Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Costul relațiilor de securitate dintre Maroc și Israel
16 dec 2021 / 13:19
La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vizitat Marocul pentru a oficializa cooperarea militară dintre cele două țări prin semnarea unui memorandum de înțelegere. Vizita lui Gantz a avut loc la un an după ce Marocul și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul și a fost precedată de o vizită, în august, a ministrului de externe Yair Lapid la Rabat.
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist

Existența legăturilor militare între Israel și Maroc nu este nouă, dar recunoașterea lor este recentă. Prezența publică a lui Gantz la Rabat a demonstrat dorința Marocului nu numai de a recunoaște Israelul, ci și de a folosi apropierea pentru a echilibra puterea față de Algeria, în contextul escaladării tensiunilor cu vecinul său nord-african. Dar acest lucru ar putea atrage Israelul în mediul de securitate instabil din Maghreb.

 

Cooperare cu tradiție

 

Schimburile militare dintre Israel și Maroc preced ultimul val de acorduri de normalizare dintre Israel și țările arabe care au început în ultimele luni ale administrației Trump. Începând cu anii 1960, regele marocan de atunci Hassan al II-lea, tatăl actualului rege, Mohammed al VI-lea, s-a bazat pe sprijinul israelian pentru a face față amenințărilor de securitate din Algeria și Egipt. În 1963, când a izbucnit războiul între Maroc și Algeria, care era susținută la acea vreme de președintele egiptean Gamal Abdel Nasser, serviciile secrete israeliene au împărtășit informații despre mișcările militare egiptene omologilor săi din Maroc. De atunci, se crede că fiecare director al agenției de informații israeliene, Mossad, a vizitat Marocul într-un moment sau altul în timpul mandatului său. Între timp, Israelul a vândut arme și a oferit instruire forțelor terestre marocane în anii 1970.

G Ad:

Dar dacă această cooperare militară și de informații a fost în bună masură desfășurată în secret, situația s-a schimbat anul trecut, când Marocul a călcat pe urmele Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului în semnarea Acordurilor Abraham, acordurile istorice de cooperare și normalizare dintre guvernele Israelului și mulți dintre vecinii săi arabi. De atunci, emirații și bahrainienii și-au demonstrat confortabil cooperarea militară cu Israelul, adesea în public. Este de remarcat faptul că, cu două săptămâni înainte de vizita lui Gantz la Rabat, marina israeliană s-a alăturat flotelor celor două state arabe și americane într-o manevră navală de cinci zile în Marea Roșie. Exercițiile au reprezentat primele manevre navale dezvăluite public între Israel și statele din Golf și au arătat noul impuls al relațiilor Israelului cu lumea arabă.

 

Israelul devine mai implicat în Africa

 

Este probabil ca factorii de decizie israelieni să vadă consolidarea parteneriatului lor cu Marocul ca parte a aceluiași impuls. Acest lucru este susținut și de amprenta tot mai mare a Israelului în Africa, prin relațiile bilaterale de-a lungul continentului și aderarea sa la statutul de stat observator în Uniunea Africană în iulie 2021.

În ciuda asemănărilor dintre apropierea Israelului de Maroc și de statele din Golf, contextele de securitate internă diferă foarte mult. Parteneriatul dintre Israel și Golf s-a intensificat în ultimul an, într-un moment în care țările din regiune, inclusiv Emiratele Arabe Unite, s-au îndreptat cu prudență către detensionarea cu Iranul, inițiind discuții diplomatice. În schimb, în ​​Africa de Nord, amprenta Israelului se extinde acum pe fondul tensiunilor regionale sporite dintre Maroc și Algeria.

Faptul că normalizarea relațiilor Rabatului cu Israelul a fost o contrapartidă pentru recunoașterea de către SUA a suveranității Marocului asupra Saharei Occidentale, a pus Israelul în mijlocul rivalității dintre Rabat și Alger.

