Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
DefenseRomania publică în premieră, o comparație a măsurilor economice luate de către două țări vecine României, în lupta lor cu epidemia Covid-19. Compediul pe care îl prezentăm poate fi studiat în detaliu AICI.
În Ungaria, primul caz a fost depistat pe 4 martie, iar numărul de pacienți infectați este în creștere. La 11 martie, guvernul ungar a declarat o stare de urgență, impunând: interdicția de intrare pentru resortisanții din țările cele mai afectate de COVID-19; închiderii tuturor unităților de învățământ superior; interzicerea adunărilor de peste 100 de persoane în interior și a 500 de persoane în afară. Ulterior numărul participanților a fost drastic redus. Pe 14 martie a fost anunțată închiderea tuturor școlilor. Începând cu 16 martie, materiile de învățământ sunt predate elevilor, aflați la domiciliu, de la distanță pentru toate nivelurile de învățământ.
Pe 16 martie, premierul a anunțat închiderea completă a granițelor Ungariei, numai cetățenii maghiari având libertatea de a intra în țară. În plus, aproape toate locurile publice au fost închise, inclusiv cinematografe, băile publice (o instituție din această țară), instituțiile culturale și restaurantele, barurile și cafenelele vor fi deschise doar până la 3 p.m. Doar magazinele alimentare, farmaciile și magazinele alimentare vor rămâne deschise mai mult timp.
Cu ocazia declarării stării de urgență, guvernul ungar a înființat grupul operațional care asistă pe primul ministru Orban și membrii cabinetului său pentru a face față epidemiei COVID-19. Astfel că la 14 martie 2020, guvernul Orban a creat grupul de lucru responsabil pentru supravegherea companiilor vitale maghiare („Task Force”) condus de ministrul apărării. Misiunea Task Force este de a identifica companii, atât de stat, cât și private, care sunt esențiale pentru funcționarea Ungariei („Companiile vitale”) și să pregătească etapele de preluare potențială a acestora de către statul ungar.
Până în prezent, Task Force a identificat 140 de companii vitale și mai mult de jumătate dintre ele au fost, de asemenea, numite „companii vitale numite, printre care Auchan Magyarország Kft. și Robert Bosch Korlátolt Felelősségű Társaság. Lista completă a acestor companii vitale denumite este accesibilă pe acest site web în limba maghiară al armatei ungare.
A doua etapă a venit pe 18 martie 2020, când guvernul ungar a înființat comitetul militar de management astfel că în conformitate cu decizia guvernului, acest comitet militar are sarcina de a facilita comunicarea și cooperarea între companiile desemnate vitale funcționării societății ungare, guvern, grupul operativ și grupul operațional.
Conform site-ului menționat mai sus, membrii comitetului militar au fost introdusi și prezentați companiilor clasificate ca fiind vitale începând cu 19 martie 2020. Ministerul Apărării Ungar a identificat 140 de întreprinderi vitale și fabrici al căror control ar putea fi preluat de către militari atunci când se consideră oportun și necesar de către statul ungar.
Măsurile de mai sus nu înseamnă că firmele desemnate ca fiind companii vitale sunt sub supravegherea sau se află sub autoritatea statului ungar. Condițiile acestei supravegheri sunt stabilite în Legea privind protecția împotriva dezastrelor care prevede că în cazul în care există un pericol iminent de deteriorare a stării de urgență, guvernul poate - pentru a evita o astfel de deteriorare - să ordone în decretul său ca funcționarea unei companii să fie plasată sub supravegherea statului ungar. Această supraveghere înseamnă că ministrul finanțelor sau comisarul guvernului examinează poziția financiară a companiei, aprobă și contrasemnează angajamentele financiare ale companiei și decide cu privire la problemele care intră în competența organului principal de conducere al companiei (de exemplu, adunarea generală, adunarea membrilor) în legătură cu prevenirea directă a situației care a dat naștere măsurii extraordinare sau atenuarea consecințelor a unei astfel de situații (adică în cazul de față, epidemia COVID-19).
Conform decretului din 18 martie, guvernul de la Budapesta a informat imediat în scris directorii executivi ai companiilor vizate și membrii consiliului de supraveghere cu privire la deciziile care intră în competența boardului de companiei ale companiilor. Este important de menționat că statul maghiar compensează compania sau proprietarul acesteia pentru pierderile reale suportate ca urmare a deciziilor luate de ministrul finanțelor (sau de comisarul guvernului) în competența sa precum și în respectarea perioadei în care decretul guvernamental este în vigoare. Alte măsuri economice impuse prin decretul guvernului ungar sunt:
• Moratoriu pentru plata contractelor de credit, împrumut și leasing;
• Plafonarea TAE a creditelor pentru consumatori; Leasinguri comerciale în sectoarele cele mai afectate, interdicția de reziliere și creșterea chiriilor;
• Suspendarea plății contribuțiilor la asigurările sociale pentru sectoarele cele mai afectate;
• Suspendarea plății impozitului forfetar destinat microîntreprinderilor (în limba maghiară: „KATA”);
• Norme extraordinare privind condițiile de muncă.
Bulgaria impune măsuri draconice pentru slavarea industriilor sale naționale, în special producția alimentară și turismul la Marea Neagră.
La 13 martie 2020, Parlamentul bulgar a declarat starea de urgență, permițând guvernului să impună măsuri rapide ca răspuns la epidemia cu virusul COVID-19. Aceste măsuri pot fi modificate și extinse la discreția guvernului. Legea privind măsurile luate în timpul stării de urgență încorporează măsurile de distanțare socială anunțate de ministrul Sănătății pe 13 martie și prevede, de asemenea, următoarele:
1) Instanțe, notari și executare
Toate procedurile judiciare, arbitrale, administrative și de executare executate - cu excepția procedurilor penale - sunt suspendate pe durata stării de urgență. Procedurile de execuție, cum ar fi licitațiile publice, sunt suspendate; atunci când starea de urgență este revocată, acestea trebuie reangajate și trebuie făcut un nou anunț. Comenzile pentru conturile bancare personale, salariile și pensiile și alte măsuri de executare sunt suspendate pe durata stării de urgență. Actele emise de notari trebuie să se limiteze la probleme urgente, iar Camera Notarilor trebuie să numească cel puțin un notar public pe regiune pentru a impune un flux normal de emitere de documente.
2) Măsuri sociale și economice
Proiectul de lege prevede instituirea unui depozit financiar electronic pentru a facilita plata asistenței sociale și finanțarea întreprinderilor cu fonduri europene disponibile.
Angajatorii au dreptul, pe durata stării de urgență, să:
- să își suspende total sau parțial activitățile - în acest caz, statul va împărți costurile cu angajatorul, acordând angajaților afectați o compensație de 50% din salariul lor (adică nu mai puțin de 75% din salariul minim, aproximativ 225 euro).
- să impună angajaților concedii plătite și/sau neplătite, precum și transferul la alte locații de activitate a locului de muncă sau a programului de lucru.
3) Documente personale
Valabilitatea documentelor personale ale cetățenilor bulgari, ale cetățenilor UE și ale străinilor (de ex. Cărți de identitate, permise de ședere, permise de conducere), care expiră între 1 ianuarie și 31 octombrie 2020 , este prelungit cu 6 luni.
Conform legii stării de urgență se instituie un stat major de operațiuni naționale, cu autoritate asupra întregului teritoriu național care este responsabil unic de coordonarea măsurilor împotriva epidemiei viruslui covid-19. Monitorizează progresul contaminării, oferă actualizări oficiale cu privire la numărul de cazuri detectate și recomandă guvernului măsuri adecvate. Ministerul Sănătății supraveghează toate măsurile de sănătate și restricțiile legate de izolarea socială și restricțiile de călătorie. Municipalitățile acționează la nivel local. Măsuri preventive impuse de către guvernul bulgar se referă la următoarele:
1) Distanțarea socială
La 13 martie 2020, la câteva ore după declararea stării de urgență, ministrul sănătății de la Sofia a anunțat următoarele măsuri, care se aplică imediat până la 29 martie 2020:
2) Restricții de călătorie
3) Carantina
Șoferii de camioane sunt scutiți de o anumită măsură de carantină - dacă sunt cetățeni bulgari și trebuie să se întoarcă la destinație, carantina este limitată la zilele petrecute în Bulgaria necesare procesării livrării; dacă șoferii sunt cetățeni străini, ei sunt obligați să-și limiteze șederea în Bulgaria la 24 de ore.
Începând cu 17 martie 2020, Bansko, principala stație de schi din Bulgaria, va fi închisă timp de 14 zile. O persoană pentru fiecare gospodărie are voie să iasă la mâncare sau să cumpere alte bunuri esențiale; livrările de produse trebuie să treacă printr-un singur punct de control.
Lucrătorii din spitale și cadrele medicale din unitățile de urgență vor primi o plată suplimentară de aproximativ 500 de euro până la sfârșitul lunii martie. Ministerul Sănătății a oferit aproximativ 10 milioane de euro în cadrul primei tranșe de ajutor și lucrează în prezent la un pachet de măsuri pentru a ajuta municipalitățile să furnizeze servicii de sănătate și servicii sociale.
Accesul la instanțe, la serviciile notariale și administrative este limitat. În timp ce mulți notari au ales să se închidă pe durata stării de urgență, Camera Notarilor a instituit un sistem de pază pentru fiecare regiune pentru a asigura procesarea certificărilor și a tranzacțiilor urgente. Autoritatea responsabilă de instanțe a ales să permită fiecăreia dintre ele să decidă asupra limitelor de timp și a domeniului de aplicare a restricțiilor care trebuie aplicate; în consecință, depunerea și înregistrarea cererilor, a apelurilor și a altor documente judiciare au prezentat unele probleme pentru avocați. Suspendarea procedurilor judiciare, arbitrale, administrative și de executare în curs - cu excepția procedurilor penale, pe durata stării de urgență este în discuție în Parlament, după cum am indicat mai sus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Într-un peisaj marcat de tensiuni geopolitice reaprinse și de un sentiment din ce în ce mai mare de vulnerabilitate strategică, Europa da tot mai multe semne că este dispusă să se angajeze într-o călătorie ambițioasă pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De la programe comune de achiziții la doctrine strategice și desfășurări de trupe, continentul este martorul unei schimbări semnificative în arhitectura sa de securitate.
Apropierea dintre Statele Unite și Rusia și îndepărtarea de NATO au relansat discuțiile la nivel internațional între vechii aliați - de la Berlin și Varșovia la Seul și Tokyo - cu privire la dezvoltarea propriilor arme nucleare, potrivit Financial Times. În conformitate cu Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), numărul statelor care dețin oficial arme nucleare este limitat la Statele Unite, Rusia, China, Franța și Regatul Unit. India, Israelul și Pakistanul, care nu au semnat niciodată tratatul, au dezvoltat, de asemenea, arme nucleare, ca și Coreea de Nord, singura țară care s-a retras din NPT.
Presa sârbă anunță că Vucic negociază cu Ungaria o alianță militară, ca răspuns la acordul semnat săptămâna trecută între Croația, Kosovo și Albania.
O livrare de tancuri Abrams australiene second-hand către Ucraina s-ar putea confrunta cu posibile complicații după recentul îngheț temporar impus de președintele american Donald Trump asupra asistenței militare acordate națiunii devastate de război. În timp ce Departamentul australian al Apărării recunoaște că transferul militar internațional rămâne „complex”, ABC dezvăluie, de asemenea, că ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov este programat să viziteze în curând Canberra pentru a discuta despre sprijinul continuu al Australiei.
Astăzi, 23 martie 2025, în Riad, Arabia Saudită, au început negocierile trilaterale între Statele Unite, Rusia și Ucraina, având ca obiectiv principal stabilirea unui acord de încetare a focului în conflictul care durează de peste trei ani.
Germania a aprobat oficial un pachet masiv de ajutor militar în valoare de 3 miliarde EUR (3,25 miliarde USD) pentru Ucraina, după luni de amânări. Comisia pentru buget a parlamentului german a dat undă verde pentru echipamente de apărare esențiale, inclusiv muniție, drone, vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.
Cele mai mari puteri militare din Europa elaborează planuri pentru a prelua treptat mai multă responsabilitate pentru apărarea continentului în locul Statelor Unite, a relatat Financial Times, facand referire la patru oficiali europeni din domeniul apărării. Ziarul scrie că aceasta include și o propunere a administrației președintelui american Donald Trump de a transfera aceste responsabilități statelor europene în următorii cinci până la zece ani.
Realpolitik reprezintă așa-zisul pragmatism politic. Se bazează mai mult pe circumstanțe decât pe teorii politice, deși în fundal există întotdeauna o anumită tendință dată de un curent politic. Nu este nimic nou pentru că acest mod de a face politică datează din cele mai vechi timpuri. Unele curente sau teorii politice sunt menite să nu se manifeste niciodată în practică deoarece sunt catalogate drept utopii.
Într-un interviu acordat controversatului jurnalist american Tucker Carlson, publicat vineri, 21 martie, trimisul special al SUA, Steven Witkoff, a declarat că autoritățile ucrainene au convenit să organizeze alegeri prezidențiale. "Da, o vor face. Au fost de acord în privința asta. Vor fi alegeri în Ucraina", a răspuns Witkoff întrebării puse de Carlson, fără a preciza cine anume de la Kiev și-a dat acordul sau când ar putea avea loc alegerile. Kievul nu a comentat până în prezent aceste declarații.
Un efort evident de a disemina informații false cu privire la conflictul din Ucraina a fost descoperit recent în urma încercărilor unor surse afiliate Rusiei de a prezenta drept autentică o primă pagină modificată a ziarului Hull Daily Mail. Pe imaginea falsă se afirmă în mod inexact că 70 000 de soldați ucraineni au pierit „în zadar” în regiunea Kursk - o astfel de afirmație fiind complet ruptă de realitate.
O posibilă zonă unde Rusia ar putea declasa o agresiune împotriva NATO s-ar putea să nu fie statele baltice, ci nordul bătrânului continentului . Oficialii ruși au făcut chiar afirmații într-o formă sau alta împotriva Norvegiei pentru presupusa „militarizare” a Svalbard, deși Tratatul Svalbard din 1920 prevede statutul demilitarizat al insulei.
Au fost publicate primele imagini din satelit cu baza aeriană strategică „Engels” unde Rusia are stationate cateva bombardiere Tu-95MS și Tu-160. Imagini din satelit de înaltă rezoltuie au dezvăluit rezultatul real al recentului atac din 20 martie, efectuate de fortele ucrainene cu o serie de drone cu raza lunga de actoiune.
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Planul de acțiune privind oțelul și metalele este esențial pentru a putea obține rezultate în ceea ce privește„Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Militarii ucraineni din cadrul Serviciului de Informații al Apărării (GUR) al Ucrainei au executat o serie de atacuri precise în Crimeea, care se află în prezent sub ocupație rusa din 2014, provocând perturbarea activității forțelor ruse. Timp de mai multe zile, trupele ruse de ocupatie ar fi fost supuse unui val de atacuri neobișnuite, sistemele lor avansate de apărare antiaeriană devenind ineficiente în fața operațiunilor precise ale ucrainenilor.
Aeronavele F16-Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 48 Aviație Vânătoare, participante la exercițiul Ramstein Flag 25, au revenit săptămâna trecută în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Israelul nu exclude un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în lunile următoare, deși președintele Donald Trump i-a spus premierului Israel i Benjamin Netanyahu că SUA nu sunt dispuse deocamdată să susțină o astfel de mișcare, potrivit surselor Reuters.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
Rusia este pregătită să mai facă un pas în escaladarea conflictului și intenționează să trimită militarii nord-coreeni pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Vineri, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moratoriul de o lună privind grevele asupra instalațiilor energetice ” a trecut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmit Agerpres și AFP.
Ce știm sigur e că România va produce muniție de 155 mm în două filiale din subordinea companiei de stat Romarm. Obuzele vor deservi obuzierelor autopropulsate K9 Tunetul pe care România le-a achiziționat recent de la gigantul sud-coreean Hanwha. Concomitent, Hanwha va ridica o fabrică în România pentru producerea obuzierelor. Dar ce facem cu muniția? Va putea industria să respecte termenii, mai ales că implicat este statul?
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, și emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost primiți joi la Paris de președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții asupra conflictului din Ucraina, în timp ce europenii încearcă să-și facă auzită vocea în tratativele despre o încetare a focului care nu înregistrează progrese, transmit Agerpres și AFP.
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Danemarca, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dorește să-și trimită soldații în Ucraina pentru antrenament începând din această vară.
Dronele ucrainene au lovit miercuri baza Brigăzii ruse 112 de rachete din orașul Shuya, relatează presa ucraineană și rusă.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
O delegație ucraineană a sosit la Paris pentru discuții cu reprezentanții SUA și ai Europei. Acesta include miniștrii de externe și miniștrii apărării, scriu agențiile de presă.