Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
COVID-19. Politici de gestionare a crizelor în Europa Centrală – Ungaria și Bulgaria
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pandemia COVID-19 a pus continentul european într-o situație excepțională, fiecare dintre țările UE luând zilnic măsuri specifice pentru a opri răspândirea virusului.
EXCLUSIV

DefenseRomania publică în premieră, o comparație a măsurilor economice luate de către două țări vecine României, în lupta lor cu epidemia Covid-19. Compediul pe care îl prezentăm poate fi studiat în detaliu AICI.

 

Supravegherea companiilor de către statul maghiar impusă „manu militari” în Ungaria

 

În Ungaria, primul caz a fost depistat pe 4 martie, iar numărul de pacienți infectați este în creștere. La 11 martie, guvernul ungar a declarat o stare de urgență, impunând: interdicția de intrare pentru resortisanții din țările cele mai afectate de COVID-19; închiderii tuturor unităților de învățământ superior; interzicerea adunărilor de peste 100 de persoane în interior și a 500 de persoane în afară. Ulterior numărul participanților a fost drastic redus. Pe 14 martie a fost anunțată închiderea tuturor școlilor. Începând cu 16 martie, materiile de învățământ sunt predate elevilor, aflați la domiciliu, de la distanță pentru toate nivelurile de învățământ.

Pe 16 martie, premierul a anunțat închiderea completă a granițelor Ungariei, numai cetățenii maghiari având libertatea de a intra în țară. În plus, aproape toate locurile publice au fost închise, inclusiv cinematografe, băile publice (o instituție din această țară), instituțiile culturale și restaurantele, barurile și cafenelele vor fi deschise doar până la 3 p.m. Doar magazinele alimentare, farmaciile și magazinele alimentare vor rămâne deschise mai mult timp.

Cu ocazia declarării stării de urgență, guvernul ungar a înființat grupul operațional care asistă pe primul ministru Orban și membrii cabinetului său pentru a face față epidemiei COVID-19. Astfel că la 14 martie 2020, guvernul Orban a creat grupul de lucru responsabil pentru supravegherea companiilor vitale maghiare („Task Force”) condus de ministrul apărării. Misiunea Task Force este de a identifica companii, atât de stat, cât și private, care sunt esențiale pentru funcționarea Ungariei („Companiile vitale”) și  să pregătească etapele de preluare potențială a acestora de către statul ungar.

Până în prezent, Task Force a identificat 140 de companii vitale și mai mult de jumătate dintre ele au fost, de asemenea, numite „companii vitale numite, printre care Auchan Magyarország Kft. și Robert Bosch Korlátolt Felelősségű Társaság. Lista completă a acestor companii vitale denumite este accesibilă pe acest site web în limba maghiară al armatei ungare.

 

Ungaria a înființat un comitet militar

 

A doua etapă a venit pe 18 martie 2020, când guvernul ungar a înființat comitetul militar de management astfel că în conformitate cu decizia guvernului, acest comitet militar are sarcina de a facilita comunicarea și cooperarea între companiile desemnate vitale funcționării societății ungare, guvern, grupul operativ și grupul operațional.

Conform site-ului menționat mai sus, membrii comitetului militar au fost introdusi și prezentați companiilor clasificate ca fiind vitale începând cu 19 martie 2020. Ministerul Apărării Ungar a identificat 140 de întreprinderi vitale și fabrici al căror control ar putea fi preluat de către militari atunci când se consideră oportun și necesar de către statul ungar.

Măsurile de mai sus nu înseamnă că firmele desemnate ca fiind companii vitale sunt sub supravegherea sau se află sub autoritatea statului ungar. Condițiile acestei supravegheri sunt stabilite în Legea privind protecția împotriva dezastrelor care prevede că în cazul în care există un pericol iminent de deteriorare a stării de urgență, guvernul poate - pentru a evita o astfel de deteriorare - să ordone în decretul său ca funcționarea unei companii să fie plasată sub supravegherea statului ungar. Această supraveghere înseamnă că ministrul finanțelor sau comisarul guvernului examinează poziția financiară a companiei, aprobă și contrasemnează angajamentele financiare ale companiei și decide cu privire la problemele care intră în competența organului principal de conducere al companiei (de exemplu, adunarea generală, adunarea membrilor) în legătură cu prevenirea directă a situației care a dat naștere măsurii extraordinare sau atenuarea consecințelor a unei astfel de situații (adică în cazul de față, epidemia COVID-19).

 

Măsuri economice în urma decretului

 

Conform decretului din 18 martie, guvernul de la Budapesta  a informat imediat în scris directorii executivi ai companiilor vizate și membrii consiliului de supraveghere cu privire la deciziile care intră în competența  boardului de companiei ale companiilor.  Este important de menționat că statul maghiar compensează compania sau proprietarul acesteia pentru pierderile reale suportate ca urmare a deciziilor luate de ministrul finanțelor (sau de comisarul guvernului) în competența sa precum și în respectarea perioadei în care decretul guvernamental este în vigoare.  Alte măsuri economice impuse prin decretul guvernului ungar sunt:

• Moratoriu pentru plata contractelor de credit, împrumut și leasing;

• Plafonarea TAE a creditelor pentru consumatori; Leasinguri comerciale în sectoarele cele mai afectate, interdicția de reziliere și creșterea chiriilor;

• Suspendarea plății contribuțiilor la asigurările sociale pentru sectoarele cele mai afectate;

• Suspendarea plății impozitului forfetar destinat microîntreprinderilor (în limba maghiară: „KATA”);

• Norme extraordinare privind condițiile de muncă.

 

 

Bulgaria recurge la măsuri draconice

 

Bulgaria impune măsuri draconice pentru slavarea industriilor sale naționale, în special producția alimentară și turismul la Marea Neagră.

La 13 martie 2020, Parlamentul bulgar a declarat starea de urgență, permițând guvernului să impună măsuri rapide ca răspuns la epidemia cu virusul COVID-19. Aceste măsuri pot fi modificate și extinse la discreția guvernului. Legea privind măsurile luate în timpul stării de urgență încorporează măsurile de distanțare socială anunțate de ministrul Sănătății pe 13 martie și prevede, de asemenea, următoarele:

1) Instanțe, notari și executare

Toate procedurile judiciare, arbitrale, administrative și de executare executate - cu excepția procedurilor penale - sunt suspendate pe durata stării de urgență. Procedurile de execuție, cum ar fi licitațiile publice, sunt suspendate; atunci când starea de urgență este revocată, acestea trebuie reangajate și trebuie făcut un nou anunț. Comenzile pentru conturile bancare personale, salariile și pensiile și alte măsuri de executare sunt suspendate pe durata stării de urgență. Actele emise de notari trebuie să se limiteze la probleme urgente, iar Camera Notarilor trebuie să numească cel puțin un notar public pe regiune pentru a impune un flux normal de emitere de documente.

2) Măsuri sociale și economice

Proiectul de lege prevede instituirea unui depozit financiar electronic pentru a facilita plata asistenței sociale și finanțarea întreprinderilor cu fonduri europene disponibile.

Angajatorii au dreptul, pe durata stării de urgență, să:

- să își suspende total sau parțial activitățile - în acest caz, statul va împărți costurile cu angajatorul, acordând angajaților afectați o compensație de 50% din salariul lor (adică nu mai puțin de 75% din salariul minim, aproximativ 225 euro).

- să impună angajaților concedii plătite și/sau neplătite, precum și transferul la alte locații de activitate  a locului de muncă sau a programului de lucru.

3) Documente personale

Valabilitatea documentelor personale ale cetățenilor bulgari, ale cetățenilor UE și ale străinilor (de ex. Cărți de identitate, permise de ședere, permise de conducere), care expiră între 1 ianuarie și 31 octombrie 2020 , este prelungit cu 6 luni.

Conform legii stării de urgență se instituie un stat major de operațiuni naționale, cu autoritate asupra întregului teritoriu național care este responsabil unic de coordonarea măsurilor împotriva epidemiei viruslui covid-19. Monitorizează progresul contaminării, oferă actualizări oficiale cu privire la numărul de cazuri detectate și recomandă guvernului măsuri adecvate. Ministerul Sănătății supraveghează toate măsurile de sănătate și restricțiile legate de izolarea socială și restricțiile de călătorie. Municipalitățile acționează la nivel local. Măsuri preventive impuse de către guvernul bulgar se referă la următoarele:

1) Distanțarea socială

La 13 martie 2020, la câteva ore după declararea stării de urgență, ministrul sănătății de la Sofia a anunțat următoarele măsuri, care se aplică imediat până la 29 martie 2020:

  1. Restaurantele, barurile, cafenelele, unitățile de divertisment și unitățile comerciale sunt închise; centrele comerciale pot fi lăsate deschise pentru a permite accesul la magazinele alimentare, farmaciile, băncile și oficiile de asigurări situate în centrele comerciale; restaurantele și restaurantele de tip fast-food pot livra alimente sau pot comanda mâncare;
  2. Grădinițele, școlile și universitățile sunt închise. Evenimentele care necesită adunarea copiilor și adolescenților sunt interzise.
  3. Evenimentele sportive, concertele, spectacolele și orice altă formă de adunare publică sunt anulate.
  4. Angajatorii sunt obligați fie să-și facă angajații să lucreze de acasă, fie să introducă măsuri sanitare stricte la locul de muncă pentru a evita contaminarea.
  5. Serviciile medicale de urgență, examinările profilactice și vaccinările, precum și vizitele la spital sunt suspendate.

2) Restricții de călătorie

  1. La 18 martie 2020, persoane din 16 țări (Franța, Germania, Olanda, Spania, Italia, Elveția, Regatul Unit, Irlanda de Nord, precum și China, Iran, l India și alte câteva țări din Asia) nu vor mai avea voie să intre în Bulgaria. Cetățenii bulgari și străinii cu reședința permanentă în Bulgaria, precum și membrii familiilor lor sunt excluși de la această restricție. Cu toate acestea, la sosire, sunt în carantină timp de 14 zile.

3) Carantina

  1. Toți cetățenii care sosesc din țări supuse restricțiilor de mai sus sunt în carantină timp de 14 zile. Aceeași măsură se aplică membrilor familiei și celor care au avut contact cu cineva care s-a dovedit pozitiv pentru covid-19.

Șoferii de camioane sunt scutiți de o anumită măsură de carantină - dacă sunt cetățeni bulgari și trebuie să se întoarcă la destinație, carantina este limitată la zilele petrecute în Bulgaria necesare procesării livrării; dacă șoferii sunt cetățeni străini, ei sunt obligați să-și limiteze șederea în Bulgaria la 24 de ore.

Începând cu 17 martie 2020, Bansko, principala stație de schi din Bulgaria, va fi închisă timp de 14 zile. O persoană pentru fiecare gospodărie are voie să iasă la mâncare sau să cumpere alte bunuri esențiale; livrările de produse trebuie să treacă printr-un singur punct de control.

 

Plata suplimentară pentru cadrele medicale

 

Lucrătorii din spitale și cadrele medicale din unitățile de urgență vor primi o plată suplimentară de aproximativ 500 de euro până la sfârșitul lunii martie. Ministerul Sănătății a oferit aproximativ 10 milioane de euro în cadrul primei tranșe de ajutor și lucrează în prezent la un pachet de măsuri pentru a ajuta municipalitățile să furnizeze servicii de sănătate și servicii sociale.

Accesul la instanțe, la serviciile notariale și administrative este limitat. În timp ce mulți notari au ales să se închidă pe durata stării de urgență, Camera Notarilor a instituit un sistem de pază pentru fiecare regiune pentru a asigura procesarea certificărilor și a tranzacțiilor urgente. Autoritatea responsabilă de instanțe a ales să permită fiecăreia dintre ele să decidă asupra limitelor de timp și a domeniului de aplicare a restricțiilor care trebuie aplicate; în consecință, depunerea și înregistrarea cererilor, a apelurilor și a altor documente judiciare au prezentat unele probleme pentru avocați. Suspendarea procedurilor judiciare, arbitrale, administrative și de executare în curs - cu excepția procedurilor penale, pe durata stării de urgență este în discuție în Parlament, după cum am indicat mai sus.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

Ştiri Recomandate

Analistii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
pixel