 

Marocul și Algeria

 

Spre deosebire de politica de lungă durată a SUA, recunoașterea suveranității marocane asupra teritoriului a reînviat tensiunile dintre Maroc și Algeria, principalul susținător al Frontului Polisario, o mișcare națională care luptă pentru independența Saharei de Vest din 1973, în concordanță cu rolul său istoric în lupta pentru decolonizare.

În ceea ce privește Rabatul, Algeria folosește Polisario doar ca agent pentru a încerca să slăbească Marocul.

În cele 12 luni de când Washington a recunoscut suveranitatea Rabatului asupra Saharei de Vest, relațiile algeriano-marocane s-au deteriorat constant, pe măsură ce Frontul Polisario și-a intensificat atacurile împotriva forțelor armate marocane. Algeria a suspendat relațiile diplomatice cu Rabatul la sfârșitul lunii octombrie, apoi și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele marocane. De asemenea, a oprit furnizarea de gaze către Maroc prin conducta Maghreb-Europa. Pe lângă aceste tensiuni, la 1 noiembrie, Algeria a acuzat Marocul de un atac cu drone care a ucis trei muncitori algerieni într-o zonă controlată de Frontul Polisario.

În acest context, aprofundarea cooperării militare cu Israelul este motivată în mod explicit de preocupările de securitate marocane cu privire la supremația militară a Algeriei, cu două domenii de interes deosebit, securitatea cibernetică și dronele.

Războiul Rece dintre Maroc și Algeria include numeroase cazuri de atacuri cibernetice din ambele părți, dintre care cel mai recent a fost în noiembrie, când site-ul web al Confederației Generale a Companiilor Marocane a fost bruiat cu un mesaj agresiv însoțit de un drapel algerian. Nu este o coincidență, așadar, că Israelul și Marocul au semnat în această vară un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice, întrucât Rabatul dorește să beneficieze de vasta experiență a Israelului în domeniul cibernetic. Acordul formal se bazează pe cooperarea secretă anterioară. Chiar înainte de noul acord, Marocul ar fi fost printre clienții programului spion israelian Pegasus.

 

Drone israeliene

 

De asemenea, Marocul își extinde cooperarea cu Israelul în ceea ce privește dronele militare, care joacă acum un rol major în cursa înarmărilor cu Algeria. Arsenalul de sisteme fără pilot al Algeriei include drone armate, precum și avioane de supraveghere și recunoaștere fără pilot, achiziționate din Africa de Sud și China.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat anul trecut, Marocul și-a crescut și achizițiile de drone. În 2020, a cumpărat 12 avioane de atac turcești Bayraktar. Acum, datorită Acordului-cadru de cooperare cu Israelul, Marocul urmărește și sistemele israeliene. Acest lucru ar oficializa și relațiile care au fost dezvoltate neoficial până acum.

În noiembrie, Haaretz a relatat că Marocul a plătit 22 de milioane de dolari către Israel Aerospace Industries în 2021, pe fondul rapoartelor despre o societate mixtă pentru a produce drone în Maroc. Se pare că Rabat operează deja patru muniții Hermes 900 "Al-Bayt". Deși autoritățile marocane mențin un secret cu privire la unele dintre aceste vânzări, forțele armate ale țării au emis o declarație oficială în care recunoaște achiziția Skylock Dome al Israelului, un sistem de apărare aeriană conceput pentru a intercepta dronele.

Acest lucru nu a fost ratat de Algeria, care a început să vadă Israelul ca un adversar direct. Nu este surprinzător faptul că guvernul algerian s-a opus ferm cererii Israelului pentru statutul de observator în Uniunea Africană, pe care l-a considerat în contradicție cu interesele sale regionale. Acoperirea mass-media algeriană a vizitei lui Gantz la Rabat și semnarea cadrului de cooperare în domeniul securității ilustrează, de asemenea, acest lucru. Cotidianul algerian Le Expression a descris această evoluție ca aducând "Mossadul la granițele noastre".

 

Concluzii

 

Un război între Maroc și Algeria rămâne puțin probabil, dar există motive de îngrijorare cu privire la escaladarea rivalității dintre ele și la modul în care Israelul este atras. Aprofundarea relațiilor Israelului cu statele din Golf au, de asemenea, o dimensiune de echilibru față de Iran, dar pentru Israel, această dimensiune a fost motivația din spatele acestor parteneriate, nu o consecință a acestora. Și opusul este adevărat în parteneriatul său cu Marocul, în ciuda faptului că Israelul nu are niciun interes să antagonizeze Algeria.

Mai mult, apropierea dintre Israel și Golf a beneficiat de o implicare strânsă a SUA. În schimb, Africa de Nord este o preocupare marginală pentru Washington în comparație cu celelalte priorități presante ale acesteia. Decizia fostului președinte Donald Trump de a recunoaște suveranitatea marocană asupra Saharei de Vest a fost inițial întâmpinată cu o opoziție din partea democraților, dar de la preluarea mandatului, administrația Biden nu a reconsiderat decizia și pare reticentă să se implice în tensiunile în curs.

În aceste circumstanțe, Israelul se poate găsi din ce în ce mai implicat în conflictul marocano-algerian. Deși Israelul are o lungă istorie de cooperare militară secretă cu Marocul, prin afișarea acestei cooperări a transmis un anumit sentiment de solidaritate cu Rabatul împotriva Algeriei. Evoluțiile viitoare din Africa de Nord, poate mai mult decât în ​​Golful Persic, ar putea testa limitele "noii normalități".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Rusia schimbă strategia de război și rezistența eroică a Ucrainei. Situația pe frontul ucrainean | Ion Petrescu vine „Pe Plan Extern”
România, una dintre ţările de pe flancul estic al NATO unde SUA ar putea stabili baze militare permanente, dar fără staţionarea trupelor în permanenţă
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Obiectivul Rusiei - distrugere totală. Marianna Prysiazhniuk, despre războiul lui Putin susținut de ruși: Nu mai e vorba doar de Ucraina
Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane
Soldați ucraineni, capturând un blindat al Armatei Rusiei însemnat cu lidera Z, simbolul invadării Ucrainei. Z vine de la „Za pobedy”, care înseamnă „Pentru victorie”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Despre războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, direct de la firul ierbii | Marianna Prysiazhniuk vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Cei patru care s-au dus să ia lumină de la Ambasada Rusiei, problemă de securitate națională și „activităţi ostile intereselor” NATO
Forțele de Rachete Strategice Ruse, componenta terestră a arsenalului nuclear al Rusiei, au început executarea unui exercițiu de amploare
O alianță regională de apărare fără precedent între Israel și armatele arabe
Noua Strategie Națională de Apărare a SUA: China este “prioritatea nr. 1”. Rusia rămâne în plan secund, ca “generator de amenințări acute”
Generalul american David Petraeus: Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată, dar cucerirea Mariupolului poate decide soarta războiului
SUA și Orientul Mijlociu: Schimbarea dinamicii, un nou capitol în relațiile dintre statele din Golf și America
Generalul Ben Hodges: Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război în Ucraina, acum e puţin probabil
EXCLUSIV
Chirieac: Discursul lui Biden la Varșovia - programul politic al Occidentului pentru secolul XXI
Vasile Dîncu: Armata României are 70.000 de militari profesioniști. Suplimentarea nu este o prioritate
Noua situație de securitate determină reconfigurări geostrategice în Orientul Mijlociu
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Armata română și strategia de apărare după războiul Rusiei în Ucraina | Aurel Cazacu vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Lev Troțki, adresându-se Armatei Roșii în timpul Războiului Civil Rus, sursă foto: The Guardian
EXCLUSIV
Recuperarea Tezaurului românesc - un demers legitim pentru limitarea finanțării războiului din Ucraina
Încercuirea trupelor ruse de la periferia de nord-vest a Kievului – informații încă neconfirmate, dar în concordanță cu ultimele evoluții
Iohannis: Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre
Cum mută China în războiul Rusiei din Ucraina. Strategie pe termen lung sau simple interese ale conducerii comuniste chineze
EXCLUSIV
Cât de mult rău poate să facă o poză şi un mesaj nepotrivit în actualul context al războiului informaţional ruso-ucrainean
Odesa, „trofeul” lui Putin. Armata rusă rupe sud-estul Ucrainei pentru a forța un coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia prin Donbas
Putin și-a expune cererile legate de Ucraina, într-un apel telefonic cu Erdogan
Războiul Rusiei în Ucraina. Ofensiva rusă, negocieri și perspectiva păcii | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern” la DefenseRomania
Atacul dur al componentei financiare, în războiul economic împotriva Rusiei
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
EXCLUSIV
Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF
EXCLUSIV
Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)
China refuză să acționeze împotriva Rusiei, uitând că în 1937 a fost victima, în locul Ucrainei
Rusia va pierde războiul cu Ucraina – 12 concluzii ale celebrului expert în științe politice și economice, Francis Fukuyama
Rusia desfășoară exerciții în Marea Norvegiei, în contrapartidă la manevrele NATO “Cold Response-2022”

Ştiri Recomandate

Ucraina: Riscul debarcării desantului maritim al Rusiei la Odesa se menține în continuare ridicat
Forţele Armate Ucrainene anunţă că au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov (Video)
Încă o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr a fost adusă în Marea Neagră. Rușii au organizat o ceremonie de primire a acesteia
Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei
Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer un important pod de cale ferată din Lugansk (Foto/Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele companiei americane de armament Lockheed Martin
Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani
Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35
Europarlamentar ungar: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de U.E împotriva Rusiei în forma sa actuală
Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile
Aurescu: România susține implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe
NATO, pregătită să ofere garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda, înainte de aderarea lor
Germania crede că acordul din 1997 dintre NATO și Rusia e nul iar Moscova l-a rupt unilateral
Rușii au aruncat în luptă Terminator - noile mașini de sprijinire a tancurilor (Video). Vehiculele au fost văzute în Ucraina
Rușii sunt blocați în Donbas, în pofida ofensivei. La Lugansk Ucraina controlează 10% din teritoriu; Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor de apărare
România subliniază că noul Concept NATO 2030 trebuie să reflecte că Rusia rămâne principala amenințare
Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova - Facebook
EXCLUSIV
De ce aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. Criza piloților nu e singura explicație
Rusia a atacat Lvov, în vestul Ucrainei, cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe submarine din Marea Neagră
China: Relațiile dintre UE și Japonia sunt benefice, dar nu trebuie să meargă mai departe
România susține cu fermitate aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Aurescu a participat la discuția cu cele două state nordice
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal din Mariupol (Video)
Serviciul de informații militare ucrainean prevede înfrângerea Rusiei până la finalul lui 2022 și o ofensivă de recuperarea inclusiv a Crimeei
Prioritățile MApN: Ridicarea nivelului salarial al militarilor și pensii echitabile, pe lângă programul de modernizare profundă a Armatei
Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat redeschiderea Ambasadei României la Kiev
Scenariul Mariupol s-ar putea repeta la Odesa. Război total de gherilă: Catacombele și tunelurile, pregătite pentru sosirea rușilor
Contraofensiva ucraineană a avut succes în Harkov. Trupele ruse de ocupație se retrag din al doilea oraș al Ucrainei, aflat în vecinătatea Donbasului
Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta
Rusia a instalat în Insula Șerpilor sisteme antiaeriene Tor-M2 și Panțîr
Cum a ajuns Moskva recif rusesc pe fundul mării. Cdr. (ret) Eugen Niculae: Crucișătorul avea sisteme pentru contracararea rachetelor Nepun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro