Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Costul relațiilor de securitate dintre Maroc și Israel
16 dec 2021, 13:19
La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vizitat Marocul pentru a oficializa cooperarea militară dintre cele două țări prin semnarea unui memorandum de înțelegere. Vizita lui Gantz a avut loc la un an după ce Marocul și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul și a fost precedată de o vizită, în august, a ministrului de externe Yair Lapid la Rabat.
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist

Existența legăturilor militare între Israel și Maroc nu este nouă, dar recunoașterea lor este recentă. Prezența publică a lui Gantz la Rabat a demonstrat dorința Marocului nu numai de a recunoaște Israelul, ci și de a folosi apropierea pentru a echilibra puterea față de Algeria, în contextul escaladării tensiunilor cu vecinul său nord-african. Dar acest lucru ar putea atrage Israelul în mediul de securitate instabil din Maghreb.

 

Cooperare cu tradiție

 

Schimburile militare dintre Israel și Maroc preced ultimul val de acorduri de normalizare dintre Israel și țările arabe care au început în ultimele luni ale administrației Trump. Începând cu anii 1960, regele marocan de atunci Hassan al II-lea, tatăl actualului rege, Mohammed al VI-lea, s-a bazat pe sprijinul israelian pentru a face față amenințărilor de securitate din Algeria și Egipt. În 1963, când a izbucnit războiul între Maroc și Algeria, care era susținută la acea vreme de președintele egiptean Gamal Abdel Nasser, serviciile secrete israeliene au împărtășit informații despre mișcările militare egiptene omologilor săi din Maroc. De atunci, se crede că fiecare director al agenției de informații israeliene, Mossad, a vizitat Marocul într-un moment sau altul în timpul mandatului său. Între timp, Israelul a vândut arme și a oferit instruire forțelor terestre marocane în anii 1970.

G Ad:

Dar dacă această cooperare militară și de informații a fost în bună masură desfășurată în secret, situația s-a schimbat anul trecut, când Marocul a călcat pe urmele Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului în semnarea Acordurilor Abraham, acordurile istorice de cooperare și normalizare dintre guvernele Israelului și mulți dintre vecinii săi arabi. De atunci, emirații și bahrainienii și-au demonstrat confortabil cooperarea militară cu Israelul, adesea în public. Este de remarcat faptul că, cu două săptămâni înainte de vizita lui Gantz la Rabat, marina israeliană s-a alăturat flotelor celor două state arabe și americane într-o manevră navală de cinci zile în Marea Roșie. Exercițiile au reprezentat primele manevre navale dezvăluite public între Israel și statele din Golf și au arătat noul impuls al relațiilor Israelului cu lumea arabă.

 

Israelul devine mai implicat în Africa

 

Este probabil ca factorii de decizie israelieni să vadă consolidarea parteneriatului lor cu Marocul ca parte a aceluiași impuls. Acest lucru este susținut și de amprenta tot mai mare a Israelului în Africa, prin relațiile bilaterale de-a lungul continentului și aderarea sa la statutul de stat observator în Uniunea Africană în iulie 2021.

În ciuda asemănărilor dintre apropierea Israelului de Maroc și de statele din Golf, contextele de securitate internă diferă foarte mult. Parteneriatul dintre Israel și Golf s-a intensificat în ultimul an, într-un moment în care țările din regiune, inclusiv Emiratele Arabe Unite, s-au îndreptat cu prudență către detensionarea cu Iranul, inițiind discuții diplomatice. În schimb, în ​​Africa de Nord, amprenta Israelului se extinde acum pe fondul tensiunilor regionale sporite dintre Maroc și Algeria.

Faptul că normalizarea relațiilor Rabatului cu Israelul a fost o contrapartidă pentru recunoașterea de către SUA a suveranității Marocului asupra Saharei Occidentale, a pus Israelul în mijlocul rivalității dintre Rabat și Alger.

 

Marocul și Algeria

 

Spre deosebire de politica de lungă durată a SUA, recunoașterea suveranității marocane asupra teritoriului a reînviat tensiunile dintre Maroc și Algeria, principalul susținător al Frontului Polisario, o mișcare națională care luptă pentru independența Saharei de Vest din 1973, în concordanță cu rolul său istoric în lupta pentru decolonizare.

În ceea ce privește Rabatul, Algeria folosește Polisario doar ca agent pentru a încerca să slăbească Marocul.

În cele 12 luni de când Washington a recunoscut suveranitatea Rabatului asupra Saharei de Vest, relațiile algeriano-marocane s-au deteriorat constant, pe măsură ce Frontul Polisario și-a intensificat atacurile împotriva forțelor armate marocane. Algeria a suspendat relațiile diplomatice cu Rabatul la sfârșitul lunii octombrie, apoi și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele marocane. De asemenea, a oprit furnizarea de gaze către Maroc prin conducta Maghreb-Europa. Pe lângă aceste tensiuni, la 1 noiembrie, Algeria a acuzat Marocul de un atac cu drone care a ucis trei muncitori algerieni într-o zonă controlată de Frontul Polisario.

