Coronavirus | Căpitanul portavionului Theodore Roosevelt, demis în urma solicitării evacuării navei
C ă pitanul portavionului american nuclear USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, care solicitase într-o scrisoare cu un ton dramatic evacuarea navei sale contaminate cu noul coronavirus, a fost demis, a anunţat joi secretarul marinei americane Thomas Modly, informează vineri AFP.
Căpitanul portavionului american nuclear USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier - dreapta
,,Nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca marinarii să moară" a scris Brett Crozier într-o scrisoare de 4 pagini apărută în San Francisco Chronicle, adresată comandanţilor Flotei SUA din Pacific în care critica reacţia marinei militare la epidemia COVID-19, afirmând că forţele navale "nu îşi respectă angajamentul" faţă de marinari şi cerând intrarea în carantină a 90% din echipaj pe insula Guam.
Căpitanul "a dat dovadă de o judecată foarte proastă pe timp de criză", a precizat Modly în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon.
Crozier va fi înlocuit de predecesorul său, vice-amiralul Carlos Sardiello, care îi cedase comanda navei în noiembrie anul trecut, a declarat oficialul marinei americane.
,,Comandantul Crozier a lăsat ca complexitatea provocării provocate de epidemia COVID-19 la bord să aibă prioritate în faţa profesionalismului său, într-un moment în care cel mai urgent era să acţioneze cu profesionalism", a remarcat Modly. "Nu am nicio îndoială că Crozier a făcut ceea ce a crezut necesar pentru bunăstarea echipajului său", a continuat oficialul american.
Thomas Modly şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că această scrisoare şi ecoul pe care l-a trezit "au alarmat inutil familiile marinarilor noştri". Totodată, demersul său public "a trezit îndoieli cu privire la capacităţile operaţionale şi la siguranţa navei, ceea ce i-ar fi putut încuraja pe adversarii noştri să profite" de situaţie.
,,Din aceste motive am pierdut încrederea în capacitatea sa de a comanda în continuare această navă de război, în timp ce combate acest virus pentru a pune pe picioare echipajul", a conchis secretarul marinei americane, potrivit Agerpres.
Comandanţi din marina militară americană au anunţat miercuri că de pe portavion urmează să fie debarcaţi până vineri încă aproape 2000 de marinari, pe lângă cei 1000 scoşi deja din dispozitiv.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News