent în mare parte de Rusia - Doneţk şi Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud).

Moscova a reiterat că cererile sale maximaliste - aşa cum au fost stabilite de Putin în iunie - au rămas oferta pentru lansarea negocierilor.

Deşi Moscova pretinde că toate cele patru regiuni fac parte integrantă din Federaţia Rusă, forţele sale pe teren controlează 70-80% din teritoriul acestora, aproximativ 26.000 km pătraţi aflându-se încă sub controlul trupelor ucrainene, conform unor date de pe linia frontului.

Kievul, care doreşte să adere la NATO şi să-şi reia controlul asupra teritoriului ocupat, dacă se va putea, a declarat la vremea respectivă că a accepta astfel de condiţii ar echivala cu o capitulare.

La ora actuală, Moscova controlează aproximativ 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea, anexată în 2014, şi parţial cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei.

"Soluţia politică, aşa cum o preconizăm noi, nu poate fi obţinută altfel decât prin punerea deplină în aplicare a celor declarate de preşedintele Putin", a reiterat Serghei Riabkov în cadrul unui briefing în limba engleză la Moscova.

"Aceasta este situaţia în care ne aflăm, şi cu cât SUA, Marea Britanie şi alţii vor înţelege mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine, iar această soluţie politică dorită va fi mai aproape pentru toată lumea", a spus el.

Viceministrul rus de externe a recunoscut că între Moscova şi Washington există deja contacte, dar nu a dat niciun fel de detalii după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat sâmbătă că a vorbit cu omologul său rus Vladimir Putin.

Întrebat dacă a avut vreo convorbire cu Putin de când a devenit preşedinte, pe 20 ianuarie, Donald Trump le-a declarat reporterilor care îl însoţeau la bordul Air Force One: "Am avut-o. Să spunem doar că am avut-o".

Kremlinul a refuzat să confirme sau să infirme contactul.

"Există anumite contacte, dar nu şi premise pentru ca eu să vă ofer detalii despre acestea. În general, procesul avansează", a declarat Riabkov, citat de Agerpres.

"Căi de comunicare (cu Washingtonul) există, nu sunt închise şi funcţionează", dar în prezent nu există acorduri privind contactele "la cel mai înalt nivel", potrivit acestuia.

Riabkov a afirmat că administraţia fostului preşedinte american Joe Biden "a mizat pe un război hibrid, inclus în documentele sale, şi a impus aliaţilor săi ideea posibilităţii de a provoca o înfrângere strategică Rusiei".

Ca rezultat, confruntarea dintre Rusia şi SUA a escaladat până la punctul în care relaţiile dintre cele două ţări ajunseseră "în pragul rupturii", a adăugat el.

În acest sens, viceministrul rus a remarcat că "echipa lui Trump, în pofida contradicţiilor din poziţiile declarate de el şi susţinătorii săi, măcar îşi exprimă interesul de a restabili dialogul cu Rusia întrerupt de democraţi".

"Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în pofida multiplelor pronosticuri nefavorabile (...) reprezintă o piatră de hotar în politica internă a SUA şi, desigur, înseamnă apariţia unei serii de noi factori şi detalii în politica externă a Washingtonului", a spus el.

Potrivit lui Riabkov, Rusia rămâne deschisă dialogului, "la care ne-am referit în mod repetat, inclusiv discuţia privind soluţionarea (conflictului) în Ucraina, dar numai pe picior de egalitate".

Cu toate acestea, el a recunoscut că Moscova nu are mari aşteptări "pentru schimbări în mai bine" în relaţiile cu SUA, chiar şi după sosirea lui Trump la Casa Albă.

"Politica internă a SUA şi întregul său sistem împietrit de coordonare a politicii externe au rezervat Rusiei rolul de 'inamic', conform terminologiei oficiale. Şi a existat mult timp un consens bipartizan în SUA cu privire la acest lucru", a spus el.

În conferinţa de presă, Serghei Riabkov a atacat "limbajul ultimatumurilor (...), încercările de a ne arăta că ne vor face o mare favoare în schimbul acceptării cererilor noastre care ar fi a priori inacceptabile", conform EFE.

"Fără rezolvarea problemelor care au stat la baza a ceea ce se întâmplă, nu va fi posibil să se ajungă la un acord", a spus Riabkov. "Aşadar, variaţiile şi jumătăţile de măsură nu sunt calea pe care suntem pregătiţi să mergem", a adăugat el.

Trump a anunţat într-un interviu acordat sâmbătă pentru New York Times că a vorbit cu Putin şi a subliniat că liderul rus "doreşte ca oamenii să înceteze să moară" pe frontul din Ucraina.

El a adăugat că este "mai bine să nu spun" de câte ori a vorbit cu omologul său rus, dar a remarcat că are "o relaţie bună" cu el. Trump şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că războiul se va încheia "rapid".

Cu toate acestea, Kremlinul a refuzat până acum să confirme sau să infirme aceste declaraţii.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de o mişcare de contestare populară din Piaţa Maidan din Kiev, iar Rusia a anexat Crimeea şi a incitat forţele separatiste din Donbas, pe care le-a înarmat să înceapă să lupte împotriva forţelor armate ucrainene.

În februarie 2022, Putin a declanşat un război pe scară largă prin trimiterea a mii de trupe în Ucraina.

Trump, în timpul campaniei electorale, a promis să pună capăt războiului într-o singură zi, iar oficialii americani au purtat discuţii cu Ucraina şi Rusia cu privire la încheierea celui mai devastator conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trump îl avertizează pe Zelenski că Ucraina va avea „probleme uriașe” dacă nu semnează acordul de minerale. La Kiev multe voci denunță un „act colonial”
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Su-57 sau mașini Lada? Armistițiul din Ucraina ar putea lovi economia de război a Rusiei
Hezbollah ameninţă cu represalii dacă Israelul nu părăseşte Libanul
Înțelepciunea rusească. ONU: Numărul soldaților ucraineni executați de ruși direct pe front a crescut masiv după august 2024
Rușii caută o poziție mai bună la negocieri. Cum? Kremlinul pregătește o nouă ofensivă majoră
”Am testat, nu a fost o coincidență”. Soldații ucraineni îl suspectează pe Musk că a transmis rușilor coordonatele terminalelor Starlink. Câte echipamente sunt în Ucraina
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
O metodă de sinucidere: Șeful Comitetului Militar NATO spune că dacă Rusia ar ataca Europa, ceea ce ar urma ar fi catastrofal pentru ruși
Macron propune trimiterea de forțe de reasigurare în Ucraina. ”Rusia nu este cea care decide”. Care sunt pozițiile statelor europene
Bolojan: România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina. Marea Neagră, interes strategic pentru noi
Ucrainenii încă lovesc adânc în interiorul Federației: Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră Kh-101 la Baza Engels. Pagubele se ridică la sute de milioane de dolari
Rușii au aruncat în luptă sistemul „Super Pantsir”. În premieră versiunea Pantsir-SM-SV a fost văzută pe frontul din Ucraina
Zalujnîi dezvăluie că România a cerut tăcere privind dronele căzute lângă Dunăre. ”Rusia lansează lunar 3 mii de rachete și drone”
Rușii țin cu dinții de centrala nucleară de la Zaporojie: “Controlul asupra stației nu va fi predat nici Ucrainei și nici unei alte părți”
Sukhoi-urile rusești au o problemă în plus: Ucrainenii vor putea folosi avioane de avertizare timpurie Saab 340B, imediat ce F-16 vor primi câteva modificări
Ucrainenii vor să continue lupta cu orice preț, chiar și fără SUA. Cifrele unui sondaj în Ucraina sunt covârșitoare: O capitulare impusă de americani e respinsă de populație
Negocieri de pace. Statele Unite: Am ajuns la un acord cu Ucraina și Rusia privind navigația sigură în Marea Neagră
Discuțiile s-au încheiat, dar nu avem niciun rezultat. Rusia și SUA vor emite în curând un comunicat comun despre războiul din Ucraina
Rușii recunosc ordinul lui Putin: Tergiversarea negocierilor de pace cu Ucraina cât de mult posibil pentru ca Armata să ocupe și mai mult teritoriu
Din România, toți „ochii” pe Rusia. Avioanele de cercetare americane încă efectuează misiuni de monitorizare a Rusiei deasupra Mării Negre
Uzată la maxim după 3 ani de război, flota aeriană a Rusiei face și ”greșeli neforțate”: Un Su-25 s-a prăbușit în Rusia în timpul unui zbor de antrenament
Forţele ruse au fost prinse pe picior greşit (Video): Un sistem HIMARS ucrainean a distrus patru elicoptere rusești aflate în regiunea rusă Belgorod
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit puternic o unitate de aprovizionare rusească aflată în regiunea Herson (Video)
Odesa a fost bombardată masiv în această noapte (Video/Foto). La nici 48 de ore de la conversația Trump - Putin, rușii au bombardat masiv Kropîvnîțkii și Odesa
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje

Ştiri Recomandate

SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
pixel