În acest context, aprofundarea cooperării militare cu Israelul este motivată în mod explicit de preocupările de securitate marocane cu privire la supremația militară a Algeriei, cu două domenii de interes deosebit, securitatea cibernetică și dronele.

Războiul Rece dintre Maroc și Algeria include numeroase cazuri de atacuri cibernetice din ambele părți, dintre care cel mai recent a fost în noiembrie, când site-ul web al Confederației Generale a Companiilor Marocane a fost bruiat cu un mesaj agresiv însoțit de un drapel algerian. Nu este o coincidență, așadar, că Israelul și Marocul au semnat în această vară un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice, întrucât Rabatul dorește să beneficieze de vasta experiență a Israelului în domeniul cibernetic. Acordul formal se bazează pe cooperarea secretă anterioară. Chiar înainte de noul acord, Marocul ar fi fost printre clienții programului spion israelian Pegasus.

 

Drone israeliene

 

De asemenea, Marocul își extinde cooperarea cu Israelul în ceea ce privește dronele militare, care joacă acum un rol major în cursa înarmărilor cu Algeria. Arsenalul de sisteme fără pilot al Algeriei include drone armate, precum și avioane de supraveghere și recunoaștere fără pilot, achiziționate din Africa de Sud și China.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat anul trecut, Marocul și-a crescut și achizițiile de drone. În 2020, a cumpărat 12 avioane de atac turcești Bayraktar. Acum, datorită Acordului-cadru de cooperare cu Israelul, Marocul urmărește și sistemele israeliene. Acest lucru ar oficializa și relațiile care au fost dezvoltate neoficial până acum.

În noiembrie, Haaretz a relatat că Marocul a plătit 22 de milioane de dolari către Israel Aerospace Industries în 2021, pe fondul rapoartelor despre o societate mixtă pentru a produce drone în Maroc. Se pare că Rabat operează deja patru muniții Hermes 900 "Al-Bayt". Deși autoritățile marocane mențin un secret cu privire la unele dintre aceste vânzări, forțele armate ale țării au emis o declarație oficială în care recunoaște achiziția Skylock Dome al Israelului, un sistem de apărare aeriană conceput pentru a intercepta dronele.

Acest lucru nu a fost ratat de Algeria, care a început să vadă Israelul ca un adversar direct. Nu este surprinzător faptul că guvernul algerian s-a opus ferm cererii Israelului pentru statutul de observator în Uniunea Africană, pe care l-a considerat în contradicție cu interesele sale regionale. Acoperirea mass-media algeriană a vizitei lui Gantz la Rabat și semnarea cadrului de cooperare în domeniul securității ilustrează, de asemenea, acest lucru. Cotidianul algerian Le Expression a descris această evoluție ca aducând "Mossadul la granițele noastre".

 

Concluzii

 

Un război între Maroc și Algeria rămâne puțin probabil, dar există motive de îngrijorare cu privire la escaladarea rivalității dintre ele și la modul în care Israelul este atras. Aprofundarea relațiilor Israelului cu statele din Golf au, de asemenea, o dimensiune de echilibru față de Iran, dar pentru Israel, această dimensiune a fost motivația din spatele acestor parteneriate, nu o consecință a acestora. Și opusul este adevărat în parteneriatul său cu Marocul, în ciuda faptului că Israelul nu are niciun interes să antagonizeze Algeria.

Mai mult, apropierea dintre Israel și Golf a beneficiat de o implicare strânsă a SUA. În schimb, Africa de Nord este o preocupare marginală pentru Washington în comparație cu celelalte priorități presante ale acesteia. Decizia fostului președinte Donald Trump de a recunoaște suveranitatea marocană asupra Saharei de Vest a fost inițial întâmpinată cu o opoziție din partea democraților, dar de la preluarea mandatului, administrația Biden nu a reconsiderat decizia și pare reticentă să se implice în tensiunile în curs.

În aceste circumstanțe, Israelul se poate găsi din ce în ce mai implicat în conflictul marocano-algerian. Deși Israelul are o lungă istorie de cooperare militară secretă cu Marocul, prin afișarea acestei cooperări a transmis un anumit sentiment de solidaritate cu Rabatul împotriva Algeriei. Evoluțiile viitoare din Africa de Nord, poate mai mult decât în ​​Golful Persic, ar putea testa limitele "noii normalități".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Bătălia pentru Herson: Rușii au două modalități pentru a opri contraofensiva Ucrainei pe care o numesc „masacru fără sens”
Israelul e pregătit. Din fața unui F-35, premierul Lapid anunță Iranul că are undă verde din SUA să acționeze în caz de nevoie
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Ambasadorul american Victor Jackovich, despre războiul declanșat de Rusia: România să aibă încredere noi, SUA sunt aici
O dronă militară chineză BZK-007 a intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului. UAV-ul era însoțit de 8 avioane de luptă
Putin alimentează imperialismul rus. Moscova a adoptat „Lumea rusă” - o nouă doctrină de politică externă
Ambasadorul Victor Jackovich, la interviurile DefenseRomania
Moartea lui Vladimir Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina. Niciun lider rus care-l va succeda pe acesta nu va fi dispus să facă compromisuri
România a reacţionat la acuzațiile Moscovei că trimite armament în Ucraina | Vasile Dîncu: Totul face parte din „războiul hibrid”
Vasile Dîncu: Oficialilor români le-a fost greu să argumenteze că Marea Neagră este pe harta ameninţărilor pentru NATO
Conflictul din Ucraina activează cooperarea regională: Statele baltice și țările din nordul Europei strâng rândurile în fața amenințării rusești
Bogdan Aurescu, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Putin şi-a calculat foarte greşit planurile. A încercat să ne despartă
Nicolae Ciucă, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Agresiunea rusă a pus statele Parteneriatului Estic în faţa unor ameninţări existenţiale
Nicolae Ciucă, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Regiunea Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând din perspectivă geopolitică
Contraofensiva Ucrainei nu e masivă ci are rolul preluării inițiativei. Rusia s-a împotmolit într-un moment favorabil militar
Achiziția dronelor pentru Armata României: Bayraktar TB2 vs. Watchkeeper X. Sau amândouă
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia

Ştiri Recomandate

O bază militară a Bundeswehr, unde sunt instruiţi şi militari ucraineni, a fost survolată de mai multe drone de mici dimensiuni
Ucraina a reuşit cea mai puternică înaintare, străpungând frontul sudic de-a lungul râului Nipru cu peste 40 de km
Țările nordice au elaborat un nou manual pentru apărarea flancului de nord al NATO
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Marea Britanie se pregătește pentru acțiuni subversive ale Rusiei împotriva infrastructurii subacvatice
Fără niciun Gripen E/F vândut în ultimii 8 ani, suedezii de la Saab acuză modul în care F-35 a câștigat „bătălia pentru Canada”
Zelenski vrea în NATO, dar ce vrea populația? Procentul celor împotrivă s-a prăbușit la doar 4% - Sondaj
Cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari și au cumpărat un tanc T-72 pentru a fi donat Ucrainei
Ciucă: Chestiunile procedurale de aderare a Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state
Percheziții la NIS Petrol, companie controlată în România de Rusia prin Gazprom. Suspiciuni privind scurgeri de informații despre zăcămintele românești
Mircea Geoană, despre valorificarea potenţialului autohton: “România, o putere agro-industrială europeană şi mondială”
O dronă ucraineană Bayraktar TB2 a surprins momentul în care un elicopter rusesc Ka-52 "Alligator" este doborât (Video)
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei
”Există 5 nave rusești purtătoare de rachete Kalibr”. Rusia mai păstrează în Marea Neagră 8 nave de război
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Gen. Petraeus, fost șef CIA: Forțele ruse din Ucraina și flota din Marea Neagră ar fi distruse de SUA dacă Putin va apăsa „butonul nuclear”
Zvonuri privind căderea frontului în Herson (sud) și prinderea a 25.000 de soldați ruși pe malul drept al Niprului
Consolidarea relațiilor dintre România și Marea Britanie: Londra reiterează angajamentul privind securitatea europeană
Interviu cu diplomatul David Steward, despre riscul tensiunilor sociale în lumea occidentală
Trompetele Kremlinului schimbă tonul. Cum au schimbat înfrângerile din Ucraina discursul propagandiștilor lui Putin - ISW
Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene
România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO
Un al treilea avion F-16C atinge recordul istoric de 10.000 de ore de zbor
Două F-35 au reuşit să distrugă șase avioane de luptă F-15, în urma simulării unei lupte aeriene
Gen. Bălăceanu explică cum a reușit Ucraina să ajungă la 700.000 de soldați de la 200.000 la începutul invaziei
Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci
Forţele Aeriene ale SUA au consemnat la sol toate aeronavele de transport C-130H: Au fost identificate fisuri la nivelul elicelor
Franța a promis că oferă Ucrainei alte 12 obuziere autopropulsate CAESAR, dar livrarea vine în urma unui ''contract suspendat'' cu Danemarca
Zelenski: Oraşul strategic Liman a fost "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse
Bayraktar Akinci, cea mai nouă dronă a Forțelor Aeriene Turce, a efectuat o misiune de recunoaştere deasupra Siriei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro