Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Conflictul din provincia siriană Idlib. Discuţii între generalul rus Valery Gerasimov şi omologul sau turc, Yasar Guler
14 feb, 12:40
Şefii de Stat Major rus şi turc au discutat joi despre confruntările militare din provincia Siria Idlib, în timp ce Turcia a atacat poziţii ale forțelor loiale președintelui sirian Bashar Assad.

Șeful Statului Major Turc, generalul Yasar Guler, și omologul său rus, Valery Gerasimov, au discutat despre cele mai recente evenimente petrecute în provincia siriană Idlib şi despre o zonă demilitarizată în această regiune, într-o convorbire telefonică, a declarat armata turcă într-un comunicat, potrivit Ahval News.

Turcia a declarat, vineri, că a ucis şi rănit 63 de membrii ai armatei lui Assad, în urma confruntărilor militare care riscau să atragă o implicare şi din partea forţelor militare ruse. Moscova susține eforturile armatei lui Assad de a cuceri provincia Idlib și de a îndepărta opoziția susținută de Turcia.

Citeşte şi: Războiul din Siria strică uşor, dar sigur, relaţiile diplomatico-militare dintre Rusia şi Turcia

Ankara încearcă să împiedice regimul lui Assad să ucidă 4 milioane de oameni nevinovați în Idlib, aflaţi în tabere de refugiaţi supraaglomerate, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei vizite efectuate în Pakistan.

Armata turcă a ucis şi rănit 120 de soldați ai armatei siriene în ultimele zile, răspunzând la uciderea a șapte soldați turci, a precizat agenția de știri Anadolu. Provincia Idlib, care se învecinează cu Turcia, a fost, din 2011, o fortăreața opoziției siriene de la izbucnirea războiului civil.

Turcia are trupe și posturi de observație în Idlib, ca parte a unui acord semnat în septembrie 2018 la Sochi, cu Rusia, pentru a încerca, pe cât posibil, să se pună capăt tensiunilor militare din regiune siriană.

Rusia spune că Turcia nu și-a respectat angajamentele asumate în cadrul acordului semnat în 2018, deoarece a permis grupărilor externiste să mențină controlul asupra provinciei Idlib și să amenințe stabilitatea Siriei.

Ankara este îngrijorată de faptul că războiul din Idlib va determina milioane de oameni să fugă şi să treacă graniţa spre Turcia, agravând şi mai mult problema refugiaţilor care a pus mari presiuni politice interne asupra lui Erdogan și asupra partidului său.

Statele Unite susțin poziția Turciei în ceea ce privește regiunea Idlib și analiștii spun că situaţia actuală în care se afla conflictul, ar putea duce la o îmbunătăţirea a relaţiilor Washington-Ankara, stricate de achiziţia sistemelor de rachete S-400 şi de ofensiva militară turca împotriva miliţiilor kurde.

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial