Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Continuă seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei | Acţiunile provocatoare ale ruşilor au primit un puternic răspuns: F-35 ar fi fost trimis într-o misiune de interceptare
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
Piloții ruși și americani continuă seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei. În ultimele luni, Statele Unite au acuzat de mai multe ori piloţii ruşi că efectuează manevre aeriene periculoase în spaţiul aerian sirian, prezentând mai multe dovezi în acest sens. Cum orgoliul Rusiei este mare cât fostul URSS, Moscova a ţinut să acuze Washingtonul de acţiuni provocatoare în Siria.
Un cadru dintr-un material video publicat de AFCENT care arată un avion rusesc Su-35 aruncând rachete de semnalizare în fața unei drone americane MQ-9. Sursa Foto: The Aviationist.
Un cadru dintr-un material video publicat de AFCENT care arată un avion rusesc Su-35 aruncând rachete de semnalizare în fața unei drone americane MQ-9. Sursa Foto: The Aviationist.

Pe scurt, seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei arata în felul următor: avioanele de vânătoare rusești au hărțuit în mod repetat dronele militare americane care operează deasupra Siriei, pe parcursul lunilor iunie şi iulie, iar un avion rusesc a efectuat cu câteva săptămâni în urma manevre periculoase, provocând avarii unei drone MQ-9.

Youtube video image

U.S. Air Forces Central a publicat, la începutul lunii iunie, o înregistrare video cu momentul în care două avioane de vânătoare rusești Su-35 au efectuat o serie de manevre periculoase în încercarea de a doborî dronele americane MQ-9 Reaper care zburau în spaţiul aeriană al Siriei.

Oficialii americani sunt deranjaţi de incidentele repetate, criticând piloții Moscovei pentru comportamentul periculos și nesăbuit și acuzând Rusia că interferează cu dronele de luptă aflate în misiuni antiteroriste efectuate în Siria.

Pentru a răspunde mai eficient acestor provocări, Statele Unite au decis să trimită în Orientul Mijlociu avioane F-35. U.S. Air Force a anunţ, la sfârşitul lunii iulie, că o escadrilă de avioane F-35 Lightning II, unele dintre cele mai avansate avioane de luptă ale SUA, a sosit în Orientul Mijlociu. Avioanele F-35 vor fi implicate, alături de F-16, în misiuni de poliţie aeriană care au ca scop să descurajeze Iranul şi Rusiei în această regiune.

Avioanele vor fi folosite, de asemenea, în misiuni împotriva Statului Islamic din Siria. Desfășurarea are loc în contextul unei recente consolidări a forţelor armate în Orientul Mijlociu, după afirmațiile SUA privind capturarea de către Iran a unor nave comerciale și pe fondul provocările rusești în spaţiul aerian Sirian.

Escadrilă de avioane F-35 Lightning II a fost desfăşurată în Orientul Mijlociu pentru a întări puterea aeriană a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) în regiune și pentru a descuraja Iranul și Rusia. Desfășurarea avioanelor vine, de asemenea, în contextul în care avioanele rusești au continuat hărțuirea avioanelor americane deasupra Siriei.

Desfășurarea avioanelor F-35 vine după recenta sosire din Europa în Iordania a avioanelor invizibile F-22, ca parte a unei rotații temporare menite să descurajeze manevrele piloților ruși în regiune.

Anterior, la 17 iulie, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a anunțat că secretarul apărării a ordonat desfășurarea distrugătorului USS Thomas Hudner, a avioanelor de luptă F-35 și a avioanelor de luptă F-16 în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM).

Această decizie este un răspuns la recentele evenimente alarmante din Strâmtoarea Ormuz, pentru a proteja interesele SUA și a asigura păstrarea "libertății de navigație în regiune". Strâmtoarea Ormuz este un pasaj îngust crucial care face legătura între Golful Persic și Golful Oman, facilitând fluxul a aproximativ 20% din aprovizionarea globală cu petrol.

 


Răspunsul SUA la adresa manevrelor aeriene periculoase ale piloţilor ruşi nu s-a lăsat prea mult aşteptat

 

În Siria, două avioane Su-34 și două Su-35 aparținând Forțelor Aerospațiale Ruse au fost afectate de sistemele de țintire și de radarele a două avioane de luptă F-35 aparținând coaliției antiteroriste conduse de SUA.

Potrivit informațiilor furnizate de contraamiralul Vadim Kulit, adjunctul șefului Centrului rus pentru reconcilierea părților beligerante (CPVS) din Siria, sistemele de apărare de la bordul aeronavelor rusești au fost activate imediat după detectarea amenințării.

,,La 11 august, între orele 02:13 și 02:20, două aeronave rusești, Su-34 și două Su-35, în timpul unui zbor planificat în zona Et-Tanf, au fost afectate de sistemele de țintire, ceea ce a dus la activarea automată a sistemelor de apărare de la bord. Aceleași aeronave au fost supuse interferențelor radar de către două avioane de luptă F-35", a declarat Kulit, potrivit TASS. De precizat că oficialul rus nu a prezentat dovezi care să vină în sprijinul celor declarate.

Din câte se pare, întâlnirea dintre Su-35 şi F-35 nu a dat unele emoţii ruşilor, Kulit mergând cu declaraţiile până a susţine că aceste manevre aeriene ,,continuă să favorizeze un mediu propice incidentelor aviatice și, ca urmare a acțiunilor lor, exacerbează tensiunile preexistente în spațiul aerian al Republicii Arabe Siriene''.



Șeful adjunct al CPVS a mai menționat că avioane de luptă și drone ale coaliției antiteroriste proamericane au încălcat spațiul aerian sirian deasupra zonei Et-Tanf de 16 ori pe parcursul zilei 10 august. În această regiune se află rute aeriene internaționale. Kulit a mai raportat că dronele coaliției au încălcat protocoalele de tip ''deconfliction'' de 11 ori în ziua precedentă, creând scenarii periculoase pe cerul Siriei.

Avioanele F-35 continuată ''misiunea'' începută de F-16

 

Acesta nu este primul incident când avioanele ruseşti sunt luate la ţintă de U.S. Air Force. La jumătatea lunii iulie, tot în spaţiul aerian al Siriei, un avion F-16 al U.S. Air Force ar fi activat sistemele de ochire pe un avion rusesc. La momentul respectiv, contraamiralului rus Oleg Gurinov, a susţinut că un avion F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA şi-a folosit sistemele sale de ghidare împotriva unui avion de vânătoare rusesc, dar fără a prezenta dovezi în acest sens.

 

Ce este un sistem de ghidare/fixare a ţintei?

 

Un sistem de ghidare poate include diverse componente, cum ar fi radarul, GPS-ul și senzorii cu infraroșu, care lucrează împreună pentru a oferi pilotului informații în timp real despre împrejurimile aeronavei și despre potențialele amenințări.

Sistemul de ghidare poate ajuta, de asemenea, la utilizarea sistemelor de arme de care dispune aeronavă, permițând pilotului să țintească și să atace cu precizie aeronavele inamice sau țintele terestre. Acest lucru este deosebit de important în războiul modern, unde sunt adesea necesare lovituri de precizie pentru a minimiza daunele și victimele colaterale.

Activarea sistemului de ghidare/ochire necesită că pilotul să introducă parametri și setări specifice, cum ar fi altitudinea, viteza aerului și locația țintei. Sistemul utilizează apoi aceste informații pentru a calcula traiectoria optimă de zbor și punctul de lansare a rachetelor, ținând cont de factori precum viteza și direcția vântului.

În general, sistemul de ghidare este o componentă critică a capacităților de luptă ale unui avion, permițând aeronavei să opereze eficient în scenarii și medii diferite.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sukhoi-urile rusești au o problemă în plus: Ucrainenii vor putea folosi avioane de avertizare timpurie Saab 340B, imediat ce F-16 vor primi câteva modificări
Cine va fi primul? La doar câteva zile după ce SUA au anunțat F-47, China publică noi fotografii cu avionul ei de generația a 6-a
Pe fondul tensiunilor cu state aliate, SUA propun Turciei revenirea la F-35. Dar vor sistemele rusești S-400 dezasamblate în baze americane
Suedia propune aliaților europeni să înlocuiască Boeing E-3 Sentry AWACS cu ”GlobalEye”, cele mai moderne aeronave de supraveghere de la Saab
Revenit dintr-o misiune de luptă din Ucraina, un bombardier rusesc Su-34 a aterizat “pe burtă” din cauza unei probleme tehnice (Video)
Avioanele F-16 ale Ucrainei, „interzise” camerelor. Ucraina le cere civililor să evite să filmeze aeronavele în zbor pentru ca acestea să nu devină „ținte” pentru Rusia
Tot ce știm despre Boeing F-47 NGAD: Primul avion de vânătoare din lume de generația a 6-a este aici şi schimbă total rolul pilotului
E aglomerație mare deasupra litoralului românesc. Al patrulea stat aliat și-a trimis în regiune aviația militară în misiuni de cercetare
După ce a rămas fără acces la F-35, Turcia intră în faza de negociere pentru achiziţia de avioane Eurofighter
“Încă un act rusesc de intimidare”: Un avion de patrulare francez Atlantique 2 a fost luat ca țintă pentru a doua oară de un radar rusesc de conducere a focului în Marea Baltică
Franța își va extinde capacitatea de descurajare nucleară în contextul viitorului incert al Europei: Consolidarea arsenalului nuclear francez va fi bine primită în cercurile europene
Dogfight în spațiu. SUA dezvăluie că unii sateliți chinezi exersează manevre complexe de luptă spațială
Portavioanele, coșmarul și visul Rusiei. Cu Amiral Kuznețov rugină, Rusia are două proiecte: Prima navă, imposibil de realizat iar a doua ar fi o greșeală teribilă
Forțele Aeriene Taiwaneze nu se lasă intimidate de exercițiile militare ale Chinei (Foto): Avioanele de luptă F-16 au stat cu ochii pe cele mai performante drone chinezeşti
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Ucraina a primit un nou lot de avioane F-16, dar nu oferă mai multe detalii. Din ce țară provin cel mai probabil F-urile sosite recent la Kiev
Prima putere militară care spune „nu” avioanelor J-35. „F-35-ul chinezesc” încă nu convinge
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
EXCLUSIV
Azi mai mult ca niciodată reapare întrebarea ce ar fi fost dacă România alegea avioane Gripen noi și nu F-16. „Mereu există compromisuri”
Activități neobișnuite ale americanilor deasupra Mării Negre: Pentru prima dată după mulți ani au zburat în regiune două avioane RC-135V Rivet Joint și un P-8 Poseidon
Veste bună: Europa, la doar câțiva ani distanță de rachetele TP15 și RJ10 care străpung apărarea antiaeriană inamică. „Super rachete” pentru Super Rafale
“Radarele zburătoare” rusești A-50U au fost semnalate pe direcția Sumy: Apariția acestora în zonă poate indica pregătirea unor noi acțiuni ofensive în regiune
Franța nu doar că nu slăbește ajutorul pentru Ucraina, dar accelerează puternic: Mai multe avioane Mirage 2000-5F și posibilitatea ca alte țări să livreze și ele
Algeria, care a semnat recent cu Rusia pentru Su-57, a primit și avioane Su-35. Devine al doilea client extern după China iar o a treia țară se pregătește și ea
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF Facebook
EXCLUSIV
Gl. Simionescu explică de ce era greu de zburat ''fierul de călcat''. Aripa delta a MiG-21 LanceR și viteza mare inclusiv la aterizare nu ierta piloților greșeala
F-35, victima efectului de domino: Canada a anunțat și ea că analizează posibilitatea de a renunța la F-35. Pentru SUA ar fi o lovitură de 13 mld. de dolari
Există viață și după F-35. Turcia alege oficial Eurofighter, dar în cea mai modernă versiune posibilă: Tranche 4 cu radar AESA
Bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au patrulat deasupra Mării Baltice. Avioane de vânătoare occidentale au escortat aparatele ruse
Portugalia e primul stat care renunță la F-35 și arată cu degetul către noua politică a SUA. Cu resursa de F-16 spre finalul vieții, există acum două opțiuni
Avioane Craiova bate toate recordurile și înregistrează întârzieri la întârzieri. MApN va percepe penalități în programul de modernizare IAR-99

Ştiri Recomandate

Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Dronele ucrainene au lovit fabrici de armament și baze aeriene din Rusia. Au fost țintite, inclusiv facilități de producție pentru sistemele Grad, Urgan și Smerch
Analiză asupra grupului rus de manipulare a informațiilor ,,Storm-1516'': Cum influențează Rusia alegerile și dezbaterea publică europeană?
Portavionul USS Truman pierde încă un F/A-18F Super Hornet. Este al treilea avion pierdut în ultimele luni
D.J. Vance consideră că Rusia cere prea mult de la Ucraina, dar își dorește pacea
Cum va evolua conflictul dintre India și Pakistan
Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean
”Cine crede că Putin se va opri este un nătâng". Biden critică tactica de amator a lui Trump în privința războiului din Ucraina
De ce „mor” dronele militare iarna. SUA învață din mers războiul dronelor și se adaptează condițiilor meteo extreme, cea mai mare provocare pentru UAV-uri
Rusia pregăteşte terenul pentru o interferenţă majoră în procesul electoral din Polonia: A fost semnalată o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare
Două portavioane din Marea Britanie și Italia participă la un exercițiu NATO de amploare din Marea Mediterană
Curtea Supremă a SUA autorizează temporar administraţia Trump să excludă din armată persoanele transgender
Black Hawk pilotat de la distanță, testat în misiuni de stingere a incendiilor
La un pas de un nou mare război între două puteri nucleare (Video): India lovește Pakistanul cu rachete ca răspuns la un atac terorist
,,Jocul de-a războiul'' pe mare în teatrul european. SUA au testat un răspuns naval la un posibil conflict militar în Europa
Comandantul Diviziei 76 Desant-Asalt a forțelor ruse a fost ucis în luptele din Ucraina. Kremlinul l-a transformat deja într-un simbol al patriotismului rus
România rămâne singurul exemplu pozitiv din Est. Un stat din regiune tocmai ce a refuzat să livreze un sistem Patriot către Ucraina
Premierul canadian, la întâlnirea de la Casa Albă: Canada „nu este și nu va fi niciodată de vânzare” / Trump: SUA oprește atacurile aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen
Ucrainenii atacă din nou regiunea Moscovei cu drone
UE se rupe complet de energia rusească: Comisia adoptă Planul pentru eliminarea importurilor de gaze, petrol și energie nucleară din Rusia
Hegseth a oprit, în ianuarie, livrările de ajutoare către Ucraina, fără ca Trump să știe acest lucru
Artileria e regina iar francezii spun că au caimacul. Franța a livrat 78 de obuziere Caesar și dezvăluie câte a pierdut Ucraina în luptă
Cancelar din a doua încercare. Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei
Un general american avertizează să nu credem sub nicio formă în Rusia. Putin nu se va opri până nu va obține controlul asupra întregii Ucraine
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale se joacă cu securitatea României: În opinia sa, furnizarea de arme către Ucraina este dezavantajoasă pentru țările europene
Regatul Unit începe, se pare, să se pregătească în secret pentru un eventual atac direct al Rusiei și își actualizează planul de apărare
pixel